Hrvatski liječnički sindikat - Podružnica Rijeka

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Lipanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (7)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi


30.01.2018., utorak

KRIVO OBRAČUNATE NAKNADE


____________________________________________________________________________

Poštovane kolegice i kolege,

kao što ste već mnogi upoznati, u sudskoj praksi RH postoji niz pravomoćnih presuda kojima se uređuje pitanje dodataka na plaću koji su Vam krivo obračunavani, uglavnom se radi o krivo obračunatim naknadama za prekovremeni rad, ali ni to nije jedino.

Predsjednica HLS a po ovlaštenju Glavnog odbora je u pregovorima sa Ministrima kako bi se problem rješio mirnim putem.

HLS podružnica Rijeka organizira nevezano o pregovorima u centrali a kako se ne bi gubilo vrijeme prikupljanje platnih lista.

Kako bi se bilo što pokrenulo prvi je korak pribaviti platne liste za posljednjih pet godina. Mišljenja smo da će kolegicama i kolegama biti jednostavnije ako im se omogući da se zahtjevi zatraže grupno a sam postupak će biti i svojevrsni pritisak na poslodavca kako bi se spor mirno rješio. Dogovorili smo sa odvjetnicom Jelenom Batarelo koja inače zastupa interese HLS podružnice Rijeka da prikupi platne liste u naše ime. Za to će biti potrebito dati punomoć koju možete zatražiti na e-mail SINDIKATA hlsri@yahoo.com, osobno u prostorijama Odvjetničkog ureda Batarelo adresa Supilova 11, 51 000 Rijeka, nasuprot Gimnazije.email: odvjetnici.peh.batarelo@gmail.com. tel: 091-4848728

Drugi korak je da ćemo dio platnih listi dati na vještačenje (na teret sindikata slučajnim odabirom isključivo članova sindikata. Učlanite se još nije kasno!) .


Ako ne uspije mirno rješenje spora, ili ga ne želite niti pokušati obzirom na to da je i poslodavcu ova tema već jako dobro poznata, a ništa se ne poduzima, možete pokrenuti sudski postupak protiv matične ustanove za ostvarivanje svojih prava.

U slučaju da tužbom pred nadležnim sudom potražujete svoja prava, Vaši troškovi koji su očekivani su trošak izrade nalaza i mišljenja sudskog vještaka financijsko-knjigovodstvene struke, a koje Vi plaćate unaprijed, a u slučaju dobitka spora Vam se naravno vraćaju.

Plaćanje odvjetničkog troška i odvjetničke nagrade ugovarate sa odvjetnikom, za što od strane odvjetnice koja zastupa sindikat, podružnica Rijeka, postoji prijedlog da, ukoliko ste članovi sindikata, (još uvijek se možete učlaniti i ostvariti prava članova), po isplati od protivne strane, platite nagradu 10% od onoga što Vama pripada (naravno dosuđeni parnični troškovi su odvjetnički i niste ih imali, te idu samo na teret protivne strane), a ako niste članovi sindikata, a želite ugovoriti zastupanje sa istim uredom, taj postotak bude 15 %.

Ujedno Vas moramo upozoriti da u slučaju gubitka spora, odvjetnički trošak i odvjetničku nagradu Vašem odvjetniku ne isplaćujete, ali ste dužni platiti trošak suprotne strane (bolnice) ako iste zastupa odvjetnik, jer ako ih ne zastupa onda troškova nema, osim sudske pristojbe koju je bolnica platila.
Lokalna podružnica HUBOL-a zastupana po dr.sci Marinu Marinoviću dr.med. dijeli naše mišljenje i daljnje korake ćemo koordinirati i svejedno je kome ćete se primarno javiti.

s poštovanjem

Igor Barković

predsjednik Izvršnog odbora podružnice HLS

U Rijeci 29.1.2018.

____________________________________________________________________________




- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2018., četvrtak

Aktivnosti HLS-a nakon novih izbora


__________________________________________________________________


Poštovane kolegice i kolege!


Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora 12.12.2017.g. održan je niz sastanaka s predsjednicima i tijelima HLK-e, HLZ-a, Hubol-a; u cilju uspostavljanja što kvalitetnije suradnje HLS-a s ostalim liječničkim udrugama, kao i sa sindikalnim čelnicima (HURS, g.Hrašćanec).

Ono što je važno za sve nas i najaktualnije u ovom trenutku je rješavanje problema neadekvatne isplate prekovremenih sati.

Odmah iza Nove godine je zatražen sastanak s ministrom Kujundžićem i s premijerom Plenkovićem. Od premijera još nema odgovora.
Dana 16. siječnja 2018. je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak na kojem je osim ministra Kujundžića bio i ministar rada Pavić, a ispred HLS-a su na sastanku bili Renata Čulinović-Čaić, lgor Tripalo i Linda Rossini Gajšak.

Glavna tema sastanka je bio problem duga za neadekvatno obračunate prekovremene sate.

Zaključak sastanka je bio da se angažira nezavisni financijski stručnjak koji će analizirati obračun plaće (za 12. mjesec 2017.) kolegica i kolega iz 6-7 različitih bolnica, napraviti vještačenje i izračun kakav bi trebao biti.

HLS je u tu svrhu kontaktirao dokazanu stručnjakinju u tom području (koja je prije nekoliko godina već uspješno radila sličan obračun za liječnike), s kojom će se održati sastanak u četvrtak, 25.01.18. radi početka izračuna.

Po završetku vještačenja će se održati drugi sastanak s ministrima - očekuje se da će to biti u idućih 10-14 dana.

Cilj nam je pokušati dogovoriti modalitet vraćanja duga i izbjeći sudske procese koji bi iz sustava odnijeli jako puno novaca.

S obzirom na navedeno, savjetujemo članove HLS-a da još malo pričekaju s ev. podizanjem sudskih tužbi, dok ne vidimo možemo li s ministrima postići zadovoljavajući dogovor.

Ukoliko dogovor neće biti moguć, HLS ce svojim članovima proslijediti daljnje preporuke i upute o postupanju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osim navedenog, pokreće se postupak promjene Statuta HLS-a.

Na sjednici G.O. HLS-a održanoj 19. siječnja 2018., donesena je odluka da se pokreće postupak promjene Statuta HLS-a.

U tu svrhu imenovana je Radna skupina u koju su izabrani:

Renata Čulinović-Čaić, Igor Tripalo, Linda Rossini Gajšak, Drago Ćaleta i pravnik Srečko Posavec.

Podružnice koje imaju prijedloge za promjenu Statuta, trebale bi ih dostaviti u središnjicu HLS-a (poštom i/ili e-mailom) najkasnije do 1. ožujka 2018.
Radna skupina će proanalizirati prijedloge i pripremiti ih za daljnju raspravu.

U narednom razdoblju planira se osuvremeniti web stranicu HLS-a i raditi na daljnjoj promociji HLS-a u javnosti i medijima te uspostavljanje kontakata sa svim relevantnim subjektima na sindikalnoj i političkoj sceni u RH.

__________________________________________________________________

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #