Hrvatski liječnički sindikat - Podružnica Rijeka

< ožujak, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Lipanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (7)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi


13.03.2018., utorak

Krivo obračunati prekovremeni sati


**********************************************************

Poštovane kolegice i kolege,
Upoznati ste da su velikom broju liječnika krivo obračunavati prekovremeni sati u periodu od 2013. do danas.

Hrvatski liječnički sindikat pokušao je ispraviti nepravilnosti nagodbom i na lokalnoj razini podružnice i u pregovorima sa ministrom.

Nagodba nije postignuta i na Glavnom odboru HLS 9.3.2018. donešena je odluka da Hrvatski liječnički sindikat poziva svoje članove na podizanie tužbi radi isplate duga po krivo obračunatim prekovremenim satima,
Sindikat će svojim članovima pružiti pravnu pomoć iz novca od članarina. Sindikat ne daje vremensku klauzulu odnosno možete pokrenuti tužbu kad hoćete. U pregovorima smo sa više odvjetnika u cilju najboljeg regionalnog organiziranja, najpovoljnijih cijena usluga i odabira osoba od povjerenja. Sigurno je da će sindikat snositi troškove odvjetnika suprotne strane i sudskih troškova u slučaju gubitka spora, dogovoreno je i da ukoliko bude zajedno preko 300 tužbi plaćanje svih troškova postupka uključujući i odvjetnički trošak i nagradu neće ići na teret tuženika. Za sve konačne uvjete i imena odabranih odvjetnika javljam se za koji dan.

Ne članovima nudi se mogućnost da se učlane u sindikat i da nakon 6. mjeseci članstva ostvare pravo na pravnu pomoć.

Hrvatska liječnička komora objavila je da se policu osiguranja koju je komora uplatila u ime svih nas liječnika članova komore može iskoristiti u svrhu prava na pravnu pomoć u ovom slučaju ( vidjeti posljednji broj liječničkih novina).
Meni iz nepozantih razloga ishitren je rok za ostvarivanje prava iz ove police sa rokom do 15.3.2018. jer do zastare još ima vremena. Molim kolege koji svoja prava žele iskoristiti preko police osiguranja koju smo uplatili preko HLK da istu aktiviraju čim prije sa naznakom da dobro pročitaju što potpisuju. Meni se osobno ne sviđa da svojim potpisom dajem pravo odvjetniku da se nagodi bez moje dozvole. Opcije ostaju i pojedinačne tužbe i ovdje dobro razmislite, usporedite i odlučite. Odvjetnik mora biti osoba od povrenja i na svakome je da sam izabere.

S poštovanjem

Igor Barković

Predsjednik Izvršnog odbora HLS Podružnice Rijeka

U Rijeci 13.3.2018.

-------------------------------------------------------------------------------------
- 01:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.03.2018., ponedjeljak

Odluka GO HLS-a o pokretanju tužbi


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani članovi naše sindikalne Podružnice,

U privitku Vam dostavljam Odluku GO HLS-a o pokretanju tužbi zbog krivog obračuna prekovremenih sati.

Srdačan pozdrav!



" Poštovane kolegice i kolege,

08.ožujka 2018. g. je u Ministarstvu zdravstva održan treći sastanak vodstva Hrvatskog liječničkog sindikata s ministrom zdravstva, prof. Kujundžićem, s ciljem rješavanja problema nekorektnog obračunavanja prekovremenih sati.

Ministar Kujundžić nas je izvijestio da su o problemu obračuna prekovremenih sati raspravljali ministri rada, uprave i financija te da je njihov stav, da su prekovremeni sati liječnicima obračunavati korektno i sukladno Kolektivnom ugovoru. Ovakav stav (Vlade) je potpuno oprečan nalazu sudskog vještaka za financije i računovodstvo, koji je HLS prezentirao ministru Kujundžiću, (kao i nizu već dobivenih presuda) pa nije bilo moguće postići nikakav dogovor za mirno rješavanje spora.

U petak, 9. ožujka 2018. je održana sjednica Glavnog odbora HLS-a' na kojem je donesena

O D L U K A

S obzirom da u Ministarstvu zdravstva nismo uspjeli postići dogovor oko isplate zaostataka za nekorektno obračunate prekovremene sate, Hrvatski liječnički sindikat poziva svoje članove na podizanje tužbi radi isplate prekovremenih sati, u čemu će HLS svojim članovima pružiti pravnu pomoć' Za sada imamo na raspolaganju besplatnu pravnu pomoć dvojice pravnika iz naše sindikalne središnjice - HURS-a i još jedne odvjetnice iz Slavonskog Broda.

U tijeku je uspostavljanje kontakata i s drugim odvjetnicima koji bi zastupali naše članove, s ciljem postizanja što je moguće povoljnije cijene zastupanja.

Hrvatska liječnička komora je već ranije objavila da će osigurati pravnu pomoć u procesima za prekovremene sate i pravo je svakog člana Komore da tu mogućnost i iskoristi.

Budući da je članstvo u Hrvatskom liječničkom sindikatu dragovoljno i financijska sredstva su nam neusporedivo niža od sredstava kojima raspolaže HLK, važno nam je osigurati što povoljnije odvjetničke uvjete za zastupanje naših članova'

U suradnji sa sindikalnim povjerenicima u našim podružnicama, članovima ćemo preporučiti odvjetnike koji će u sudskim procesima zastupati članove HLS-a (uzimajući u obzir teritorijalnu pripadnost).

Važno je naglasiti da prva zastara za tužbe za prekovremene sate nastupa 01.prosinca 2018. tako da imamo dovoljno vremena sve mirno i temeljito pripremiti. Odluka o podizanju tužbe je individualna i svatko od nas mora osobno podnijeti tužbu protiv ustanove u kojoj radi.

HLK je u svom "newsletteru" odredila rok i uvjete (15.03.18.) za sve liječnike koji žele iskoristiti pravnu pomoć aktiviranjem police osiguranja koju imaju svi članovi Komore. Na svakome od nas je odluka hoćemo li aktivirati policu koju nudi Komora ili ćemo koristiti pravnu pomoć HLS-a.

Informacije vezane uz pokretanje sudskih procesa ćemo redovito objavljivati na našim web stranicama a potom ćemo ih slati i na e-mail adrese naših povjerenika."


Predsjednica HLS-a

Mr.sc. Renata Čulinović-Čaić dr.med.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2018., utorak

KRIVO OBRAČUNATE NAKNADE


____________________________________________________________________________

Poštovane kolegice i kolege,

kao što ste već mnogi upoznati, u sudskoj praksi RH postoji niz pravomoćnih presuda kojima se uređuje pitanje dodataka na plaću koji su Vam krivo obračunavani, uglavnom se radi o krivo obračunatim naknadama za prekovremeni rad, ali ni to nije jedino.

Predsjednica HLS a po ovlaštenju Glavnog odbora je u pregovorima sa Ministrima kako bi se problem rješio mirnim putem.

HLS podružnica Rijeka organizira nevezano o pregovorima u centrali a kako se ne bi gubilo vrijeme prikupljanje platnih lista.

Kako bi se bilo što pokrenulo prvi je korak pribaviti platne liste za posljednjih pet godina. Mišljenja smo da će kolegicama i kolegama biti jednostavnije ako im se omogući da se zahtjevi zatraže grupno a sam postupak će biti i svojevrsni pritisak na poslodavca kako bi se spor mirno rješio. Dogovorili smo sa odvjetnicom Jelenom Batarelo koja inače zastupa interese HLS podružnice Rijeka da prikupi platne liste u naše ime. Za to će biti potrebito dati punomoć koju možete zatražiti na e-mail SINDIKATA hlsri@yahoo.com, osobno u prostorijama Odvjetničkog ureda Batarelo adresa Supilova 11, 51 000 Rijeka, nasuprot Gimnazije.email: odvjetnici.peh.batarelo@gmail.com. tel: 091-4848728

Drugi korak je da ćemo dio platnih listi dati na vještačenje (na teret sindikata slučajnim odabirom isključivo članova sindikata. Učlanite se još nije kasno!) .


Ako ne uspije mirno rješenje spora, ili ga ne želite niti pokušati obzirom na to da je i poslodavcu ova tema već jako dobro poznata, a ništa se ne poduzima, možete pokrenuti sudski postupak protiv matične ustanove za ostvarivanje svojih prava.

U slučaju da tužbom pred nadležnim sudom potražujete svoja prava, Vaši troškovi koji su očekivani su trošak izrade nalaza i mišljenja sudskog vještaka financijsko-knjigovodstvene struke, a koje Vi plaćate unaprijed, a u slučaju dobitka spora Vam se naravno vraćaju.

Plaćanje odvjetničkog troška i odvjetničke nagrade ugovarate sa odvjetnikom, za što od strane odvjetnice koja zastupa sindikat, podružnica Rijeka, postoji prijedlog da, ukoliko ste članovi sindikata, (još uvijek se možete učlaniti i ostvariti prava članova), po isplati od protivne strane, platite nagradu 10% od onoga što Vama pripada (naravno dosuđeni parnični troškovi su odvjetnički i niste ih imali, te idu samo na teret protivne strane), a ako niste članovi sindikata, a želite ugovoriti zastupanje sa istim uredom, taj postotak bude 15 %.

Ujedno Vas moramo upozoriti da u slučaju gubitka spora, odvjetnički trošak i odvjetničku nagradu Vašem odvjetniku ne isplaćujete, ali ste dužni platiti trošak suprotne strane (bolnice) ako iste zastupa odvjetnik, jer ako ih ne zastupa onda troškova nema, osim sudske pristojbe koju je bolnica platila.
Lokalna podružnica HUBOL-a zastupana po dr.sci Marinu Marinoviću dr.med. dijeli naše mišljenje i daljnje korake ćemo koordinirati i svejedno je kome ćete se primarno javiti.

s poštovanjem

Igor Barković

predsjednik Izvršnog odbora podružnice HLS

U Rijeci 29.1.2018.

____________________________________________________________________________




- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2018., četvrtak

Aktivnosti HLS-a nakon novih izbora


__________________________________________________________________


Poštovane kolegice i kolege!


Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora 12.12.2017.g. održan je niz sastanaka s predsjednicima i tijelima HLK-e, HLZ-a, Hubol-a; u cilju uspostavljanja što kvalitetnije suradnje HLS-a s ostalim liječničkim udrugama, kao i sa sindikalnim čelnicima (HURS, g.Hrašćanec).

Ono što je važno za sve nas i najaktualnije u ovom trenutku je rješavanje problema neadekvatne isplate prekovremenih sati.

Odmah iza Nove godine je zatražen sastanak s ministrom Kujundžićem i s premijerom Plenkovićem. Od premijera još nema odgovora.
Dana 16. siječnja 2018. je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak na kojem je osim ministra Kujundžića bio i ministar rada Pavić, a ispred HLS-a su na sastanku bili Renata Čulinović-Čaić, lgor Tripalo i Linda Rossini Gajšak.

Glavna tema sastanka je bio problem duga za neadekvatno obračunate prekovremene sate.

Zaključak sastanka je bio da se angažira nezavisni financijski stručnjak koji će analizirati obračun plaće (za 12. mjesec 2017.) kolegica i kolega iz 6-7 različitih bolnica, napraviti vještačenje i izračun kakav bi trebao biti.

HLS je u tu svrhu kontaktirao dokazanu stručnjakinju u tom području (koja je prije nekoliko godina već uspješno radila sličan obračun za liječnike), s kojom će se održati sastanak u četvrtak, 25.01.18. radi početka izračuna.

Po završetku vještačenja će se održati drugi sastanak s ministrima - očekuje se da će to biti u idućih 10-14 dana.

Cilj nam je pokušati dogovoriti modalitet vraćanja duga i izbjeći sudske procese koji bi iz sustava odnijeli jako puno novaca.

S obzirom na navedeno, savjetujemo članove HLS-a da još malo pričekaju s ev. podizanjem sudskih tužbi, dok ne vidimo možemo li s ministrima postići zadovoljavajući dogovor.

Ukoliko dogovor neće biti moguć, HLS ce svojim članovima proslijediti daljnje preporuke i upute o postupanju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osim navedenog, pokreće se postupak promjene Statuta HLS-a.

Na sjednici G.O. HLS-a održanoj 19. siječnja 2018., donesena je odluka da se pokreće postupak promjene Statuta HLS-a.

U tu svrhu imenovana je Radna skupina u koju su izabrani:

Renata Čulinović-Čaić, Igor Tripalo, Linda Rossini Gajšak, Drago Ćaleta i pravnik Srečko Posavec.

Podružnice koje imaju prijedloge za promjenu Statuta, trebale bi ih dostaviti u središnjicu HLS-a (poštom i/ili e-mailom) najkasnije do 1. ožujka 2018.
Radna skupina će proanalizirati prijedloge i pripremiti ih za daljnju raspravu.

U narednom razdoblju planira se osuvremeniti web stranicu HLS-a i raditi na daljnjoj promociji HLS-a u javnosti i medijima te uspostavljanje kontakata sa svim relevantnim subjektima na sindikalnoj i političkoj sceni u RH.

__________________________________________________________________

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2017., četvrtak

Izabrano novo rukovodstvo Hrvatskog liječničkog sindikata

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Poštovani članovi naše Podružnice, nadnevka 12. prosinca 2017. godine sastao se Glavni odbor HLS i izabrao novo rukovodstvo:

GLAVNI ODBOR HLS-a

mr. sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med. - predsjednica, OB Čakovec;

Igor Tripalo, dr. med. - dopredsjednik OB Ogulin

Linda Rossini Gajšak, dr. med. - tajnica NPB Popovača

mr. sc. Ivica Babić, dr. med. OB Virovitica

Nataša Ban Toskić, dr. med. DZ Zagreb Centar

dr. sc. Igor Barković, dr. med. KBC Rijeka

doc.dr.sc Ivica Bilić, dr. med. KBC Split

Ksenija Čajko Novak HZZO Zagreb

prim. Višeslav Ćuk, dr. med.OB Zabok

Mislav Luka Domljan, dr. med. Klinika za dječje bolesti Zagreb

Denis Grgurović, dr. med. OB Varaždin

prim. Tugomir Gveri, dr. med. KB Sveti Duh Zagreb

Branka Jakovac, dr. med. OB Slavonski Brod

Boris Lovrić, dr. med. OB Nova Gradiška

Josip Večenaj, dr. med. OB Koprivnica



STATUTARNA KOMISIJA

mr. sc. Drago Ćaleta, dr. med. - predsjednik KBC Rebro, Zagreb

prim. Leo Čabrijan, dr. med. KBC Rijeka

Rajko Ćelović, dr. med. OB Pula


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

- 13:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2017., četvrtak

Održana VII Izborna Skupština HLS

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Poštovani članovi naše Podružnice, u petak 1. prosinca 2017.godine održana je VII izborna Skupština Hrvatskog liječničkog sindikata u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Nazočilo je 72 akreditirana sindikalna povjerenika iz cijele Hrvatske.

Birali smo nove članove Statutarne komisije (3 člana) i 15 novih članova Glavnog odbora HLS.

Iz naše Podružnice izabran je dr. Leo Čabrijan kao novi član Statutarne komisije HLS a u Glavni odbor HLS -a je izabran Predsjednik naše Podružnice, dr. Igor Barković.

Nakon održane Skupštine planiran je sastanak članova Glavnog odbora HLS, na kojem će se birati novi/stari Predsjednik HLS, termin ovog sastanka će biti naknadno objavljen.




---- uskoro opširnije ....


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2017., ponedjeljak

Vijesti sa sastanka GO HLS održanog 31. kolovoza 2017.


HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT
GLAVNI ODBOR
Zagreb, Šubićeva 9
Zagreb,12. 6. 2017.
Broj: 115-004/2017.

SKRAĆENI ZAPISNIK

sa sastanka Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata, održanog 31 kolovoza
2017. godine, u 12 sati u prostorijama HLS-a, Zagreb, Šubićeva 9.
Nazočni: dr. Ivica Babić, dr. Zvonimir Juzbašić, dr. Božo Bota, dr. Leo Čabrijan, dr.
Milka Matešić Hoti, dr. Samija Ropar, dr. Ljiljana Kosić-Lovrić, dr. Josip Večenaj, dr.
Leticija Drndić, dr. Branka Jakovac, dr. Danijela Fabris-Vitković, dr. Davorka Herman
Mahečić
Ispričani: dr. Renata Čulinović Čaić, dr. Drago Ćaleta
Ostali nazočni: odvjetnik Srečko Posavec
Predsjednik pozdravlja nazočne i predlaže slijedeći:

Dnevni red:


1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka Glavnog odbora HLS-a
2. Informacije o zbivanjima od prethodnog sastanka do danas
3. Temeljni kolektivni ugovor za javne službe – gdje smo i što nas očekuje?

Dnevni red je usvojen s jednim glasom suzdržanim.

Ad 1.
Nitko nije imao primjedbi na zapisnik i isti je jednoglasno usvojen.

Ad 2.

Predsjednik je izvijestio članove Glavnog odbora HLS-a o događanjima u periodu
između dva sastanka. Povjerenstvo za tumačenje TKU je prestalo s radom jer je TKU
istekao. Saborski odbor za rad je održao sjednicu s temom „Diskriminira li Vlada RH

javni sektor“ vezano za osnovicu za izračun plaće. Na današnjoj sjednici Vlada je
povećala osnovicu i javnom sektoru. Održan je i Izborni sabor HURS-a, novi
predsjednik je Miro Hraščanec iz Croatia osiguranja, a zamjenik predsjednika je dr.
Babić. Krajem godine treba biti donesen novi Zakon o zdrav. zaštiti, a HURS je
pozvan da s jednim članom i zamjenikom sudjeluje u radnoj skupini za izradu tog
Zakona. HURS je imenovao, dr. Babića kao člana, a Jakova Babića – pravnika
HURS-a zamjenikom u toj radnoj skupini. Poslano je pismo predsjedniku Vlade da
primi delegaciju HLS-a, no odgovor još nije stigao.

Ad 3.
TKU je u produljenoj pravnoj primjeni do 1. studenog 2017. HLS je obavio
prebrojavanje, ali Povjerenstvo za reprezentativnost još nije objavilo koji sindikati su
reprezentativni. Vlada je na današnjoj sjednici imenovala svoj pregovarački odbor.
Kako TKU istječe krajem studenog trebalo što prije početi pregovore, jer moglo bi se
dogoditi da se ostane bez većine dodataka na plaće i da se prema Zakonu o radu
isplati samo osnovna plaća.

Vlada je također na današnjoj sjednici donijela odluku o povećanju plaće za 2% za
javne službe. Također bi trebali početi i pregovori za GKU, međutim Vlada neće
počinjati pregovore za GKU dok se ne ispregovara TKU. Prema sadašnjem Zakonu,
HLS nije reprezentativan i pitanje je kako odgovoriti na izazov da se HLS izostavi iz
tih pregovora i da u ime liječnika pregovara netko drugi iako je HLS jedini legalni i
legitimni predstavnik liječnika. Glavni odbor je donio odluku da aktivira sve sindikalne
alate onoga trenutka ako pregovori počnu bez HLS-a. U narednom periodu potrebno
je prikupiti od sindikalnih povjerenika podatke o kršenju materijalnih i radnih prava u
njihovim podružnicama. I tražit primjenu Zakona o radu koji definira radno vrijeme i
prekovremeni rad.

Završeno: 15,30 sati

Predsjednik HLS-a
mr. sc. Ivica Babić, dr. med.
- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2017., petak

Pretplata za kazališnu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca


HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT
PODRUŽNICA RIJEKA
Krešimirova 42, p. p. 92
Tel/fax 214 - 570
658 – 857

Broj: 51/09/2017.
Rijeka, 21. 09. 2017.


ČLANOVIMA HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA


Izvješćujemo Vas da smo od Narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca dobili

ponudu za kazališnu pretplatu.

Sve zainteresirane molimo da se jave na blagajnu kazališta uz napomenu da su članovi

Hrvatskog liječničkog sindikata.

Napominjemo da će sindikat učestvovati s 30% popusta na sve pretplate.
Svaki član Sindikata ima pravo na dvije karte s popustom.
Plaćanje na dvije rate preko OD-a: - I rata 11 mjesec
- II rata 12 mjesec

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 658 – 857 ili 214 – 570.

S poštovanjem,

HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT
PODRUŽNICA RIJEKA


- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.06.2017., četvrtak

Isplata regresa za 2017. godinu


Na temelju odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora i Statuta KBC-a Rijeka zaposlenicima Kliničkog bolničkog centra Rijeka isplatit će se regres za 2017. godinu.

Jednokratni iznos od 1.250 kn uplatiti će se na račune djelatnika na dan 30.06.2017.g.

To je vijest sa KBC intraneta upravo objavljena a također je svim djelatnicima upućen e-mail sličnog sadržaja.

Ono što ne piše a isto se tako očekuje (ili iščekuje) - šuška se da će biti isplata plaće za prethodni mjesec, sukladno istim aktima do 15. srpnja 2017. godine. thumbup


Živi bili pa vidjeli.


- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAKLJUČCI 29. REDOVNE GODIŠNJE SKUPŠTINE HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA


Na 29. redovnoj izvještajnoj skupštini, koja je održana 3. lipnja 2017. godine, doneseni su sljedeći zaključci

1. Obzirom na okolnosti: stručnost, složenost rada, uvjete rada, odgovornost, deficit liječnika, prekonormni rad u redovnom radnom vremenu i neophodnost prekovremenog rada, traži se od poslodavca (Vlade RH), osnovna plaća liječnika u neto iznosu 15 000 kuna.

2. Zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da prouče mogućnosti uvođenja uspješnije međusobne komunikacije između sindikalnih povjerenika i sveukupnog članstva HLS-a.

3. Zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da nastave dosadašnje aktivnosti s ciljem promjene postojećeg Zakon o reprezentativnosti …

4. Cilj HLS-a jeste strukovni kolektivni ugovor za liječnike! Stoga ćemo nastaviti poduzimati sve potrebne radnje i nastojati ostvariti navedeni cilj.

5. Budući da Vlada RH ne poštuje Sporazum o osnovici …., zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da prouči sve okolnosti u svezi podnošenja tužbi radi kršenja Sporazuma.

6. Hrvatska je suočena s velikim deficitom liječnika koji rade u javnom sektoru na poslovima pružanja neposredne zdravstvene zaštite, s jasnim naznakama kako će se u budućnosti problem produbljivati. Stoga, Hrvatski liječnički sindikat traži od Vlade RH i Ministarstva zdravstva donošenje vremensko kadrovskih normativa za zaposlenike u sustavu zdravstva, a posebno za liječnike.

7. Zadužuje se Predsjednik HLS-a da zatraži sastanak predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata s predsjednikom Vlade RH kako bi ga upoznali s problemima s kojima su suočeni liječnici koji rade u javnom zdravstvenom sektoru u RH.


Zajedno smo jači !!!
- 13:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.03.2017., četvrtak

Održana izborna sjednica Skupštine sindikata naše Podružnice

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kolegice i kolege, sinoć (15. ožujka 2017. godine) oko 21 00 sat na održanoj redovnoj sjednici Skupštine sindikata naše Podružnice izabrano je novo rukovodstvo.

Uskoro opširnije...







-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na održanoj Skupštini, nakon utvrđivanja kvoruma, izabran je Predsjednik i radno predsjedištvo Skupštine i usvojen je predloženi dnevni red.

Potom je Predsjednik podružnice dr. Igor Barković podnio izvješće o radu sindikalne Podružnice tijekom 2015. i 2016. godine.

Nakon održane kraće rasprave, podneseno je i financijsko izvješće o poslovanju tijekom 2005. i 2016. godine.

Zatim se pristupilo izboru za Predsjednika i druga tijela naše sindikalne podružnice.

Radno predsjedništvo je za Predsjednika sindikalne podružnice u Rijeci predložilo dosadašnjeg Predsjednika dr. Igora Barkovića, za dopredsjednika - dosadašnjeg dopredsjednika dr. Lea Čabrijana, te za blagajnika - dosadašnjeg blagajnika dr. Marina Marinovića, što je jednoglasnom odlukom prisutnih članova i usvojeno.

Novi - stari Predsjednik, dr. Igor Barković zahvalio je na ukazanom povjerenju i naveo okvirne planove za slijedeći mandat, s naglaskom na privlačenje članova za pristupanje Sindikatu.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- 06:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2017., srijeda

Vijesti iz Središnjice (još iz 12.2016.)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani članovi, kako sam tek sada dobio na uvid tako Vam odmah i šaljem na znanje, naime dobio sam Zapisnik u skraćenoj formi sa sjednice GO HLS održanog u prosincu prošle godine (2016.), tako da ukoliko imate potrebu pročitati što se događalo, možete to na donjem !"linku".

S poštovanjem.

Skraćeni zapisnik sa sastanka Glavnog odbora HLS od 09. prosinca 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 19:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.03.2017., subota

Sjednica Skupštine sindikata Podružnice Rijeka


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U dvorani za sastanke KBC Rijeka (prizemlje upravne zgrade na adresi Krešimirova 42), dana 15.ožujka 2017. godine (srijeda) u 20 00 sati održati će se redovna sjednica Skupštine sindikata naše podružnice.

Prijedlog dnevnog reda:

1. Otvaranje Skupštine, utvrđivanje prisutnosti povjerenika (utvrđivanje kvoruma).
Izbor predsjednika Skupštine i usvajanje Dnevnog reda

2. Izvješće o radu Sindikata u 2015/2016 godini

3. Financijsko izvješće o poslovanju u 2015/2016. godini.

4. Izbor predsjednika i tijela Sindikata

5. Razno


Pozivamo sve članove podružnice na Skupštinu radi planiranja nastavka daljnjih aktivnosti i mogućih prijedloga za poboljšanje rada i učlanjenje novih ljudi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Iz rada naše Podružnice od početka 2017. godine


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prema važećem Statutu i sukladno Pravilniku o dodjeli materijalne pomoći članovima Hrvatskog liječničkog sindikata naše Podružnice nastavljamo isplate pomoći za djelatnike - članove HLS.


Tijekom 2017. godine članovima HLS naše Podružnice isplaćena su sljedeća sredstva u vidu pomoći:


- 24. 01. 2017. godine 1.200,00 kn kolegi/ci (ZZHM) - pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji

- 15. 02. 2017. godine 2.400,00 kn kolegi/ci (KBC) - pomoć u slučaju bolovanja dužeg od 3. mjeseca

- 15. 02. 2017. godine 1.200,00 kn kolegi/ci (KBC) - pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji

- 15. 02. 2017. godine 1.200,00 kn kolegi/ci (NZZJZ PGŽ) - pomoć u slučaju bolovanja dužeg od 3. mjeseca

- kolegi/ci - pomoć u slučaju bolovanja dužeg od 3. mj. 1.200,00 kn

- kolegi/ci - otpremnina prilikom odlaska u mirovinu 1.700,00 kn

- kolegi/ci - otpremnina prilikom odlaska u mirovinu 2.600,00 kn

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Privremeni dogovor o reguliranju prava zaposlenika u javnim službama


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Predstavnici Vlade i Sindikata postigli su 01.ožujka 2017. godine dogovor o donošenju privremenog, tzv. "kratkog Temeljnog kolektivnog ugovora" kojim će se prava zaposlenika u javnim službama privremeno regulirati do kolovoza 2017. godine. Odnosi se na zaposlene u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, a obuhvaća oko 180.000 zaposlenika.

Dosadašnji TKU prestaje važiti od 12. ožujka 2017.

Prema tom Ugovoru dosadašnja prava zaposlenika se zadržavaju u istom opsegu, sadržajno se ne mijenja tekst dosadašnjeg TKU, nego se dogovorno brišu pojedine stavke zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu.

Slijede pregovori o novom TKU-u o materijalnim pravima zaposlenika.

Također će se pregovarati o Granskim kolektivnim ugovorima.

Očekujemo da će se HLS izboriti za GKU za liječnike kako se od početka svi zalažemo.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je kako je bitno da su zadržana prava do 01. kolovoza i posredno do 01. studenoga te su stvoreni uvjeti za kvalitetne pregovore.

Bitna su prava 180.000 zaposlenika u javnom sektoru. Svi su na početku govorili kako je bitno zadržati postojeću razinu prava, što smo i zadržali zahvaljujući međusobnom razumijevanju pregovaračkih odbora, istaknuo je i dodao da je Liječnički sindikat predlagao upravo takvo rješenje. Zaposlenici u javnom sektoru će konzumirati svoja prava do 01. studenoga i osiguran im je regres, naglasio je Babić.

Babić vjeruje da će se izgladiti nesporazum unutar sindikata, obzirom na nepotpisivanje privremenog TKU od strane sindikata "Preporod".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #