geomir

četvrtak, 13.07.2023.

KAKO SAM SE PREOBRATIO

otvori sliku
https://blog.dnevnik.hr/geomir/slike/originals/krizma.jpg


Moj slučaj je jednostavan i u dvi rečenice objašnjiv.
Negdje posli ove slike, za vrime doltrine, don Jakov otišo u sakrištiju po palicu da mi dodijeli desetak "srdela".
Ja pobigo iz crkve i više se nisam vratio!

Profesor Bart Ehrman se 30 i više godina patio dok nije doša na moje i ovdje prenosim njegov poziv mojim virnim pratiocima (da ih ne imentujen!), a Ehrman poziva i sve ostale da poslušaju njegovu ispovid. Đabe je - di to ima !!!

Ko je doma s engleskim na donjem linku pročitati u originalu ča je Ehrman u originalu reka.

otvori link
https://ehrmanblog.org/announcing-a-new-free-course-why-i-am-not-a-christian/

Ostali pročitajte kako smo to ja i Google vidili!!!

Zašto Nisam Kršćanin
Sretan sam što mogu najaviti da ću voditi novi tečaj - Zašto Nisam Kršćanin: Kako je napuštanje vjere dovelo do života s više smisla i svrhe. Sve ću objasniti u nastavku. Najavljujem: 23. srpnja, održati ću četiri seminara uključujući pitanja i odgovore, sve besplatno.
Za to se možete prijaviti na bartehrman.com/lifeafterfaith

Tečaj će se razlikovati od svih drugih koje sam držao u bilo kojem kontekstu. Doista ću pokriti glavna pitanja koja uključuju Novi zavjet, rano kršćanstvo i formiranje kršćanske religije. Ali bit će i duboko osoban i autobiografski. Školovao sam se i postao profesor zbog svoje kršćanske vjere; tada se moja kršćanska vjera promijenila zbog mojeg školovanja. Moja “potraga za istinom” dovela me do evanđeoskog kršćanstva; a zatim – kako sam rastao, sazrijevao, učio i razmišljao – to me odvelo da se udaljim od kršćanske vjere.
U ovom tečaju objašnjavam kako se sve dogodilo i raspravljam o rezultatima – za moju učenost, moje razumijevanje Isusa, Novog zavjeta i ranog kršćanstva. Ali i o meni osobno, na društvenoj, emocionalnoj i profesionalnoj razini.
Tečaj se sastoji od četiri razgovora u trajanju od 40-45 minuta, nakon kojih slijedi dugo razdoblje za pitanja i odgovore. Obrađivat ću teme o kojima nikada nisam držao predavanja ili pisao i pričat ću priče koje nikada nisam javno podijelio.
Moj cilj neće biti da ikoga obratim ili preobratim. Bit će to rasprava o problemima kršćanske vjere kako sam ih ja vidio kroz ozbiljan i trajan angažman. Objasnit ću zašto su me na kraju ti problemi doveli do toga da napustim vjeru i kako je moj prelazak u agnosticizam/ateizam stvorio emocionalne borbe i osobna previranja. Ali objasnit ću i zašto me je na kraju moj odmak od vjere doveo do sretnijeg, zadovoljnijeg i smislenijeg života.
Ničiji život nije kao život drugih. Svatko od nas sam mora odlučiti što misliti, u što vjerovati i kako živjeti. Moje je mišljenje da se te odluke trebaju donositi promišljeno, a ne nepromišljeno. “Neispitani život nije vrijedan življenja” (Sokrat, u Platonovoj Apologiji). Prigrlio sam to gledište već kao predani evangelik, a na kraju me odvelo u smjerovima koje nisam očekivao. Ne nadam se da će ovaj tečaj uvjeriti druge da završe gdje sam i ja, već da potaknem druge da slijede sličan put, promišljeno, pošteno i ozbiljno tražeći pitanja u što vjerovati i kako živjeti, kako bi pronašli život smisla i svrhe.
Moji tečajevi nisu izravno povezani s blogom, iako, naravno, članove bloga uvijek informiram o njima (popis možete vidjeti na bartehrman.com.) Obično se plaća ulaznica, ali ovaj je besplatan.
Ako ste zainteresirani, idite na
http://bartehrman.com/lifeafterfaith
Ako znate za druge koji bi mogli biti zainteresirani za takav tečaj, recite im o tome.
Evo sažetka predavanja koja planiram održati.

Prvo predavanje: Moj bijeg od fundamentalizma: Ponovno čitanje Biblije po prvi put
Kad sam se “ponovno rodio” u dobi od petnaest godina, prešao sam iz nominalne/mlake vjere u tvrdokorno kršćanstvo. Preko noći sam postao predan nepogrešivosti Biblije i svega što ona uči. Ali također sam želio “slijediti istinu kamo god ona vodila”. Što se događa kada, nakon godina proučavanja, nakon obraćenja, pobožna, ali otvorena osoba shvati da Biblija sadrži proturječja, nedosljednosti, povijesne pogreške i niz drugih pogrešaka? Je li najbolje nadati se da će problemi jednostavno nestati? Ako nije, je li moguće promisliti što znači vjerovati bez napuštanja vjere?
Na fakultetu osjećao sam se prisiljenim promijeniti svoje poglede na Bibliju i neka od glavnih vjerskih uvjerenja koja se temelje na njoj. Ne idu svi tim putem. U ovom predavanju raspravljam o tome zašto sam se udaljio od konzervativnog evanđeoskog oblika vjerovanja prema onom za koji sam smatrao da je intelektualno ugledniji i pošteniji.

Drugo predavanje: Moje napuštanje vjere: ići kamo vas "istina" vodi
Iznenađujući broj ljudi u našem današnjem svijetu misli da svatko tko "doslovno ne vjeruje Bibliji" ne može biti kršćanin. Povijesno gledano, to je jednostavno besmisleno. Doista, većina proučavatelja povijesti Biblije danas prepoznaje njezine brojne probleme, a ipak ostaju predani vjernici. Bio sam jedan od njih dugi niz godina.
Ali shvatio sam da kršćanskoj vjeri postoje još ozbiljniji izazovi od nepogrešivosti Svetoga pisma. Krajnji problem je postojanje samog Boga: nema Boga, nema kršćanstva. Tijekom godina koje sam proveo kao konzervativni kršćanin mogao sam (i često jesam) navodio brojne "dokaze" za Boga. Kasnije, kao liberalni kršćanin, nisam mislio da je Bog podložan dokazima poput linearne jednadžbe ili zakona fizike. Poput mnogih drugih dijelova ljudskog života, vjera se nije temeljila na matematici ili znanosti.
Ipak, nakon nekoliko godina, moja se vjera u Boga počela urušavati. Pomislio sam da ne postoji božansko biće u i iznad ovog svijeta. Vrlo malo od mojih brojnih prijatelja bibličara krenulo tim putem ili se do danas slaže sa mnom. Ali osjećao sam da nemam (i nemam) izbora. U ovom predavanju objašnjavam zašto.

Treće predavanje: Traume dekonverzije: emocionalne, društvene i eshatološke (Razmislite: Strahovi od zagrobnog života!)
Kršćanska vjera je daleko, daleko više od skupa vjerovanja o Bogu, Kristu, grijehu, spasenju, prirodi svijeta, Bibliji i tako dalje. Kao i mnogi drugi predani kršćani, u godinama moje crkve bio sam okružen sveobuhvatnom mrežom kršćanskog značaja i značenja što je duboko utjecalo na moj obiteljski život, prijateljstva, društvene aktivnosti, moral, osobne motivacije, odluke o tome kako živjeti, emocije itd., itd.. Napuštanje vjere može utjecati na gotovo svaki dio nečijeg života. Može li uopće biti vrijedno toga?
Osim toga, postojalo je vrlo ozbiljno vjersko pitanje. Strah od pakla odavno je bio utjeran u mene. Što ako sam napustio vjeru i ispostavilo se da sam jednostavno bio u krivu. Jesam li bio u opasnosti da me čekaju vječne muke u Paklu?
Ukratko, postati agnostik/ateist bila je zastrašujuća mogućnost za mene i isprva nisam bio siguran je li to vrijedno toga. Međutim, kada sam napravio iskorak, brzo sam shvatio da jest, unatoč dugotrajnim emocionalnim i osobnim previranjima. U ovom predavanju objašnjavam zašto.

Četvrto predavanje: Ima li života nakon vjere?
Što agnosticizam/ateizam znači za blagostanje, sreću i smisleno postojanje.
Može li postojati svrha i smisao života ako nema Boga? Većina vjernika kaže da je odgovor apsolutno ne. Neki se ateisti slažu s tim, čak i dok se bore sa svojim životima. Za mene je to bio najveći strah dok sam propitivao svoju vjeru, prije nego što sam je napustio.
Bih li imao razloga biti zabrinut za živote drugih, a ne samo za sebe? Cijelo moje etičko postojanje uvijek je bilo povezano s ovim gledištem - Krist želi da volimo druge. Ali što bi se dogodilo kada više ne bih vjerovao da je Krist Božji sin, a kamoli da Bog uopće postoji? Bih li uopće imao ikakve smjernice za svoj život? Bih li bio bačen u vjetar bez moralnog kompasa? Bi li moj život bio slučajna anarhija?
Više od toga, kako može postojati bilo kakav smisao u svijetu bez Boga? Ako smo samo materijalna stvorenja "u materijalnom svijetu", bez božanski dane svrhe ili odredišta, kako možemo imati bilo kakve ciljeve, nade i krajnje težnje? Kako uopće može biti smisla?
Na osobnoj razini, bih li postao potpuno apatičan? Senzualni kreten? Nihilist? Bih li živio u tjeskobi i dubokom očaju?
Nakon što sam postao agnostik/ateist, shvatio sam da su svi ti strahovi potpuno neutemeljeni. Zapravo sam počeo više cijeniti život i uživati u njemu, pronašao dublje značenje u ovom kratkom postojanju i bio još više zabrinut za živote i dobrobit drugih. Sretniji sam i zadovoljniji.
Kako to funkcionira? U ovom predavanju pokušavam to objasniti.

- 10:24 - Komentari (6) - Isprintaj - #