geomir

nedjelja, 30.10.2016.

U DOBRON DRUŠTVU

- 11:35 - Komentari (17) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.10.2016.

MELNIK

Netko nam reče posjetite Melnik, najmanji grad u Bugarskoj,
koji, kažu, drži status grada samo iz historijskih razloga.
U dolini je neke suhe riječice, koja proteče, vjerojatno, kad kiša pada
ili kad se snijeg topi, ako ga uopće ima zimi.
Nije ga bilo teško obići s kraja na kraj i držao sam se južne bande
di je bila hladovina i ispucao šaržer slika koje evo prezentiram.
Konfiguracija terena okolo je takva da nema vegetacije
ili je rijetka i teren se obrušava i tvori, kao, neke piramide.
Ako je netko geolog neka objasni.


Te piramide su nas dočekale odmah na početku,



a onda kuće s jedne



i druge strane suhog korita.



Sve su tradicionalna arhitektura ovog, i šire, područja.



Jer i po Makedoniji, a vjerujem i u Turskoj i Grčkoj



ovakvi doksati su redovni.



Mnoge kuće imaju sunčane kolektore







a i dimnjaci su



interesantni



Tu je i muzej vina, jer ipak, ovo je vinorodan kraj.



Unutra su slike i stari tradicionalni alati i postrojenja
Otkaza blic pa nema više slika iz muzeja.



Loza je i oko kuća.





Očito, sve kuće nisu od davnine, ili, su samo to možda temelji,



a gornji dio se sada dograđuje u stilu stare gradnje.









Naravno prodaju se domaći proizvodi,



i restorani su brojni, jer mnogi obilaze grad.



Gornji djelovi kuća



vise u zraku



poduprti drvenim gredama,



a ima ih i na prodaju, ...... navalite!







Ovo mu ga dođe crkva sv. Ante



i još malo u povratku s kraja sela



i pogledi na isto




iz drugog



kantuna.



Ručak u hladovini stabla,



a druga strana na udaru sunca



pa je tepihe lako osušiti.

I toliko iz Bugarske.
Granica je prema jugu i na zapad


Na putu srećemo još jednog Bugarsko-Makedonskog Ilindenca,



pa iza granice, Novo selo, gdje nas dočekuje
novo sonce na slobodata!


I restoran "Lebed"di smo se i prošle godine okripili



a u toaletu još stoji isto upatstvoto na upotrebata.
Lavandin je novi!!

- 17:37 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.10.2016.

GOCE DELČEV

i vinarija VILA MELNIK

Iz Banskog naumili obać grad Melnik, grad od 385 žitelja,
o kojem ću u slijedećem upisu.
Do njega triba proć kroz grad Goce Delčev.
A kako je ovo vinorodan kraj to ćemo još do Melnika
zapet i obać jednu vinariju koja nam se našla na putu.

Zaustavljanje u Delčev grad i prošetka po centru.


Pješačka zona i fontana u centru.



U parku, uobičajeno, kipovi,



ali i zgodan znak što se ne smije.



Tu je i crkva



Bogorodice,



a na platou Goce.
U Strumici je veći i žešći!



Malo dalje opet česma s hladnom vodom da utaži žeđ namjerniku,



a na putu prema Melniku još jedan Ilindenski revolucionar.



Skrećemo udesno



i vidimo vinograde



vinarske izbe Vile Melnik



pored puta otvorena za posjetioce



koje dočekuje gazdarica i njen mačak.



Grožđe je upravo ubrano



i uz pomoć Isusa i dvanaest apostola na ikoni pod kojom je vinarija posvećena
(Ivanovo evanđelje - @barti će nać ča je Isus reko o lozi, ocu i apostolima)



ide u proceduru



da bi na kraju zrilo u buradima,



bilo flaširano



i ponuđeno ljubiteljima vina.



U tunelu duboko pod zemljom specijalni tretman u buradima,



a još dublje iza rešetaka



gazdarica čuva posebne butilije.
Sad bi jo ovuod napiso čoguoda na ćirilicu, ali blog je ne tarpi.
Zato evo link na Vilu Melnik!



- 18:41 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 21.10.2016.

BANSKO

Kad se makneš iljadu i kusur kilometri od kuće
ne moreš tamo stat na jedno misto.
Zato lipo sedeš u auto i zaprašiš još malo prema istoku
i nađeš se opet u Evropi, ovi put pod imenom Bulgarija.
Malo iza granice idemo u tamošnji razvikani ski-resort, gradić Bansko.
U ovo doba snig još nije na vidiku, pa zato i idem tamo.
Grad nema 10000 građana, a ima 500 hotela i zimi je očito gužva,
a sada su hoteli prazni čovik se može na miru prošetat.
Samo, i nema se puno tega za vidit, a i dani su odbrojani.
I lipo je ča je vrime bilo za deset.


Dobro je,... pogodili smo doć u misto.



Sad još nać svetog Đorđa da nas primi,



a na kraju je mista



pod planinskim vrhovima.



Naravno tu je žičara,



ma i autom se more do na podan skijališta



pa se sada tu more šetat po praznim stazama.
A i nešto sam dozna i prvi put vidi....
šćape za činit snig, kad oni odozgore neće da pomogne!



Lipše je bilo banjat se ovde na 29, 30 Nivesa.



Bugarska je poznata (i) po ružama i ružinom ulju,



za kilo kojeg triba ubrat 4-5 iljada kila ružinih latica.
Tako kažu.



Pustimo mušće, ajmo mi malo prošetat



po centru mista



di su, naravno, kipovi njihovih (ritkih) partizana



i kipovi starovremskih ličnosti.



Tu je i crikva sv. Trojice



skoro dvistogodišnjakinja



čiji kampanel iskoristile rode za svoje stanište.



I još đir po starom dilu mista



koji dio čuva arhitekturu



i stil gradnje iz davnine



karakterističan u tom dilu svita.













Na kraju čovik i ogladni, a tu je onda



tradicionalna mehana.



Prije jela ruke prati, nemoj da te ........



Domaća spiza



i roštilj,



a kad ti konobar ovako servira račun
ajde ti ne daj napojnicu ili nedaj blože, pokušaj ne platiti!! :-)))

- 11:07 - Komentari (16) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.10.2016.

KAVADARCI

Moje gradče malo.
U južnom kraju Makedonije u regiji Tikveš četrdesetak hiljada žitelja.
Svi znate da je ovi moj kraj poznat po grožđu i vinu.
Najstarija vinarija Tikveš.
Najboje vino na svitu, naravno posli farskog!! :-)))


Grad razasut uz Ludu Maru.



Centar, kako i priliči, nov i uređen,



i penzioneri se griju na jesenjem suncu,



a u pozadini opština, i onom pozadi nije jasno šta su mu dali na šalteru.
Je da je malo zamrčena pituron u demonštracijunima
samo mi nije jasno kako su se itali do navr zgrade!!



Malo daje penzioneri kojima smeta sunce



i rod mi, koji je puno lipo piva!!
U rodu mi je i ovdašnja fameja Hađimanovi
svi odreda vrsni muzičari, pa mi ni jasno kako ja nisan!! :-)))



Tu je velika platana pod kojon, skoro stalno, zasjeda forum.



Preko puta ulice , a i na puno mista okolo,
(čak i na naplatnim kućicama na autoputu),
u ovakvim kolicima prodaje se đevrek,



krušni kolut posut susamom,



a pod stablom, kada živi odu na ručak, duše umrlih nastavljaju debatu.



I bandera je dobra za duše.



Nema straha da te neće razumit, samo biraj jezik,



dok se merači kafa pred dućanot.



Svratio do spomenika na brijegu



i ostao prijatno iznenađen



razbijene ploče koje sam uslikao prije dvije godine



izrađene iste nove.



Također, i biste razasutih partizanof sakupili u parku do centra.



Pazar je aktivan tri dana u tjednu (srijeda, petak i nedjelja)



Jedna kolor reklama.



Na keju riječice Luda Mara njih dvoje skriveni u sjeni,



a u susjednom parku dječak bez mora.



Već u centru ima tragova prošlosti



u materijalnom,



a i u smislu žive sile.



Ima sudara novog i starog u tarabama



i u kućama.









Da nije neko počeo išta kontra Kavadarcih,
jer evo detalja iz centra Splita.



I neka se neko pofali s ovakvim aranžmanom prid svojom butigom! :-)))



Na kraju malo poezije:
Godine minuvaat moi, čekajći gi uspesite tvoi
i so sekoj nov den te sakam se poveće!



A posli ove đirade triba se i pokripit!!
I razumi se, zalit s Tikveškom "Belom vodom"

- 22:14 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 12.10.2016.

GODINE

NELOJALNA KONKURENCIJA



Legitimacija na Platan e tuka,


a Čičko, ne mi pokaza svojata.

- 16:20 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 05.10.2016.

ESEN VO MAKEDONIJA

Da sam pjesnik sada bih opisivao boje i mirise
koje vidim i osjećam oko sebe.
Ali nisam od puno riči, pa da vam prospen dvi duzine slika
koje će govoriti umisto mene, a vi zamišjajte
A uskoro ću van ponudit i jeftin smještaj
samo se morate dovuć do Ohrida.

A sega prošetka po Kavadarci.

Vrime je od jematve



i vrime je pobrati što je loza dala.



Zrelo slatko grožđe



koje su sakupile vridne ruke.



A onda u traktor,.... crno



i bilo



da bi se na otkupnoj stanici čekalo i dobilo jadnu crkavicu
11 den/kg + 0.64 den. po jedinici sladora. 60 den.= 1€



Zato ne čude ovakvi oglasi na javnim mjestima.



Pazar je pun voća, povrća



graha, leće, riže, slanutka,....



grožđa,



i svih drugih nadzemnih



i podzemnih plodova.



Drugi u dvorištu radije peku rakiju od grožđa.



I na zimu triba mislit, pa se zove majstore



koji će i ovu hrpu pretvoriti u cjepanice.



U drugom dvorištu ispečene su paprike



i sada se ljušte



pa samlile i stigle u veliku toću na vatru



da bi uz miješanje i kuhanje



nastao pinđur



spremljen u boce za zimsku konzumaciju.
Recept mi nisu tili reć da in ne bi konkurirao.

- 00:35 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.10.2016.

INTEGRALEN

Ne se prodava "roba" pod tezga!!

- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 01.10.2016.

JABOLKI

Kači se pobrgu i beri, pa da begame!!

- 10:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #