Komentari

necenitko.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Mariano Aureliano

    .

    avatar

    08.09.2024. (03:22)    -   -   -   -  

  • j.

    Ti ćeš podučiti mene neukoga, pa ću pitati - ovo bi mogao biti primjer zen koana? Bio ili ne bio, sjajna je to tvorevina, kao tema, kao uputa za "poslovičan" twist u našim razmišljanjima i kao priča. Dobre priče za razliku od ostalih imaju snagu utjecati na ljude; ova to bez sumnje ima :).

    avatar

    08.09.2024. (06:26)    -   -   -   -  

  • starry night

    Nikada nisam tu priču pročitala, a znala sam točno taj kraj, u drugoj trećini čitanja. Tko je znao? :))))))))))))))))))))))))))))

    avatar

    08.09.2024. (10:52)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @j. - Ne, ne bih to asocirao sa zen-koanima jer zen-koani nemaju rješenje, cilj im je odvesti čovjeka u zaumno, zaustaviti mentalni tijek, dok ova situacija ima - rješenje je u prepoznavanju i aktualiziranju vječnog Svjedoka u pozadini uma. Naravno, nije da ne postoji srodnost sa zen-koanima. Za gornju priču nadahnuo me OVAJ video. Drago mi je da ti se svidio moj literarni sastavak. :)

    avatar

    08.09.2024. (21:38)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @starry night - Inteligentnoj osobi očito nije teško predvidjeti kraj, a pritom su još indijske poučne priče o duhovnosti uglavnom uvijek u istome ključu. :) A tko je znao? Vrag bi ga znao. :)) Zato onaj tko je usidren u stanju Svjedoka mari za znanje kao i za lanjski snijeg. Ako dođe, dobro; ako ne dođe, opet dobro. :))

    avatar

    08.09.2024. (21:48)    -   -   -   -  

  • Dvi, tri riči...

    Nije to lako kad um spozna više nego što duša može podnijeti.
    Jak um umije što god hoće, pa i navesti druge da promijene perspektivu.

    avatar

    09.09.2024. (09:43)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    ...baš sam neki dan ponovo čitao takve priče... pita učenik Majstora što je prosvjetljenje? ... veli Majstor da je prosvjetljenje vidjeti... što vidjeti, pita učenik... ispraznost uspjeha, prazninu postignuća, ništavnost ljudskih težnji, odgovara Majstor... zar to nije pesimizam i očajanje, pita učenik zgrožen Majstorovim odgovorom... nije, to je uzbuđenje i sloboda orla koji leti nad provalijom bez dna, odgovori Majstor... daklem, eto vam odgovora na pitanje tko je taj koji je tužan ili sretan, koji zna i vidi, pa orao :)))...

    avatar

    09.09.2024. (09:56)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Sretan je onaj koji ima zenu poput junaka ove price! :)))

    avatar

    09.09.2024. (12:43)    -   -   -   -  

  • NF

    Pronađite sebe, pa onda potražite mene, rekao je Nietzscheov Zarathustra svojim učenicima potjeravši ih u svijet. koncipirajući lomentar ove priče imao sam više ideja, ovaj put sam ipak prije pisanja komentara išao čitati i druge, poslije vladovog zapažanja nemam što dodati ;)

    avatar

    10.09.2024. (16:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...