Komentari

idragi28.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • eum

    Izdvojeno: U Govoru na gori, bit ćemo zatečen od jasnoće i oštrine zahtjeva Božje riječi koja prodire u dubine srca. Prvi su slušatelji morali, a i danas će svatko tko pažljivo pročita ove Isusove riječi, osjetiti da je baš tu negdje domovina duše, da je to po mjeri čovjeka i zato je Govor na gori neodoljivo privlačan. No, s druge strane, čovjek osjeti i zahtjev: život kakvog je opisao Isus u svom Govoru odiše tako čistim duhom da svatko od nas kad stane pred njega mora sebi priznati da se osjeća nedoraslim, premalim i nedostatnim u odnosu na velebni nacrt života u duhu Kraljevstva Božjeg. Tako je uvijek kad čovjek dođe u dodir s onim božanskim: neodoljivo je lijepo, dobro i privlačno ali se čovjek osjeća neprikladan i nedostojan. Dakle, u djelima je sve: sadašnji dodir s Kraljevstvom, blaženstvo koje iz toga proizlazi te odluka o vječnoj sudbini. Mudrost je to doista lijepo uredila jer naša su djela nešto što nam je svakodnevno, što nam je tako blisko, nešto što bez muke možemo kontrolirati. Ta svakodnevna, jednostavna djela koja ništa ne koštaju mogu donijeti tako puno. Ta mala djela mogu sve promijeniti; po njima ćemo postati sretni! Tu je dodir Božje mudrosti i Radosne vijesti; time Isusova riječ, pa i u svojoj etičkoj dimenziji, postaje Radosna vijest – i za sadašnjost i za vječnost! To nije moralni imperativ koji opterećuje nego oslobađa i raduje, jer svaka čovjekova akcija u duhu Govora postaje očitovanje Božje snage i korak više u čovječniji svijet, u vlastito čovještvo. Postaje jedna mala pobjeda.

    avatar

    15.03.2021. (01:27)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Odlično

    avatar

    15.03.2021. (01:52)    -   -   -   -  

  • sokolova

    Da. Grijeh snagu dobiva kad se u misli zadrži pa rovari i grebe da put sebi prokrči. Strahujem od toga jer mu je to zadaća i namjera. Laki grijeh može tako vrlo lako postati s vremenom i teški....a mi nesavršeni,slabi,povodljivi...
    Neka nam je Bog svima na pomoći kada otvaramo um u slobodi koja nam je na dar.
    Tpp!

    avatar

    15.03.2021. (06:19)    -   -   -   -  

  • Violenta

    U pravu je @karenjina, sloboda nam je data na dar - treba raditi pažljive izbore.

    avatar

    15.03.2021. (06:48)    -   -   -   -  

  • Litterula

    Da, kad čitaš to se čini sve tako jednostavno. Ali kad bi to trebalo provesti i toga se ustrajno pridržavati onda nastupaju problemi

    avatar

    15.03.2021. (14:51)    -   -   -   -  

  • agava505

    Moram pročitati još jednom...
    Vrijedi....

    avatar

    15.03.2021. (15:09)    -   -   -   -  

  • Mikitarije

    Mislim da čovjeka najviše čovjekom čini ta razdioba između misli i djela i strašno bi bilo kad bi se misli (koje se često tko zna kako, otkuda i zašto pojave) kažnjavale. Hotimično hranjenje nekih misli nešto je sasvim drugo.

    avatar

    15.03.2021. (16:53)    -   -   -   -  

  • eum

    Nemoj Dušo

    U tami se sastaju snovi
    u tami se rađaju svjetovi
    i pričaju snovi i svjetovi
    snovi da te zorom bude

    Nemoj Dušo da se razliješ
    svijetu koji vlada u tmini
    čuvaj mi snove na okupu
    zora da ih buđenjem ljubi

    Zlatni plamen nek budi te
    krv neka lijeva na rubove
    prosjak tvoj ustaje i robije
    traži tvoj dodir kad umire

    Ustani rano moja skrivena
    dan svoj jutrom blagoslovi
    vrijeme je bolnog odlaska
    na gozbu umrlih svjetova

    Nemoj Dušo da se budiš
    u svijetu koji vlada u tmini
    čuvaj mi snove na okupu
    zora da ih buđenjem ljubi.

    (Pjesma pjesmi na blogu prijateljice @karenjina00)

    avatar

    15.03.2021. (23:27)    -   -   -   -  

  • eum

    @Karenjina00 je rekla suštinu a @Mikitarije zaključak, a ja ću zahvaliti svima na komentaru i dodati: od lakog grijeha često vremenom nastaje teški ako se lakog brzo ne riješimo u molitvi, pokajanju (ispovjedi), ili odlučnim stavom da se više neće ponoviti. Slabi smo protiv tog grijeha naročito kada misli naviru i žele stvoriti slike požude, prisvajanja, zavisti, ljubomore, osvete, ranjavanja, ogovaranja i dr. Slažem se da bi bilo strašno kada bi se same izvorne misli kažnjavale. To je područje slobode. Isto tako slažem se da je hotimično hranjenje nekih misli koje vode ka grijehu nešto sasvim drugo. Sve to prolazi središtem naše duše ili kroz naše srce koje nam želi posve ugoditi ne obazirući se na grijeh ili grješne misli koje su često put do djela. Da nema savjesti i razuma naše srce bi nas posve uništilo i niti jedna duša ne bi bila spašena. Naše srce pliva u emocijama, sreći radi uspjeha, prepuno je želja i svakakvih prijedloga, scenarija, želi nam posve ugoditi a grijeh mu dođe kao igra, zabava ili nagrada. To je malo dijete koje nema tri čiste, i da nema razuma prvi vlak koji naiđe bi ga pogazio. To je mjesto u nama gdje se zloćko jako dobro osjeća, i demokratski slobodno nameće svoje prijedloge i ponude. E sad dolazi pitanje vjere. Čovjek bez vjere, posve sam uvjeren jer sam i tu fazu prošao, nije se u stanju oduprijeti grijehu, a pogotovu tzv malom grijehu. Za to je potrebna božja pomoć, i zaštita, a nju tražimo ne u religiji nego u duhovnosti, okomitom povezivanju sa Gospodinom, kada mu dopuštamo da sa nama rasuđuje u vođenju naše duše i našeg srca. Kada svojim mislima, djelima i ponašanjem želimo ugoditi Bogu onda lakše pobjeđujemo grijeh. U tome vidim ključ istinske vjere koja povezana sa ljubavlju ostvaruje svrhu života svakog čovjeka. nastojat ću ovo razmatranje malo proširiti i napisatii poseban post. Hvala vam.

    avatar

    16.03.2021. (00:12)    -   -   -   -  

  • maslinapjesmaloza

    Grješni smo i uvijek ćemo biti!
    Dok Bog ne odluči popraviti nas zanavijeke
    E, to bi već bio RAJ na Zemlji. Čini mi se, ništa od toga.
    Ostaje nam griješiti i dalje, više ili manje, svjestno ili nesvjestno.

    Ipak, imamo mogućnosti (a dobro ste to istaknuli u svom napisu)
    moliti se i pročišćavati svoje misli, svoju dušu, svoje naume.

    Dakle, tko želi biti dobar i čist, lako će to postignuti.

    HTJETI BITI ČIST i NA PUTU BOŽJEM!!!

    avatar

    16.03.2021. (11:51)    -   -   -   -  

  • Razmišljanja jedne žene

    Jer tko ljubi stječe povjerenje prema ljunbljenoj osobi upravo po njenim djelima ljubavi......izdvajam iz vrlo poučnog štiva.

    avatar

    16.03.2021. (19:03)    -   -   -   -  

  • eum

    NAJAVA:
    Sutra okom podneva objavljujem prvi od tri nastavka pjesme: Na gori Tabor. Nastavak ide svaki drugi dan. Prilagođeno korizmenom vremenu. Nešto posve neobično, opisi veličanstveni - inspirirano tekstom viđenja poznate mističarke Marije Valtorta.
    Hvala svima na posjeti!

    avatar

    16.03.2021. (23:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...