folklorni

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



26.02.2012., nedjelja

Lucija Vrgoč iz Ivankova najljepša Slavonka u narodnoj nošnji za 2012. godinu

http://www.cibalia.com.hr/Galerija/slike/div2-20120218-111515.JPG

VINKOVCI - U petak 17.veljače u hotelu ''Admiral'' Vinkovci održana je 22. ''Večer Privlačice'', odnosno Zimski šokački divani čiji je središnji događaj bio 17.Izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2012. godinu.

Na ovogodišnjem izboru najljepše Slavonke u narodnoj nošnji sudjelovalo je jedanaest natjecateljica, budući da je jedna morala odustati iz osobnih razloga. Inače sve su ljepotice svojevrsni ukras zidnog kalendara za 2012. godinu, što je također tradicija izdavača i organizatora večeri, a to je Slavonska naklada „Privlačica“.

Za laskavu titulu , tijekom nekoliko službenih predstavljanja pred publikom i žirijem „borile“ su se Marija Milašinović (Podvinje), Martina Stojanović (Vinkovci), Kristina Pejaković (Bizovac), Ana Dragičević (Tovarnik), Nikolina Svetić (Sibinj), Katarina Kovanović (Soljani), Lucija Vrgoč (Ivankovo), Katarina Konjevod (Bogdanovci), Ana Ognjanović (Županja), Petra Lederer (Strizivojna), Sandra Močilac (Oprisavci).

Žiri u sastavu: Snježana Miljković, ravnateljica Dječjeg vrtića ''Palčica', Zdravko Bartolović, voditelj komercijale Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Marinko Pavković i Anton Božić, apslovent Etnologije, te gledatelji imali su težak zadatak odabrati najljepšu Slavonku za 2012. godinu.

Najljepšom Slavonkom proglašena je Lucija Vrgoč iz Ivankova, prvom pratiljom proglašena je Ana Dragičević iz Tovarnika, dok se lentom druge pratilje okitila Petra Lederer iz Strizivojne.

Titulu Miss simpatičnosti osvojila je Katarina Konjevod iz Bogdanovaca, dok je za Miss fotogeničnosti prema jednoglasnoj odluci medija proglašena Marija Milašinović iz Podvinja.

Tijekom večeri organizirana je nagradna igra za posjetitelje, a izabran je i najbolji gastro-stol. Tako je prema ocjeni stručne komisije najboljim gastro-stolom proglašen onaj obitelji Miljković .

Ovogodišnja pobjednica Lucija Vrgoč iz Ivankova, rođena je 1995. godine i učenica je 2. razreda Zdravstveno-veterinarske škole '' dr. Andrija Štampar'' u Vinkovcima.Članica je Kulturno-umjetničkog društva ''Ivan Goran Kovačić'' iz Ivankova. Na sebi je imala narodnu nošnju koju su izradile prabake Kata i Eva , a stara je preko 100 godina.

Lucija je na glavi imala pletenicu ukrašenu špinerom, cvijećem, te velikim dukatom.Preko glave je bio red 10 malih dukata, a u ušima su bili dukatići. Imala je na sebi veliki pripleteni oplećak s ručno rađenom šlingom. Rubina je velika pripletena s 5 supova i pripletom vris porube , te šlingom ručno rađenom. Ispod je imala dvije šlingane donje rubine.Pregač i marama su svileni vezeni bijelom svilom sa cvjetnim motivom.Oko struka je imala tkanicu, a oko vrata niz od 8 malih i 3 reda velikih dukata.Na ruci je Lucija imala prsten od malih dukata, a nosila je ponjavčić, molitvenik i krunicu.Na nogama je imala sandale.Ova nošnja je svečana i nosila se na prvi dan Uskrsa i Duhova.

Nagrade za najljepše uručili su: Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci, Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Adam Rendulić, upravitelj PZ Lovas i Arator, Mirela Periškić, rukovoditeljica službe sustava upravljanja službe za investicije PIK-a Vinkovci

Producent manifestacije bio je Ninoslav Virc, a tijekom večeri održan je bogat zabavno-glazbeni program u kojem su nastupio Tamburaški sastav ''Bosutski bećari'' , Krunoslav Kićo Slabinac i samičar Anton Božić.

Cibalia
- 16:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2012., srijeda

Na Čijalu pretresli i mjesne događaje

KUD ZDENAC PRIKAZAO TRADICIONALAN NAČIN PRIPREME DIJELA DJEVOJAČKOG ŠTAFIRA

ZDENCI - U organizaciji KUD-a Zdenac iz Zdenaca održana je tradicionalna manifestacija Zdenačko čijalo. Prigodnim igrokazom zdenački je KUD prikazao narodne običaje čijanja perja, anegdotalno pretresajući uz posao aktualne mjesne događaje.
- Za ovaj igrokaz nismo pripremili tekst. Ja sam napravila scenarij, a članovi KUD-a sami su tijekom izvedbe izmišljali tekst. Trebalo nam je gotovo dva mjeseca pripremnih radnji za organizaciju manifestacije, čiji je glavni cilj čuvanje narodnih običaja - kazala je predsjednica KUD-a Zdenac, Anica Kubica.
Ukratko je prepričala kako je nekad izgledalo čijanje perja u zdenačkom kraju:
- Skupe se žene - dakle, to je dio nekadašnjeg štafira - perje koje se očerupalo s gusaka ili pataka stavlja se na stol i onda susjede, kume, prijateljice krenu na posao. Uz posao se prepričavaju anegdote iz sela, pjevaju se prigodne pjesme, popije se koja rakijica ili vino... U takvom je ozračju bilo mnogo lakše raditi i posao se brzo zavšio.
I ovogodišnje Čijalo održano je pod pokroviteljstvom Općine Zdenci.
- Izuzetno sam zadovoljan što je dvorana bila prepuna, a posebno što je nazočilo jako mnogo mladih koji ove događaje nikada uživo nisu imali priliku vidjeti - rekao je načelnik Općine, Mato Barukčić.

Vladimir Grgurić

Glas Slavonije
- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vardarac 10. kakasütést proslavio svoj dan



U utorak 21. veljače Vardarac je obilježio svoj dan X. tradicionalnom manifestacijom "kakasütést" uz sudjelovanje brojnih mještana i nazočnost gostiju.Manifestacija je započela svečanom povorkom i obilaskom sela pjetlića – mladi i stari .

Brojne djevojke isprobale su svoj spretnost u "lupanju pijetla", kako bi se, sukladno vjerovanju - udale tijekom ove godine. Običaj nalaže da se djevojci preko očiju veže marama, u ruke da dugi štap, zavrte oko vlastite osi te je pustili da pokuša lupiti pijetlovu glavu.

Večernji dio, bio je rezerviran za kulturno umjetnički program gdje su nastupili plesne skupine pobratimljenog naselja Birjan iz Mađarske, humoristična skupina MKUD-a "Arany Janos" iz Kopačeva i plesna skupina mladeži MKUD-a "Vardarac.

Kao i svaki do sada, pa i ovaj kakasütést je nezamisliv bez natjecanja u kuhanju pilećeg paprikaša. Na ovogodišnje natjecanje se prijavilo 12 ekipa. Nakon službenog dijela, svi prisutni mogli su uživat u kušanju ovoga specijaliteta.

Web zajednica Bilje
- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2012., subota

Petaračke Buše 2012



- 14:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2012., petak

Novinari biraju najljepšu Slavonku u 2012.


VINKOVCI - Slavonska naklada "Privlačica" ni ove godine nije propustila organizirati tzv. Zimske šokačke divane na kojima se i bira najljepša Slavonka. Tradicionalni je to izbor najljepše Slavonke za 2012. godinu s popularnog kalendara "Slavonske ljepotice", a u konkurenciji je dakako, 12 djevojaka iz slavonskog kraja.
Za titulu najljepše natjecat će se Marija Milašinović iz Podvinja, Martina Stojanović iz Gradišta, Kristina Pejaković iz Bizovca, Ana Dragičević iz Tovarnika, Nikolina Svetić iz Sibinja, Katarina Kovanović iz Soljana, Lucija Vrgoč iz Ivankova, Katarina Konjevod iz Bogdanovaca, Ana Ognjanović iz Županje, Petra Lederer iz Strizivojne, Ivana Bičanić iz Andrijaševaca i Sandra Močilac iz Oprisavaca. Slavonsku miss fotogeničnosti birat će pritom prosudbeni sud novinara i fotoreportera.
Za dobru zabavu gostiju "divana" pobrinut će se Krunoslav Kićo Slabinac, tamburaški sastav "Bosutski bećari", te pučki kazivači i humoristi, a na priredbi 17. veljače u 20 sati u vinkovačkom hotelu Admiral bit će i obrtnici s etnosuvenirima. (S.B.)

Glas Slavonije
- 14:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2012., utorak

Adriana Božić, najljepša djevojka na reviji „Mladost i ljepota Slavonije“



Novljanka Adriana Božić ponijela je prvu nagradu na 45. revija najljepših narodnih nošnji „Mladost i ljepota Slavonije“ u Starim Mikanovcima. Reviju organizira KUD „Šokadija“, a na ovoj manifestaciji sudjeluju djevojke, snaše i momci u narodnim nošnjama iz svih slavonskih županija.

Značaj ove manifestacije je očuvanje i njegovanje kulturne baštine, narodnih nošnji i običaja Slavonije. Adriana Božić je nosila rekonstrukciju biserca iz sela Kozarice, odakle potječu njeni baka i djed, a cijela nošnja izrađena je u obitelji Božić. Platno je tkano na tkalačkom stanu, koji je izradio otac Anton, a tkanje platna, šivanje i narodni vez izradila je majka Blaženka.
Stručni ocjenjivački sud su u Mikanovcima su činili poznati hrvatski etnolozi. Predsjednica suda, Ljubica Gligorević, magistra etnologije u Gradskom muzeju Vinkovci, nije krila oduševljenje nad ljepotom izrade, uređenja i prezentacije narodne nošnje. Nošnja je rađena uz poštivanje pravila izrade originalnih nošnji, što je garancija očuvanja od zaborava.
Adriana Božić je članica KUD-a „Šubić deset godina, kao plesačica i pjevačica. Osim toga je voditeljica dječje folklorne skupine. Uz svu ljubav prema folkloru od malih nogu, danas je studentica Učiteljskog fakulteta za predškolski odgoj u Osijeku i jednog dana želi raditi s djecom i prenositi im svoje znanje i ljubav prema folkloru.
„ Ovo nije bilo prvi put da neka od članica društva sudjeluje na revijama narodnih nošnji. Još 2008. godine Adriana je sudjelovala na manifestaciji „Zimsko spremanje“ u Antinu, gdje je bila pohvaljena, dok je Dijana Križanić 2002. godine proglašena najljepšom snašom na Đakovačkim vezovima“, kazala je Dragica Šeničnjak, predsjednica KUD-a „Šubić“.
Ideje za sudjelovanje na revijama narodnih nošnji dolazile su od Zorana Filipovića iz Košutarice, dugogodišnjeg člana Šubića, zaljubljenika u narodno ruho i čuvara narodne tradicije.

