Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • vilimstvor

    lako za €,, jedna dobra štanparija to odradi za dan,, meni je pak ironično da sve te tehnologije, od nuklearne elektrane do budučeg fuzijskog rektora, su u biti parni strojevi...

    avatar

    01.02.2022. (17:29)    -   -   -   -  

  • Viatrix

    Zanimljiv tekst o fuziji koja mi je oduvijek fascinantna. Mislim da je budućnost izvora energije, nadam se što prije u većem postotku.

    avatar

    01.02.2022. (18:17)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilim:Jednostavnost je najveća prednost parnog stroja, valjda jedino što je jednostavnije je vjetroelektrana. Direktna pretvorba energije svjetla (foto-ćelije, termo-članci i slične igračke) u električnu struju (i skladištenje!, jer sunce svijetli samo danju a svjetlo ti treba noću) je mnogo skuplja i tek odnedavna se isplati. Još arhaičnije hidroelektrane su bolje i pouzdanije i jednostavnije od vjetra i zbog akumulacije energije: samo otvoriš branu i imaš koliko ti treba, a to je bitno za stabilnost sustava. Ali, ali, treba ti voda, a ako nema kiše jer si zeznul klimu grijući se i hladeći AC uređajima i suša je, onda imaš frku. Nismo baš tako napredni kako se čini, još mi žvačemo otkriće parnog stroja, to je ipak bilo vrlo, vrlo važno dostignuće. Iduće te važnosti je Teslin motor/generator, dakle Faradayevo fizikalno, a Teslino tehničko djelo. Sve ostalo su lego kockice. Atomska i nuklearna energija su tek iduće na listi, ali to su mnogo opasnije igračke. Po mom, zanimljivo je ono sa glumljenjem klorofila, pofarbaš i daš dva druta i eto ti struje! Ili pak izvlačenje električne energije iz atmosfere, to nikad nismo baš savladali, prevelike su to sile za nas. Ajde djeco, igrajte se istraživača, inovatora...ima posla i za vas, i te kako! Ne morate svi biti influenceri.

    avatar

    01.02.2022. (18:18)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Da, što je to bilo s Teslinom zamisli da je atmosfera stator, a čvrsti dio Zemlje rotor? Je li to uopće autentična zamisao, i ako jest, što se po tom pitanju pokušalo poduzeti?

    avatar

    01.02.2022. (22:58)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MAur: bilo je radova na tu temu, ali problem je u tome da se nije našlo načina za iskorištavanje rezonantnih frekvencija koje je Tesla mislio da postoje, zbog ovih ili onih nestabilnosti u takvim sistemima. Zeznuto je to, ali nije da ne vrijedi probati opet i opet. Nismo ni mi današnji svu pamet pokupili, ko ni Tesla nekad, ali dobre ideje su tu da im se povremeno vraća i modificira dok se eventualno nešto ne izvuče iz njih.

    avatar

    01.02.2022. (23:16)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Da, istina. Hvala na odgovoru.

    avatar

    01.02.2022. (23:49)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Napravljeni su po mraku :-)).

    avatar

    02.02.2022. (08:05)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    V. Paar nije bio zagovornik globalnog zatopljenja, kakav je tvoj stav obzirom da si bio njegov student (ili radije ne bi o tome?)

    avatar

    02.02.2022. (13:39)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Zanimljivo o fuziji a o vodiku je govorio i Jules Verne. Volim vidjeti i črne janjčiće a zgodno kad ih čuvaju hrv. ovčari. (Pogled na s. ili sz?)

    avatar

    02.02.2022. (14:33)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilim: u vrlo dobroj i zanimljivo napisanoj knjizi na temu energetike "Energetska kriza" iz 1980-tih Prof. Paar je jasno iznio svoje znanstveno mišljenje. Nisam pratio kasnije istupe, ali ne vjerujem da bi on izašao iz znanstvenog okvira, određenog dostupnim podacima, a ako jest, onda mora da je postojala neka šira ideja, u koju nisam upućen. Ja vjerujem svom osobnom iskustvu, i vidim poguban utjecaj čovjeka na klimu svugdje gdje sam živio, a znanstveni podaci to dobrano potvrđuju i na globalnom nivou. Problem nije jednostavan, a bitan je jer nam određuje okvire postojanja i politizacija i uplitanje stručnjaka za sve i svašta ne koriste nikome.
    @go: pogled prema Planini je u smjeru si

    avatar

    02.02.2022. (15:02)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    prošlo je godina kad sam se zabavljao tom temom (doduše ne od 1980 kad klima nije ni bila tema, barem ne u javnosti), pa sam neke dijelove i zaboravio, među njima i stavove prof. Paara,, on je uistinu uključivao i ljudski faktor, ali ne kao dominantan za današnje stanje, već je tvrdio da globalna zatopljenja i zahlađenja ovise o cikličkom približavanju i udaljavanju zemlje od sunca (morao sam prespavati ovo da se malo prisjetim) a utjecaj čovjeka vidi u odgađanju globalnog zahlađenja u trenutku (sad) kad je zemlja u fazi udaljavanja
    nisam fizičar pa se moram malo ohrabriti kako bi se suprotstavio mišljenjem koji se također baziraju na stavovima i "viđenju" drugih fizičara koji tvrde da je udio ljudske emisije co2 premali (manji od 1%) da bi se čovjek mogao okriviti za klimatske promjene, i koji također tvrde da
    1) emisija co2 ne uzrokuje zatopljenje,,, već zatopljenje uzrokuje emisiju co2,, prvenstveno iz oceana (plus naravno vulkani i razgradnja biomase)
    2) co2 je loš staklenički plin kojeg ima samo -400 ppm, dok je vodena para savršeni staklenički plin te je u atmosferi ima ne neizmjerno više.
    nije ovo uvod u raspravu, tek eto...

    avatar

    03.02.2022. (05:17)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilim: nisam ni otprilike stručnjak za klimatske promjene pa ne ulazim u priče oko emisije zbog ovog ili onog. Ono što se vidi iz mjerenja je da su trenutne promjene brže i veće nego ono što se događalo pri promjenama klime zbog astronomskih razloga (mjereno u depozitima). Jedini logičan razlog mi se čine ljudska djelovanja, a ne čini mi se da se efekti "slučajno" vide s većim potencijalom sve većeg broja ljudi da uništavaju ...sve što mogu uništiti. Ako se dobro sjećam, Milankovićevi ciklusi vele da bi trenutno morali ići prema grijanju (tokom idućih 26 000 godina), pa će npr. ono što je bilo na 52 stupnjeva širine biti na 55 stupnjeva, ali ni približno ne toliko brzo kao što vidimo. Bez obzira na točnost takvih predviđanja, po principu manje štete, smatram da ako baš i ne znamo što se, i zašto, događa, ne škodi nešto probati napraviti, tipa razvoj (i upotreba) efikasnijih tehnologija ili sađenje šume tamo gdje smo ju posjekli ili prestanak sječe džungle koje za efekt i tako ima samo to da neki i tako već prebogati idiot zaradi za zlatne felge za svoj superautek ili platinasti jarbol za superjahtu.

    avatar

    03.02.2022. (12:02)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

    avatar

    03.02.2022. (13:14)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilim: točno tako, Zemlja je i bu ok sa i bez nas, nije u njoj problem nego u nama i za nas. Mi želimo da nam klima bude stabilna za naše trenutne potrebe i mogućnosti preživljavanja kao vrsta, dakle, bolje nam je ne ometati ju u njenom prirodnom stanju, da nas ne bi stresla kao...neugodne buhe. U tom smislu taj skeč je logički inkonzistentan ako je imao ismijati one koji žele očuvati ovo ili ono: naša točka gledišta nije Zemlje nego...naša!

    avatar

    03.02.2022. (13:38)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Ovi crni janjčići su baš lijepi. Volim i crne mačke i crne janjčiće i crne žene :D

    Evo, sad guglam Tokamaka. Početak svakog istraživanja, ali ovo je čisto tako da te MOŽDA malo bolje razumijem; inače nemam pojma o tome.
    Vidim planinariš, uživaj! :)

    avatar

    03.02.2022. (15:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...