Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (36)

Marketing


  • TEATRALNI

    Nisam ovako dubokoumno razmišljao :) ali evo jednog primijera: ne želim čitati desničarske krebilarije velikih rvatina po blogu. Ali iskaču kao iz pastete, podsvjesno mi se gadi čitati ih i to ne želim, ali nešto me ipak sprečava da zatvorim stranicu. Naravno nije to slučaj koji se događa konstantno, nego evo danas prvi put od kad sam na blogu. Slobodna volja postoji ali i nešto što istu nekad sputava,ljudski faktor viša sila...

    avatar

    23.06.2019. (21:14)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Ja sam odusta na pola, jer si se počeo ponavljat, pošto sam davno osvijestio da ponavljanje nije argument, kako bi to okarakterizirao, kao nedostatak volje, želje, slobodu odlučivanja ili nešto četvrto.

    avatar

    23.06.2019. (23:49)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Znaci li to da nemamo slobodnu volju?
    Ako nam volja nije slobodna, neko ili nesto je zarobljava.
    Znaci da neko ili nesto upravlja nama svima.
    Da bi upravljao nama svima mora imati beskonacne mogucnosti, jer postoje beskonacne mogucnosti.
    Neko sa beskonacnim mogucnostima je Bog.
    Da li si ti zeleo dokazati posotjanje boga, na slican nacin kao Toma Akvinski, al eto malo drugaciji?
    Eh.
    Ali.
    Znaci, ako neko ima beskonacne mogucnosti, on je zapravo savrseno bice.
    Ali. Ako si savrseno bice, onda nemas potrebe ista raditi, ista popravljati, ista upravljati - jer ako ima potrebe za tim - onda nije savrseno, pa ti nisi bog.
    I tako dalje i blize, jel.

    avatar

    24.06.2019. (01:25)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Komentirala sam jučer, ali onda sve pobrisala;
    nisam od neke volje i komunikacije, al sam onda vidjela @Vladov komentar, pa sam znala da ipak moram :)).................

    ne treba Boga u to sve petljati;
    za moje poimanje,
    sva naša volja, i narvano, sve što želimo, planiramo, uopće mislimo
    rezultat je socijalizacije, društvene uvjetovanosti i tjelesne uvjetovanosti.

    Sve što smo ikada naučili plus osobnost i karakter, talenti i unutarnja znanja s kojima smo došli (a tu se možemo pitati jel to uopće tjelesna, genetska uvjetovanost, ili ne, ali nije važno za ovu raspravicu) iz pozadine dirigiraju našim željama, potrebama, podrazumijevanjima, očekivanjima.
    (A oni kao ja bi rekli da nas naš predživotni plan nuka u smjerovima svojega isšpunjenja.)

    I , dakle, sve što ćemo ikada pomisliti, odlučiti , zaželjeti, neće zaista biti slobodna odluka; jer smo vanjske 'pakete razmišljanja' već pounutrili, i ne možemo dalje od njih, osim možda mikronski, ali ne generalno....

    Osloboditi se toga , vjerujem, gotovo pa sigurno ne možemo, osim Božjom milošću (ili Alzheimerom), pa si @Vlad izgleda ipak bio u pravu kad si uveo Boga u jednadžbu. :D :)))
    Pozz !! :)

    A onda moje pitanje glasi; je li uopće to bitno?

    avatar

    24.06.2019. (08:26)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Lucid-Theatral
    ...naravno da slobodna volja postoji, kao iluzija ;)...

    @Fresh
    ...lijenost, puka lijenost ;)...

    @Vlad @Lilianke
    ...ne pokušavam dokazati boga, ne daj bože :))... ali, vjerovali u boga ili u teoriju velikog praska, rezultat je isti, determinizam je očit, tu je, nemremo od njega pobjeć...

    ...ako postoji bog koji je svemoguć, sveznajuć i sveprisutan i kao takav savršeno biće onda je sve unaprijed određeno i nepromjenjivo, sve se odvija po unaprijed određenom scenariju, sve je božja volja pa tako i unutar te božje volje ljudska slobodna volja, ali svako postupanje po toj slobodnoj volji je zapravo božja volja pa tako čovjek stvarno nema slobodnu volju...

    ...i tada ne postoji bezbroj mogućnosti, nego samo jedna mogućnost, ona koja je predodređena i koja se dogodila, koja se događa ili koja će se dogoditi... no, takvo svemoguće biće je paradoks i logički ne može postojati jer pobija samo sebe...

    ...ako vjerujemo u teoriju velikog praska bez uplitanja boga opet nemamo bezbroj mogućnosti već samo jednu (osim teoretski, da je eventualno inicijalni prasak imao bezbroj mogućnosti kako će se odviti, ali opet, možda je imao samo jednu mogućnost), jer taj trenutak praska određuje sljedeći trenutak, taj sljedeći trenutak određuje sljedeći itd...
    .
    ..tako da ništa što se ikad dogodilo nije se moglo dogoditi drugačije nego što se dogodilo i ništa se neće moći dogoditi drugačije nego što će se dogoditi :)... ali to sve nije bitno :)...

    avatar

    24.06.2019. (13:14)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Slobodna volja kao pojava koja me ne sprečava da uradim što hoću (i mogu) ne postoji. Svi naši postupci, sve naše radnje i svi naši osjećaji su uvjetovani nekim faktorima a da mi toga najčešće uopće nismo svjesni. Tek kad sve prođe, možda ponekad shvatimo kako je slobodna volja bila čista iluzija.

    avatar

    24.06.2019. (13:16)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Ovdje je slobodna volja stavljena u kontekst različitih osobnih afiniteta. No, ona je ne samo šira već pojednostavljeno pita: imam li slobodnu volju da mogu htjeti slobodnu volju?
    U kršćanskoj mitologiji donositelj ljudske slobodne volje bio je pali anđeo (znakovitog imena - Svjetlonoša, Lučonoša!). Mjesto radnje: pakao. Zašto je tamo dospio? Zbog slobodne volje, što implicira: moguć bunt prema ustaljenom poretku, delikt mišljenja=različitost mišljenja. Uz slobodnu volju tako je vezan pojam sankcije, odnosno kazne. A priori. Slobodna volja se identificira s neposlušnošću.
    Sličan motiv imamo kod starih Grka u titanu Prometeju koji je unatoč volji bogova ljudima podario vatru. Opet neposlušnost. Kazna: prikivanje na Ararat.
    U biti slobodna volja mora biti prepredena kako bi se oduprla mehanizmima represije postojećeg stanja. Kako apostrofira Krleža: Veliki meštar sviju hulja!

    avatar

    24.06.2019. (15:06)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @semper
    ...tak je :)...

    @meroveus
    ...nemam slobodnu volju da mogu htjeti slobodnu volju... slobodna volja je kakti izbor o kojoj ću želji ovisiti, ali pritom ne mogu stvarno izabrati želju, ona jednostavno dođe i prisili me da je izaberem :)...

    ...a kaj se tiče mitologije, ni lučonoša nije imao izbor, postupao je po želji koja ga je prisilila na neposlušnost, a ta neposlušnost je kakti onda dokaz slobodne volje, e pa nije :)...

    avatar

    24.06.2019. (16:22)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Jebiga sad ćeš ubit u pojam ove osviještene tražitelje nove svijesti, koji za razliku od nas primitivaca koji smo odustali od traženja iz čistog konformizma te prihvaćamo te neke općeprihvaćene dogme, još uvik traže pa bauljaju od sai babe, do maithreye, svamiđija, i brace sa srebrnjaka, a sve u potrazi za tim što ti tvrdiš da ne postoji, baš si zao, ti si u stvari gori od mene.

    avatar

    24.06.2019. (20:11)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Par puta si pominjao zelju koja po tebi odredjuje nemogucnost slobodne volje.
    U psihologiji je poznat fenomen odluke 'za' i odluke protiv odluke 'za', gde se bira suprotnost.
    Ipak, ja smatram da je zelja nesto sto se moze stavljati pod kontrolu, evo cak i najpametniji Fresh pominje kojekakve budisticke , fakirske (mozda fakinske, sto se nekih tice, a, Frele?) metode. itd.

    Ja ipak nisam niti poklonik doticnih religija, niti ih previse poznajem, jos manje me zanimaju/ Verujem da ih neki 'poznaju iz stripova, khhmmm, Najpametniji?

    . Ono sto smatram da je moguci mehanizam izbora nije prinudjeni izbor za ili protiv, vec mogiucnost delanja ili nedelanja. Saznanja ili ignorisanja.Kao umetnik, cesto koristim metodu svesnog upravljanja slucajnostima (ostaviti je ili ne, izazvati situaciju koja generise slucajnosti i slicno). Ovo podseca na teoriju evolucije - beskrajno mnogo mogucnosti koje propadaju ili uspevaju u neogranicenom vremenu, a samo one uspele daju pravac daljim pokusajima i slucajnostima.

    Opet, prateci istoriju, sociologiju, psihologiju, filosofiju i svasta drugo - naziremo i u njima tragove nuznosti. To podseca na ideju velikog maga sf-a, Asimova, gde 'fantazira' o 'psihoistoriji'.

    Da li onda ljudska jedinka ima mogucnost izbora? Kao jedinka - da. Svako je jedna mogucnosti i svojom voljom ce uticati na svoju sudbinu. Retko ce imati uticaj na nesto bitno, ali moze se i to desiti - gde je nebitno ko je osoba koja ce to nesto prouzrokovati - i kada.
    Dakle, sustina necega ce se dogoditi na drugi nacin, kao voda koja trazi i nalazi put. Naravno, ono sto mi kao jedinke ocekujemo ne lmora se dogoditi, jer mi imamo vrlo specificna ocekivanja, koja se cesto sukobljavaju sa sustinom.

    Iz ovoga mozemo zaljuciti da postoje, naravno, razlicite tacke perspektive iz kojih ocenjujemo 'nuznost', 'slobodnu volju', pa , eto, za konformiste i njihovog boga.

    avatar

    25.06.2019. (01:42)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Samo da informišem samoproglašenog umjetnika da budiste nisam spominjao, to bi bio Dalaj Ljama i njemu slični :))

    avatar

    25.06.2019. (07:15)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Hvala ti na primedbi, oooo, Najpametniji! :)

    avatar

    25.06.2019. (10:37)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Nema na čemu, stara kineska kaže ako jednog umjetnika izvedeš na pravi put to je ko da si cijelu umjetničku koloniju izveo na pravi put.

    avatar

    25.06.2019. (11:51)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Jesi li to nasao u Zagoru ili u Komandantu Marku, ooo, Najmudriji?

    avatar

    25.06.2019. (11:58)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Fresh
    ...zao, nego kako :)... ali ne sekiraj se, nemam ambiciju skinuti te s trona, ipak si ti najgori ;)...

    @Vlad
    ...da, naravno, postoje razne točke perspektive iz kojih ocjenjujemo slobodnu volju... @meroveus je naveo da je slobodna volja ovdje stavljena u kontekst „različitih osobnih afiniteta“, ali da ona obuhvaća širi kontekst... slažem se s tim... perspektiva iz koje ovdje „ocjenjujem“ slobodnu volju polazi od logičnog zaključka kako svako naše činjenje ili nečinjenje može proizaći iz samo dvije situacije - da nešto činimo ili ne činimo povodeći se željom ili da nas netko prislili na određeno činjenje ili nečinjenje, nema trećeg... a želja je također oblik prisile, jer ne možemo kontrolirati želju, ne možemo prestati željeti, pa tako zapravo nemamo slobodnu volju... no ponavljam se previše, a kako veli @Fresh ponavljanje nije argument :)...

    ...na kraju sam ipak postavio pitanje znate li nekog tko je prestao željeti, te sam time aludirao upravo na istočnjačke duhovnjake koji teže toj nirvani... pa tako nisam u potpunosti isključio mogućnost kontroliranja želje, odnosno mogućnost da možda možemo prestati željeti, ali opet, ako netko nekom metodom pokuša i uspije prestati željeti zar nije inicijalno morao željeti uporabiti tu metodu?... i kako će drugima demonstrirati da je prestao željeti, a da se pritom ne povodi željom da to demonstrira, ako bi tako nešto uopće mogao demonstrirati?... no, dobro, neću se više ponavljati :)...

