HDZ BiH Posavina

nedjelja, 14.02.2010.

Sjednica RO HDZ BiH Posavina

Dana 13.02.2010. održana je sedma sjednica RO HDZ BiH Posavina na Plehanu, općina Derventa, sa početkom rada u 11:00 sati.
Sjednici su nazočili predstavnici općinskih odbora HDZ-a BiH sa područja Republike Srpske , Posavske regije (Modriča, Bosanski Brod, Doboj i Vukosavlje). Sjednici je također nazočio i Potpredsjednik Republike Srpske, gospodin Davor Čordaš.
Sjednici nisu prisustvovali predstavnici općinskih odbora HDZ BiH Pelagićevo, Šamac i Derventa..
Sjednicom je presjedavao Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković, koji je nakon uvodne riječi pozdravio sve prisutne i predložio sljedeći ;

DNEVNI RED

1.Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa VI sjednice Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina,
2. Informacija, vezano za Prijedlog zakona RH, vezano za ukidanje dvojnog prebivališta.
3. Rad O.O. HDZ BiH između dvije sjednice,
4. Lokalni izbori,
5. Izbor izbornog stožera Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina.
6. Tekuća pitanja.

Nakon što je predloženi Dnevni red, jednoglasno usvojen, prešlo se na razmatranje prve točke Dnevnog reda.

AD-1. Izvod iz zapisnika je jednoglasno usvojen.

AD-2. Uvodnu riječ po pitanju ove točke, uzeo je gospodin Davor Čordaš, Potpredsjednik Republike Srpske. Čordaš je upoznao prisutne sa problematikom koja se odnosi na Zakon o Prebivalištu i Boravištu u RH, koji je u proceduri, i Stavu HDZ BiH po pitanju ovog problema. Napomenuo je štetne posljedice toga Zakona po Hrvate u Bosni i Hercegovini te da, u slučaju donošenja ovog Zakona u RH, Hrvati iz Bosne, (njih oko 180 000) bi bili u položaju da se odreknu Prebivališta u RH ili BiH.Spomenuo je da je se u razgovoru sa istim došlo do pokazatelja da bi se njih 90% ili oko 160 000 odreklo BiH prebivališta i zadržalo prebivalište u RH, te da je razlog tome što mnogi od njih još nisu osigurali ni minimum za povratak u BiH, nemogućnost zaposlenja i osiguranje osnovne egzistencije za njihove obitelji u BiH.
Radi ovakve situacije, HDZ BiH, uputilo je pismo Vladi RH, u kojem predlaže da Vlada i Sabor RH odgode donošenje ovog zakona i njegovu primjenu na rok od 5 godina, odnosno, dok se ne stvore preduvjeti za održiv povratak Hrvata na sve prostore a poglavito na prostore republike Srpske te da se iz zakona u potpunosti izostave stradalnici Domovinskog rata koji su podnijeli najveće žrtve u obrani kako BiH, tako i RH.
Gospodin Josip Jerković je također iznio svoju zabrinutost po pitanju ovoga problema i rekao kako se nada da ovaj prijedlog zakona neće ući u primjenu odmah nakon što ga izglasaju.
Gospodin Pavo Dujak je napomenuo da podržava stav HDZ BiH, prema ovoj problematici kao i gospodin Jozo Vidak i Ivo Mijić, koji je dodao da bi se trebali ravnati prema Srbima koji također imju dvojno prebivalište, u RH i Srbiji..

AD-3. Obrazloženje po pitanju ove točke dao je gospodin Josip Jerković. Upoznao je prisutne sa problemima u O.O. HDZ BiH u Pelagićevu i Derventi, te napomenuo da se mora više raditi i sastajati češće, da se nebi to dogodilo i u ostalim Općinskim Odborima.
Petar Gagulić, Predsjednik O.O. Modriča, spomenuo je da je rad u O.O. solidan i da nemaju problema unutar odbora. Također je naglasio da Hrvati na području Modriče mnogo češće dolaze u zgradu Općine Modriča otkako je on Predsjednik Skupštine.
Ivo Mijić, Predsjednik O.O. B.Brod u kratkim crtama je opisao stanje na terenu, spomenuo je sljedeće;
- Da O.O.HDZ BiH B.Brod vrlo dobro surađuje sa Načelnikom B.Broda,
- Da su aktivnosti vezane za formiranje Temeljnog ogranaka Kričanovo pri kraju.
- Da je pokrenuta aktivnost oko reaktiviranja mjesne zajednice Brusnica, te da je u tijeku izgradnja 2 Mjesna doma, u Kolibama i Novom Selu.
- Također je spomenuo da je rad u Skupštini, 4 odbornika iz koalicije, nezadovoljavajući, tj, da ne rade ništa.
Josip Suvalj, Predsjednik O.O. HDZ BiH Vukosavlje, rekao je da zasad nema problema unutar O.O. Vukosavlje, ali da bi se trebalo početio raditi na nekim aktivnostima, da se malo zainteresiraju članovi O.O. i mještani.
Jozo Vidak, Predsjednik O.O. HDZ BiH Doboj, napomenuo je da se ne mogu pohvaliti sa radom odbora ali i da su preduzete aktivnosti oko omogućavanja prostora za sastajanje. Da će značajniju pažnju dati Predizbornim skupovima.
Nakon iznesenih informacija o stanju i aktivnostima u Općinskim odborima, doneseni su sljedeći Zaključci;
- Da Potpredsjednik RS-a, Davor Čordaš i Predsjednik Regionalnog odbora, Josip Jerković, razgovaraju sa Predsjednikom O.O. HDZ BiH Derventa, i da nakon toga odluče što im je dalje činiti.
- Da 15.05. 2010, Regionalni odbor na prikladan način obilježi 20. godišnjicu HDZ BiH.

AD-4.
Po pitanju ove točke, Predsjednik Regionalnog odbora Josip Jerković, napomenuo je prisutne da bi se Općinski odbori trebali posvetiti Lokanim izborima, i što je više moguće, prisustvovati raznim lokalnim manifestacijama i okupljanjima i što više biti u kontaktu sa ljudima iz Lokalne zajednice .

AD-5. Obrazloženje po pitanju ove točke, dao je Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković, nakon čega je Regionalni odbor formirao Izvršni odbor kojega sačinjavaju članovi Regionalnog odbora i po dva člana Općinskih odbora HDZ BiH, Posavina, RS.
Također je izabran i predstavnik za medije ispred Regionalnog i Izvršnog odbora, gospodin Ivo Gavrić.

AD-6. Pošto se nitko nije javio po pitanju ove točke, Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković je zaključio sjednicu u 12:15.h

Zapisnik vodio: Josip Suvalj, tajnik Regionalnog odbora

P R E D S J E D N I K
Josip Jerkovi



- 23:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima