Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • TEATRALNI

    Trowback na posebno kvalitetan tv projekt sa referencama na bolesne produkte i situacije rvatskog a i balkanskog u kompletu društva. 2018 godina je u svijetu filma/televizije jedna od najboljih i to ni manje ni više nego po ovom projektu.

    avatar

    20.08.2024. (21:48)    -   -   -   -  

  • sewen

    Dok te čitam, kao da toliko toga propuštam u Lipoj Našoj!

    avatar

    20.08.2024. (22:40)    -   -   -   -  

  • starry night

    Slobodna umjetnost je uvijek bila na meti primitive jer barata društvenim istinama, provocira dogme i otvara tabu teme.

    Recimo, Hitler je bio neuspjeli slikar i sociopatski narcis. Nije mu se sviđalo što su drugi umjetnici bolji od njega, želio je da ga se smatra savršenim primjerom savršene vrste, a to što je Jesse Owens osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Berlinu ne uklapa se u priču o superiornoj arijevskoj rasi. Hvaljenje židovskih ili komunističkih, ili samo disidentskih umjetnika zbog njihovih talenata bilo je anatema za nacističku ideologiju.

    Općenito, umjetnik je slobodoumni mislilac lijevog mozga, manje spreman prilagoditi se. Umjetnost je izraz samoga sebe -- fašizam je poslušnost grupnom mišljenju koje prenosi Joseph Goebels. Umjetnost širi umove i traži od pojedinca da internalizira i bude introspektivan -- to je subjektivno i jedinstveno za iskustva pojedinca. Različitost ideja i vlastito razmišljanje su neprijatelji autoritarnosti.

    To je posao umjetnika -- proširiti područje ideja i instinktivno znati što otvara oči i/ili je provokativno. Fašistički um ne želi misliti svojom glavom -- oni doslovno glasaju za manje slobode da bi manje razmišljali o sranju.

    Otud toliko pljuvanje po svima koji žele ta "sranja" putem umjetničkih sloboda i umjetničkih formi i djela eksponirati. Horde primitivaca ruše i pale umjetnička djela po svijetu, pišaju po Smoji i ruše kip Vladimira Nazora.

    avatar

    20.08.2024. (23:38)    -   -   -   -  

  • starry night

    Užitak te je čitati, hrabro i uvik kontra primitivizma. Seriju nisam gledala ali budem, poslije ove recenzije.

    avatar

    20.08.2024. (23:44)    -   -   -   -  

  • luki2

    Odličan tekst! Samo se ne mogu složiti da je to naš spegigikum- mislim da i u drugim sredinama ima sličnih primjera, ali ih drugačije rješavaju. Ne stvaranjem malih Hitlera, jer to uvijek loše završi. Mržnja koja se stvara može izazvati samo sukobe - jer se sve vraca kao bimerang.

    Ljubim!

    avatar

    20.08.2024. (23:47)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -SEWEN- Danke schonn na komplimentu to je i bila početna ideja bloga (a u kojoj sam nadam se uspješan) da popularizira domaće tv/filmske/kazališne projekte i vabi na gledanje.

    -STARRY-(1) A ta se tradicija-vidljivo je iz primjera na koje imam reference i tendenciozno nastavlja stihijski i neargumentirano. Iako oni koji zagovaraju cenzuru i imaju neargumentirane replike nisu "mali hitleri" u smislu da su u stanju praktično ponoviti njegove zločine represija koju ispaljuju na umjetnost neovisno radilo se o seriji filmu ili predstavi daje naznake tog koncepta. U tom smislu tu se slažemo. Ali stvarno "uspjeh" je koktel priča o najvećim posttranzicijskim i koruptivnim kriminalnim aktivnostima obiteljskom nasilju ovrhama visokoj politici krimosima na pozicijama moći a naravno-u svemu tome se poziva na cenzuru pod nebuloznom premisom "antihrvatstva". A ovo su stvari koje ne treba gurati pod tepih. Iz pozicije onih koji prizemno komentiraju (generalno našu kinematografiju ali da se zadržimo na temi dotičnog posta) "uspjeh" to su radili sa mantrom kako se "laže" "izmišlja" da je stanje takvo da je "bolje" da je sve napuhano i zato se poziva na cenzuru a sve je na svom mjestu-isprojicirana slika stvarnosti onakva kakva i je.

    avatar

    21.08.2024. (00:08)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -STARRY- (2) Izvanredan primjer sa rušenjem kipa Smoji. Idealna slika i poruka pozivanja na represiju i cenzuru samo u ovom slučaju i sa vandalizmom. Imamo i drugi slučaj-kojakakve bolesne udruge tipa viliagre koje su tražile povlačenje Hnk-pvog promotivnog plakata za sezonu 2017/18. Ali da se vratim na seriju. Kad smo kod primitivizma ima u toj priči i referenca na primitivne umove konkretno obiteljsko nasilje ali u psihičkom obliku kojem je izložena jedna od glavnih protagonistica. To je isto specefičmost jer kad se govori o nasilju a kojem je primitivizam uvijek korijen govori se (uglavnom) o batinama i šamarima. Ovdje je koncipiran scenarij na onaj aspekt psihičkog zlostavljanja a koje se pokaže kao i gora varijanta. Neću sad previše u detalje da ti ne spojlam. Bit će mi drago da razmjenimo dojmove a sutra ću nastojat iskopat i linkat neki relevantan izvor za gledanje jer mi je linkanje s mobitela zamorno. E da, hvala za komplimente koji su uvijek inspiracija gotiva i poticaj.

    -LUKI-1.Zahvaljujem 2.U principu se slažem ima toga svuda ali ipak da se zadržimo na toj lokalnoj poziciji Hrvatske i Balkana jer je projekt naš i govori o stanju na toj našoj lokalnoj a ne globalnoj razini iako dalo bi se i o tome ali ovdje nije predmet. Starryn komentar je mislim dan upravo iz pozicije o kojoj sam govorio u odgovoru na njen komentar da sad sve ne prepisujem i u tom pogledu dijelim njeno mišljene. Ako bolje pogledaš vidjet ćeš da se zapravo slažem s obje i da su mi vaši komentari u istoj mjeri inspirativni i izvanredan polemički materijal. Ono što je kompromitantno kod komentara na koje sam u postu imao referencu je pucanje po pitanju Tanovićeve ideološke pozicije a koja je skroz irelevantna u slučaju "uspjeha" bar iz kuta kako to oni vide. (Ostat ću dužan link do sutra u neko vrijeme jer je s mobitela stvarno pizdarija to radit) njegovo ideološko opredjeljenje je s pozicije nekoga tko je dobar period života proveo u Jugi i ima argumente za pričanje o tom vremenu što ne znači da uzdiže prošla vremena posebno ne kroz ovaj projekt nego kroz njega kompromitira sve ono loše što se događa u sadašnjosti. A jedini način kako se nešto mijenja na bolje je problematizacija onog što je loše. Ja kao ni glumica kojoj je postavljeno nebulozno pitanje nemam sjećanja na taj period ali prepoznati ono što je loše u sadašnjosti pitanje je minimuma osvještenosti. A upravo to je materijal koji oni koji bi cenzurirali stavljaju u taj nebulozni kontekst simpatiziranja prošlih vremena i "mržnje svega hrvatskog". Iz te pozicije sa koliko žara se postavljaju kao autoritet i pozivanjrm na cenzuru slažem se sa Starry da tu stoji usporedba koju je dala van tih okvira (samog predočavanja principa) nije niti ona išla.

    avatar

    21.08.2024. (00:32)    -   -   -   -  

  • NF

    Malo me ometa u koncentraciji pri čitanju preklapanje tekstova i boxeva sa strane, barem tako je kod mene, ali zanimljivo, mislim da sam bitno polovio. U polemici Sartra i Camusa o umjetničkom angažmanu bliži mi je ipak bio mlađi Camus, teško da umjetnik može puno postići vidljivom propagandom u svom djelu ma koliko progresivna ona bila, teško je narušiti prirodnu ljudsku inertnost. Tu je neke uspjehe imao brechtovski teatar, izbaciti stvari iz njihovog prirodnog okruženja, potuđiti ih natjerati mozak na rad:"Izbio je mir!"očajno galami majka Hrabrost, koja živi od rata. Ali Brecht je bio i puku blizak, za vrijeme njegovog direktovanja smjelo se u dijelovima njegovog Berliner Ensemble i pušiti i piti gledajući predstave, svjedočio nam je jedan njegov još živi suvremenik, koji ga odlično i imitira, vodeći nas krooz kazalište...

    avatar

    21.08.2024. (14:53)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -STARRY-Evo kako i obećah kompletna sezona od 6 epizoda pa uživaj ja stvarno jesam. Ps očekuj oglase skočne prozore i slična spam sranja ali suma sumarum mala cijena s obzirom da je jedina alternativa gledanu s naplatom.

    -LUKI-Evo da namirim obećanje i prema tebi ovdje je Tanović govorio o Jugi baš negdje u periodu kad je sniman "uspjeh" Važno je zauzeti pravi kontekst njegove izjave mogu i citirati dio koji je suština: "Demokracija u mojoj zemlji je to da je neobrazovana većina dala vlast nacionalistima, a isto tako je i u Hrvatskoj. Mi na ovim prostorima živimo u prošlosti koja nas užasno tlači, kaže Danis Tanović " eto to je ta istina koju je izgovorio u intervjuu i zato je zbog istine-omiljena meta šank patriota. S obzirom da kako sam naveo "uspjeh" nema ideoloških konotacija samo političkih koruptivnih i inih posljedica na živote običnih ljudi i problematizaciju trulog sustava panjevi su si izvukli neke šuplje zaključke o seriji koja je "ocrnjivanje Hrvatske" jer je njen režiser "jugoslavenčina". Iskren da budem odavno mi idu na jednu od stvari te prizemne etikete i priče o bivšem sustavu a koje se poteže svaki put kad se nešto nazove pravim imenom.

    -NF-Nisam upućen to mi je nešto novo. Doduše kad gledam na laptopu sve izgleda po ps-u kako i treba na mobitelu ili tabletu možda i je druga priča jer sam primijetio i ja na mobitelu da na nekim od postova ima taj problem ali ništa što bi imalo neki kardinalan utjecaj. Gledaj oni koji ovaj blog od početka prate možda će se sjećati da mi je prvi dizajn bio onaj plavi morski sa svjetlom nijansom na vrhu koja prema dnu prelazi u tamniju varijantu. Kad sam otvarao blog gledao sam da piknem onaj koji mi je vizualno najviše odgovrao što je bio težak izbor jer niti jedan nije nešto vrhunsko dok mi Teuta nije samoinicijativno složila ovaj. A on je baziran na responsive tipovima orginalnih dizajna (oni na vrhu editora samo promijenjen html i veza na slike i podlogu) koji ima ugrađeni kod prilagođavanja tebletima i mobitelima. E sad, caka je očito u tome što je responsive tip dizajna pa se prilagođava različitim inčima ekrana što za rezultat ima onda takvo bacanje. Tekst inače nikad ne kucam dužinom kompletnog editora (iznimka su rečenice kojima riječi završe baš u kutu kad se tekst lomi u novi red) ali sve ostaje u granicama da bude ispunjeno do sredine da ne bi bilo nereda. Ne znam kako to sredit da bi na svim platformama bilo pregledno na mobitelu kod mene kao i na laptopu je a nisu se ni drugi žalili pa ne znam što je u pitanju osim ovog što pretpostavljam da je. Sad što se tiče komentara-stvar je u tome da u ovom konkretnom slučaju nema propagande (bar ne one ideološke) nego adaptacija realnosti kakva i je. A ti koji su se nakačili negativno i prizemno komentirat "uspjeh" i Tanovića isti je profil ovih o kojima smo tipkali na postu o mentalitetu palanke. Tu počinju sumanute ideje onih palanačkih redikula o zabranama i cenzuriranju i kmečanju kako njih nešto "vrijeđa" zanimljivo u smislu bizarnog i nevjerovatnog je da se u ta neka davna vremena imalo ipak na neki način normalniji odnos prema umjetnosti iako generalno nenormalan. Referenca na ovo tvoje pošto nisam baš upućen u bit pretpostavljam da su to vremena koje stoljeće unazad.

    avatar

    21.08.2024. (21:21)    -   -   -   -  

  • starry night

    hvala za link, moram seriju odgledati, kod nas je nažalost sve više nasilja kojeg generiraju tzv. "društveni autoriteti", kler i mafije, imam video-poziv pa skraćujem , tnx za komentar na Jergoviću

    avatar

    21.08.2024. (22:25)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Nema na čemu uživaj :)

    avatar

    21.08.2024. (22:38)    -   -   -   -  

  • luki2

    Hvala na linku, Tanovic - u pravu si, naravno. Čovjek je dugo živio u jednoj zemlji, a to što usporedba sa prošlim vremenima nije laskava za sadašnjost - nije čovjek kriv. Umjetnost je imala sasvim drugačiju poziciju. Ljepšu i bolju. Ljubim! Ps: Jako mi fali kino "Europa"....

    avatar

    21.08.2024. (23:26)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ravno u cenera! Sjećam se "šovinističke farse" iz 88-e gledao sam ju još kao klinac devedesetih na vhs-u. Tu je bilo toliko pičkaranja po nacionalnoj osnovi pravi satiricom koji graniči s groteskom. Pa je vidljivo je iz priloženog-imalo sasvim dobar tretman. Danas eto skaču na zadnje noge recimo zbog serije koja problematizira stvari koje stvarno jesu toksične i loše a isto se odnosi i na predstave. Ne govorim o onom vremenu kao i glavna protagonistica "uspjeha" nisam ga doživio ali postoje zapisi i materijali koji su crno na bijelo dokaz da se "verbalni delikti" nisu odražavali na umjetnost a sad neke druge struje bi htjele tu istu umjetnost kontrolirat i ograničavat. Ps i meni, a posebno kino Grič.

    avatar

    21.08.2024. (23:37)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Teatralni: Ma tada nije bilo bitno odakle si i krvna zrnca - nego tko si....Kao osoba, kao čovjek...Kino "Europa" sam obožavala...No, vratili su bar Kinoteku...Ljubim!

    avatar

    21.08.2024. (23:48)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ma uzeo sam "šovinističku farsu" što je bila baš politička predstava kao primjer nečega "radikalnog" (baš tako pod navodnicima) a s obzirom da je realizirano nije bilo cenzure. Za razliku od ovih lajavaca danas koji bi najrađe pobrisali s lica zemlje naš zagrebački hnk. Ps zar je kinoteka uopće bila zatvorena?

    avatar

    21.08.2024. (23:56)    -   -   -   -  

  • j.

    Lupio sam Šovinističku farsu na yt, kao ono, pogledat ću to nakon tolikih godina, ali mi ponudilo link na Kovačevićevog Đenerala Nedića sa Batom Stojkovićev u glavnoj ulozi; e to moram polako, natenane, nisam pojma imao da i to ima na netu; hvala :))

    Nemam na žalost vremena za serije; malo sam ih odgledao u posljednjih dvadeset godina, a od domaćih Područje bez signala i još par najboljih; hvala na trudu anyway; ovaj blog je prava enciklopedija domaćeg filma i teatra.

    Ovaj komentar o razlici umjetnog i prirodnog; uvijek zanimljiva tema; za zamisliti se, ali i za nastaviti dalje, baš kako si napisao :).

    avatar

    22.08.2024. (12:24)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Evo šovinistička farsa je da je u nižoj kvaliteti ali to je tako kad je presnimljena s vhs-a :) zanimljivo za ovu drugu nisam znao vjerovatno jer nisam niti guglao. A čuj konkretno za ovu i ne treba puno vremena trajanje epizoda je optimalnih pola sata (ili koja minuta više koliko se sjećam) a sezona je kratka ima samo 6 epizoda. Hvala na komplimentu a što se tiče ovog zadnjeg ja ću malo preformulirati-bilo bi zanimljivo kad bi to bila tema posta što nije bila-lik je promašio ceo fudbal stavljanjem umjetnosti u taj nebulozni kontext koji veze s vezom nema. Ovo je bio njegov pokušaj provokacije ali nema veze poslužio je kao izvrstan rekvizit kako u ovom postu tako i u nekima i prije njih :)

    avatar

    22.08.2024. (20:24)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Primitivizam kakav jest.... Ljevica, desnica - podjele za glupane koji nemaju nikakvih argumenata. Glavama u prošlosti, neželjni promjena, a kukaju. ;)

    avatar

    23.08.2024. (17:54)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    A čuj od priitivnih se treba distancirat to je primjer pozitivne podjele a prošlost uglavnom forsiraju ovi sami protiv nas.

    avatar

    25.08.2024. (19:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...