|
nedjelja, 30.10.2016.
- 11:35 -
Komentari (17) -
Isprintaj -
#
četvrtak, 27.10.2016.
MELNIK
Netko nam reče posjetite Melnik, najmanji grad u Bugarskoj,
koji, kažu, drži status grada samo iz historijskih razloga.
U dolini je neke suhe riječice, koja proteče, vjerojatno, kad kiša pada
ili kad se snijeg topi, ako ga uopće ima zimi.
Nije ga bilo teško obići s kraja na kraj i držao sam se južne bande
di je bila hladovina i ispucao šaržer slika koje evo prezentiram.
Konfiguracija terena okolo je takva da nema vegetacije
ili je rijetka i teren se obrušava i tvori, kao, neke piramide.
Ako je netko geolog neka objasni.

Te piramide su nas dočekale odmah na početku,

a onda kuće s jedne

i druge strane suhog korita.

Sve su tradicionalna arhitektura ovog, i šire, područja.

Jer i po Makedoniji, a vjerujem i u Turskoj i Grčkoj

ovakvi doksati su redovni.

Mnoge kuće imaju sunčane kolektore



a i dimnjaci su

interesantni

Tu je i muzej vina, jer ipak, ovo je vinorodan kraj.

Unutra su slike i stari tradicionalni alati i postrojenja
Otkaza blic pa nema više slika iz muzeja.

Loza je i oko kuća.


Očito, sve kuće nisu od davnine, ili, su samo to možda temelji,

a gornji dio se sada dograđuje u stilu stare gradnje.




Naravno prodaju se domaći proizvodi,

i restorani su brojni, jer mnogi obilaze grad.

Gornji djelovi kuća

vise u zraku

poduprti drvenim gredama,

a ima ih i na prodaju, ...... navalite!



Ovo mu ga dođe crkva sv. Ante

i još malo u povratku s kraja sela

i pogledi na isto

iz drugog

kantuna.

Ručak u hladovini stabla,

a druga strana na udaru sunca

pa je tepihe lako osušiti.
I toliko iz Bugarske.
Granica je prema jugu i na zapad

Na putu srećemo još jednog Bugarsko-Makedonskog Ilindenca,

pa iza granice, Novo selo, gdje nas dočekuje
novo sonce na slobodata!

I restoran "Lebed"di smo se i prošle godine okripili
a u toaletu još stoji isto upatstvoto na upotrebata.
Lavandin je novi!!
|
- 17:37 -
Komentari (12) -
Isprintaj -
#
ponedjeljak, 24.10.2016.
GOCE DELČEV
i vinarija VILA MELNIK
Iz Banskog naumili obać grad Melnik, grad od 385 žitelja,
o kojem ću u slijedećem upisu.
Do njega triba proć kroz grad Goce Delčev.
A kako je ovo vinorodan kraj to ćemo još do Melnika
zapet i obać jednu vinariju koja nam se našla na putu.
Zaustavljanje u Delčev grad i prošetka po centru.

Pješačka zona i fontana u centru.

U parku, uobičajeno, kipovi,

ali i zgodan znak što se ne smije.

Tu je i crkva

Bogorodice,

a na platou Goce.
U Strumici je veći i žešći!

Malo dalje opet česma s hladnom vodom da utaži žeđ namjerniku,

a na putu prema Melniku još jedan Ilindenski revolucionar.

Skrećemo udesno

i vidimo vinograde

vinarske izbe Vile Melnik

pored puta otvorena za posjetioce

koje dočekuje gazdarica i njen mačak.

Grožđe je upravo ubrano

i uz pomoć Isusa i dvanaest apostola na ikoni pod kojom je vinarija posvećena
(Ivanovo evanđelje - @barti će nać ča je Isus reko o lozi, ocu i apostolima)

ide u proceduru

da bi na kraju zrilo u buradima,

bilo flaširano

i ponuđeno ljubiteljima vina.

U tunelu duboko pod zemljom specijalni tretman u buradima,

a još dublje iza rešetaka
gazdarica čuva posebne butilije.
Sad bi jo ovuod napiso čoguoda na ćirilicu, ali blog je ne tarpi.
Zato evo link na Vilu Melnik!
|
- 18:41 -
Komentari (17) -
Isprintaj -
#
petak, 21.10.2016.
BANSKO
Kad se makneš iljadu i kusur kilometri od kuće
ne moreš tamo stat na jedno misto.
Zato lipo sedeš u auto i zaprašiš još malo prema istoku
i nađeš se opet u Evropi, ovi put pod imenom Bulgarija.
Malo iza granice idemo u tamošnji razvikani ski-resort, gradić Bansko.
U ovo doba snig još nije na vidiku, pa zato i idem tamo.
Grad nema 10000 građana, a ima 500 hotela i zimi je očito gužva,
a sada su hoteli prazni čovik se može na miru prošetat.
Samo, i nema se puno tega za vidit, a i dani su odbrojani.
I lipo je ča je vrime bilo za deset.

Dobro je,... pogodili smo doć u misto.

Sad još nać svetog Đorđa da nas primi,

a na kraju je mista

pod planinskim vrhovima.

Naravno tu je žičara,

ma i autom se more do na podan skijališta

pa se sada tu more šetat po praznim stazama.
A i nešto sam dozna i prvi put vidi....
šćape za činit snig, kad oni odozgore neće da pomogne!

Lipše je bilo banjat se ovde na 29, 30 Nivesa.

Bugarska je poznata (i) po ružama i ružinom ulju,

za kilo kojeg triba ubrat 4-5 iljada kila ružinih latica.
Tako kažu.

Pustimo mušće, ajmo mi malo prošetat

po centru mista

di su, naravno, kipovi njihovih (ritkih) partizana

i kipovi starovremskih ličnosti.

Tu je i crikva sv. Trojice

skoro dvistogodišnjakinja

čiji kampanel iskoristile rode za svoje stanište.

I još đir po starom dilu mista

koji dio čuva arhitekturu

i stil gradnje iz davnine

karakterističan u tom dilu svita.






Na kraju čovik i ogladni, a tu je onda

tradicionalna mehana.

Prije jela ruke prati, nemoj da te ........

Domaća spiza

i roštilj,
a kad ti konobar ovako servira račun
ajde ti ne daj napojnicu ili nedaj blože, pokušaj ne platiti!! :-)))
|
- 11:07 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
četvrtak, 13.10.2016.
KAVADARCI
Moje gradče malo.
U južnom kraju Makedonije u regiji Tikveš četrdesetak hiljada žitelja.
Svi znate da je ovi moj kraj poznat po grožđu i vinu.
Najstarija vinarija Tikveš.
Najboje vino na svitu, naravno posli farskog!! :-)))

Grad razasut uz Ludu Maru.

Centar, kako i priliči, nov i uređen,

i penzioneri se griju na jesenjem suncu,

a u pozadini opština, i onom pozadi nije jasno šta su mu dali na šalteru.
Je da je malo zamrčena pituron u demonštracijunima
samo mi nije jasno kako su se itali do navr zgrade!!

Malo daje penzioneri kojima smeta sunce

i rod mi, koji je puno lipo piva!!
U rodu mi je i ovdašnja fameja Hađimanovi
svi odreda vrsni muzičari, pa mi ni jasno kako ja nisan!! :-)))

Tu je velika platana pod kojon, skoro stalno, zasjeda forum.

Preko puta ulice , a i na puno mista okolo,
(čak i na naplatnim kućicama na autoputu),
u ovakvim kolicima prodaje se đevrek,

krušni kolut posut susamom,

a pod stablom, kada živi odu na ručak, duše umrlih nastavljaju debatu.

I bandera je dobra za duše.

Nema straha da te neće razumit, samo biraj jezik,

dok se merači kafa pred dućanot.

Svratio do spomenika na brijegu

i ostao prijatno iznenađen

razbijene ploče koje sam uslikao prije dvije godine

izrađene iste nove.

Također, i biste razasutih partizanof sakupili u parku do centra.

Pazar je aktivan tri dana u tjednu (srijeda, petak i nedjelja)

Jedna kolor reklama.

Na keju riječice Luda Mara njih dvoje skriveni u sjeni,

a u susjednom parku dječak bez mora.

Već u centru ima tragova prošlosti

u materijalnom,

a i u smislu žive sile.

Ima sudara novog i starog u tarabama

i u kućama.




Da nije neko počeo išta kontra Kavadarcih,
jer evo detalja iz centra Splita.

I neka se neko pofali s ovakvim aranžmanom prid svojom butigom! :-)))

Na kraju malo poezije:
Godine minuvaat moi, čekajći gi uspesite tvoi
i so sekoj nov den te sakam se poveće!
A posli ove đirade triba se i pokripit!!
I razumi se, zalit s Tikveškom "Belom vodom"
|
- 22:14 -
Komentari (11) -
Isprintaj -
#
srijeda, 12.10.2016.
GODINE
NELOJALNA KONKURENCIJA

Legitimacija na Platan e tuka,

a Čičko, ne mi pokaza svojata.
|
- 16:20 -
Komentari (8) -
Isprintaj -
#
srijeda, 05.10.2016.
ESEN VO MAKEDONIJA
Da sam pjesnik sada bih opisivao boje i mirise
koje vidim i osjećam oko sebe.
Ali nisam od puno riči, pa da vam prospen dvi duzine slika
koje će govoriti umisto mene, a vi zamišjajte
A uskoro ću van ponudit i jeftin smještaj
samo se morate dovuć do Ohrida.
A sega prošetka po Kavadarci.

Vrime je od jematve

i vrime je pobrati što je loza dala.

Zrelo slatko grožđe

koje su sakupile vridne ruke.

A onda u traktor,.... crno

i bilo

da bi se na otkupnoj stanici čekalo i dobilo jadnu crkavicu
11 den/kg + 0.64 den. po jedinici sladora. 60 den.= 1€

Zato ne čude ovakvi oglasi na javnim mjestima.

Pazar je pun voća, povrća

graha, leće, riže, slanutka,....

grožđa,

i svih drugih nadzemnih

i podzemnih plodova.

Drugi u dvorištu radije peku rakiju od grožđa.

I na zimu triba mislit, pa se zove majstore

koji će i ovu hrpu pretvoriti u cjepanice.

U drugom dvorištu ispečene su paprike

i sada se ljušte

pa samlile i stigle u veliku toću na vatru

da bi uz miješanje i kuhanje

nastao pinđur

spremljen u boce za zimsku konzumaciju.
Recept mi nisu tili reć da in ne bi konkurirao.
|
- 00:35 -
Komentari (16) -
Isprintaj -
#
nedjelja, 02.10.2016.
INTEGRALEN
Ne se prodava "roba" pod tezga!!

|
- 08:00 -
Komentari (5) -
Isprintaj -
#
subota, 01.10.2016.
JABOLKI
Kači se pobrgu i beri, pa da begame!!

|
- 10:27 -
Komentari (5) -
Isprintaj -
#
|