Politika nam je sudba

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2013 (1)
Veljača 2013 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (2)
Studeni 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (3)
Veljača 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Hrvatska politika jučer, danas i (koliko možemo predvidjeti) sutra

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
HRT
Jutarnji list
Večernji list
Trcanje.hr
Croportal
ZGexpress
Poslovni.hr
Dalmacija News

Citati
Carla del Ponte
"Istina je da su većina optuženih pred Haškim sudom Srbi. Ima nekoliko razloga za to. Jednostavna, iako ne uvijek rado primana činjenica je da su srpske snage počinile najviše zločina."
Hina, 19. prosinca 2007.

Kardinal Vinko Puljić
"Hrvati u BiH ne traže nikakve povlastice nego samo jednakopravnost."
Novi list, 25. kolovoza 2007.

Dr. Ivan Padjen
"Onaj tko misli da danas postoji razlika između HDZ-a i SDP-a u pogledu ključnih pitanja društevnog, napose ekonomskog i kulturnog razvoja ne razumije dubinu problema u kojima se nalazimo."
Novi list, 25. kolovoza 2007.

Josip Pavičić
"Za razliku, recimo, od američkih ratnih filmova, u kojima vrijedi obrnuta teza, da su američki vojnici dobri i moralni, osim nekih, kod Brešana, a i u hrvatskom filmu uopće, hrvatski su branitelji u načelu ološ."
Večernji list, 21.kolovoza 2007.

28.06.2008., subota

Slučaj Magaš - priča o pravnoj državi u kojoj pravdu ne kroje suci

U ovim je krajevima gotovo pola stoljeća provođen političko-ekononomski ekeperimet zvan socijalističko samopuravljanje. Preživjeli smo, ali posljedice osjećamo i danas, premda se pravimo da nije tako, nego krivca za sve nedaće vidimo u pokojnom Tuđmanu i privatizaciji.
Sada smo u nekim drugim eksperimentima, a jedan od njih je pravna država u kojoj pravdu ne kroje suci, nego nevladine udruge, mediji i političari.
Povod ovom lamentiranju je vijest koja kaže: "Zadranka Ana Magaš jutros je napustila kaznionicu u Požegi."
Ovakvom ishodu prethodila su nebrojena očitovanja udruga, medija te odluke o pomilovanju i prijevremenom puštanju na slobodu zbog dobrog vladanja. Dakako, i dvije presude nadležnog Županijskog suda, očitovanja Vrhovnog suda, skandal oko odvjetnika Marka Marinovića, bivšeg branitelja Ane Magaš...
Vrhovni sud je, u rješenju kojim je ukinuo prvu presudu zadarskog Županijskog suda, kojom je Ani Magaš za ubojstvo supruga Lucijana Magaša dosuđena kazna od devet i pol godina zatvora, konstatirao: "Sud nije utvrdio da li je optuženica, obzirom na opisani položaj dok se nalazila sučelice oštećeniku i obzirom na raspored kuhinjskih elemenata u skučenom prostoru, bila u mogućnosti otvoriti ladicu, potom uzeti nož i naposljetku ubosti oštećenika u predio desne strane leđa. Državni odvjetnik tvrdi kako optuženica '… iz tog položaja nije nikako mogla dosegnuti do druge ladice na elementu …', a sud ovu dvojbu nije razjasnio. Ukoliko se odnosni događaj odigrao u kuhinji, sud nije razjasnio niti kako se nož našao u hodniku kod vrata dnevnog boravka a što proizlazi iz zapisnika o očevidu."
Na ponovljenom suđenju Ana Magaš dobila je osam godina, što je izavalo žestoke reakcije nekih ženskih udruga, tema je, poglaviti zbog činjenice da su Magaši imaju sina koji je u vrijeme ubojstav imao šest godina, bila iznimno zanimljiva i medijima, a kada se složi takva situacija, onda ni političari ne mogu ostati po strani. Potom je Vrhovni suda kaznu smanjio na pet godina. "Sud je prihvatio obranu optužene da je bila napadnuta, da ju je u kuhinji suprug držao rukama za vrat i noge i da je ona s kuhinjskog elementa uzela nož i braneći se od njegovog napada ubola ga dok su se nalazili sučelice. No, vrhovni suci smatraju da je optužena prekoračila nužnu obranu kada je nožem ubola supruga, te da je suprugov napad mogla odbiti i 'obranom manjeg intenziteta' i na 'manje pogibeljan način', a ne tako snažnim udarcem noža u desnu stranu leđa da je oštrica noža ušla u grudni koš. Ana Magaš, smatraju suci, bila je sposobna rasuđivati tijekom nasrtaja supruga i izabrati obranu slabijeg intenziteta", stoji u jednom izvješću o odluci Vrhovnog suda.
Onda je Anu Magaš pomilovao predsjednik Republike Stjepan Mesić, a na koncu je zbog dobrog vladanja zaslužila i prijevremeni uvjetni otpust.
A samo ubojstvo zapravo nikada nije do kraja razjašnjeno, nikada nije nedvojbeno utvrđeno je li Ana Magaš svoga supruga ubila u kuhinji, u nužnoj obrani ili u hodniku, sustigavši ga u trenutku kada je htio izaći iz stana.
Pa kao da je to uopće i važno. Uostalom, još je drug Tito, u svom čuvenom govoru u Splitu, rekao da se suci ne trebaju držati zakona ko pijan plota!

- 01:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #