Komentari

usputne-biljeske.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


 • dugoprugash

  Zlatne žbice - Poslije kiše

  avatar

  12.12.2018. (19:57)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Rade je dobar glumac, možda čak i najbolji Jugoslavenski, Hrvatski najbolji glumac je po mom skromnom mišljenju bio pokojni Fabijan Šovagović, a kao čovjek mislim da je preserator, iako je vrlo šarmantan, naime družili smo se na Premudi nekih davnih godina, ja sam bio golobrado momče a Rade faca, poslije kad sam evocirao te uspomene, a i inače, mislim da taj čovjek nikad ne prestaje glumit i da mu se ne može vjerovat, što i inače nije rijetka pojava među glumcima, svi mi se profesionalno deformiramo.

  Inače ne volim autobiografije, mislim da ne postoji nešto neiskrenije što čovjek može Napravit, nego što je pisanje autobiografije, bez obzira o kome se radi, mislim da svak ko piše autobiografiju laže ko Jugosloven, kao što uostalom i svi mi lažemo a da ne trepnemo kad pišemo o sebi.

  avatar

  12.12.2018. (20:29)    -   -   -   -  

 • dugoprugash

  Freš drago mi je da si pročitao i referirao se. Očekivao sam od tebe čak i oštriji komentar s obzirom da se spominje Jugoslavija. :) I Šrebrdžija za Šovagovića misli da je najbolji. Eto vidiš i tvoja poznanstva su brojna i obično imaš priče iz prve ruke što je vrlo zanimlhivo. :) Nakon toliko uloga bilo bi čudno da nije došlo do profesionalne deformacije iako sam ja stekao dojam kroz ovu knjigu da privatno ne glumata. Ovo nije klasična autobigrafija, više su memoarski zapisi, brojni i meni zanimljivi. I mi na blogu vjerojtno do neke mjere lažemo ili u najmanju ruku uljepšavamo posebno kad pišemo o sebi. :)

  avatar

  12.12.2018. (21:02)    -   -   -   -  

 • teodor

  Da....kad su kiša, oluja i gromovi prestali, nebo se razvedrilo, voda se razbistrila, Rade je ostao gol...proziran...užasno uočljiv...jasan kao dan poslije kiše...bar meni....koji sam mjesecima u tamnici (u okovima) prebijenih rebara i zabodenih u pluća na onih 6 mračnih kvadrata sanjao ne o danu poslije kiše, nego o danu slobode za moj narod...i moja je knjiga - roman, pri kraju....i oni koji ga budu čitali neće cijelu noć spavati...a patnja i bol koju će tada osjećati bit će im draga kao što je meni bila moja...

  avatar

  12.12.2018. (21:05)    -   -   -   -  

 • dugoprugash

  Stefanio poštujem tvoje mišljenje iako ne ide u prilog autoru o kojem je riječ u tekstu. Žao mi je da si morao iskusiti ovo što spominješ. Ako mi nekad u ruke dospije tvoj roman kojeg završavaš, pročitat ću ga i možda o njemu napisati osvrt ovdje na blogu.

  avatar

  12.12.2018. (21:26)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Ma nemam ja problema s Jugoslavijom, kao činjenicom, pobogu i ja sam u njoj živio, prvi put se zaljubio, i moja djeca su u njoj rođena, čak i ovdje sam gomilu tekstova o tom vremenu napisao, bez i malo gorčine, s nostalgijom, protkano lijepim sjećanjima, ono s čim ja imam problem su ljudi koji lažu, negiraju loše stvari koje su se u njoj događale, karakter kaste koja je u njoj vladala, koja i danas vlada, oni kojima je bilo dobro, i koji sebično negiraju patnju onih koje je progonila, šikanirala, koji su bili građani drugog reda, ukratko ono smeće koje je bilo jednakije od drugih, i kojem ta jednakost silno nedostaje, nije problem u državama, problem je u ljudima, odnosno onima koji se samo tako nazivaju.

  Ja mogu sasvim normalno o tom vremenu razgovarat, sa svima osim sa navedenim smećem :))

  avatar

  12.12.2018. (21:31)    -   -   -   -  

 • Dnevnik toka misli

  Volim autobiografije, i biografije, i često ih biram u knjižnici. :) Možda i ova nađe svoj put do mojih prstiju. :)

  avatar

  13.12.2018. (08:49)    -   -   -   -  

 • geomir

  @friški, bravo!
  Nisam osjetio generalizaciju!!

  Iako, ako bi cjepidlačili, mogli bi je nać u zadnjoj rečenici!! :-)))

  avatar

  13.12.2018. (10:21)    -   -   -   -  

 • Grunf

  Eh da, Prije kiše osjećaji su jedno, a Poslije kiše uistinu nešto sasvim drugo ;)
  P.S.
  Mislim da se Rade nikada nije odmaknuo od svojih kazališnih korijena,
  i da ga je to ponajviše odredilo kao glumca, ali i čovjeka općenito.
  Mislim da se za sve u životu pošteno izborio i zato ga poštujem.
  Svidjelo mi se kako se postavio u nekim zadnjim trzavicama,
  a što je sve samo slijed svega onoga što je bilo puno ranije.
  * Ovaj tvoj osvrt je jedan od najkvalitetnijih koje sam pročitao na blogu.

  avatar

  13.12.2018. (11:03)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Nikako da uhvatim u knjižnici tu njegovu knjigu. Stalno je u posudbi. Drago mi je što sam kroz tvoj post dobio osnovne informacije. Inače, pročitah njegovu knjigu Do posljednjeg daha. Sviđa mi se.

  avatar

  13.12.2018. (11:26)    -   -   -   -  

 • Prolaznik

  A to mi je baš interesantno kako neki toleriraju laž i osobe koje lažu i negiraju patnju drugih koje im neke laži nanose.
  Inače sve pohvale za osvrt i priče na blogu.

  avatar

  13.12.2018. (13:23)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Veoma si nam lepo predocio sta je ova knjiga u stvari! Reklo bi se - neka vrsta 'poezije zivljenja'!?.
  Sam glumac je dokazao da je njegova osnovna osobina - dobar glumac. Videli smo ga u mnogo stranih filmova, gde je obicno svojom glumom zasenjivao saigrace zvezde i zvezdice (obicno americke instant gologuzane, poput Val Kilmera i slicnih ) - i time potvrdio da je njegov proboj u bivsoj Jugi oduvek i bio zasnovan na kvalitetu,

  avatar

  13.12.2018. (13:42)    -   -   -   -  

 • j.

  Jako dobar glumac, vjerojatno napadno naglašenih boemskih crta, što je jako i ne sasvim slučajno kurilo u ono doba, a meni osobno nikada nije nadmašio sjajnu ulogu domobranskog poručnika u Zelenboru, u kojoj tragikomično a životno pokazuje svu besmislenost ratovanja. Johnny je vjerojatno bliži istini kada u vezi njega svjedoči o svojim nedvojbenim autorstvima žalosnih sudbina, ali i poslovično bizaran, neukalupljen i nezgrapan /zbog čega i jest taj koji jest/ kada ga zove kazandžijom, jer jao onima koji su od kazana daleko /ako u tome ima i aluzije a ne tek deskripcije o stajanju uz masu šerbeta u nastajanju/. Rekli bumo da je razlika njih dvojice praf zapraf priča o cvrčku i mravu :)). Moji će favoriti uvijek ostati jedan Kvrgić ili Relja, nekako - po specifičnoj težini, ali to je duboko u biti stvar ukusa. Knjiga mora biti zanimljiva kao svjedočanstvo vremena. Pozdrav :))

  avatar

  13.12.2018. (18:13)    -   -   -   -  

 • dugoprugash

  Freš slažem se. Jugoslavija je bila činjenica. U njoj smo živjeli, a o posljedicama toga življenja i povlaštenim kastama možemo nadugo i naširoko. :)
  Dnevnik nije baš tipična autobiografija, ali vjerujem da će ti se svidjeti. Možda tvoji prsti nađu put do nje. :)
  Geomir hvala na posjeti. :)
  Grunf hvala, i meni se čini da je Rade prije svega kazalištarac kao i mnogi koje šira publika zna uglavnom iz filmova i serija. :)
  Semper vjerujem da će ti i ova druga biti dobra i da ćeš ju uspjeti posuditi. Drago mi je da sam je donekle približio :)
  Prolaznik hvala za pohvale. :)
  Vlad hvala, dugo je slovio za nekog ko igra samo ruske generale, tajkune i mafijaše. ali se onda dokazao u više zapaženih glavnih uloga u stranim filmovima. :)
  j. Možda su te boemske crte nekad i napadno naglašene, ali ih posjeduje. Nisam ga gledao u ulozi tog poručnika. Spominje Jonnyja u knjizi. Zvao ga je da svira na Brijunima, ali ovaj je to odbio. Da, knjigu možemo gledati i kao zanimljivo svjedočanstvo vremena. Poz! :)

  avatar

  13.12.2018. (19:20)    -   -   -   -  

 • faraonn (1998.)

  ...dijelim misljenje gore izneseno...jedino sto je mogao povesti sa sobom u Svijet bar jos nekog glumca sa ovih prostora...mogao je jer se vidi njegova prisutnost u Holivudu...
  ...malo smeta njegova upadljivo oponasanje tina Ujevica na recitalima ili slicnim nastupima....
  P.S.
  ...neka mi se oprosti...

  avatar

  15.12.2018. (22:09)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...