Hrvatski liječnički sindikat - Podružnica Rijeka

< ožujak, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Lipanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (7)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi


14.03.2016., ponedjeljak

Zapisnik sa sastanka GO HLS iz prosinca 2015. godine



Nikad nije kasno ...

Kolega dr. Leo Čabrijan kao istaknuti član naše Podružnice još je 21.12.2015 prisustvovao sastanku GO HLS-a u Zagrebu, a tek je 1. ožujka dobio i odmah proslijedio službeni zapisnik sa tog sastanka.

Zapisnik je dostupan u daljnjem tekstu na pažnju i članovima naše Podružnice HLS:


HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT
GLAVNI ODBOR
Zagreb, Šubićeva 9
Zagreb, 22.prosinca 2015.
Broj: 323-002/2015.

SKRAĆENI ZAPISNIK


sa sastanka Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata, održanog 21. prosinca 2015. godine, u 12,00 sat, u prostorijama HLS-a, Šubićeva 9, Zagreb.

Nazočni: dr. Ivica Babić, dr. Zvonimir Juzbašić, dr. Božo Bota, dr. Branka Jakovac, dr. Leo Čabrijan, dr. Milka Matešić Hoti, dr. Drago Ćaleta, dr. Ljiljana Kosić-Lovrić, dr. Samija Ropar

Ispričani: dr. Josip Večenaj, dr. Leticija Drndić, dr. Renata Čulinović Čaić, dr. Danijela Fabris-Vitković

Ostali nazočni: odvjetnik Srečko Posavec
Predsjednik pozdravlja nazočne i predlaže slijedeći:
Dnevni red:
Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka Glavnog odbora HLS-a
Informacije o zbivanjima od prethodnog sastanka do danas
Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama
Pravilnik o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca (NN br. 113/15)
Financijski plan HLS-a za 2016.

Dnevni red je jednoglasno usvojen.
Predsjednik je izvijestio nazočne o dopisu Podružnice Karlovac, a vezano za prigovo na zaključke sa Skupštine HLS-a održane 30. svibnja 2015. u Vodicama te pojasnio proceduru. Skupština donosi zaključke, a ovjeravaju ovjerovitelji zapisnika. Predsjednik smatra da su izmjene i dopune Statuta tema i rasprava o tome zašto to nije prošlo na Skupštini tema koju treba posebno staviti na dnevni red i da nema razloga da se o tome razgovara. Jedan od narednih sastanaka bit će sazvan na tu temu.

Ad 1.

Nitko nije imao primjedbi na zapisnik i isti je jednoglasno usvojen.

Ad 2.

Predsjednik je izvijestio nazočne o događanjima između dva sastanka. Pitanje povratka sindikalne imovine raspravljalo se u dva navrata. Vlada je uoči izbora sindikatima predložila Zakon, no to nije prihvaćeno jer sindikati traže da ta imovina definitivno podijeli. Mi smo s našom Središnjicom dogovorili da se dio te dobivene imovine dijeli po reciprocitetu po kojem je sindikalna središnjica dobila reprezentativnost. Kolektivni pregovori u Zavodu za medicinsko vještačenje su bili iscrpni i trajali su dugo i s njima se manipuliralo i KU se potpisao bez nas. Sva potpisana prava se primjenjuju i na naše kolege, ali ostaju otvorena pitanja. I to je dobro jer pokazuje da Zakon o reprezentativnosti ne odgovara činjeničnom stanju. Bilo je i nekoliko sastanaka GSV-a Povjerenstva za zakonodavstvo. I tu su se pokušali progurati neki zakoni na štetu radnika, sindikati nisu dali suglasnost i to nije prošlo. Povjerenstvo za tumačenje TKU smjenjuje svog predsjedavajućeg svakih šest mjeseci. Kad je Vlada preuzela predsjedanje, nije sazvan niti jedan sastanak, a nakon toga sindikati su zajedno pokrenuli inicijativu i u roku mjesec dana su održana četiri sastanka. Udruga poslodavaca u zdravstvu je organizirala Simpozij kamo ide hrvatsko zdravstvo i socijalni odnosi. UPUZ je također podržao stav HLS-a za strukovnim kolektivnim ugovorom.
S revizorom kojeg smo izabrali potpisan je ugovor. Računovodstvo se postepeno usklađuje s novim zakonom. Na prošlom sastanku GO je dogovoreno da ćemo zatražiti e-mail adrese od Komore. Nakon razgovora s dopredsjednikom i predsjednikom Komore, adrese ipak nismo dobili. I to će trebati odraditi sindikalni povjerenici. Mi smo po novom Zakonu o financijskom poslovanju obvezni donijeti financijski plan za 2016. g. Obzirom da nisu još donesene upute, u dogovoru s revizorom smo i poslali podružnicama obrazac da ga predsjednici podružnica ispune i potpišu, jer mi ćemo imati financijski plan središnjice, pa ćemo to priložiti cjelokupnom financijskom planu. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti je upućen Ustavnom sudu. Na Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti trenutno imamo Zakon o radu (odredbe o štrajku) koji je pokrenula naša Središnjica, a naš odvjetnički ured je pokrenuo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. Na Općinskom sudu je Dodatak II TKU. Predsjednik je mišljenja da se treba pričekati formiranje nove Vlade, a onda krenuti sa dvije strane, jedna je struka, a druga, sindikalne središnjice i treba lobirati kako bi se riješilo pitanje Zakona o reprezentativnosti.

Ad 3.

Sporazum o osnovici plaće u javnim službama je potpisan 23. studenoga 2006. godine. Zbog krize se narednih godina taj Sporazum nije realizirao. I sad smo došli do toga da je konačno dva kvartala BDP 2%. U pravilu primjenjuje se postotak koji Državni zavod za statistiku objavljuje i prijavljuje Eurostatu. Sindikati javnih službi traže 6% vraćanja na osnovicu koje je Vlada uzela opravdavajući se krizom. Po sadašnjim izračunima bi bilo ove godine povećanje osnovice za 20%. Postavlja se pitanje kako i na koji način ići dalje. O tome treba razgovarati s onima koji imaju mandat. Zajednički zaključak sindikata je da mora biti izabrana Vlada s kojom se mora pregovarati. Isto tako mora se uvažiti realno činjenično stanje, ali Sporazum se mora očuvati. Hoće li se to rješavati parcijalno ili prolongirati je pitanje dogovora i hoće li se ići na rješavanje određenih pitanja kad je u pitanju radno zakonodavstvo i kad je u pitanju sindikat i članstvo u sindikatu. Ponovo se vraća pitanje, zašto bi onaj tko nije član sindikata imao ista prava. Dr. Jakovac predlaže da se svi dodaci liječnika stave u osnovicu i da se osnovica za liječnike podigne na 2,5 osnovne plaće.

Ad 4.

Odvjetnik je objasnio da je Pravilnik o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca zapravo nelojalna konkurencija, koja je jedino dozvoljena u zdravstvu. U tom smislu poslodavac može dati ili ne dati suglasnost da mu zaposlenik radi za nekog drugog poslodavca nakon radnog vremena. Odvjetnik je mišljenja da se taj Pravilnik može osporiti u potpunosti i to po pitanju da li se uopće može nakon radnog vremena raditi kod drugog poslodavcem, ali liječnicima je uglavnom u interesu da rade nakon radnog vremena. Ono što je problem u tom Pravilniku, što nema standardnog normativa, nego ravnatelj može svojevoljno odlučiti tko može, a tko ne raditi van radnog vremena. I onda ostaje slobodno tržište. Predsjednik je predložio članovima GO da razmisle te da se o tome još razgovara pa onda odluči hoće li se ići s ustavnom tužbom.

Ad 5.

Predsjednik je članovima GO predložio financijski plan za 2016. Prikupljeni su financijski planovi podružnica i napravljen je financijski plan Središnjice. Za ovu godinu nisu stigli naputci Porezne uprave, odnosno Ministarstva financija kako taj plan treba izgledati. Inače Ministarstvo financija treba izraditi naputke.
Kamate su jako pale. Dio sredstava imamo oročeno, a dio sredstava stoji slobodno. Troškovi su nešto porasli jer su kupljeni programi zbog novog Zakona, tu je i održavanje, porasla je i naknada za odvjetnički ured. Godinu bismo završili s cca 20% viška prihoda. Ukoliko se ukaže potreba radit ćemo i rebalans.

Predsjednik je predočio i stavio na usvajanje financijski plan Središnjice i financijske planove podružnica.

Članovi GO su jednoglasno usvojili financijski plan HLS-a za 2016.

Predsjednik se zahvalio svima te poželio sretan Božić i novogodišnje blagdane.


Završeno: u 13, 30 sati



Predsjednik HLS-a

mr. sc. Ivica Babić, dr. med.



- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatski liječnički sindikat podržao najavu kolektivnog ugovora za liječnike



Najavu ministra zdravlja da je spreman s Hrvatskim liječničkim sindikatom sklopiti strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike pozdravio je čelnik Hrvatskog liječničkoga sindikata dr. Ivica Babić ocijenivši kako važeći Zakon o reprezentativnosti sindikata, koji predviđa samo sklapanje kolektivnih ugovora za djelatnost, treba uskladiti s europskom pravnom stečevinom koja dopušta sklapanje SKU.

Dr. Babić je izjavio za HINU kako HLS podržava inicijativu ministra za sklapanje SKU za liječnike, a još prije nekoliko mjeseci je HLS zbog toga podnio i zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), čiji je HLS član, podnijela 2013. zahtjev za tužbu Ustavnom sudu protiv odredbe Zakona o radu o zabrani štrajka, pa je i štrajk liječnika, koji je u mirovanju od 2013., također tema o kojoj treba razgovarati s ministrom.

Problem zbog kojeg je štrajk liječnika započeo do danas nije riješen, a to je da je KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sklopljen bez liječničkog sindikata, a uz potpise dvaju ostalih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Inicijativu za sklapanje SKU podržali su i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HLK).



- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #