Komentari

huc.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Galaksija

    Strašno. Sanjat' ću noćas taj suicid. :0

    avatar

    12.01.2023. (23:18)    -   -   -   -  

  • Sarah

    A bila je tako lijepa...

    avatar

    13.01.2023. (07:52)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    mrs. Galaxy - ima nas koji još uvijek empatiziramo

    Sarah - ljepota je arbitrarna

    avatar

    13.01.2023. (14:30)    -   -   -   -  

  • eum

    Lijepo..

    avatar

    13.01.2023. (21:25)    -   -   -   -  

  • j.

    Mene se tako i toliko dojmila slična smrt Irine Slavine u Nižnom Novgorodu prije dvije godine. Na stranu bolest, politika, protesti, ne znam niti je li gospa Simone možda bila majka; u Irininom slučaju ja sam - možda sasvim pogrešno - bio osupnut baš time: kvragu i svijet u kojemu se majke samospaljuju. A ovdje širim krug na sve žene.

    avatar

    13.01.2023. (21:59)    -   -   -   -  

  • sewen

    U svakom slučaju, teška smrt...

    avatar

    14.01.2023. (07:14)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    j.

    Svi pokušaji i sva dokinuća sebe sama su potresna, ali samospaljivanje fenomenološki odskače. Ono u našoj podsvijesti pobuđuje sjećanje na obredna smaknuća i drevna ljudska (samo)žrtvovanja Umiranjem u vatri umire se u svijetlosti.

    No, čin samospaljivanja od Jana Palacha na ovamo postao je nekako kompromitiran željom da se na taj način pošalje politička poruka prkosa i pobune što će poput baklje gorjeti kroz stoljeća osvjetljavajući novim generacijama put ka slobodi. Ima u tome ponešto od patologije te narcističkog egzibicionizma kao i svjesne želje da se pošto-poto ostavi trag u svijetu. Samo mjesec dana kasnije na istom se mjestu samospalio danas manje poznat Jan Zajic; dva mjeseca nakon njega u Jihlavu se spaljuje Evžen Plocek. Njegovo ime danas povijest slabio pamti, kao i ime Ryszard Siwieca, Poljaka koji je prethodio Palachu. Navodno, Palach zbog komunističke cenzure nije poznao taj slučaj.

    Samospaljivanje Simone Mareuil lišeno je političkog konteksta i više je umjetnički, tj. nadrealistički čin, nešto kao alternativni svršetak filma Andaluzijskog psa. O tome na stanovit način pripovijeda ova pjesma: Simone Mareuil, nadrealistkinja in her own write, ravno uz bok Daliju i Rene Magrittu.

    avatar

    14.01.2023. (21:54)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    Potresno, ali da, moglo se zamisliti i bez dodatnog objašnjenja da se radilo o nekom djelovanju. "Auto da fe" Canettija mi pada na pamet, ali samo zbog naslova, tamo kao da je tema uzaludnost.

    avatar

    15.01.2023. (02:17)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    astro, doista se suzdržavam objašnjavanja ili pojašnjenja svojih zapisa, no ovdje sam imao potrebu to učiniti. zapravo, zaželio sam nadoštukati format, proširiti sliku. Canettija nisam čitao, no zainteresirao me jesi.

    avatar

    15.01.2023. (13:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...