Novska

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2012., ponedjeljak

Pobjeda djevojci iz Novske, snaši iz Otoka i momku iz Čajkovaca


STARI MIKANOVCI - Po 45. put zabljesnula je u Starim Mikanovcima sva ljepota i raskoš slavonskog narodnog ruha na manifestaciji "Mladost i ljepota Slavonije" - reviji djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama.
Pred oko 350 posjetitelja pokazalo se na pozornici 18 sudionika iz šest hrvatskih županija u kojima se nosilo slavonsko ruho, od Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, preko Brodsko-posavske i Požeško-slavonske pa do Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke. Djevojke, snaše i momci pritom, predstavljajući kraj iz kojeg dolaze, pokazuju i znanje o svojoj narodnoj nošnji, ali i o tradicionalnom češljanju kose kod djevojaka ili pokrivala za glavu kod snaša i momaka. A sve to - jer staromikanovačka je priredba natjecateljskog karaktera - pred stručnim okom etnologa iz slavonskih muzeja. U kategoriji djevojaka najbolje je to učinila Adrijana Božić iz Novske, dok je među snašama pobjedu odnijela Branka Trbljanić-Pićurtina iz Otoka. Među momcima, na prvu poziciju dospio je Matej Maleš iz Čajkovaca. Takav su sud, nakon što je pozornicom prošlo po šest djevojaka, snaša i momaka uređenih po slavonskom običaju, donijele mr.sc. Ljubica Gligorević, stručna suradnica manifestacije iz vinkovačkog Gradskog muzeja, prof. Vlasta Šabić iz Muzeja Slavonije u Osijeku i prof. Jelena Hihlik iz Pakraca. Uz domaći KUD "Šokadija" u glazbenom dijelu gosti su bili tamburaši sastava "Džentlmeni" i Stjepan Jerštek-Štef, a uslijedila je, dakako, i tradicionalna šokačka zabava.
- Zbog lošeg vremena i snijega na cestama, šestero sudionika nije nam moglo doći do Mikanovaca - kaže Marko Martinović, dopredsjednik mikanovačke "Šokadije". Režijom i scenarijem tome je doprinos dao i Himzo Nuhanović, kao i Josip Knežević, čija je scenografija sa slavonskim motivima prednost ovaj put dala tzv. kožuvima i ponjavcima. Prije nekoliko godina je "Mladost i ljepota Slavonije" uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

S.Butigan

Glas Slavonije
- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Šokački cvit 2012. Mateja Tatarević iz Bapske

http://www.cibalia.com.hr/Galerija/slike/sijelo4-20120212-113539.JPG

ŽUPANJA - U subotu 11. veljače u sklopu manifestacije 45.Šokačkog sijela , održan je izbor ljepotice Sijela u dvorani ''Mladost'' u Županji.

Dvanaest prekrasnih djevojaka odjevenih u tradicionalnu narodnu nošnju natjecalo se za titulu "Šokački cvit 2012.", a to su : Katarina Tomić (Vrbanja), Valentina Grgurević (Sibinj), Matea Tomašević (Šiškovci), Nera Lešić (Bošnjaci), Mateja Tatarević (Bapska), Tena Babić (Gradište), Ivana Debelić (Cerna), Marija Vučković (Prnjavor), Vlatka Prce (Županja), Martina Zlatunić (Županja), Mirna Obrovac (Cerna) i Iva Ivanšić (Gradište).

Tročlana komisija u sastavu: Katarina Bušić, etnologinja i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Krunoslav Šokac, etnolog i solist u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”, te Antun Božić, student etnologije i kulturne antropologijeimala je dosta težak zadatak između dvanaest djevojaka izbrati najljepšu.

Ove godine laskavu titulu ''Šokački cvit 2012.'' ponijela je Mateja Tatarević iz Bapske, prva pratilja je bila Martina Zlatunić iz Županje, dok je druga pratilja bila Valentina Grgurević iz Sibinja.

Predsjednica žirija Katarina Bušić, između ostalog je rekla:

-Ove godine smo imali manji broj djevojaka nego unazad par godina kad ih je bilo više.Kako smo mogli vidjeti djevojke su se predstavile dosta detaljno što je nama kao žiriju dosta pomoglo oko određivanja onih najljepših.Na ovom izboru posebno smo obratili pozornost na urednost frizura, obuću, na tipološku i stilsku ujednačenost skuta iz svih šokačkih krajeva, kako su djevojke tu nošnju nosile, kako su je na sceni predstavile, te mogu reći da su oko najljepših odlučivale nijanse.Pobjednica je na sebi imala starinsko ruho, ono što se u županjskom kraju naziva vezenka.To je tip ruha koji se zapravo jako rijetko viđa na sceni, predstavlja starinski stil odijevanja koji se jako dugo zadržao u tom korizmenom razdoblju i mislim da je to prava odluka što smo djevojku iz Bapske proglasili za najljepšu, istaknula je Katarina Bušić.

