Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 22.07.2024.

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 6 i 100 eura 2023. Konturna kravata



U ovom videu predstavljamo prigodni zlatnik i srebrnjak posvećen najpoznatijem hrvatskom odjevnom predmetu - kravati. Zlatnik od 100 eura i srebrnjak od 6 eura ističu se svojom jedinstvenošću. Ovo je prvi hrvatski zlatnik nepravilnog oblika, dok je srebrnjak prva kovanica s "rupom" koja također ima nepravilan oblik. Najveća posebnost leži u tome da zajedno čine cjelinu - zlatnik se savršeno uklapa u središnji dio srebrnjaka. Autor likovnog rješenja je Nikola Vudrag, a u Hrvatskoj kovnici novca otkovano je samo 500 primjeraka ovih jedinstvenih kovanica.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. i srpnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 6 i 100 eura 2023. Konturna kravata

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, euro, euri, 6 euro, 6 eura, 100 euro, 100 eura, Srebrnjak, zlatnik, Kravata, Konturna kravata, Nikola Vudrag, Hrvatska narodna banka, Hrvatska kovnica novca

- 19:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.07.2024.

Razgovor s akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem, "ocem kovanih kuna i lipa"



Velika je čast i zadovoljstvo razgovarati s ljudima koji su stvarali povijest, osobito onu koja je čovjeku predmet njegovog interesa. Jedan od tih ljudi je i akademski kipar, sveučilišni profesor i akademik Kuzma Kovačić, čovjek koji je likovno oblikovao kovanice kuna i lipa.

U ovom video intervjuu imamo prilike čuti "iz prve ruke" kako su nastajale naše moderne hrvatske kovanice, od početnih skica i crteža, pa do samog kovanja. Akademik Kovačić je govorio i o svom odnosu prema ovom svom velikom djelu, a imao je i prilike čuti što kune i lipe znače za numizmatičku zajednicu.

U sklopu ovog intervjua prikazane su i neke od skica, te gipsani modeli za naš kovani novac.

Ovaj video je snimljen u srpnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Razgovor s akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem, "ocem kovanih kuna i lipa"

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Kovačić, Kuzma Kovačić, kipar, kiparstvo, akademski kipar, kuna, kune, lipa, lipe, natječaj, modeli, gipsani modeli, crteži, skice, prigodni novac

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #