Komentari

geomir.blog.hr

Dodaj komentar (41)

Marketing


 • AnaBoni1

  bogme si se raspisao, svaka čast, ali i odgovorio kolika je razlika izmedju poluznanja i znanja............U svakom slučaju više životnih grešaka naprave upravo oni s " polu"

  avatar

  07.08.2019. (20:27)    -   -   -   -  

 • stara teta

  tak je!!
  samo, varam li se ili ne, čini mi se da je neki sličan tekst već osvanuo ovdje na blogu, jesi li već pisao o toj temi?

  avatar

  07.08.2019. (20:29)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Jebiga nije ni tvoja Manjinka Makedonka, nego Bugarka, a ti joj to rastumači ako smiš, more bit da oni Đubal Harari ima neku metodu tumačenja :)))

  avatar

  07.08.2019. (20:32)    -   -   -   -  

 • geomir

  @ane, nono mi je bi remeta, pa san ispeka zanat! :-)))

  @teta, o religiji san se kontreštava prije deset godina
  na blogu Don Blog s don Kaćunkom, pa je tamo bilo ovih tema, ali ne ova konkretna.

  @friški, promašio si ceo fusbal!! :-)))

  avatar

  07.08.2019. (22:44)    -   -   -   -  

 • brambor

  Raspiet ćedu te i nosit za procesjunon, i niećedu kapit , ka ni prin, zoč je u Varbuosku Isukart na križu proplako ...

  avatar

  08.08.2019. (02:01)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  @geo dragi, ne samo da je @tigi u pravu nego je i bio dosta blag. To ću detaljno objasniti.
  Ovaj tvoj pamfletić u obliku političke parodije govori o tome da si u suglasju s onim Židovima koji su odbacili Mesiju- Isusa.
  Pomalo ću pisati dokaze o tome da je Isus mesija. Valjda možemo za godinu dana dovršiti. Mogu ja to i brže, ali me nećeš moći pratiti pa ću morat sporo, a to mi trenutno paše.
  Počet ću sa Lukinim evanđeljem gdje sam Isus tumači dvojici učenika (nisu pripadali jedanaestorici) o tome da o njemu i njegovom dolasku govore sve knjige, od Mojsija pa nadalje. Dakle sve knjige Starog zavjeta. Čudno da to ne znaš a tu si s nama cilu vičnost haha.
  Lk 24
  12A Petar usta i potrča na grob. Sagnuvši se, opazi samo povoje. I vrati se kući čudeći se tome što se zbilo.
  13
  Ukazanje učenicima na putu u Emaus
  (Mk 16, 12–13)
  I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. 14Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. 15I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. 16Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. 17On ih upita: »Što to putem pretresate među sobom?« Oni se snuždeni zaustave 18te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: »Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?«
  19A on će: »Što to?« Odgovore mu: »Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: 20kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. 21A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. 22A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, 23ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. 24Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.« 25A on će im: »O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! 26Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?« 27Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. 28Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. 29No oni navaljivahu: »Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!« I uniđe da ostane s njima.
  30Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. 31Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. 32Tada rekoše jedan drugome: »Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?« 33U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. 34Oni im rekoše: »Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!« 35Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

  avatar

  08.08.2019. (15:48)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Obrati pažnju da prije svete pričesti ni ta dvojica nisu prepoznala Mesiju, čak iako im je srce gorjelo dok im je Isus otkrivao pisma o Sebi.
  A gdje je tvoje srce?
  Zar misliš da bi mogao shvatiti sve moje dokaze iz Pisma koje ću iznijeti bez da ti gori srce, bez da se ispovijediš i nakon toga pričestiš.
  Ee kad bi se ovo troje zbilo onda bi ugledao Isusa pogledom vjere i ne bi više bio slijep kod očiju i gluh kod ušiju.

  avatar

  08.08.2019. (15:56)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  @geo, pošto si se ti svrstao s ovim postom na Freudovu stranu i na stranu cionista onda ću početi s Mojsijem, ali prije evo malo Jungove analitičke psihologije da sve ima moderan štih, da ne bude dosadno.
  Jung smatra da je religija značajan i nezaobilazan moment svake kulture, a ne kolektivna neuroza, kako je naziva Freud i @geo. Jung smatra da religija nije patološka pojava, niti iluzija, ili opijum za narodne mase (Marks, Lenjin i @lucid), nego osnovni uvjet mentalnog zdravlja.

  Dok Frojd izvodi svoje viđenje religije iz Edipovog kompleksa (pri čemu je Bog viđen kao otac kojeg bi trebalo svrgnuti s vlasti i nadići), Jung govori o arhetipovima oca i majke u religiji, pri čemu odrastanje prati umanjenje oca s božanske na ljudsku veličinu, ali u manje tragičnom tonu od Freudovog.
  Da ne duljim. Počet ću s tezom da je- praslika Abrahama, Izaka i Jakova su Otac; Sin i Duh Sveti.
  Da bih ovu tezu, u kojoj sam se poslužio Jungovim terminom praslike, dokazao, očekujem od tebe @geo da pročitaš prvu Mojsijevu knjigu, Knjigu postanka, pa ćemo onda nastaviti raspravu.
  Napomenut ću da ja Jungu priznajem znanstveno poštenje, ali Jung nije tema, ima on previše lutanja, ali oni koji ga kritiziraju i koji su ga jedva uvrstili na sveučilišta su gluplji, tj manje znanstveni, od njega jedno 90 %.

  Dakle idemo odmah s onim što bi moglo biti razumljivo. Uzeo sam samo formu (aristotelovski pojam) Jungovih praslika, jer on nažalost nije spominjao ovu vrstu praslike koju sam iznio kao tezu. Ali on je makar priznavao da je Mojsije bio Židov za razliku od Freuda.

  avatar

  08.08.2019. (17:03)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Ponovit ću jer sam u brzini stavio točku zarez umjesto zarez

  Počet ću s tezom da je-- praslika Abrahama, Izaka i Jakova su Otac, Sin i Duh Sveti.

  avatar

  08.08.2019. (18:15)    -   -   -   -  

 • jelen

  Krscanstvo je hibrid semitskoga jedno-bogo kulta i onoga cega se ovi tvoji znalci blogoteolozi najvise groze, a to je Indija.
  ;-))

  avatar

  08.08.2019. (19:59)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Indija je divna zemlja, pa se ovo gore vjerojatno odnosi na teologa @gea:)

  avatar

  08.08.2019. (22:01)    -   -   -   -  

 • geomir

  @barti, dobro kažeš da triba polako, a ti odma požurio.
  Dakle, najprije triba razjasnit ZNAČENJE riječi koje su ključne.
  A to su ovdje mesija, krist, pomazanik.
  To sam učinio na početku teksta, pa izjasni se da li se slažeš ili ne!??

  Naravno da je moj tekst ".....u suglasju s onim Židovima koji su odbacili Mesiju- Isusa."
  Ja samo prepričavam "stvarno stanje" stvari,
  tj. ono što je opisano u Novom Zavjetu..
  Činjenica je da Židovi nisu prihvatili Isusa kao Mesiju.
  Da se to dogodilo on bi bio kralj Židovski,
  i poveo bi ih u borbu protiv okupatora njihove zemlje.
  Naprotiv, oni su ga pribili na križ!!!

  Pitaj @friškog kako bi on bio postupio kad je u pitanju domovina!!?

  avatar

  08.08.2019. (22:46)    -   -   -   -  

 • geomir

  @barti, jesi reko da ćeš polako!?
  "Pomalo ću pisati dokaze o tome da je Isus mesija"
  Ovo su tvoje riči, pa ajmo sada p o l a k o na djela!
  Ponavljam: najprije reci šta tebi znači
  mesija, krist, pomazanik!!???
  Kratku i jasnu defiiciju tog pojma molim!!

  Posli ćemo o Freudu, Jungu, i ostalima, a usput
  nisam se svrstao na ni jednu stranu.
  Izvlačim zaključke iz onoga šta postoji.

  avatar

  08.08.2019. (23:00)    -   -   -   -  

 • TEATRALNI

  Bartimejko
  Nisi ti najnormalniji haha, opsjednut si sa mnom jebo te koji god blog otvorim ti mene spominješ. I da ti konačno bude jasno nisam marksist (iako se slažem s marksom) religija je opijum za narod. Ali ne samo to nego i unosan izvor zarade, tvoji popovi pljačkaju gdje god i koga god stignu. Ja sam modernist i crkvu treba odvojit od države! Jer ispoljava nepravdu, ne jednakost, dekadenciju, lopovluk, primitivizam i sputava civilizacijsku modernu. Da se bar uvede crkveni porez pa da vas vidim koliko deklariranih katolika bi vas bilo, spustili bi se na 10% ako ne i manje.

  avatar

  08.08.2019. (23:47)    -   -   -   -  

 • geomir

  @barti, tek sad vidim da si @Lucid-Theatral kao @lucid spomenuo u društvu Marksa i Lenjina)

  @Lucid-Theatral to ne želi, a niti ja želim da se ovdje konfrontiraju blogeri međusobno, osim argumentima i samo na temi o kojoj pišem.

  Zato molim oboje da s ovim vaša međusobna rasprava ovdje prestane, a da svoje daljnje rasprave obavite na svojim blogovima.

  avatar

  09.08.2019. (01:01)    -   -   -   -  

 • geomir

  @Dada 100, molim te da ovdje pišeš samo u okviru teme koju sam pokrenuo.
  Sve svoje probleme rješavaj na svom blogu.
  Ovaj put sam te samo obrisao, a slijedeći put ćeš dobiti zabranu pristupa ovom blogu.

  avatar

  09.08.2019. (09:23)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  @geo, hvala na opomeni, ispao sam bezobrazan, neće se ponoviti, barem ću nastojati. Možda stignem nešto večeras napisati.

  avatar

  09.08.2019. (20:44)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Mesija, po hebrejski mašiah, po hrvatski pomazanik, je naziv koji se u Starom zavjetu (ubuduće SZ) daje kraljevima, svećenicima i prorocima.
  U Novom zavjetu pomazanje uljem se vrši kod krštenja, krizme, ređenja i posvećivanja oltara itd. Svaki krštenik od apostolskih vremena do danas ima svečani naslov- kraljevsko svećenstvo. Postoji i izraz ministerijalno svećenstvo, a odnosi se na pojam služenja, jer ministerij znači služenje.
  Naravno krštenje i krizmu treba živjeti kroz zapovijedi i život u milosti da bi čovjek ostao na razini da tako kažem Božjeg kraljevića (moj izraz) tj. da postane dijete Božje. Naravno ako se živi po uzusima svijeta postaje se rob grijeha i postaje se odijeljen od mudrosti i nadnaravnog znanja koje dolazi od Boga. Svjedočimo tome da naša generacija, za razliku one iz srednjeg vijeka npr, ne samo da je postala rob grijeha nego je ušla u zombističku fazu totalnog gubitka razuma i dostojanstva čemu svakodnevno svjedočimo.

  Stavljanje posvećenog ulja na glavu je obred kojim pomazanik dobiva snagu Božju.
  Zato je riječ mašiah poslužila kao naziv za kralja Izraela.

  U Knjizi psalama 89, 20Jahve kaže za Davida

  Nekoć si u viđenju govorio pobožnima svojim:
  »Junaku stavih krunu na glavu,
  izabranika iz naroda izdigoh;

  21nađoh Davida, slugu svoga,
  svetim ga svojim uljem pomazah,
  22da ruka moja svagda ostane s njime
  i moja mišica da ga krijepi.


  Da bih pobio @geov zaključak da je kršćanstvo otpadnik od judaizma počet ću citirat tekstove iz SZ koji to zorno opovrgavaju. Mislim da je najbolje početi od 2 Samuel 7.
  Tekst je dugačak pa molim da se pročita. Ja sutra, ili već kad stignem, mogu dijelove citirat da ispadne kraće.
  To je takzv. dinastičko proročanstvo iz kojeg se vidi da Jahve obećava vječno (u NZ nebesko) kraljevstvo Davidovoj lozi. Naravno kod Židova pitanje obiteljskog stabla nije stvar matematike ni fizike. Npr zakonsko dijete kod Židova je imalo veću važnost i čast nego strogo tjelesno dijete. Također kod nabrajanja obiteljskog stabla Židov može preskočiti neke potomke da bi cijelu konstrukciju uklopio u neka starija proročanstva, npr Danijelove sedmice i neki tekstovi Jeremije, Ezre itd. Suvremeni su Židovi nestrpljivo očekivali Mesiju pa su na razne načine pokušali naći ključ za njegov dolazak oslanjajući se na proročanstva. Zato su Židovi dijelili povijest na temelju značajnih događaja i osoba, na periode, te bi ih zatim zbrajali i odgonetavali vrijeme Mesijina dolaska i spasenja.
  Npr. Luka je obiteljsko Isusovo stablo 'uokvirio' u 11 sedmica, od Isusa do Adama i Boga, dok je Matej pošao od Abrahama do Isusa, šest sedmica.
  Ovdje leži odgovor na jedno prijašnje pitanje, ali se može primjeniti i na Davidovu lozu. Sutra nastavak
  PS Ime Isus znači spasitelj i to je ime Isusu dao njegov poočim Josip, dok je anđeo kod navještenja Isusu dao ime Emanuel.
  Ime spasitelj se u SZ pojavljuje u Sucima.

  avatar

  09.08.2019. (23:59)    -   -   -   -  

 • brambor

  Tribuje proštit Zaratustru, Petoknjižje, Novi zavjet , Toru i bidnega Ničeta i još kojigodar libar, pok onda balit svašta .

  Tebe ćedu svakako razapijet .

  Moreš se sposit od mišćanih i svekolikog puka virničkega jedino ako kupiš laštre za zahod u šakrištiju ili doš za fundamiente od kampanela

  avatar

  10.08.2019. (14:49)    -   -   -   -  

 • geomir

  @barti, eto slažemo se ča rič mesija, (krist, pomazanik) znači.
  Točno je, kako si nabrojio, da se pomazanje događa u više prilika,
  (ispustio si "posljednje pomazanje!!)

  Ta rič u Izraelu, u odnosu na Isusa trebala bi da znači samo jedno,
  da je on kralj Izraelski, krvni potomak Davida.
  I sam citiraš Knjigu psalama 89, 20 što Jahve kaže za Davida.


  Po NZ Isus to ništa nije i zato se ne može nazivati MESIJA.

  Jedino ako uzmeš to ča su ga okrunili trnovom krunom
  i na križ stavili natpis INRI !!! :-)

  Tražiš da pročitam 2 Samuel i vidim pod 12
  I kad se ispune tvoji dani i ti počineš kod svojih otaca,
  podići ću tvoga potomka nakon tebe,
  koji će se roditi od tvoga tijela,
  i utvrdit ću njegovo kraljevstvo.

  Eto i sam si našao di se govori tko MOŽE BITI Mesija.

  Evo i mojih nalaza za isto:
  Mesija mora da bude direktan potomak Davida
  i Solomona, iz plemena Jude
  (1. Moj 49:10; 2. Sam 7:12-14; 1. Dnv 22:9-10).
  Loza se nastavlja samo sa oca na sina (4. Moj 1:1-18) i
  Mesija mora imati zemaljskog oca
  i biti ,,običan” čovek.

  Nažalost Isus ne ispunjava ni "tvoje" ni "moje" kriterije!!!

  avatar

  10.08.2019. (16:49)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Fino sam objasnio da Isus jest iz Davidova plemena, ali svi njegovi potomci ne moraju biti kraljevi. Bitno je da Isus jest potomak Davidov. Ti si našao neka protestantska istraživanja. Nisam mislio, ali evo napisat ću da je David iz plemena Judina, četvrtog sina (ovo iz glave pišem a ti prepisuješ od nekog Srbina protestanta), Jakova, unuka Abrahamova.
  Polako, šta si navalio sa zaključcima, u evanđeljima se spominje da je Isus mesija. Pokazat ću tekstove.
  Po redu, evo važnije mi je pokazati da SZ spominje da će sin Davidov biti mesija. Očito je da je protestantski pisac od kojeg uzimaš tekst (ili možda čak ateistički) prezentira činjenicu da radi babilonskog sužanjstva i nakon njega nije došlo do obnove kraljevske loze iz Kuće Davidove. Kakve to ima veze sa obećanjima datima u 2Sam 7 i na još nekoliko mjesta. O tome se radi, a ne da nije Isus iz Davidova plemena i direktni potomak Davida, što mu i piše u rodoslovlju. Taj tvoj 'pisac' uvažava samo tjelesne, materijalne stvarnosti i to samo uvažavajući sve potomke Davidove, a ne zapaža u tekstu jedninu (POTOMAK), zato nije u stanju skužiti riječi iz SZ.
  2Sam 7,12
  I kad se ispune tvoji dani i ti počineš kod svojih otaca, podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tvoga tijela, i utvrdit ću njegovo kraljevstvo. 13On će sagraditi dom imenu mojem, a ja ću utvrditi njegovo prijestolje zauvijek. 14Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin: ako učini što zlo, kaznit ću ga ljudskom šibom i udarcima kako ih zadaju sinovi ljudski. 15Ali svoje naklonosti neću odvratiti od njega, kao što sam je odvratio od Šaula koga sam uklonio ispred tebe. 16Tvoja će kuća i tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati zasvagda.’«
  17Natan prenese Davidu sve te riječi i cijelo viđenje.


  Iz ovog se teksta jasno razabire da će Isus biti taj mesija, dakle i Davidov sin i Božji sin. Iz prve rečenice neproduhovljeni protestanti odmah zaključuju da je to ODMAH prvi potomak Davidov.
  podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tvoga tijela, Dakle Jahve obećava Davidu mesiju koji će biti njegov potomak.
  14Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin
  Ovdje Jahve kaže da će taj kralj, taj mesija biti njegov sin.
  Nastavk rečenice sugerira proroštvo križa.
  Nastavk slijedi

  avatar

  10.08.2019. (22:29)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Evo i psalam 2, 7

  Zašto se bune narodi,
  zašto puci ludosti snuju?
  2Ustaju kraljevi zemaljski,
  knezovi se ròtê protiv Jahve
  i Pomazanika njegova:
  3»Skršimo okove njihove
  i jaram njihov zbacimo!«

  4Smije se onaj što na nebu stoluje,
  Gospod im se podruguje.
  5Tad im veli u svom gnjevu,
  žestinom ih on zbunjuje:
  6»Ta ja kralja svog postavih
  nad Sionom, svojom svetom gorom.«

  7Obznanjujem odluku Jahvinu:
  Gospodin mi reče:
  »Ti si sin moj, danas te rodih.

  8Zatraži samo, i dat ću ti pĂ»ke u baštinu,
  i u posjed krajeve zemaljske.
  9Vladat ćeš njima palicom gvozdenom
  i razbit ih kao sud lončarski.«

  10Opametite se sada, vi kraljevi,
  urazumite se, suci zemaljski.
  11Služite Jahvi sa strahom,
  s trepetom se pokorite njemu,
  12da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu,
  kad uskoro plane srdžba njegova.
  Blago svima koji se njemu utječu!

  avatar

  10.08.2019. (22:45)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Evo dokaza za Davida i sad mi pade napamet da je ovdje dokaz da nije odmah (vremenski) obećan potomak što se vidi iz posljednjeg stiha koji spominje rog koji će izrasti. A za izrastanje roga treba vremena. Ali to neproduhovljenim protetantima ne može doći do uma pa bukvalno shvaćaju onu prije riječ-podignut ću tvoga potomka. Oni jadni misle da to mora biti Davidov sin, možda Salamon

  PSALAM 132 (131)
  Za godišnjicu prijenosa Kovčega saveza Hodočasnička pjesma.
  2Spomeni se, o Jahve, Davida
  i sve revnosti njegove:
  kako se Jahvi zakleo,
  zavjetovao Snazi Jakovljevoj:

  3»Neću ući u šator doma svog
  nit’ uzaći na ležaj svoje postelje,
  4neću pustit’ snu na oči
  nit’ počinka dati vjeđama,
  5dok Jahvi mjesto ne nađem,
  boravište Snazi Jakovljevoj.«

  6Eto, čusmo za nj u Efrati,
  nađosmo ga u poljima jaarskim.
  7Uđimo u stan njegov,
  pred noge mu padnimo!

  8»Ustani, o Jahve, pođi k svom počivalištu,
  ti i Kovčeg sile tvoje!
  9Svećenici tvoji nek’ se obuku u pravednost,
  pobožnici tvoji nek’ radosno kliču!
  10Poradi Davida, sluge svojega,
  ne odvrati lica od svog pomazanika!«

  11Jahve se zakle Davidu
  zakletvom tvrdom od koje neće odustati:
  »Potomka tvoje utrobe
  posadit ću na prijestolje tvoje.

  12Budu li ti sinovi savez moj čuvali
  i naredbe kojima ih učim,
  i sinovi će njini dovijeka
  sjedit’ na tvom prijestolju.«

  13Jer Jahve odabra Sion,
  njega zaželje sebi za sjedište.
  14»Ovo mi je počivalište vječno,
  boravit ću ovdje jer tako poželjeh.

  15Žitak ću njegov blagosloviti,
  siromahe nahraniti kruhom.
  16Svećenike njegove u spas ću odjenuti,
  sveti će njegovi kliktati radosno.

  17Učinit ću da ondje za Davida rog izraste,
  pripravit ću svjetiljku za svog pomazanika.

  18U sram ću mu obući dušmane,
  a na njemu će blistat’ vijenac moj.«

  Eto poboldao sam one stihove koji dokazuju sve teze koje sam postavio.

  avatar

  10.08.2019. (22:55)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Uh, sad primjetih 6 redak
  6Eto, čusmo za nj u Efrati,
  nađosmo ga u poljima jaarskim.


  Neka ovaj redak bude uvod u evanđelja.
  Znate šta znači Efrata. To je teritorij koji je Jošua dodijelio Efrajimu, a Efrajim je sin Josipa sina Jakovljeva, onog Josipa što je bio nadglednik svega imanja faraonova u Egiptu.
  Po meni je Efrajim praslika kršćana, zato što je Jakov zamolio svoga sina Josipa da svoja dva sina, Manašea i Efrajima njemu dodijeli. Na zaprepaštenje protestanata haha, šala velika.
  Jakov zvani Izrael ih je blagoslovio stavivši ruke na njihove glave u obliku križa. Time je stavio mlađeg Efrajima ispred starijeg Manašea.
  PS. @geo, od tebe očekujem da ove tekstove odneseš nekome doktoru teologije da mi prizna jedno najmanje tri doktorata koje sam dosad prezentirao.
  Čovječe ovo je dosadno za ostale blogere, hoćemo li prekinuti, ili makar skratiti. Isprika i evo mislim da neće trebati puno iz Novog zavjeta dokaza da je Isus mesija i da je naispravnija definicija' identiteta vjernika nazvati sve skupa judeokršćanstvom.

  avatar

  10.08.2019. (23:08)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Efrajim i Manaše su imali zemaljskog oca Josipa, ali eto njihov otac postao je njihov tjelesni djed, sve radi neke više svrhe, koju znam objasniti ali nije tema.
  @geo, sad vidjeh tvoju zadnju rečenicu da mesijin otac mora biti čovjek.
  Hahaha, sad sam skužio, ovo si uzeo od Jehovinih svjedoka. Njih ja ne ubrajam u kršćane, za razliku od protestanata. Gdje njih nađe, čovječe. Heretici prve klase na tragu arijanizma koji je vladao u prvim stoljećima i radi kojeg je crkva izgubila sjevernu afriku. Cccccc, bez veze trošim papir. Ovo je dosta prozaično i toliko neznanstveno teološki da bih prekinuo da nisam obećao završiti temu.

  avatar

  10.08.2019. (23:33)    -   -   -   -  

učitavam...