Komentari

fragmenti2.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • V

    Idem glumiti vodoinstalatera... problem s tim slavinama je što, kad nemaš novca za neku kvalitetniju, onda ove nekvalitetne moraš često mijenjati :I

    avatar

    17.05.2023. (14:35)    -   -   -   -  

  • stara teta

    hja, ne znam zakaj te smeta kaj neko napiše da je fotkal mobitelom. razlika je tehnička i stvar znanja i iskustva i osjećaja za likovno kod pojedinca. oni koji se trude naučiti znalcima daju do znanja da je s tehničke strane mogla biti fotka bolja, ali nije jer se nije baratalo s pogodnom opremom. vidim po sovjim fotkama, 4 različita moba imaju različite performanse, s jednim mogu dobro fokusirati makrofotografiju, s nekim ne mogu. u nekima imam vrlo prilkkladnu tehnničku opciju za makro, u starom htc-u i kineskom smeću nemam. i to se dobro vidi. pogotovo kad gledaš na velikom ekranu na kompu. neki mobiteli imaju sjajnu pikselizaciju, pa fotke ispadaju super ne samo na mobu (to sad masovno reklamira samsung) nago i na koji ogd ekran to metneš. na psolu imam super ekran s dobrom rezolucijom, boje ispadnu sjajne i jasne. doma imam neku starudiju na kojem fotke kropam ili izoštravam i nikad nisu savršene. na mobu mi se ne da sve te opcije nariktavat prije nego prebacim fotku u svoj foolder. gleč, sanjam da mi neko za ročkas pokloni dobru makinu, cca hiljadu ojra, ne treba više, možda i manje. žal mi je kaj nema više tocca, ili bar da šafarek ili veić nastave foto-edukaciju.
    druga stvar je da si mnogi umišljaju kak su super fotografi, a ne znaju ni odabrat motiv, ni kadrirat, ni pripazit na svjetlost, vrijeme, ne znaju to nariktat na aparaturi, a pogotovo ne znaju koristiti praktične kompjutorske programčiće za uređivanje fotki. ne, time se fotke ne "uljepšavaju", (onak kak si neke kretenuše fotošupiraju lice, cice i guzice,, glade bore i nariktavaju farbu u obraze), nego znalac dobiva onaj efekt kojeg upravo želi postići fotkom. no to je još viša razina fotkanja, i tu nitko nemre prevarit: ili imaš umjetničkog dara ili nemaš.
    budi blaga i obzirna nama diletantima koji uživamo u tomu čisto laički, koji se veselimo što možemo zadržati pomoću sličkica lijepa sjećanja, i još dati drugima da to vide i uživaju. da ne znam kak nariktam i sebe i svoje mobitele, nikad ne bih dobila ovako sjajne fotke bubica-marica. naj kaj zameriti, tebi je to u neku ruku posel, nama veselje. kak vele zagorci, svaki bedak ima svoje veselje. pa onda pusti da se babci i dedeki fotošupiraju, nariktavaju ko manekenjke, odabiru cerek br. 27 nalijevo ili nadesno, nek čvrkaju po svojim čvapima i kućnim živinama, nek naslikavaju kad su ustali i di su lokali i žderali, di su gledali nebesa, a di vrebali da se postave na sredinu milenijske fotke etc, etc., neka nama fotoveselja, pa makar i glumili da smo inače super fotografi, samo ne znamo kaj nam je danas. za sve je kriva tehnologija, kaj ne. u doba dagerotipije ili vlastitog izrađivanja filmova nije bilo tih isprika. ma pusti nas starkelje da se veselimo :))))
    PS: ak se netko ne smatra takvim "starkeljom", znači da nije u toj grupi, a ak misli da sam ga stavila, nek se sam isključi iz tog opisa i nek ne gundra i ne protestira, prosim lepo, jer on, naravno, ne spada u tu kategoriju! :))))))))))

    avatar

    17.05.2023. (15:17)    -   -   -   -  

  • pal MOOD

    opa 18+ makro reverse adapter je čudo, izgleda

    avatar

    17.05.2023. (15:18)    -   -   -   -  

  • j.

    Hajde da napravimo probu sa ovim mojim postom (ožeži slobodno, ionako su fotografije u njemu samo sredstvo da se predstavi put); ja naime kako sigurno i vidiš - nemam pojma o fotografiji ali volio bih nešto naučiti; recimo bar jednu jedinu stvar od sto ili milijun onih koje radim loše i pogrešno – da je ispravim za ubuduće. Dakle, kada sam lijepio taj post prije... dva ili tri tjedna, dok još nije stiglo doba monsuna i moglo se koliko-toliko hodati šumom, napisao sam

    „... jedina mjesta na kojima sam zastajkivao (snizujući svoj ubrzani puls i slušajući tišinu u čarobnoj proljetnoj šumi, hajde i – nacijajući vodu iz bočice što mi je obješena o pojasu) jesu ova mjesta s kojih lijepim fotografije; ima ih sasvim dovoljno da se sjetim kako sam na njima okretao glavu lijevo i desno zastajkujući čak i s disanjem – samo da bih Njenom visočanstvu kraljici Šumi širom otvorenim očima odao dužnu počast...“

    Dakle, to što sam lud i što praktički trčim šumom da stignem na bus koji s Laza vozi triput na dan - nije nikakvo opravdanje, ne za loše fotografije (lako za njih) nego za smisao boravka u šumi (da se bude malen ispod zvijezda, pardon, krošanja). I onda, nemoj računati ovu posljednju dolje lijevo, crno-bijelu, sa drvom u magli, ona je ionako snimljena godinu ranije, kada sam jedva našao put za Stubicu preko hrpta Tepčine špice, pa sam nekako zastao u toj magli i nigdini (dakle; to je fotografija koju je bukvalno snimio čovjek koji ne zna gdje se nalazi; molim da se pri kritičkom osvrtu takvo što ima u vidu). Ipak, treba imati u vidu i to da sam ih poslije izkontrastirao u IrfanViewu (taj stručan izraz, to znači da na onoj skali sa nulom u sredini odem na, ne znam, barem dvadeset desno) i smanjio ih na nekih 25% izvorne veličine (govorim o bajtima). Jer, ako tako ne napravim, nego ostavim ove dinosaure od nekoliko megabajta, onda se editor muči s njima kao Kristuš.

    Dakle, kaj hoću reći, nije problem što smo mi papani samo kada okidamo; papani smo i kada obrađujemo i mesarimo slikice u tim nekim OfficeViewerima i tko zna kojim programima kao da ulijevamo mlijeko u smjesu za pačalinke. Pardon opet; ja i pačalinke, to je disparatno, moje pačalinke imaju pola centimetra debljine, u sredini su sirove a na rubovima izgorene, ajmo probat ponovno: kao da istresamo mljevenu papriku sa Vaszarcsarnoka u bažul čušpajz.

    Ako taj posao koji ti predlažem - smatraš bedastim, suvišnim, besmislenim, pa ga ne obaviš - mogu to prihvatiti; baš nekako dan ili dva nakon moga gore spomenutog posta - napisao sam upravo kod tebe komentar da si ti negdje na vrhu (a tu ću dodati da Veki ima i onog svoga visokozujećeg šegrta); onda mi je jedino ostalo na tvoje pitanje onako, stručnjački, suhoparno ljubavološki odgovoriti da sam sasvim siguran kako je srednja fotografija u ovom tvome postu slikana... srcem. :))

    Pozdrav, i nemoj kaj zameriti.

    avatar

    17.05.2023. (15:30)    -   -   -   -  

  • V

    stara teta, ma ja to onim znalcima koji kupe mobitel, ne potrude se ni upute proučiti, mahnu njime po zraku i onda očekuju da im se oda priznanje zbog potrošenih deset sekundi, bez obzira na rezultat. Naravno, nemaju pojma zašto drugi imaju bolje fotografije, ali čuli su da takve rade samo skupi fotoaparati... pa eto, ne mogu oni biti Peter K. Burian jer nemaju skupi fotoaparat koji sam radi fotografije.

    Da sam svaki put, kad sam čula - Ja imam mobitel, nemam fotić - dobila jedan euro, sad bih i ja imala skupi fotoaparat (ovaj sam platila 1000 kuna).... ili barem mobitel, a nemam :)))
    Krivo si me shvatila, nisam ja ta koja podcjenjuje - ništa meni ne smeta, pogotovo želja da se nešto nauči, samo mi idu na živce oni koji bi nešto bez truda, tj uporno naglašavanje kako je jedino neimanje skupe opreme krivac za loše rezultate.
    Eno, jedna se takva nedavno uspoređujem s T. Dapcem jer zna sama pritisnuti tipku na mobitelu... što reći :I

    Inače, fotografiranje fotoaparatom je puno teže, jedino su mogućnosti veće, i svatko tko to zna onda ne trkelja o mobitelu.

    Ja imam nešto fotografija koje sam sam izradila još kao klinka. Brat je imao stari aparat za razvijanje fotografija, pa sam se lijepila uz njega :)

    Aj ti pogodi što je ovdje snimljeno mobitelom, a što fotoaparatom?

    pal MOOD, jep... izgleda, adapteru zahvaljujući, u rekordnom vremenu sam i slavinu promijenila. A možda je i do tog čestog mijenjanja - korozija se nema vremena stvoriti, pa samo klizi :O

    j. :)))... sad mi još pojasni kako si došao do tog rezultata, pa tebi neću ništa zamjeriti :))
    Doduše, ne zamjeram ja nikome ništa, ali svi se nešto trzate pa mi i ne vrijedi ponovno pojašnjavati što sam ja to napisala :)))

    avatar

    17.05.2023. (16:04)    -   -   -   -  

  • j.

    Do kojeg rezultata, tog o poretku, Nisa, Veki, ti, na to misliš? pa to je barem lako, moraš prvo snimiti stopedesethiljada ovakvih papazjanija kao ja, kupiti prvi digitalni Olympus u Ilici prekputa Kuglija sa memorijskom karticom na koju stanu dvadesetidvije, ajde, ako se potrudiš sa postavkama, dvadesetitri slikice (i to onog ljeta kada Olić sleti u Ulicu pjesnika, a i Joso Bulat, o majko mila); onda nakrcati svoj komp tim blatom, pardon, blagom, i na koncu veliš - trzaj? ma to je od starih analognih fotića gdje se nije smjelo disati; onda se umiriš da ne fulaš i ne bude sve mutno, i tako se počneš trzati svo ostalo vrijeme :)))

    aha, čekaj, ne, ti misliš na rezultat u vezi stručnog mišljenja o srednjoj slici? e pa neću ti sad odavati tajne struke....... :)))

    avatar

    17.05.2023. (17:33)    -   -   -   -  

  • stara teta

    očito se ne družim s takvima ko ti, znam samo neke koji su uobraženi i misle da fotkaju super, neki od njjih imaju dobre stare kvalitetne fotiće, no usprkos tomu slikice su im dosadne, loše odabrane, nekadrirane, po rubovima imaju ostatke drugih objekata, sjene etc. i takvi i oni koji mobiteliziraju znaju se opravdavati da imaju lošu makinu, pa da su zato fotke lošije. kužim kaj hoćeš reći.samo ne kužim zakaj na to opće reagiraš, ma boli te đon.
    mislim da je ova zadnja s fotićem.

    avatar

    17.05.2023. (17:37)    -   -   -   -  

  • V

    j., ali ja želim da mi stručni pojasne razliku :))
    Aj, ako nećeš ti, naći će se netko stručniji... od onih s mutnim fotografijama s mobitela :))

    Ja skoro nikada ne dišem s fotoaparatom - ISO je uvijek 100, snimam u RAW formatu (inače mi fotografije baš i nisu od koristi) i brzina okidanja je obično nedovoljna za snimanje iz ruke, a ne pomaže puno ni uzastopno okidanje.

    Ove bube sam prvo snimila mobitelom - za par sekundi, brzo, uzastopnim snimanjem, i skoro sve su fotografije iste, s kvalitetom koju mobitel omogućava.
    S fotoaparatom sam snimila oko pedeset fotografija, neke i sa stativom, i skoro sve ih morala obrisati - tu se ne oprašta ni otkucaj srca :)
    I onda oni koji ni s mobitelom ne mogu snimiti normalnu fotografiju, lupetaju o fotoaparatu.

    stara teta, pa mora se pričati... ako cijelo vrijeme pričaju samo oni koji nemaju nikakvog pojma, onda se takvi sutra uguraju i na mjesta gdje će ti krojiti sudbinu.
    Naj se sutra žaliti kad odeš doktoru da ti spasi život, a on kaže da ne može jer trenutno nema Interneta, pa ne zna kako :)))

    Ja sam prošle godine bila u banci... i dodijele oni meni curu, osobnu savjetnicu, koja nije imala pojma ni o čemu pa sam ju ja morala upućivati na njihovu rođenu web stranicu da pročita što tamo piše.
    Pa je l' nije to strašno :)))

    Ne valjaju nam ovi, ne valjaju nam oni... a sve smo ih mi pustili jer nas je bolio đon :))

    Ja sam stalno nešto pazila što ću reći da se netko ne uvrijedi... a svi su se svejedno vrijeđali, i sad je došlo do toga da me boli đon za to :)))

    avatar

    17.05.2023. (18:15)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ha, ha, ha, kaj se tiče doktora, tu mi niko nemre musat da ne dela aparat. istina jest da se mnogi od medicinskih aparata zaista kvare često, nema dijelova, stalno neki novi softveri koji koštaju, a nema se love, nema educiranih servisera, a lege artis nesmeš dat dijagnozu ak nisi napravil dijagnostiku po protokolu. nažalost, danas ne smiješ dati ni dijagnozu ni terapiju bez toga (osim ak neko umire na cesti, no i onda te ona gamad od fiškala mogu optužiti za mal practice - američki sistem iznuđivanja). nema više samo auskultacije, perkusije, palpacije i prostog gledanja u tjelesne otvore. danas moraš imat mehanizaciju i sogisticirane digitalije. to ti je tehnološki i znanstveni napredak. no sve ostalo odlučuju političari. koje bira svekoliko obćinstvo. pa ko ti kriv kaj ne mmisliš ko stoka sitnog zuba.

    avatar

    17.05.2023. (19:48)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Ništa ja o tome ne znam.

    avatar

    17.05.2023. (21:15)    -   -   -   -  

  • V

    stara teta, treba stalno lajati... da ovi što reže ne umisle kako rade nešto pametno :))
    Kadse previše šuti,ima onih što tu šutnju iskorištavaju za glupave izjave tipa - Tako vam je to u obitelji - nešto kao onaj komentar istaknut na naslovnici.

    Kockavica, o čemu to... o seksualnim navikama azijskih bubamara? :)
    Kažu da su opasne, da izazivaju alergije i astmu... i da uništavaju domaće bubamare :I

    avatar

    17.05.2023. (21:54)    -   -   -   -  

  • marival11

    Meni sve djeluju da su slikane fotoaparatom. Ja uvijek priznajem da ne znam napraviti snimak ni mobitelom. Najupečatljivije su mi tvoje, i fotografije Nise i El Diabla.

    Jedno sam se vrijeme bavila mišlju da si nabavim foto aparat kako bi bar boje izgledale onako kako ih vidim svojim očima. I odustala. U svakom trenutku svjesna sam svog potencijala i svojih ograničenja na mnogim poljima...Ni najbolji fotoaparat ne može mi pomoći, kao što nekome zastarjeli može poslužiti za vrhunske fotografije jer osoba jednostavno zna znanje.....

    avatar

    18.05.2023. (06:08)    -   -   -   -  

  • V

    Ograničenja postoje samo ako se ništa ne pokuša, to sam htjela reći... svatko može naučiti ako ima volje... a ako se ima volja za učenjem, onda se nikada ne prestaje učiti...

    Ja vjerujem da bi ti to isto rekla nekome tko bi ti došao u plastenik i tvrdio kako ne bi znao raditi to što ti radiš :))

    avatar

    18.05.2023. (10:08)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Tvoje fotografije su mi uvijek briljantne. :)
    Pitala sam tek čisto informativno. Frendica ima jako dobru kameru na Samsungu. Baš sam se iznenadila kako dobro može fotkati mjesec.
    Slušala sam na studiju kolegije o fotografijama i filmu pa mi je taj jedan mali dio od analize ostao...
    Nisam te htjela izrevoltirati.

    avatar

    18.05.2023. (23:31)    -   -   -   -  

  • V

    Ma nisi, ni slučajno, ne brini :)

    avatar

    19.05.2023. (09:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...