folklorni

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.03.2012., srijeda

KUD PITOMAČANKA


Posjetite blog KUDa Pitomačanka
- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2012., srijeda

Buševec i Šiljakovina odnijeli prva mjesta

Buševec i Šiljakovina odnijeli prva mjesta
na gradskoj smotri koreografiranog i izvornog folklora, koja je jučer održana u dvorani Gorica, velikogorički su folkloraši pjesmom i plesom prošetali Hrvatskom.


Prema ocjeni stručnog povjerenstva u koreografiranom folkloru najboljima se pokazao Ogranak Seljačke Sloge Buševec s pjesmama i plesovima Draganića u koreografiji „Igra kolo“. Drugo je mjesto pripalo KUD-u Velika Mlaka čiji su članovi izvodili pjesme i plesove Baranje, a treće KUD-u Nova zora iz Donje Lomnice s pjesmama i plesovima Turopolja.
U kategoriji izvornog folklora na prvom je mjestu FA Šiljakovina s prikazom Vukomeričkih gorica, drugi je KUD Stari grad Lukavec s prikazom „Devojčice žito žele“, a treća Nova Zora iz Donje Lomnice koja je prikazala jurjevske običaje.

Gorica
- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2012., utorak

Skupština KUDa Matija Gubec u Donjem Miholjcu

Novi stari predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Matija Gubec iz Donjeg Miholjca je Stjepan Mikolašević. Izabran je jednoglano na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini donjomiholjačkog KUD-a, na kojoj je podneseno izvješće o radu u protekloj godini, kao i financijski plan rada za 2012. godinu. Na skupštini je sve nazočne pozdravio dogradonačelnik Donjeg Miholjca Zlatko Tarcal. On je naglasio kako je kulturno-umjetničko društvo "Matija Gubec" najstarija udruga na području Grada, poznatane samo na području lijepe Naše nego i u inozemstvu, te i nadalje obećao financijsku potporu u radu društva.

dđ-ap

Radio Donji Miholjac
- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.03.2012., ponedjeljak

U Petrinji proslavljen 30. rođendan



PETRINJA - Čak 30 godina organiziranog bavljenja folklorom na petrinjskom području obilježeno je sinoć velikim koncertom „Pjesme i plesovi Hrvata".

Gosti su bili članovi Folklornog ansambla „Turopolje" iz Velike Gorice, koji su već stari prijatelji našim članovima Folklornog ansambla „Petrinjčica". No, najmlađi članovi petrinjskih folkloraša svojim su nastupom otvorili koncert, kao što i priliči slavljenicima.

Voditelj petrinjskih folkloraša Milan Herceg je gostujući u eteru Petrinjskog radija istaknuo kako se brojni KUD-ovi s cijelog petrinjskog područja i nakon Domovinskog rata trude nastaviti s radom u očuvanju folklorne baštine, kulture, običaja i načina života našeg kraja. "Teško je bilo započeti sve iznova, nabaviti instrumente, a još teže ponovo obnoviti broj nošnji. No, imamo volje i srca i sve polako uspijevamo, a još nam je veća volja kad vidimo kako nam KUD-ove obogaćuje veliki broj mladih i dječice, tako da se za našu folklornu budućnost ne bojimo!"

A naši dragi Turopoljci proplesali su i propjevali zajedno s publikom cijelom Lijepom našom. Od pjesama i plesova Pokuplja, Bilogore, Valpova do Bunjevačkih plesova vojvođanskih Hrvata, pa do otoka Suska, a onda i Turopoljem, Zagorjem i Prigorjem. Posebno su zanimljivi bili plesovi Liburniskog krasa (iz Muna, podno planinskog lanca Ćićarije). Granični su to plesovi Istre i Slovenije, nekadašnji ilirski.

Više od dva sata doista su uživali svi, od najmlađih do onih malo starijih, što je potvrdio i glasan pljesak koji se svako malo prolomio velikom dvoranom Hrvatskog doma.

Piše: Kristina Jakopović
Fotografije: Miroslav Šantek Cobra

Portal 53
- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2012., nedjelja

KUD Seljačka sloga prenositelji kulturne tradicije svoga kraja

Već tradicionalno za vrijeme pokladnih dana KUD "Seljačka sloga" iz Brezovice uz maskenbal održava i redovnu godišnju skupštinu. Tako je bilo i ove godine.U izvješću o radu koje je podnio predsjednik društva Ivo Viljevac istaknuto je kako je KUD tradicionalni prenositelj kulturne baštine čije djelovanje s prekidima traje više od 60 godina. Društvo je osnovano 1947., a njegov rad je obnovljen 1994. godine. Danas u njemu djeluje 35 aktivnih članova i petnaestak podupirućih. Osim folklora koji vodi predsjednik, djeluju i tamburaši kojima "dirigira" Ivo Kuzman. KUD "Seljačka sloga" iz Brezovice rado je viđen gost na mnogim manifestacijama, redovito sudjeluje na županijskim smotrama, kao i na smotrama ili druženjima u Gradini, Turanovcu, Špišić Bukovici, Suhopolju, Starom Gracu, Novom Gracu, ali i izvan županije u Podgoraču, Rakitovici (Donji Miholjac), Sloveniji i Mađarskoj. Sudjelovali su na Đakovačkim vezovima, a jedan od nezaboravnih nastupa koji će im ostati zauvijek u sjećanju održali su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 2002. godine na smotri "Šokadijo, dok ti ime traje". Sve aktivnosti ostvarene su zahvaljujući predanom radu članova, ali, kako ističe predsjednik Ivo Viljevac, i pomoći Općine Gradina, načelnika Dražena Peića, te brojnih sponzora, društvenih i privatnih tvrtki i pojedinaca. Plan za ovu godinu sličan je dosadašnjim godišnjim planovima. Prva na redu je županijska smotra, zatim brojni tradicionalni susreti, a najveći događaj je Smotra folklora koju društvo organizira prve nedjelje u kolovozu.

