Komentari

dinajina-sjecanja.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • mecabg

    Boje su odraz naših osjećanja...
    Kako se mijenjaju želje, nade, sjećanja, tako se mijenja i boja u nama i na nama...
    Vareno crvena ne mora biti odraz ljubavi, možda samo strasti
    Nebesko plava, nije samo nemo i more, može i nedostatak prave nežnosti...
    Sivo nezainteresovanost
    Roza želja za mladošću...
    I tako u nedolgled...

    avatar

    21.08.2016. (10:27)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Volim sve valne duljine, ponajviše tople boje. Volim šarenilo i ritam boja, na papiru, u gradu, na odjeći... Crvena mi najbolje stoji.

    avatar

    21.08.2016. (10:52)    -   -   -   -  

  • easy

    lijepo, boje su u nama...film

    avatar

    21.08.2016. (11:04)    -   -   -   -  

  • NF

    divno napisano, sublimirana ljepota, istina koje osjeće, ne uvijek i razumije.

    avatar

    21.08.2016. (11:29)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @mecabg...Fenomenologija svijesti je filozofska disciplina koja proučava qualiu, pojavnosti u ljudskoj svijesnoj spoznaji, znanost koja nas poziva na sudjelovanje u spiralnoj dinamici svijesti. Spoznavajući svjesno pojavnosti u nama samima mi koračamo direktnim putem do samospoznaje, poimanja samoga sebe, a da pri tom ne moramo sebi samome taj doživljaj ili osjećaj definirati ili objašnjati. Mi to jednostavno osjećamo... tako je sa bojama... kao ti vidiš i osjećaš boje to znaš samo ti... To je stanje puno intrinsiških kvaliteta, dakle, doživljavanja uzrokovanog "nečim" unutar organizma u kojem nastaje... To je ono najsubjektivnije u nama. To su naša osobna duševna svojstava, to je naš Anđeo čuvar, skladatelj naših butarnjih rapsodija boja... :)

    avatar

    21.08.2016. (12:09)    -   -   -   -  

  • teuta

    Dinajice, tako je. Boje zapravo ne postoje samo u našem doživljaju u nama. A ja sam ti osoba od boje kao i ti. Zagledavši se u neku sliku svašta toga vidim i zamišljam. Točno tako, sve je zapravo iluzija, jedina stvarnost je ljubav. Pusek.

    avatar

    21.08.2016. (12:11)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Mela...da to je TO... toplina koja se u nama širi osjećajući boje... boju vremena, boju ljubavi, boju zbilje... neopisiv i neusporediv doživljaj...
    kao i ljubav... ma kod meine je sev osjećanje osjećaja ljubav... i moje boje ljubavi... :)

    avatar

    21.08.2016. (12:12)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @između... da draga... bije su u nama... naš doživljaj... naše osjećanje osjećaja... :)

    avatar

    21.08.2016. (12:14)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @teuta... da draga moja prijateljice... boje govore... razumijem njihov jezik... a boja ljubavi je zbilja koju žiimo i ti i @more ljubavi i
    Zdenko i ja... jednostavno rapsodija boja ubrizgana u ovo ovdje i ovo sada... oplemenjuje bjelinu danje svjetlosti i tišine... :)

    avatar

    21.08.2016. (12:20)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @NF...hvala ti dragi prijatelju... dugo te nije bilo... bila kod tebe... čitaš odlične knjige... :)

    avatar

    21.08.2016. (12:23)    -   -   -   -  

  • Mela

    Znan Dinaja da su tvoji postovi višedimenzionalni, puni alegorije i poruka. I znan da je tvoja omiljena boja, kao i moja, boja ljubavi.

    avatar

    21.08.2016. (13:35)    -   -   -   -  

  • kaparoculica

    lijepo...prelijepo :)

    avatar

    21.08.2016. (13:47)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Mela...da draga boja ljubavi... a ona ima tisuću nijansi... :)

    avatar

    21.08.2016. (16:00)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @merlinka... dobrodošla u moj svijet i hvala ti... :)

    avatar

    21.08.2016. (16:01)    -   -   -   -  

  • Hana de Anhel

    Značenje boja je toliko utisnuto u našoj svijesti, da kada ne bilo njih zatvorio bi se cijeli jedan unutrašnji svijet, polje naših emocija ...

    avatar

    21.08.2016. (16:39)    -   -   -   -  

  • Evora

    I kada bismo mogli tako "raspakovati" sve druge titraje koje primamo i spoznati njihovo značenje, a u njima jesu sadržane informacije, bili bismo kao civilizacija neuporedivo napredniji ... :)

    avatar

    21.08.2016. (16:41)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Hana de Anhel...bez boja bi bili osiromašeni emocionalnim
    doživljajem svijeta...
    Koju boju ima vrijeme upitah sjećanja, mudrace na vratima spoznaje. Smijali su se i poslali me na putovanje snoviđenjima sa početka svijeta... prolazim kroz Danteove krugove, zaobilazim kosmičke erozije da dotaknem kraj duge i utopim se u bojama nekog drugog svijeta. Tada mi se pričinja da se nebo raduje mojim pustolovinama, a onda iznenada kišom tuguje na obroncima jave i poziva me u da se vratim u trenutak, da završi nepotrebno čekanje na ludost proticanja časaka jer prave stvari se događaju i nikada ne ponavljaju u bojama vremena. Onda mi se pričinja da su u jednom sutonu umrle tišine i da se pred mojim očima šire samo jutra razigrana, da su sve staze utabane osmjesima djece koja čekaju na oknu vremena i kupuju dane koji nadolaze kao polagana kočija iz prapostojanja. Zaustavljam se zagrljena ljubičastim svitanjem i boje nadolazećih trenutaka mi šapatima pješčanoga sata nagovještavaju sljedeći. U zrncima pjeska sam sakrila davne spokoje, obojila sam osjećaje modrinom nadanja i purpurom žudnji i nedozvoljavam čekanju da mi ljepotu dječijeg osmijeha oduzme. Pružam dlanove ka tajnovitom šarenilu vječnosti, kradem nebu plavetnilo, suncu zlatni sjaj i trepavicama ucrtavam nove puteve na globusu želja...

    ovo djelić jednog davno, jako davno napisanog teksta... boje me oduvjek fasciniraju... :)

    avatar

    21.08.2016. (16:59)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Evora... kada bi uistinu razumjeli jezik oblaka, gromova i munja,
    poeziju kiše i drevnih oceana... vlati travei vjetra u krošnjama tužnih vrba i bijelih breza bili bi uistinu civilizacijski naprediji... ali mi se trudimo... zvucima, bojama, okusima darujemo poetska značenja i meni se pričinja da srcem čujemo i razumijemo više nego što uspijevamo zgusnuti u izričaj... dok promtram zvjezdano nebo i sjaj mjesečine osjećam našu nedjeljivost od kozma... :)

    avatar

    21.08.2016. (17:05)    -   -   -   -  

  • Hana de Anhel

    Hvala ti za ovaj divni odlomak.
    Izdvajam

    Tada mi se pričinja da se nebo raduje mojim pustolovinama, a onda iznenada kišom tuguje na obroncima jave i poziva me u da se vratim u trenutak, da završi nepotrebno čekanje na ludost proticanja časaka jer prave stvari se događaju i nikada ne ponavljaju u bojama vremena.

    avatar

    21.08.2016. (17:56)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepo o bojama i spektrima, nekad više volim tople boje, a nekad hladne. Slike u boji su mi uvijek draže od crnobijelih.

    avatar

    21.08.2016. (18:09)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Hana de Abel...Igrajući se svojim formulama kao dijete špekulama, mlado je svjetlo stvaralo eone, stoljeća, godine, dane i trajalo vremenom koje je nastajalo eksplozijama boja.
    Tamo gdje su se susreli svjest i svemir, indukcijom njihovog zajedništva, tu je nastala prekrasnim bojama oživljena, dimenzija našeg istinskog postojanja. Sazrijevajući u svom dobrom snu, svjetlo dijete postade svjetlost žena, ljepotica svjeta koji se iz nje dalje rađao...

    ovo je još jedan djelić, kolaž davno napisanog osjećanja osjećaja... kada sam osamdesetih godinaprošlog stoljeća pisala pjesme i tragala za izvorom ljepote čitala sam Goeteheovu teoriju o bojama...

    Tri riječi, koje Goethe koristi u svojoj uvodnoj pjesmi u njegovu teoriju boja (prepjevao je riječi mistika Jakoba Böhmea): oko, svjetlost, božansko – spadaju skupa i međusobno su povezani. U oku svijet, čovjek i božansko postaju jedno. Biće čovjeka (njegova nutrina, njegova duša) zrcale se u oku. Istovremeno se u njemu ogledava vidljivi svijet (vanjsko). U oku svijet susreće čovjeka.

    i na koncu njegova pjesma...

    Wär nicht das Auge sonnenhaft,
    Wie könnten wir das Licht erblicken;
    Lebt nicht in uns des Gottes eigne Kraft,
    Wie könnt uns Göttliches entzücken?

    Da oko nije suncu nalik
    Kako bismo mogli svjetlo gledati;
    Da ne živi u nama sama božja snaga
    Kako bi nas božansko moglo ushititi?


    eto draga to je bila zvijezda vodilja mom pisanju... :)

    avatar

    21.08.2016. (19:12)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @gogoo...»Boje su djela svjetlosti, djela i patnja.« reče Goethe...
    U teoriji boja vidio je Goethe svoj veliki doprinos kulturnom i znanstvenom blagu čovječanstva.... hvala mu na tome... boje uistinu oplemenjuju našu zbilju... kao što to danas čine akademski slikari i umjetnici fotografije... :)

    avatar

    21.08.2016. (19:15)    -   -   -   -  

  • Živa

    Bez boja, ni naša srca nebi tukla ovim poznatim ritmom. Kod crvene mi zatreperi, kod žute zaboli, kod zelene kuca veselo, kod plave smrznuto. A od ljubičaste mi je odmah toplo oko njega...

    avatar

    21.08.2016. (19:29)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    @Živa...da draga, bez boja bi ritam srca bio drugačiji... ili ga ne bi bilo... ljubičasta i u mome uzburkava toplinu... :)

    avatar

    21.08.2016. (19:38)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Svatko od nas nosi u sebi svoj doživljaj svijeta oko sebe. I svatko ga prenosi na svoj način. A o promatraču ovisi kako će doživjeti tuđi doživljaj, ma kako ga on predstavio.

    avatar

    21.08.2016. (20:51)    -   -   -   -  

učitavam...