Komentari

penetenziagite.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • kako_ti_kupus

    nema tu puno filozofije vjetre. formula je vrlo jednostavna, u dvoje je lakše! ma kako god netko na to gledao, a upravo problem i nastaje u 'gledanju' onoga što se nalazi iza. onome tko gleda naprijed ne treba objektivizacija već, objektivno, pouzdan partner :)

    avatar

    11.04.2023. (08:42)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Davne 1949- te godina knjigom Drugi spol
    Simone de Beauvoir je pisala o položaju žene u tadašnjem društvu...
    Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.... poručuje nam autorica...
    Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je „ženska priroda“ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma. Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putom oslobađanja kroz obrazovanje i rad.

    avatar

    11.04.2023. (10:55)    -   -   -   -  

  • NF

    simone je bila sjajna žena, koja je ipak radila veliku grešku, i još se hvalila stim, vremešnom sartreu je branila alkohol iz najboljih namjera, pa su mu prijateljice pri posjetima švercale, oduvijek su sami primali goste koji su došli u posjet samo jednom od njih, morao sam reagirati na dinajino, jer obje te vanserijske žene inače cijenim. meni drugarica nikad ništa nije branila, sam sam nažalost ostavljao poroke jedan za drugim, sad pretjereujem samo sa slatkim i radenskom.
    vratimo se na tvoj post, kojeg bih veći dio i sam potpisao, posebno ono o prijateljstvu, slično zbori i moj gazda zadnjih ljeta u berlinu, produktivni njemački dramatičar, koji je za razliku od mene za radikalnu zelenu politiku, ali on voli svoju djecu i misli na buduće naraštaje, nešto kao nietzscheova ljubav prema najudaljenijem, kao nadomjestak one licemjerne prema bližnjem. ja sam nešto stariji i sad već pomalo pragmatičan i komotan, ne da mi se proučavati toplinske pumpe i teoriju održivosti...

    avatar

    11.04.2023. (11:56)    -   -   -   -  

  • luki2

    Da. Slažem se. Ali, ako nekoga ne želiš iskorištavati - nego napraviti nešto od života vlastitim snagama?! I ne želiš potomstvo donijeti na ovaj čudan svijet - e, sebičan/sebična si...:))))) Eh....Nikada ugoditi!!!!!!!

    avatar

    11.04.2023. (19:38)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    Davnih godina ja diplomirala. Javila se na svoj prvi natječaj. Test riješila 100%. U razgovoru s poslodavcem "komisija" rekla da sam ih oborila s nogu. Zadovoljna ja. Računam, bravo. Bit će posao. Ne javljaju se oni, nema pismenog ni usmenog odgovora. U međuvremenu čujem da su zaposlili kolegu s faksa. Odem kod poslodavca...kaže on...al TI si žensko...sutra ćeš se udat.. imat djecu, bolovanja.. ovo, ono....više nam odgovara primit muško......eto, da sam bila drugi spol manje bi se napatila....objektivirat, deobjektivirat...???

    avatar

    11.04.2023. (21:16)    -   -   -   -  

  • borgman

    Odličan post. Zahvaljujem i na odličnom komentaru koji si napisao kod mene.
    Iako to nije popularno mišljenje, piramidalni sustav prodaje, na kojemu je kapitalizam zasnovan, jednako kao i ekonomija najdugovječnije "zapadne" države, Rimskog carstva, urušava se u trenutku kada nema više nikoga za pljačkanje i širenje. Jednostavno, postoji trenutak kada se piramidalni proces nema na kome opet pokrenuti.
    A i sam darwinizam i prirodni oportunizam jednostavno zahtijevaju malo jače granice nego što su ljudski zakoni i zabrane (ili i malo bolje poznavanje ljudske prirode).... dakle, nema nam spasa. A što se tiče samog odnosa 51% ljudske populacije, o kome u potpunosti ovisi opstanak ljudskog roda (bar do pronalaska umjetne maternice), svakako sam za jednakost i ravnopravnost. (iako ću već u slijedećem komentaru možda to naizgled "pobijeti", ali samo naizgled)

    avatar

    11.04.2023. (22:25)    -   -   -   -  

  • borgman

    @morska...bez obzira koliko to nije "politički podobno" i "woke", (čak kažu i bezobrazno), pokušaj postaviti pogled prema poslodavcu iz male do maksimalno srednje firme.
    Sa strane tebe, kao jedinke, poslodavac bi trebao gledati samo tvoju sposobnost za rad...i koju kvalitetu? Trenutnu ili dugotrajnu (ne zaboravi da do trenutne kvalitete nisi došla preko noći). I ne pričam o poslovima raznošenja letaka po sandučićima, ili rada u call-centru.
    Dakle imaš do 20 ljudi, svi imaju jednu ili dvije "specijalizacije" i nisu međusobno potpuno zamjenjivi. Sada radim u jednoj, a prije sam i vodio jednu.
    Kažeš, dobila si osjećaj kako si najbolji kandidat. Što poslodavac mora napraviti da bi te zaposlio, ako se ne radi o poslu koji si već prije u potpunosti svladala?
    - daje ti zadatke
    - mentorira te poslodavac ili određeni radnik
    - pomaže dok se ne uhodaš u rutinu, a i poslije
    -i polako prebacuje na tebe puno opterećenje, kako ovladavaš time što radiš
    Ovaj proces traje od dva tjedna za jako jednostavne poslove, do i preko 6 mjeseci, pri čemu postajeeš dio radnog tima, sa svim problemima i benefitima.
    Period, od dva tjedna do šest mjeseci...pa netko troši vrijeme pripremajući te (živce također), odgovara za tvoje radne pogreške, i živi u nadi da je riješio problem radne snage na toj poziciji.
    Sam sebe osuditi da to ne radiš uzastopce, više puta, a ne moraš, je znak zdravog razuma i normalnog poslovnog oportunizma (a živimo u kapitalizmu, i tržište je mjerilo svega). Upravo ulazni razgovori i odabiri i služe da izbaciš izvore problema, a realno u većini poslova, diploma malo znači, puno više dolaze do izražaja, znanja i vještine koje se i ne uče na faksu.
    Apsolutno nepošteno prema mladim ženama koje upravo država apsolutno objektivizira kao strojeve za rađanje, i one čija će se biološka funkcija staviti ispred tržišta, tog istog tržišta koje bi trebalo platiti, i volontirati.....kako bi Država, iako potpuno suludih mjera i benefita, nekoga "motivirala"...i nastavila proizvoditi nove podanike i time postojati.
    Jedina "firma" koja može imati koliko god uposlenika hoće, i gdje se manjak, jednog, dva, ili i dvije trećine, na pauze od godine, ili ponekad čak i tri, plus bolovanja...je državna firma (ili korporacija), koja nije na tržištu. Svi ostali, koji bi trebali paziti i na broj zaposlenih, i visinu plaće, i doškolovavanje uposlenika, i praćenje i tehnologije i načina rada (što je nespojivo sa dugotrajnim odsustvom), jednostavno, će bez obzira na sve anti segregacijske zakone, morati misliti na sebe.
    Tržište rada nije socijalna kategorija.
    Vođenje biznisa nije socijalna kategorija.
    A "ključevi" (po vjeri, boje kože, naciji ili spolu), pokušani su u prethodnoj državi i samo su doveli do jedinog do čega i mogu dovesti, do bujanja birokracije koja popunjava "ključeve", a ne bori se sposobnošću za preživljavanje...nego povećava poreze dok ne ubije one koji zapravo, nešto i rade. Svaka sličnost sa sadašnjošću u Eu...je vidljiva.

    avatar

    11.04.2023. (22:53)    -   -   -   -  

  • j.

    Nepristojno mi je ne odgovarati vam, a komentari su sjajni i hvala od srca, pa zapravo imam snažan osjećaj da nemam što pametnog za reći :).
    Kupus, je, u dvoje je lakše, meni i ljepše, doduše to samo po sebi ne znači da to nije zajednica iz pukog interesa, ali ima i nešto više od toga, i često se baš to više pokaže kao presudno.
    Dinaja i NF, drago mi je da ste otišli na taj rukavac sa svojim mislima; ja još uvijek mislim da žene mogu nešto napraviti, ako ništa drugo djece radi
    luki2, ja ne mislim da je to sebično, dapače – ako vjerujemo i mislimo da svijetu prijeti propast, onda je nedonošenje nove djece na svijet nesebičnost...
    morska i borgman, vaša rasprava mi je nekako kruna priče i teško da tu imam što dodati; rekao bih samo da aršini poduzetništva nisu aršini koji spašavaju, nego su nas oni u pravilu doveli do tu gdje jesmo; e sad, centralno pitanje koje i ja u postu smatram ključnim, ako se to iz njega vidi (a obzirom na vaše rečenice mislim da da) jest – kako dalje i kako prevladati taj rašomon u kojemu dolazi do problema; na žalost situacija u kojoj jesmo odriče nam pravo na neku veliku nadu; zato je moja nada uperena k ženama koje ne samo da rađaju, nego i stvaraju buduće ljude – u velikoj većini...

    avatar

    12.04.2023. (19:37)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Zato, krećemo od sebe. :)
    Tvoj tekst, još jedan u nizu, donosi niz lijepih ideja.
    Mrvica po mrvica - palača!

    avatar

    13.04.2023. (20:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...