Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hls-ri

Marketing

Privremeni dogovor o reguliranju prava zaposlenika u javnim službama


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Predstavnici Vlade i Sindikata postigli su 01.ožujka 2017. godine dogovor o donošenju privremenog, tzv. "kratkog Temeljnog kolektivnog ugovora" kojim će se prava zaposlenika u javnim službama privremeno regulirati do kolovoza 2017. godine. Odnosi se na zaposlene u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, a obuhvaća oko 180.000 zaposlenika.

Dosadašnji TKU prestaje važiti od 12. ožujka 2017.

Prema tom Ugovoru dosadašnja prava zaposlenika se zadržavaju u istom opsegu, sadržajno se ne mijenja tekst dosadašnjeg TKU, nego se dogovorno brišu pojedine stavke zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu.

Slijede pregovori o novom TKU-u o materijalnim pravima zaposlenika.

Također će se pregovarati o Granskim kolektivnim ugovorima.

Očekujemo da će se HLS izboriti za GKU za liječnike kako se od početka svi zalažemo.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je kako je bitno da su zadržana prava do 01. kolovoza i posredno do 01. studenoga te su stvoreni uvjeti za kvalitetne pregovore.

Bitna su prava 180.000 zaposlenika u javnom sektoru. Svi su na početku govorili kako je bitno zadržati postojeću razinu prava, što smo i zadržali zahvaljujući međusobnom razumijevanju pregovaračkih odbora, istaknuo je i dodao da je Liječnički sindikat predlagao upravo takvo rješenje. Zaposlenici u javnom sektoru će konzumirati svoja prava do 01. studenoga i osiguran im je regres, naglasio je Babić.

Babić vjeruje da će se izgladiti nesporazum unutar sindikata, obzirom na nepotpisivanje privremenog TKU od strane sindikata "Preporod".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Post je objavljen 11.03.2017. u 08:15 sati.