NOVI VIDEO: Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj

21.11.2018.

Hrvatska se ponosi svojim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Novi video prikazuje svh 19 ovih zaštićenih područja.



Tradicionalno su se štitila određena područja, a najpoznatiji su nacionalni parkovi. U Hrvatskoj imamo osam nacionalnih parkova: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, pa, Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit. U njima su ljudske aktivnosti znatno ograničene, a najčešća gospodarska aktivnost je turizam. Provedbu i upravljanje osiguravaju stručne službe zaštite i nadzora, propisani su uvjeti zaštite prirode, svaki ima stručnu podlogu i plan gospodarenja.

Nešto je manji stupanj zaštite u parkovima prirode. U Hrvatskoj ih imamo jedanaest: Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Učka, Žumberak-Samoborsko gorje i Lastovsko otočje.

Oznake: nacionalni parkovi

NOVI VIDEO: Nin

19.11.2018.

Čast mi je predstaviti novi video o Ninu, kraljevskom hrvatskom gradiću s predivnim pješčanm plažama koji u novije vrijeme otkriva i vrlo značajnu kulturnu baštinu.



Već godinama redovito odlazim u Nin, pošto surađujem s turističkom zajednicom ovog gradića pored Zadra. A sada sam složio i jedan kratak video o ovom predivnom gradiću. Stari hrvatski gradić Nin oduvijek je privlačio ljubitelje starina. Ilirsko pleme Liburno ovdje je započelo tijek povijesti još prije tri tisuće godina, a kip Grgura Ninskog, crkva Sv. Nikole i Sv. Križa samo su dio iznimno bogate kulturne baštine. Usto, mirne pješčane plaže mame kupače, a ljekoviti mulj one kojima je potrebna zdravstvena njega.

No, uz povijesnu baštinu sve više izranja i priroda Nina. Slana muljevita područja pružaju iznimnu prirodnu vrijednost te postaju sve veći identitet Nina. Ne čudi što je postao europska destinacija izvrsnosti EDEN na temu "Turizam uz vode“, a time je ovaj ljupki gradić ušao u obitelj od stotinjak posebnih i odabranih mjesta Europe.

Oznake: nin, Dalmacija

NOVI VIDEO: Mrežnica - zelena bajka

12.11.2018.

Mrežnica je jedna od naših najljepših rijeka. Ovo je video o Zelenoj bajci, predivnoj vikend kućici i ambijentu kojiga okružuje.





Ovaj dio Mrežnice je u blizini Generalskog stola, a idealan je za obitelji s djecom. Sve koje zanima boravak u ovoj vikend kućici, raspitajte se ovdje.



Oznake: mrežnica

NOVI VIDEO: Paklenica u jesen





Jesen je i na Paklenici lijepa. Ovaj nacionalni park se tada okiti u rumene boje, naročito javori uz potok.

Potok Paklenica duboko se usjekao u južni Velebit, stvarajući dugačku oazu vegetacije i vode, ali i mnoge geološke oblike. U njemu su se stoga nastanile razne životinje i biljke, a zbog tih vrijednosti, to je područje proglašeno Nacionalnim parkom Paklenica.
Velebit je golemo prostranstvo krša, posebice njegova primorska strana. Kada u ljetnim podnevima nemilosrdno zapeče sunce, za ljude nastaje pakao. Uza sve to, kronično nedostaje vode, a rijetki izvori škrti su i lako presuše. Postoji, međutim, dio Velebita na toj primorskoj strani gdje vode i hlada ne nedostaje. To je Paklenica, jedan od osam naših nacionalnih parkova.

Kako nacionalni park Paklenica seže od morske obale pa sve do najviših vrhova Velebita tako se u jednom danu mogu proći sve faze jeseni. Od rane, još uvijek zelene jeseni u podnožju do žutih boja u sredini kanjona, crveno-smeđih listova bukve pozne jeseni pod kamenim rovom ove planine do već otpalog lišća na najvećim visinama.

Na žalost, ove su jeseni kiše slabo padale pa je potok slabašan i presušio u značajnom dijelu donjeg toka, no u gornjem on se još drži.

Posjet Paklenici moguć je gotovo svima, a polagan uspon do planinarskog doma idealan je u jednom danu. Usput se može i ručati ili popiti kavu u planinskom ambijentu.

Video snimke nastale su uz dozvolu NP Paklenica.


Oznake: paklenica, Velebit

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.