Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Na Čijalu pretresli i mjesne događaje

KUD ZDENAC PRIKAZAO TRADICIONALAN NAČIN PRIPREME DIJELA DJEVOJAČKOG ŠTAFIRA

ZDENCI - U organizaciji KUD-a Zdenac iz Zdenaca održana je tradicionalna manifestacija Zdenačko čijalo. Prigodnim igrokazom zdenački je KUD prikazao narodne običaje čijanja perja, anegdotalno pretresajući uz posao aktualne mjesne događaje.
- Za ovaj igrokaz nismo pripremili tekst. Ja sam napravila scenarij, a članovi KUD-a sami su tijekom izvedbe izmišljali tekst. Trebalo nam je gotovo dva mjeseca pripremnih radnji za organizaciju manifestacije, čiji je glavni cilj čuvanje narodnih običaja - kazala je predsjednica KUD-a Zdenac, Anica Kubica.
Ukratko je prepričala kako je nekad izgledalo čijanje perja u zdenačkom kraju:
- Skupe se žene - dakle, to je dio nekadašnjeg štafira - perje koje se očerupalo s gusaka ili pataka stavlja se na stol i onda susjede, kume, prijateljice krenu na posao. Uz posao se prepričavaju anegdote iz sela, pjevaju se prigodne pjesme, popije se koja rakijica ili vino... U takvom je ozračju bilo mnogo lakše raditi i posao se brzo zavšio.
I ovogodišnje Čijalo održano je pod pokroviteljstvom Općine Zdenci.
- Izuzetno sam zadovoljan što je dvorana bila prepuna, a posebno što je nazočilo jako mnogo mladih koji ove događaje nikada uživo nisu imali priliku vidjeti - rekao je načelnik Općine, Mato Barukčić.

Vladimir Grgurić

Glas Slavonije

Post je objavljen 22.02.2012. u 11:28 sati.