geomir

srijeda, 07.08.2019.

MESIJA

MESIJA, KRIST, POMAZANIK

"Geo, neopisivo je tvoje neznanje, kršćanstvo je "ispunjenje" judaizma (dolazak Mesije)......."

E tu san te čeko!! Kao prvo, ajmo malo razjasnit pojmove.
Hebrejsku rič "mesija" ilitiga rečeno grčki "krist"???
Naški se to prevodi ka Pomazanik, jel tako!?
A ča oće reć ta rič?? Kruh namazan uljen?? Neeeeee! Iako ima veze s uljen i to naravno, maslinovin!!

Dunkve, to je čovik kojeg bi izabrali ka svog vođu, kraja i pomazali svetin ujen (maslinovin!!) po glavi, kojin činom on bi bi ustoličen.

Ovi kojeg ti spominješ, ilitiga imaš na pameti, ne sićan se da je bio pomazan!!??? Osim toga on nije, koliko “znamo”, čovik, već Božji sin, trećina Boga!! I sve to uzeto, da ne rečen uzurpirano iz Judaizma, koji, ni dan danas ne priznaje taj scenarij.

U prošlosti Judaizam je imao “mesiju”, (čovika, kojeg je pomazao), svog kralja Davida koji je, kažu, ujedinio 12 Izraelskih plemena itd. Kako je on umro, a i drugi pomazanici (mesije) posli njega, onda je Izrael pa u okupaciju, to su se Izraelci toplo nadali, a na račun proročanstava iz svojih (židovskih) svetih librih TaNaHa (Tora, Nevi`im, Ketuvim) da će in Bog poslat novog mesiju, (kako je bio već učinio kad in je posla Davida), koji će ih oslobodit okupatora i opet učinit Izraelce slobodnim, suverenim i nezavisnim, svojim odabranim narodom.

I prije dvi iljade godina, gospe mi, pojavio se kandidat.
Ali odma tu nešto ni štimalo. Bio je pola Bog pola čovik!! A po definiciji Mesija more bit samo čisti čovik, kako je to bilo i do tada.
Posli rođenja govorilo se o njemu još nikoliko godina i onda je “nesta” dok ni doša u adolescenciju i tada poče činit čuda. Osnova svoj klub dvanaestorice, ma u “saboru”, hoću reć među “parlamentarnom većinom” njegov klub zastupnika ni bi dobro doša.

Tim više ča in je u mnogim stvarima poče ić uz dlaku!!
U kratko, vladajući našli jednog “sdepeovca” koji ga je za trideset dukata prokaza i “vladajući” uz ašištencu okupatora i domaćih izdajnika po kratkom postupku pribili ga na križ!!
I tek tada dojde do izražaja onaj njegov dualitet.
Ubili čovika u njemu, ali ko more ubit Boga u njemu!?
Zato on lipo ode ćaći svome i sede mu s desna!!

E sad, molin lipo, di je tu mesija od kojeg su njegovi sunarodnjaci očekivali da stane na čelo njihove kolone, da ga proglase za maršala, hoću reć da ga pomažu svetin ujen, da ih oslobodi mrskog okupatora i da ih povede u nove radne pobjede!!! ???

On je samo priča, drža predavanja, dobro ajde, činio i nika čuda i …… samo obećava. Obeća da će spasit cili svit, i one koji nikad nisu čuli za njega, a i one koji neće ni da čuju za njega, i obeća da će se sve to dogodit kad drugi put dojde na ovo zrno prašine.

Problem je ča ni reka kad će se vratit.
More bit sutra, a more bit i kasnije!!
A more li bit i nikada?

Problem je i u tome ča je on disident, otpadnik iz svoje izvorne stranke, za što su ga njegovi i propeli.
No triba priznat, ima je dobar saborski klub dvanaestorice, koji su osnovali svoju stranku posli njegovog odlaska i malo po malo, posli četiristo godišć, uspili izlobirat i vrhovnog poglavara svojih okupatora. Kad je on priša na njiovu stranu, sve je išlo ka po loju.
Leva, leva …. svi su tili u uspješnu stranku i opet, malo pomalo…… malo milon, malo silon raširili su se po ciloj baloti.

Ma, kako su oni disidirali iz Judaizma tako su se našli još niki pametnjakovići pa su disidiravali iz njiovih redova i tako sada uz onu jadnu strančicu odakle su svi potekli, razmnožilo se njih desetak strančica i strančetina koje su ka rogi u vrići.
Svaki svakog žulja.

Zbog svega toga onaj citat na početku ne stoji !!!
"Činjenice" iz Starog i Novog zavjeta govore da Izraelci NISU dobili mesiju, a kršćanstvo nije ispunjenje judaizma (ni u navodnicima ni bez njih), već njegov otpadnik.
Amen.


- 20:16 - Komentari (41) - Isprintaj - #