Posjetitelje izbora ljepotice Sijela na početku je pozdravio gradonačelnik Županje Davor Miličević, a uz njega nagrade za prve tri uručio je župan Vukovarsko - srijemski Božo Galić, te predsjednik UpraveSladoraneLukaBurilović

CIBALIA
- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.02.2012., utorak

45. Mladost i ljepota Slavonije



U Starim Mikanovcima, 11. veljače održava se 45. manifestacija „Mladost i ljepota Slavonije“ – revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama. Od 1994. godine „Mladost i ljepota Slavonije“ uvrštena je među četiri najvažnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije. Osnovni motiv i cilj Priredbe jeste brojne sudionike i posjetitelje posjetiti na potrebu očuvanja i njegovanja kulturne baštine, narodnih nošnji i običaja te izravna edukacija posjetitelja o vrijednostima tradicijske kulture Slavonije i hrvatskog naroda. Priredba je i natjecateljskog karaktera, prate ju etnolozi iz slavonskih muzeja, pod budnim okom mr. Ljubice Gligorević, stručne suradnice manifestacije.

Predstavit će se djevojke, snaše i momci iz 6 županija u kojima se nosilo slavonsko ruho: Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka.

Uz domaćina, KUD „Šokadija“, gosti večeri su TS “Džentlmeni” i Stjepan Jeršek Štef.

Nakon revije slijedi šokačka večera i zabava za sudionike, goste i donatore Priredbe i KUD-a “Šokadija”.

Ulaznice za priredbu (reviju) i večeru mogu se naručiti kod organizatora KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci na brojeve telefona: 032/210-054 (Ljubica Žgela) i 098/1877-098 (Kristina Rukavina).

Radio Slavonija
- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2012., ponedjeljak

Zvonjavom tjerali zimu



Prije 13 godina, u Vukojevcima je obnovljen stari pokladni običaj ovog sela - Vukojevački starcevi. U organizaciji HKD-a "Vukojevci", starcevi su danas prošli cijelim selom, zaustavljali se pred kućama gdje su ih mještani počastili kolačima, sokom, vinom i kuhanom rakijom. Prema starom običaju i vjerovanju, svojom su zvonjavom tjerali zimu i zle duhove. U ovoj zanimljivoj manifestaciji, vukojevačkim folklorašima danas su se pridružili i gosti iz Duboševice, članovi KUD-a "Mladi Šokci". Tako je u ovoj veseloj povorci bilo 50-ak starceva, zvončara i drugih maski koji su zabavljali Vukojevčane. Nakon prolaska selom, zabava svih sudionika i mještana Vukojevaca nastavljena je u Domu DVD-a na pokladnoj zabavi na kojoj su svirkom zabavljali odlični tamburaši KUD-a "Mladi Šokci" iz Duboševice.

Robert Rigo

Našice online
- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.02.2012., nedjelja

Završetak dvodnevne manifestacije Budućnost na rubu močvare



„Budućnost na rubu močvare“ dvodnevna manifestacija MH Kutina uz Svjetski Dan močvara završena je u Kutinskom selu folklornim programom „Selo moje po pjesmi si znano“ domaćeg KUD-a Seljačka Sloga. U programu su nastupili i gosti; KUD Tomislav iz Sv. Ivana Žabna i KUD Stružec.
Lonjsko polje posljednja je velika močvara Europe. Uz prirodne vrijednosti, kulturnu, graditeljsku i tradicijsku baštinu jedinstveno je i po sačuvanom tradicijskom načinu života. Sve te osobitosti bile su teme znanstvenih radova objavljenih 2001. godine objavljenih u knjizi „Budućnost na rubu močvare“ koja je promovirana iste godine u Stružcu. Bio je to i početak manifestacija „Budućnost na rubu močvare“ koja se održava u moslavačkim selima na rubu Parka prirode Lonjsko polje.
„Veliki je doprinos priredbi dalo baš to stanovništvo koje voli i živi sa poljem. Oni ga i najbolje čuvaju, jer oduvijek žive u skladu s prirodom. Kutinsko je selo oduvijek živjelo sa Lonjskim poljem, stanovnici su unatoč urbanizaciji Kutine očuvali baštinu i tradiciju. Zato se manifestacija prvi put održava ovdje u Kutini i Kutinskom selu.“, rekao je Dragutin Pasarić, predsjednik MH Kutina i idejni začetnik i pokretač „Budućnosti na rubu močvare.“
„Lonjsko polje ima budućnost.“ Istaknuo je Andrija Rudić, zamjenik županice i najavio kako će žuapnija u budućnosti poduprijeti manifestaciju. „Sve vrijednosti Lonjskog polja prepoznate su i tako su otvorene nove mogućnosti za život stanovništva koje dobiva novu perspektivu u turizmu i gospodarstvu i na moslavačkoj strani polja.“ zaključio je Rudić.
„Lokalno stanovništvo najbolje zna kako se živi s prirodom. Oni poznaju, vole i poštuju svoje Lonjsko polje i zato njih treba slušati. Zato je vrijedna i ova manifestacija koja promovira Lonjsko polje.“ rekao je Goran Gugić, ravnatelj Javne ustanove park prirode Lonjsko polje.
Kutinsko selo i Lonjsko polje se promijenilo. Kako je bilo nekad prisjetio se Josip Prevendar jedan od najstarijih stanovnika Kutine rođen u Kutinskom selu. Stari kutinski profesor i učitelj brojnih generacija Kutinčana u novom broju lokalnog Moslavačko lista uz Dan močvara objavio je članak o Lonjskom polju u prošlosti. „Ja sam rođen ovdje i ovo je moj mali dar budućim generacijama. Jer, vrijeme radi svoje i nadam se da će ovaj tekst biti dobra osnova za ozbiljnije proučavanje. Život nije stao u polju i uz Lonjsko polje i zbog toga treba proučiti sve vrijednosti Lonjsko polje, jer je to biser. Život se ponovo vraća u polje i to će ga sačuvati.“, rekao je Josip Prevendar.
Manifestacija „Budućnost na rubu močvare“ motivirala je i pokrenula lokalno stanovništvo u selima na rubu Lonjskog polja u Moslavini te su se uključili u promociju i očuvanje kulturne i prirodne baštine, starih zanata i tradicijskog života. To bogatstvo predstavljeno je i u folklornom programu kojeg su izveli domaći KUD Seljačka sloga, KUD Tomislav iz Sv. Ivana Žabna i KUD Stružec. Folkloraši iz Stružca zahvalili su što je „Budućnost na rubu močvare“ kod njih započeta, te su s izrazili veliko zadovoljstvo što će na godinu po treći put biti domaćini ove vrijedne manifestacije.

Kutina

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.02.2012., četvrtak

Skupština KUD-a Repušnica



KUD Repušnica primio je desetke poziva za sudjelovanja na međunarodnim smotrama folklora u zemljama Europske unije. Izvijestila je predsjednica KUD-a Sanja Durbek na skupštini KUD-a te je dodala kako će KUD nastojati otići bar na jedno gostovanje u Europu. „Sve bismo pozive prihvatili, ali zbog krize i nedostatka financija to nismo u mogućnosti.“
KUD Repušnica prošle je godine ostvario 27 nastupa u Kutini i na brojnim gostovanjima. Redovito je sudjelovao u programu svih manifestacija u Kutini. „Repušnički susreti okosnica su našeg rada, a prošle godine Repušnica je bila domaćin manifestacije „Budućnost na rubu močvare“ te smo bili domaćin KUD-u iz Branje. Ove godine „Repušnički su susreti“ okosnica našeg rada te ćemo sudjelovati i u svim gradskim manifestacijama.“ istaknula je Sanja Durbek.

Članovi KUD-a Repušnica i gosti pohvalno su se izrazili o radu KUD-a koji unatoč svim krizama nastavlja čuvati i njegovati folklornu i tradicijsku baštinu Repušnice i Moslavine. Posebno je zadovoljstvo istaknuto činjenicom kako je od 40-ak članova većina mladih članova koji aktivno sudjeluju u radu KUD-a Repušnica.
Na skupštini KUD-a Repušnica gostovao je KUD Ilova i izveo kraći program.

KUTINA
- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.