Komentari

potok42.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • Dinaja

    kažeš... prisustvovao si licitacijama, bio kupac privida
    i varki, a i sam si prodavao obmane i utvare.
    jedino što si stvarno dobio je tjeskoba –


    ipak... čovjek bez iluzija je stranac sebi u sebi... :)

    avatar

    14.09.2021. (18:02)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    Svatko bira svoju omiljenu iluziju.

    avatar

    14.09.2021. (18:21)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Iluzije su nepotrošiva roba

    avatar

    14.09.2021. (18:41)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    Fenomenalno............a, zamisli, nismo toliko glupi
    da bi postali svjesni luzeri, no unatoč tome
    trgujemo iluzijama, čak ih i dijelimo po potrebi da ojačamo nečiju nemoć
    a zapravo
    .........kovčeg tjeskobe je jedina naša imovina. Ona iznutra, dakako

    avatar

    14.09.2021. (19:08)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    ...a ima tako predivnih iluzija :))...

    avatar

    14.09.2021. (19:42)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    S iluzijama trgujemo do samog kraja....

    avatar

    14.09.2021. (22:06)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Mašta je iznad stvarnosti.

    avatar

    15.09.2021. (02:24)    -   -   -   -  

  • metamorfoza

    Pitam se ipak je li to moguće.. Ipak smo ljudi. Ali da, ponekad i nakratko prihvatimo...

    avatar

    15.09.2021. (07:16)    -   -   -   -  

  • Šetnja lipnjem

    Ingmar Bergman je, kao najvrjednije u životu, poželio svojoj kćeri - čežnju.

    avatar

    15.09.2021. (08:26)    -   -   -   -  

  • medlife

    Na kraju se sve svede na tjeskobu.

    avatar

    15.09.2021. (13:42)    -   -   -   -  

  • Mihal

    Postoji ta kretnja misli u nama, bilo da je to mehanička repeticija krunice u polumraku crkve, ili nizanje pjesničkih slika ostarjelog barda, ili izbacivanje zdravorazumskih analiza o društvenim pojavama kao iz automata s teniskim lopticama, i ona se više ne da odstraniti, srasla je s tkivom cijelog našeg ubogog mikrokozma. Što bi rekao gospon doktor: "To vam, znate, više nije operabilno. Nosite se s tom ružnom grbom na duši kako znate i umijete."

    avatar

    19.09.2021. (11:00)    -   -   -   -  

  • Potok42

    @Mihal, po Zerzanu i postulatima anarhoprimitivizma, operabilnost koju si spomenuo prestala je pojavom civilizacije, još od pojave poljoprivrede. "Sve smo više uronjeni u postmoderni ethos vanjskog izgleda, slika i privida. Svi možemo osjetiti ništavilo, prazninu ispod površine svakodnevnih rutina i mehanizama zaštite" ( J.Z). No, možda nije sve izgubljeno za čovjeka.

    Govoriš o zdravorazumskim analizama, kao trećem obliku kretnji misli. Postoji još filozofija, znanost. Zdrav razum se temelji na jednostavnoj percepciji.

    Kod doživljaja poezije važno mi je da bude pročitana pažljivo i da se obrati pažnja na KAKO. Kritičar ju doživjeti treba i kao (ne)uspješnu uporabu poetskog instrumentarija.

    avatar

    20.09.2021. (07:35)    -   -   -   -  

  • Mihal

    Dalo bi se diskutirati o tome je li operabilnost zaista nestala pojavom civilizacije. Naime, moglo bi se reći da prije pojave civilizacije nije ni postojala mogućnost operabilnosti jer se nije imalo što operirati, što znači: čovjek prije pojave civilizacije nije uistinu čovjek. Dakle, pitanje operabilnosti upravo se pojavljuje nastupom civilizacije. Nije problem ili insuficijentnost u samoj civilizaciji, čak ni u njezinim defaultnim mijenama (jer upravo dekadencija daje najlucidnije povratne informacije o nama samima), problem postoji samo na individualnoj razini, u pojedincu. Ono što sam ja u svom komentaru apostrofirao kao problem ireverzibilne kristalizacije osobnosti, afirmativno se nastavljajući na tvoju pjesmu koja mi se svidjela, ti si nepotrebno umjetno intelektualizirao proširujući problem na cijelu civilizaciju. Drugo, kad sam spomenuo zdravorazumske analize kao jednu od automatiziranih kretnji misli koje su nam izmakle kontroli, tada sam, naravno, ipak mislio na nešto prilično elementarno u inteligentnog čovjeka, ili, kako si ti rekao, na derivat jednostavne percepcije. Filozofija i znanost tu nisu tema. Pa ipak, čak i one, filozofija i znanost, zapravo JESU dijelom čovjekove prisilne mentalne repetitivnosti. Znanstvena disciplina novijeg datuma, filozofija znanosti, već neko vrijeme propituje upravo problem prisilnosti ili kompulzije postuliranja znanstvenih hipoteza uvijek unutar istih referentnih okvira ili kognitivne "sintakse".

    avatar

    22.09.2021. (03:08)    -   -   -   -  

  • Mihal

    Sa zadnjim dijelom tvog odgovora na moj komentar zaista rezoniram. Suština sve umjetnosti nalazi se u tom KAKO, motiv i sadržaj manje su bitni. Proust, na koncu, govori o samim glupostima, ali su te gluposti dovedene na razinu na kojoj se u njima vidi ljepota. :) Naravno, moglo bi se reći da je baš nekako s Proustom, a onda i s impresionistima u slikarstvu, započela stvarna dekadencija umjetnosti i književnosti. A upravo zato što je postalo bitno KAKO, a ne ŠTO. Slijedom toga, danas imamo poeziju koja je nerazumljiva, ali se njezina poetska vrijednost stručno i profesionalno valorizira upravo kroz varijacije toga KAKO. Zapravo se i moj prvi komentar ovdje kod tebe ponajviše svodi na to KAKO. Napisao sam pjesmu u prozi a la Krleža. :))

    avatar

    22.09.2021. (03:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...