    ...u ovom postu nisam spominjao što kaže neuroznanost o našoj slobodnoj volji, iako zaključci znanstvenih istraživanja na tom polju idu u prilog tome kako ne odlučujemo svjesno što ćemo zaželjeti, svijest o tome što smo zaželjeli odnosno što smo odlučili da ćemo učiniti ili ne učiniti dolazi kasnije... naime, neuroni u mozgu šalju signal o određenom htijenju prije nego što smo toga svjesni, odnosno prije nego što svjesno donesemo odluku što ćemo učiniti ili ne učiniti... pa si ti ti misli :)...

    avatar

    25.06.2019. (13:14)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Znaci da prebacimo na psihologiju?
    Zelje su produkti nadrazaja. Znaci, okolina ce uticati na nas u smislu pojave 'zelja'.
    Jos nesto: nase iskustvo: taj i taj nadrazaj - sledi to i to - takodje uticu na stvaranje 'zelja'.
    Ono sto je trebala biti okosnica tvog posta je: da li smo u mogucnosti kontrolisati te nadrazaje i zelje?
    Naravno da jesmo. Stavise, razvoj 'kulture' je cesto baziran na kontroli tih zelja.

    avatar

    25.06.2019. (13:34)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Kad to staviš ovako ima smisla, samo ima jedan problem, posmatraš čovika samo kroz njegovo svjesno 'ja'. Želje dolaze ugl iz podsvijesti, ili imaju vezu sa podsviješću, a podsvijest smo isto mi, nema veze što je nismo svjesni. Kad malo rastegneš definiciju toga šta je 'ja' i u to uključiš našu podsvijest, vidiš da imamo slobodnu volju, jer smo iz razloga koji nam se zbog nečega dopada, izabrali željeti baš tu želju koju želimo. Želja nije prisila, mi imamo izbor ne djelovati po našim željama, a možemo i privazići naše želje, Budizam, kao religija npr se vodi time, da doođemo u stanje prosvijetljenja, kada nećem više imati želja, ondosno kad nećemo djelovati po porivima naših želja. U svakom slučaju, dobro, pametno napisano, ali ne slažem se, mislim da slobodnu volju imamo, i da postoji dio nas koji je izvan svih želja, poriva, misli, itd, i da iz te točke možemo djelovati. Ja mislim da je pravi trik kod slobodne volje svjesnost. Da osvijestimo zašto nešto želimo, kada to osvijestimo imamo izbor i slobodnu volju da djelujemo kako želimo. A ko što reko, ne mislin da je želja prisila, nego da je želja rezultat našeg stvaranja, kreativni čin našeg bića.

    avatar

    25.06.2019. (14:21)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Vlad
    ...da nastavim dalje s ponavljanjem :), to je jedini argument koji imam :))... kako kontroliramo nadražaje i želje? ... tako što ih zamijenimo s drugim nadražajima i željama, ne možemo se u potpunosti osloboditi nadražaja i želja, stoga ih ne možemo stvarno ni kontrorlirati...

    @Sjene
    ....i da nastavim i dalje ponavljati :)... da, mi smo i podsvijest, ali nije toliko bitno tko smo ili što smo, nego jesmo li u stanju kontrolirati to što jesmo?... jesmo li uistinu u stanju kontrolirati podsvijest?... jesmo li uistinu u stanju kontrolirati želje?... i opet ponavljam da nismo :), jer bi tada bili u mogućnosti prestati željeti, spriječiti želju da se uopće pojavi, ali ipak ostavljam mogućnost da možda i jesmo, ali to ne mogu znati, ne sada, možda ću nekada saznati, a možda neću... kažeš da imamo izbor ne djelovati po našim željama, a ja na osnovi dosadašnjeg iskustva tvrdim da nemamo jer da bi prestali djelovati po nekoj želji to moramo željeti... dakle, jedino što možemo je zamijeniti jednu želju s drugom, a ne ih se i osloboditi u potpunosti, pa stoga niti nemamo slobodnu volju... osim možda pokoji budist koji je doživio prosvjetljenje :)...

    avatar

    25.06.2019. (15:26)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Hmmm, nemoj sad da me razocaras: ja sam usao u ovaj razgovor ne da bih postigao cilj tipa 'ja sam pametniji' vec da u razgovoru preispitam i vlastite stavove i razmisljanja i gde treba, da ih revidiram. Nadam se da je to i tvoj cilj, inace bi Najpametniji bio u pravu, sto nikako ne bi bilo dobro za njegov ego - mogao bi da naprsne od nadimanja, pa kako bismo onda kontrolisali zelje! :)

    Ukratko, ne slazem se, ali ne vidim potrebu za daljim ponavljanjem

    avatar

    25.06.2019. (15:41)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Vlad
    ...ja se s tobom slažem, u pravu si, uistinu nema smisla ponavljati :)...

    ...uvijek kad napišem post očekujem touche, baš zbog toga da provjerim svoje stavove, jel drže vodu ili ne... ponekad se taj touche dogodi, ponekad ne... kad se dogodi priznam ga i revidiram svoj stav... od kada sam počeo pisati ovaj blog promijenio sam vlastite stavove o mnogočemu, to se može vidjeti i po postovima unazad 10 godina...

    ...ovdje sam se definirajući slobodnu volju kao iluziju služio isključivo osobnim iskustvom i logikom, bez potrebe za uplitanjem recimo psihologije ili neuroznanosti, znači isključivo logično razmišljanje i s te strane očekujem touche da vidim ima li ta moja logika smisla...

    ...a ta logika kaže da kontrola želje podrazumijeva i mogućnost da prestanemo željeti a da to ne učinimo tako što ćemo poželjeti prestati željeti :)... i to je sve, i još uvijek stojim iza toga (jer nema touchea), pa ću se ponovo složiti s tobom kako se po tom pitanju ne slažemo i da nema potrebe više ponavljati :)...

    avatar

    25.06.2019. (16:18)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Opet je greška što nas svodiš na svjesno 'ja'. Jesmo li u stanju kontrolisati podsvijest? Nismo, ali imamo izbor po kojoj ćemo želji djelovat a po kojoj nećemo. Ti kažeš kad odbijemo djelovat po jednoj želji to je jer imamo drugu, jaču želju, ali ja mislim da postojji dio nas koji je izvan želja i koji po slobodnoj volji bira kako će djelovat. Ne mogu dokazat da je tako, al isto ni ti ne moš dokazat da nije. Tako da, svodi se na to kako ćemo gledat samog sebe. A na kraju krajeva, što bi naša moć da konntrolišemo podsvijest bila mjerilo za slobodnu volju. Podsvijest smo isto mi, a naš racio koji bi da kontrolira je tek mali dio nas. Tako da, mi imamo slobodnu volju, al ona se ne nalazi tamo di ju ti tražiš... Al et, tako bar ja msm, ne moramo se složit.

    avatar

    25.06.2019. (16:21)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Onda jel prije bila kokoš ili jaje.

    avatar

    25.06.2019. (16:33)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Jedno je morati, a drugo željeti. Pa tako možeš posao koji obavljaš ne željeti obavljati, ali ga moraš zbog neke svoje egzistencije. Družiš se s ljudima jer tako nalaže neki svečani događaj, a zapravo ti se ne da s njima biti i dosadni su ti. Zbog nametnutih nam društvenih normi često radimo ovo iz grupe "morati" nekim automatizmom iz navike, a to zapravo i ne želimo činiti jer ako radimo ono što baš baš želimo, često ne završava dobro u ovom svijetu i biva osuđeno, a to malo tko voli i želi. ;)

    avatar

    25.06.2019. (21:34)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Sjene
    ...e, vidiš, taj dio za koji misliš da postoji kao dio nas, a koji je izvan želja i koji po slobodnoj volji bira kako će djelovat, a koji ti ne možeš dokazati jer je nedokaziv, ja uopće nemam namjeru dokazivati da ne postoji, niti to činim, jer je besmisleno dokazivati da nešto ne postoji, već bi onaj tko tvrdi da nešto postoji trebao pružiti neki dokaz, ali na kraju krajeva čemu dokazivati nedokazivo, i čemu svoditi čovjeka na nešto nedokazivo? :)... i tako ostaje svjesno "ja" kao jedina relevantna pozicija iz koje i u kojoj možemo promatrati, doživljavati i definirati slobodnu volju, i ja je jesam tu tražio, ali je nisam tu našao :)... možda ću je jednom prilikom pokušati potražiti i u onom nedokazivom dijelu, javim ti ako je nađem :)... i naravno da se ne moramo složit :)...

    @Fresh
    ...kokoš, naravno, stvorena od boga, pardon, od Boga ;)...

    avatar

    25.06.2019. (21:40)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Pozitivka
    ...kak sad morati i željeti nije isto, a cijelo vrijeme trubim suprotno :))), joj mene, opet se moram ponavljat - sva naša činjenja ili nečinjenja proizlaze iz naših želja, nema veze ako nešto ne volimo i "zapravo ne želimo", ali smatramo da to ipak moramo zbog tko zna čega, na kraju uvijek postupamo po svojoj želji, osim ako se radi baš o nekoj fizičkoj prisili u kojoj nemamo nikakav izbor :)...

    avatar

    25.06.2019. (21:48)    -   -   -   -  

učitavam...