Kuku
nedjelja, 30.03.2025.
B(l)ože dragi, kad pogledaš uokolo... čudo jedno koliko nenormalnih luđaka ima.
Al' da vas odmah umirim - to ja prvenstveno na sebe mislim, jelte.
Ponovno sam u nekoj fazi... čudnoj fazi. Nakon one pekarske od zimus, pa one di mi se ništa nije dalo, sad sam ponovno u nekoj polupekarskoj, hibridnoj.
Ma, svakava je. Još ćete čuti...
Strašno nešto.
Skuham jučer ručak za danas. NEŠTO što jako, jako volim, nešto na što sam se jako, jako dugo nagovarala jer je potrebno odvojiti malo više vremena, a meni se to u ovoj posljednjoj fazi nije dalo... i, evo, u ovoj najnovijoj konačno mi uspije. A ova nova faza vam je toliko čudna, da ja sad samo hodam po trgovinama i s polica stalno skidam KUKUruzno brašno, pa KUKUruznu krupicu, pa na kraju i sam KUKUruz... i tako u krug.
Enivej... i uz ovo nešto što sam jučer skuhala odlično bi išao KUKUruzni kruh, i sad, kako je sestra najavila svoj dolazak, iskoristim ja ovu novu, hibridnu pekarsku fazu pa pripremim jučer sve za dva manja KUKUruzna kruha. Jedan meni, i jedan njoj da si ponese.
I stvarno - ispečem ja ta dva savršena, i ovaj moj zamiriiišiiii... na kiflu i paštetu :O
A vi o kifli i pašteti ne znate ništa, je li?
Dakle ovako... mi kući smo jako rijetko kupovali prerađene mesne proizvode. Bilo bi to i glupo kad smo uvjek imali svoje domaće, ali kad smo bili djeca, povremeno bi zatražili nešto i od tih nezdravijih proizvoda. Moj 'grijeh' do danas ostala je pašteta na svježem pecivu. Ozbiljno... kad god sam jako umorna i jako gladna... od sve hrane na svijetu, od svih delikatesa, meni padne pašteta na pamet. I to što slanija i sa što više pojačivača okusa. Al' samo na svježem pecivu, nikako s kruhom.
I sad to što je meni s ovim KUKUruznim kruhom zamirisala kifla s paštetom, samo vam govori kakav je ovo kruh. A o tome koliko je cijela ova moja faza čudna, ne treba ništa više reći osim da sam nekakvim slučajem s polica nedavno skinula i dvije paštete... i da je moj ručak, pored onog pripremljenog, silnog željenog (jer sreća je lepa samo dok se čeka? :O), danas bio kruh s paštetom.
Nenormalna... što reći.
Oznake: kruh naš nesvakidašnji
Dobro njima, dobro meni
srijeda, 26.03.2025.
Riješila sam problem s nešto duljom, prisilnom, apstiencijom od izrade kolača. Bezveeze mi kad nema tko pojesti.
Sad samo proslijedim susjedima. Njih u kući ima buljuk.
Kaže susjeda (dobra mi je k'o kruh) - Sad ja to poslikam i pošaljem mojima...odmah će se skupiti.
V, 26.03.2025. 10:55 Kaj ste pekli... podijelili?
Kockavica, 26.03.2025. 11:03 Zlatni listića, a? Ima se može se!
V, 26.03.2025. 11:04 Jesam li ja ikada kukala? :PP
Kockavica, 26.03.2025. 11:04 Kaj ti vidiš kad i kaj ja čitam na blogu? Mislila sam da blog još nije dostigao tu razinu kao whatsup. :))
Kockavica, 26.03.2025. 11:05 A gle, di su dva komentara može ići i treći, da skupim bodove za onda kad ne bum stigla ostaviti. :))
V, 26.03.2025. 11:06 Dovljno ti je samo znati da ja sve znam :... i ti bi to već trebala znati :))
V, 25.03.2025. 15:14 ,
Annabonny, 25.03.2025. 15:26 lijepa, malo joj je nagrišpani prvi list, ali to su valjda njene zimske brige izašle na vidjelo
Kockavica, 25.03.2025. 16:21 Aaaa eto je živa, sad ju može dijete ubrat! :))
V, 25.03.2025.
17:14
Annabonny; nije samo jedan list/atica. Cijeli pup je bio posmeđo i pogužvao se... nije izgledalo da će išta iz njega biti, i to se i sada vidi na cijelom cvijetu.
Ali odlično izgleda kako je bilo :))
Kockavica, jeee... možeee... mada ne vjerujem da će ju itko sada htjeti - sama se, izgleda, zaštitila.
B(l)ožeee... podsjeća me to na nekoga, smo ne znam na koga :)))
Annabonny, 25.03.2025. 18:57 ja znam na koga a neću napisati
V, 25.03.2025. 19:18 Dobro :)
Kockavica, 26.03.2025.
10:17
Na koga?
Aneeee reci????
Palačinka s krizom identiteta
nedjelja, 23.03.2025.
A bilo je ovako.. (no, ali ako i dalje ipak ne znaš, onda pitaj Marival). Prvo sam u ruci sa svježe nalakiranim, tamno crvenim noktima, ponijela jednako tako crvenu ( i zlatnu) šalicu s kavom prema računalu.
Trebala sam nešto raditi.
Nokte nisam jako, jako dugo imala nalakirane. Uvijek kad bi mi pali na pamet, sjetila bih se da moram ići oprati posuđe ili počupati travu, pa mi uređeni nokti nisu imali smisla jer bi se vjerojatno odmah i uneredili... a umjetne, koji su otporniji, nikada i nisam imala.
No večer prije mi je došlo malo urediti i nokte, i kosu, kožu... a onda mi je palo na pamet da bih mogla baš i ostaviti posao i malo prošetati.
Taman pred kišu.
I bi tako.
Prsnem još samo mrvicu parfema Amour de cacao (u posljednje vrijeme mi odgovaraju miris s čokoladom, a ovaj je bio zadnji u nizu) i krenem.
Šetnja se mrvicu oduljila jer sam sretala ljude...
Ne viđaju me često pa bi pričali. Da što ne bih na piće, kavu... kući, u kafić... Zahvalim se jer da nemam vremena. Možda drugi put...
Ne znaju ljudi da imam dan samo za sebe, kad sam si već ovako lijepa, sva crveno - zlatna, no... :O
Na povratku pomislih kako bih si mogla još malo ugoditi (ni to nisam dugo), pa svratim u trgovinu i kupim voća, preskupi sladoled, sireva, ulovim butelju crvenog vina... i na kraju još zgrabim i crvene jagode.
Prođem pored mesnice... pa se vratim par koraka unatrag i uđem u nju. Pri ulasku još uvijek nisam znala zašto... ali sam iz nje na kraju izašla s velikim, tamnocrvenim junećim odrescima.
Za danas.
Valjda.
I onda konačno dođem kući, zbacim s nogu cipele, ulegnem u fotelju i ispružim noge s jednako crvenim noktima kao što su i oni na rukama. Odmorim malo, pa ustanem i mačku, koji samo što nije ljudski propričao od uzrujanosti, istresem njegovu večeru u zdjelicu pa odem sebi pripremiti svoju. Dan ranije sam uspjela ispreskakati sve moguće obroke, a u posljednjih mjesec dana su, i tako i tako, otišli svi kilogrami koje sam vrijedno zimus sakupljala pa odlučim na tavu nabaciti jedan od onih tamnocrvenih odrezaka i ispeći gljive. Na kraju sam sve zalila s malo rastopljenog maslaca.
Više od polovice odreska sam ostavila na tanjuru. Iako je bio fin i mekan, ipak mi nije odgovarao.. i već nakon nekoliko zalogaja osjećala sam se strašno tromo.
Pa otvorim bocu s vinom, ulijem malo u čašu, pronađem film i ponovno utonem u fotelju. Nisam uspjela ispiti niti gutljaj vina a očni kapci su mi se već počeli spuštati a čaša opasno navrtati u rukama. Uspijem ju nekako odložiti na stolić, skinuti kopču s kose da me ne žulja i bez ijedne prolivene kapi vina samo se malo navrnem na bok i zaspim kao Trnoružica
Moram priznati da baš i ne razumijem ljude čiji smisao života su isključivo zabave, izlasci, provodi i (sebi)sebično ugađanje. To čak i na kraće staze može biti strašno isprazno... o dugoprugašima da i ne govorim. Nakon svega ovoga, ja se strašno radujem sutrašnjm danu u kojemu ću ići u vrt i mlatiti novonabujalu travu
Je, istina, najavili su ovaj tjedan dosta kiše... ali valjda bude i nekih ljepših trenutaka, što ne?
Ipak, palačinka je bila odlična.
I bez obzira na jagode koje s jagodama veze nemaju, pa ni bezveze... srećom, nije se od njih ništa ni očekivalo.
O NJOJ sam već pisala.
Crni Popaju
četvrtak, 20.03.2025.
***
Magnolija, tj. njezin (za sada) jedan jedini (napola otvoreni) cvijet, nije preživio prošlodnevne (kasne) mrazeve.
Iako sam ga pokušala zaštititi.
Doduše, maloprije mi se učinilo da je u nešto boljem stanju nego jutros, ha... čuda su moguća, ali moram priznati da ja i nisam baš pretjerano optimistična.
No, kako god, bumo još vidli... uglavnom, slika magnolije nema, ali zato je tu špinat koji je ujutro (istinablog) malo klonuo, a poslijepodne zamahnuo bujnom kosom, stresao mrazeve sa sebe i čilo čekao da ga dođem pobrati.
Njega nisam štitila od mraza... a bome - nisam ga ni kuhanog pretjerano štedjela :O
V, 20.03.2025. 14:42 Kaj ste vi kuhali?
Kockavica, 20.03.2025.
15:03
kruh i paštetu.
Znači, ipak nije u djeci problem, mrazovi su opasniji. ;)
A mislim žao mi je cvijeta,
ali nije cvijeće tu da bi trajalo
tako nekako.
V, 20.03.2025.
15:08
Je...ak' nisu deca kriva, onda bum tebe okrivila da si bacala uroke.
Ha, pa mora ne'ko biti kriv, kaj ne?:P
Kockavica, 21.03.2025. 12:31 ak treba biti žrtveno janje za cvijeće, može! :)
V, 21.03.2025. 13:53 Ajd... da netko jednom i preuzme odgovornost :))
Malo... poslije ručka
nedjelja, 16.03.2025.
Već nekoliko (i tu i tamo... onamo) dana jako mi nedostaje (nije samo) moj (razumni) maslačak.
Sjeta.
I mir (razum(n)om).
A niš'... ostaje comfort food i(li) zgrabiti ovog dostupnog.
Razum(om).
(Utjeha).
Oznake: Use i u svoje kljuse
V, 13.03.2025. 13:38 ,
V, 11.03.2025. 16:11 ,
Mujadara
ponedjeljak, 10.03.2025.
Mujadara je tradicionalno libanonsko jelo (zapravo bliskoistočno... jer tko će znati tko ga tamo sve još svojata; nešto kao što Bosanci stalno prisvajaju naše bureke,sarme, ćevape...) od leće, riže ili bulgura i luka... puno luka.
Volim leću, volim bulgur, a bome volim i luk... pogotovo ako je karameliziran, pa joj rekoh ti si za moju kuću!
I bi tako, i stvarno je - odlična je.
Priprema se na maslinovom ulju, a od začina se dodaju: sol, papar, kim, kurkuma... lovor, češnjak...
Sve to, ili skoro ništa kao u ovom VIDEU
V, 10.03.2025. 14:51 ,
marival11, 11.03.2025. 08:03 Ova tvoja mujica mi je izgledala privlačno ( bez kurkume ), a onda sam pogledala video i odustala...
V, 11.03.2025.
11:32
:))
MIsliš zbog duljine pripreme ili zbog izgleda?
Treba malo vremena potrošiti za karameliziranje luka, ali on je tu prava zvijezda koja daje bogati okus.
Ja sam skuhala malo veću količinu; trenutačno trošim vrijeme na neke druge stvari i za kuhanje imam manje vremena, a dobro je što se mujica može stajati nekoliko dana u hladnjaku, a posluživati se kao prilog, samostalno jelo, ili salata... toplo ili hladno.
I bezglutensko je. Ja nemam problem s glutenom, ali dobro je znati.
Ali ti si se vjerojatno osvrnula na izgled :)))
U videu je jelo tamnije jer je teta upotrijebila ljubičasti luk. On je finiji ali ga ja nisam imala :I
Smeđa riža također daje tamniji izgled., a i smeđa leća.
Moja je zelena.
Inače, preporučuju se zelena ili smeđa leća jer se neće lako raskuhati i duže zadržavaju svoj oblik.
Ni ja nisam stavila kurkumu, samo sol, papar i kim.
A evo ti onda drugi VIDEO , kad si tako osjetljiva :)
Njegov dio koji nema veze s kuhanjem, slobodno preskoči, ili ne... kako želiš, vjerujem da si ti svoj stav o svemu već formirala.
Kockavica, 11.03.2025. 14:32 Ja sam opet gladna, unatoč bureku s mesom pod pauzom, tak da kod mene prolazi. ...
V, 11.03.2025. 16:12 Pa jasno da jesi... tko normalan još može odoljeti prženom luku!
Teddy Swims (Someone Who Isn't Me Sometimes)
subota, 08.03.2025.
Dolazi danas nećakinja kod mene, i kaže joj moja sestra da kupi mojim mačkama hranu. Konzerve. Ona kupi najskuplje vrećice, jer da je na konzervama čitala sastav i da ta hrana nije dobra za mačke.
Pored Gospodina Razmaženog ja imam još jednu mačku i dva mačka koji prvo pojedu sve što iskoči pred njih, i 'kišu b(l)ožju', a onda pitaju je li jestivo.
Mačka je nedavno sa stola ukrala silikonsku četkicu kojom sam jajima i uljem premazivala pečena peciva.
Pojela ju je
***
Teddyja sam 'otkrila' tek nedavno, sučajno naletjvši na video u kojemu je svojim pojavljivanjem iznenadio uličnog svirača, čelistu. Poslije sam vidjela da takvih videa ima više, malo previše za spontanost... ali, možda čovjek samo voli iznenađivati ljude, pomislila sam odmah.
Kako god - odličan je.
Oznake: sviraj nešto ljubavno
Ne zovi V radi gašenja požara
srijeda, 05.03.2025.
Ja stalno palim te nekakve vatre, ali ih uvijek držim pod kontrolom... ne dam da se razbuktaju, dopustim im tek malo zagrijavanja. Oprezna sam. Moram biti i zbog brojnih svijeća i lampica koje uvijek svjetlucaju u mojoj blizini... pa one visoke, koje bi s mogle prevrnuti, gasim svaki put kad izlazim iz sobe, čak i na samo nekoliko minuta, a gasim i niske ako je mačak u blizini.
Jer nikad se ne zna...
Ovih dana sam već počela s proljetnim čišćenjem. Ma, znate vi da ja nisam baš velika čistunica, da o čistoći više pričam no što ju prakticiram... ali znate i da se posljednjih nekoliko godina stalno borim sa svojim zapuštenim vrtom. Nikako da ga iskontroliram...
On je moja bolna točka, moj svakogodišnji poraz... poraz kojemu sam ove godine odlučila stati... na rep.
Grmlje... (pre)visoku travu.
Što god.
Kako god.
Pa poučena prijašnjim godinama kada sam mislila da imam vremena, a nisam... ovog proljeća sam krenula na posao već s prvim njegovim ukaz(iv)anjem.
Prva faza je ujedno i najvažniji posao, majka svih vrtnih poslova koja zahtijeva čišćenje vrta od prošlogodišnje suhe trave i polomljenog granja. U mojem slučaju tu je još i izvlačenje zaostalih dijelova starog, porušenog plastenika, žičane ograde napola zarolane, kao i brojnog alata koji je ostao iza mame... a moguće da ga je nekada i tata tamo odvukao pa zaboravio. Do sada bi me svake godine visoki korov preduhitrio i progutao svo to 'blago', pa zbog svega toga nikada nisam mogla nikoga pozvati da pokosi vrt, jer tko na na što bi sve nagazio... gore i od kakve mine zaostale iz Drugog svjetskog rata :I
Enivej... ja sam sada krenula ranije, dok se sve još dobro vidi, i već sam jako lijepi posao napravila. I prije no što se krenem obračunavati s divljom kupinom koja je prisvojila dobar komad vrta, što zemljanog, što zračnog, odlučila sam zapaliti sve što se od prikupljenog dalo zapaliti.
Prvo sam namjeravala zapaliti lomaču na kraju vrta, ali sam, ovaka oprezna, od te zamisli ipak odustala. Tamo nemam vodu kojom bih kontrolirala vatrine pute, a pojavio se i nekakv vjetrić... slabašan, doduše, ali ipak dovoljno jak da stvori problem. Pa sam se okrenula planu B, tj. drugom kraju vrta, odnosno njegovom početku gdje stoji veliko metalno bure, još od vremena prije organiziranog prikupljanja i odvoženja smeća.
Pa sam hrpe prikupljenog granja i svega što je paljivo nosila do bureta. Kada sam ga napunila i u njega ubacila zapaljenu šibicu, pomislih kako bi bilo pametno da odmah pripremim i crijevo s vodom jer je oko bureta bilo još dosta suhe trave, a u blizini i jedna dvorišna zgrada... pa da ne bi bilo...
Kolut s crijevom držim u dvorištu, u blizini slavine s vodom, na mjestu gdje se iza zida nalazi susjedova velika zidana krušna peć/roštilj.
Moj susjed jako voli roštiljati i zbog toga me počesto iznenadi dim u dvorištu, što i nije nekakav problem jer na roštiljanje računam... problem je kad me dim iznenadi zimi kada padne mrak, jer susjedu ne bude problem ni po hladnoći vani pripremiti si večeru, ali mene uvijek prepadne dok ne saznem otkud dolazi.
Vjerojatno je zato moja podsvijest naložila da to crijevo cijelu zimu stoji baš tu :D
I tako... odem ja i odvrnem vodu, pa prikopčam crijevo na slavinu i počnem ga odmatati s koluta... i zapetljam se u njega kao nikada do sada. Krene dobro, pa se onda nekoliko namotaja odjednom opusti i jedan zapne za kotačić, a drugi za nekakv žlijeb. Pa dok njih popravim, opusti se sljedećih nekoliko namotaja, i tako dobrih pet mnuta, ako ne i više potrošim na odmatanje tridesetak metara vrtnog crijeva za vodu.
Malo me počne loviti panika jer sam vatru ostavila bez nadzora, pa se još jednom zapetljam prije no što sam konačno uspjela savladati tu zmiju i odvući je do vatre... koja se rasplamsala i više nego sam strahovala. Cijelo bure se zahuktalo od njene snage, a plamen i gusti dim su se uzdizali u zrak preko nekoliko metara visine. Srećom, vatra ništa okolo nije zahvatila pa ju na brzinu iskontroliram, malo odahnem i shvatim još nešto o sebi.
Da sam nikakav vatrogasac.
Idu meni ovi mali plamičci i sve oko njih, tu sam svoj na svome, ali nisam za velike vatre.
Stoga, zatrebate lli ikada kakvog vatrogasca, ili samo nakazu, zab(l)ogamiloga, nikako ne zovite mene
Dokazano sam mepouzdana :)
Oznake: peti element
V, 05.03.2025. 14:12 ,
marival11, 05.03.2025. 18:43 Najprije pitanje o bačvi. Nadam se da ti na visini od 10 cm od dna bačve ima izbrušene rupe u krug. To znam iz vremena kad sam palila u bačvi, pa je došao požar u stanu moje Kate gdje sam se nagutala dima za pet života. Oko mog plastenika gori svaku godinu. Pale, najčešće kad puše, u blizini vatre ne donesu ni onu dječju kanticu za vodu, a kamo li crijevo.
V, 06.03.2025.
10:05
Znaš da sam se i tebe sjetila.
Ja kad palim uvijek imam vodu u blizini.
Ova prva fotografija je nastala jedne godine kad su moji na kraju vrta spaljivali veću količinu granja i trulih dasaka. Pitam ja njih navećer jesu li sve ugasili, a oni kažu da se samo malo dimi. Ja odem provjeriti jednom, pa poslije... i bilo mi sve sumnjivo pa sam usred noći vukla kante s vodom.
Tako sam i jučer poslije podne još spaljvala u buretu, a onda sam sinoć i njega išla nalijevati vodom :)))
Kad sam ono s crijevom petljala, palo mi je na pamet kako kuća izgori u kraće vremena nego je meni trebalo za njega.
Kockavica, 06.03.2025. 11:24 Moj muž je pirofil, obično se svađamo oko ostavljanja i paljenja vatri, ali palimo ih puno redovito i po više njih. :)))
V, 06.03.2025. 13:36 Nema se tu što, a i ne vrijedi, svađati... crijevo u ruke, ili kante, i vuci... :)))
marival11, 06.03.2025.
17:30
A može se tim polijevanjem i poplava napraviti:)
Ovo moram ispričati. Imala sam štednjak sa pečnicom na plin. Na dnu je bila ladica u koju sam ja redovno odlagala stare novine. Nakon nekog vremena, kad se ladica dobro popunila, primijetila sam da je gornji sloj požutio.
Pa sam jednog dana pekla breskvice i počelo je dimiti. A ništa, kažem sama sebi, pa ionako mi prva tura uvijek izgori. Otvorim pećnicu, breskvice nisu izgorene, a dim izlazi iz ladice na dnu štednjaka. U trenu sam shvatila da su se natrpane novine zapalile.
Pokušavam otvoriti ladicu - ne ide. Najprije moram izvaditi plinsku bocu na terasu. Kroz glavu mi prolazi da smo tek uselili u novu zgradu i da ću sve dići u zrak. Zadatak obavljen. Onda se hvatam u koštac sa ladicom. Uspjela sam je otvoriti jedva 3 centimetra. Pa sam kroz taj otvor lijevala vodu koju sam punila u dva lonca. Kad je tata slučajno svratio, morao me dobro protresti da prestanem polijevati ladicu sa novinama. Kuhinja, dnevni, hodnik - sve je bilo poplavljeno...
Dobro je znati:)))
V, 06.03.2025.
19:01
Strašno, pa ti si gora od svih elementarnih nepogoda zajedno :))
Inače, ta ladica je za dizanje tijesta, a ne za dizanje starih vijesti :))
marival11, 06.03.2025.
19:51
U ladice na dnu više ništa ne ide. Doduše, sad imam pećnicu na struju. Ali ta pećnica na plin je doslovno u dnu imala plamenik i trebao mi se upaliti neki alarm.
Imala sam ja takvih dogodovština:)))
V, 08.03.2025.
11:35
Sesra i ja smo jednom izašle navečer van, ali nam nešto bil bezveze pa se nakon desetak minuta odlučimo vratit kući. Idemo, i pedesetak metara od kuće pitamo se tko je to tako kasno noću odlučio peći roštilj...
Kad smo došle skroz blizu shvatimo da je kod nas. Hodnik pun dima, zapravo - cijela kuća, ne vidi se prst pred nosom. Brže-bolje otvaramo sva vrata i prozore... mama spava u sobi, tata u dnevnom boravku u fotelji, i ne bude se.
Tata je imao naviku jesti kad se njemu jede, pa je ohlađeno meso od večere stavio u tavu i zaspao. Pougljenilo se, a kad sam ja otvorila vrata još se i zapalilo.
Čudom su ostali živi.
Zapravo, kad bolje razmislim, ja sam im bila to čudo, jer bilo je još sličnih situacija gdje su oboje preživjeli (i poživjeli toliko koliko jesu) samo zato što sam ja bila tu.
Tako... da znaš da si imala veliku konkurenciju :)))
V, 30.03.2025. 17:53 Ovo s paštetom me do sada lovilo jednom ili nijednom... najviše dva put na godinu. Nadam se da će tako i ostati... inače bih mogla biti u problemu .))
Annabonny, 30.03.2025. 18:43 kruh ti je za razglednicu--savršen
Napiši, jesi li miiešala kukuruzno i bijelo brašno ???
nema garancije, 30.03.2025. 20:36 Od kad nisam jela kukuruzni kruh..., mogla bih jedan dan, svakako
sam u "pekarskoj fazi". Ako lažem ja ne laže pet kila više nego lani.
"Kruh i pašteta", nostalgično se vraćam, a ovaj tvoj pet jezika priča:))))
Dvi, tri riči..., 30.03.2025. 21:44 Ajme...
(...i kuku :)))
Volim kukuruzni, često ga kupim...
U zadnje vrijeme često pečem kruh jer kupovni su ...uh :), fora mi je/faza miješati razna brasna. Trenutno imam na lageru crno, bijelo, heljdino i raženo pa smiksam neku svoju kombinaciju, svaki put u drugim omjerima. Ni ja ne volim prerađevine, slaba sam na pršut, buđolu i pancetu, naravno - hranu svog djetinjstva i mladosti.
(Al se nekad dobro jelo).
Pasteta, kruh i domaći pomidor su mi asocijacija na glad s povratka s kupanja, na ljeto.
I tako...
Najs pikčr.
Sedam jezika govori - kruh sa sedam kora. :)
V, 31.03.2025. 12:19 Annabonny, jep, htjela sam dobiti mekani kruh pa je omjer 2:1, ali i s tim omjerom sam tijesto morala ostaviti da kisne 18 sati
nema garancije, ova moja pekarska od zimus je bila sva od finih peciva i mliječnih kruhova, pa se to odmah i primijetilo. Kad je ta faza prestala, a ja skoro pretala jesti, sve je ponovno nestalo.
Vidjet ćemo što će ova faza donijeti... ali obično je svaka od tih ona koja mi je potrebna u tom trenutku.
Dvi, tri riči..., to je terapija. U trenutku vađenja kruha iz pećnice (ja ovakav pečem u posudi od lijevanog željeza, pa rezultat moram čekati do samoga kraja - nema provirivanja) aktiviraju se i adrenalin, i dopamin... endorfin...
A korica je fantastična; tvrda je samo kratko vrijeme nakon vađenja iz pećnice... poslije već sama za sebe priča :)
Kockavica, 01.04.2025. 11:13 :)
V, 02.04.2025. 15:33 :)