Komentari

goga-mario.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Galaksija

    Bravo! Odličan post.

    avatar

    03.12.2022. (13:31)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    Hvala ti Galaxy...nekako me žalosti da se više komentara ostavi na komuniste, srbe, ustaše, homoseksualce, lijeve, desne i ine...nego tamo gdje bi svi trebali razvijati inkluzivno društvo...

    avatar

    03.12.2022. (13:55)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    e, ja tek stigoh na tvoj/vaš blog s radošću jer radim na inkluziji lagane retardacije i Downovaca i BEZ da se hvalim ,već niz godina / 10 točno / uspješno.

    Iskustveno - sve je moguće uz prethodnu "doradu" u smislu psihološkog tretmana i procijene sposobnosti što timski odlično odradjuemo, ali, imamo na korištenje mali broj jednsobnih stanova na raspolaganju da bismo parove (!) ili dvije istosplne osobe smjestili i uveli u kućni život.
    l
    E, sad malo privatna pohvala : zbog toga sam bila gošća kd D. Trbović u 8. katu da bih prenijela javnosti sva naša pozitivna iskustva

    Tebi hvala na doprinusu s ovim tekstom

    avatar

    03.12.2022. (14:59)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Iako sam o metodama, načinu, i pogotovo civilnom društvu kao partneru vladajućih u cilju postizanja inkluzije uvijek spreman polemizirati, inkluziju smatram obavezom svakod od nas i svih nas zajedno, koja nema i ne smije imati alternative.

    avatar

    03.12.2022. (17:00)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @AnnaBoni...onda ti je poznato o čemu pišemo...bravo za gostovanje u 8. katu..;-)
    @supatnik...čemu patnik? znala sam ja da si ti jedna veličina od čovjeka, samo ponekad talasaš inače se ne bi mogao otarasit nevinih blogerica... :-)

    avatar

    03.12.2022. (20:54)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    mislila sam da ćeš reći bravo za rad - gostovanje je bilo samo poziv da javnost hvati što treba raditit od dječje do odrasle dobi......Tu sam, u radu

    avatar

    03.12.2022. (20:57)    -   -   -   -  

  • U zvijezdama piše

    hvala ti za ovaj tekst

    avatar

    03.12.2022. (21:15)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @AnnaBoni...ma naravno i za rad, ali sama si rekla da se ne hvališ, osim toga djela govore za sva naša postignuća...ne volim se uvlačit nikome u rit i ići niz dlaku, a volim reći i ono kaj mislim...djeluješ mi kao da radiš po principu, ja sam djelatnik, a oni su samo korisnici, osobe kojima pomažem...prošla sam puno domova i nekako mi je to poznato...no u svakom slučaju cijenim tvoj rad..

    avatar

    03.12.2022. (21:16)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @zvjezdica...svatko od nas kao pojedinac je pokretač promjena koje želimo...

    avatar

    03.12.2022. (21:26)    -   -   -   -  

  • luki2

    Svaka čast! Bravo za post! Ljub!

    avatar

    04.12.2022. (00:18)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    luki2... hvala :-)

    avatar

    04.12.2022. (10:41)    -   -   -   -  

  • smjehotvorine

    hvala ti :)

    avatar

    04.12.2022. (14:35)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Veći je postotak muškaraca jer se oni naroljaju pa se zabiju u stup. :) Već mi je, iskreno, muka od svih tih ratificiranja konvencija koje zatim ne zažive u praksi. "Ništa o nama bez nas!" - da, to je veoma važna stavka, jedna od najvažnijih, jer osobe s invaliditetom daleko najbolje i najpreciznije znaju što je stvarna pomoć i operativna inkluzija, a što samo privid pomoći. Kad smo kod teme opće razine osviještenosti građana, padaju mi na pamet dva primjera koja pokazuju koliko smo mi daleko od mnogih zapadnoeuropsklih zemalja. Prvi primjer - u Londonu je jasan standard i društveni konsenzus da se ljudi u gradskom autobusu ne moraju ustajati prije nego što autobus stane na stanici. Oni imaju double-deckere, autobuse na kat. U početku smo ja i supruga silazili s kata po tim strmim stepenicama dok bi autobus još bio u pokretu i to bi bilo zbilja stresno, no onda smo primijetili da nitko od Engleza, baš nitko, ne ustaje sa svoje sjedalice prije nego što se autobus sasvim ne zaustavi. Vozač gleda kamere, vidi ima li putnika za izlazak i strpljivo čeka. Kod nas je to znanstvena fantastika - ako ne ustaneš sa sjedalice na vrijeme, tramvajdžija često ni ne stane na stanici. A ako i stane jer si stisnuo gumb, neće ti dati vremena da iziđeš ukoliko se nisi na vrijeme pripremio za izlazak. Drugi primjer - u Amsterdamu kao i kod nas na početku gradskog autobusa postoji sjedalo za osobe s invaliditetom, starije, bolesne i trudnice. No za razliku od nas, tamo je to sjedalo uvijek prazno ukoliko nema nijedne osobe kojoj je namijenjeno. Može biti ne znam kakva gužva u busu - to će sjedalo biti prazno. Moja prva primjedba supruzi u vezi toga bila je kako Amsterdamčani malčice pretjeruju s tom savjesnosti, no onda sam već nakon pet minuta, a naročito nakon što mi je supruga objasnila zašto nisam u pravu, shvatio kako uopće ne pretjeruju, naprosto su svjesniji i osjetljiviji od nas i svaka im čast na tome.

    avatar

    04.12.2022. (22:52)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Prvi video sam morao dvaput pogledati kako bih pohvatao sve poruke u crtežima. :) Jasno mi je da u supermarketima ne mogu baš svi proizvodi biti na dohvat ruke osobe u invalidskim kolicima, no tu su građani da pomognu, da prepoznaju i primijete da nekome trebe pomoć. A mogla bi biti i posebna djelatnica ili djelatnik koji bi sve vrijeme tijekom kupovine kao asistenti bili uz tu osobu i njoj na usluzi. Svakako bi osobe s invaliditetom trebalo intenzivno educirati da se ne skanjuju, da im ne bude neugodno zatražiti pomoć jer to nije njihovo izvoljevanje, to je njihovo osnovno ljudsko pravo.

    avatar

    04.12.2022. (23:16)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Divan drugi video o inkluziji kao univerzalnom ljudskom pravu. Malo me žalosti da je moj lajk prvi od srpnja i da video ima samo 19 pregleda. Odgledao i treći video, vrlo je edukativan.

    avatar

    04.12.2022. (23:36)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @Mariano - jest, još smo mi daleko od zapadnih zemalja po pitanju inkluzije i pristupačnosti, odnosno od osviještenosti građana... a za to smo odgovorni svi zajedno... nije to tema koja je zanimljiva u našem društvu, nemaju mediji od nje koristi, to ne donosi klikove i gledanost... žalosno, al' tako je... no, kotač se ipak kotrlja, polako, ali se kotrlja, a na nama je da ga poguramo da se kotrlja brže...

    avatar

    05.12.2022. (12:01)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Moja je kćerka defektolog rehabilitator i znam da je premalo pomoći koja je ljudima potrebna. Nismo dovoljno educirani niti empatični.

    avatar

    06.12.2022. (17:55)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @Demetra....da, slažem se, izgubila se empatičnost u ljudima...budi ponosna na kćer

    avatar

    06.12.2022. (18:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...