ICV
- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.03.2012., srijeda

KUD KOPRIVNICA PRVI NA FESTIVALU FOLKLORNE KOREOGRAFIJE


KOSTRENA - S koreografijom plesova i pjesama Podravine nazvanom 'Kam se si junaki z doma otpravlaju' Nade Šešić, KUD Koprivnica osvojio je prvo mjesto na festivalu folklorne koreografije, kojeg je u Kostreni organiziralo Društvo hrvatskih folklornih koreografa i voditelja. Nakon osvojenog trećeg mjesta na istom festivalu prije dvije godine, ovo je potvrda kvalitetnog rada KUD-a Koprivnica, ističe Nada Šešić. Glazbenu obradu pobjedničke koreografije potpisuju Mihael Kivač i Mirko Tkalčec.

Radio Koprivnica
- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Žetvene svečanosti u Končanici


Bogatu kulturnu djelatnost zabilježila je u prošlom razdoblju i češka beseda Končanica, rečeno je na subotnjoj godišnjoj skupštini manjinske udruge u općini, u kojoj pripadnici češke manjine čine najbrojnije stanovništvo. Ove godine je pred članovima češke besede Končanica velika zadaća - Žetvene svečanosti koje će se održati 14. srpnja. Pripreme za ovu najveću manjinsku manifestaciju su već počele.
(Lenka Lalić)
Radio Daruvar
- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2012., četvrtak

Lijepom našom u Pakracu

Emisija „Lijepom našom“, kojoj je 3. ožujka 2012. godine domaćin bio grad Pakrac, moći će se vidjeti na programu HRT-a u dva dijela.
Prvi dio bit će emitiran u nedjelju 11. ožujka u 18:15 sati, dok je drugi dio predviđen za isto vrijeme u nedjelju 18. ožujka na Prvom programu HRT-a.
Tom prigodom u Gradskoj športskoj dvorani nastupili su: KUD „Seljačka sloga“ - Prekopakra, KUD „I. G. Kovačić“ - Velika, KUD „Češka beseda“ - Prekopakra, KUD „Zeleni gaj“ - Lipik, „Rubato“ - Nova Gradiška, Franko Kelemen, „Legende“ - Velika, Bisernica - Požega, Ivana Jelić, „Slavonski san“, „Garavuše“ - Hrnjevac, „Slavonski dukati“, Ivana Brkašić, Berny, Zdravko Škender, Renata Holi, Ivica Pepelko, Igor Delač, „Džentlemani“, Stjepan Jeršek Štef, Miroslav Škoro, Šima Jovanovac i Zlatko Pejaković.
Šokačko kolo, Nek divane, Inati se, Slavonijo, Sve je moje to je naše, Još i danas zamiriši trešnja, Ako nas život rastavi, Miruj, miruj, srce moje, Veseli momčić, Balada o Mati, Malo po malo, Domovina - neke su od skladbi koje ćemo čuti u emisiji, a redovite rubrike Stari zanati, Uslast i Živjeli predstavit će nam tradiciju ovoga kraja.

Voditelj i urednik emisije je Branko Uvodić, redatelj je Vladimir Koščević, a producent Darko Vulić.

Pakrac

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GODIŠNJA SKUPŠTINA KUD-a 'LIPA'


Od dočeka Nove, 2011. godine, pa sve do Božićnih koncerata, u drugoj polovici prosinca prošle godine, u Lipovljanima i Kutini, protegnuo se vrlo bogat i zanimljiv rad KUD-a 'Lipa' iz Lipovljana u 2011. godini. Čak 34 nastupa imali su članovi 'Lipe' tijekom prošle godine, a na desetak poziva nisu se mogli ni odazvati, moglo se čuti na godišnjoj Skupštini KUD-a, održanoj u subotu, 3. ožujka u Lipovljanima.

KUD 'Lipa' nositelj je kulturnih događaja na području općine Lipovljani, još od svog osnivanja daleke 1921. godine, a u zadnjih nekoliko godina običaje i tradiciju ove sredine pronose po Hrvatskoj, ali i po inozemstvu. Za takvu bogatu aktivnost, od nazočnih gostiju, dobili su puno čestitki i pohvala, a posebno Marica Tisaj, predsjednica KUD-a koja velik dio svog slobodnog vremena dijeli s članovima Društva za pripremu nastupa, ali i vođenje KUD-a.

Posebne pohvale dobili su i članovi tamburaške skupine bez koje ne bi rad 'Lipe' bio moguć. Zato je prijelomna odluka, od prije nekoliko godina bila ona da stariji plesači krenu u uvježbavanje glazbene skupine, a mlađima prepuste mjesto u plesnim točkama. To je dalo novi zamah KUD-u koji svaki svoj nastup može temeljiti na vlastitim glazbenicima, što im daje sigurnost nastupa.
Ovogodišnju Skupštinu KUD-a 'Lipa' vodila je Nevenka Zorić, a članice radnog predsjedništva bile su Gordana Tisaj, Marija Nađ i Marica Tisaj. Izvješće o prošlogodišnjem bogatom radu podnijela je Marica Tisaj, a financijski izvještaj Martina Jurić.
U protekloj godini KUD 'Lipa' imao je 34 nastupa. Organizirao je dvije manifestacije, Dječje susreta i Dan KUD-a, suorganizator je obnovljenih 'Lipovljanskih susreta', a prošle godine zabilježili su čak 4 nastupa u Piljenicama. Sudjelovali su i na pjevačkim i plesačkim smotrama sa slovačkim folklorom za Maticu slovačku iz Lipovljana i nastupali u Slovačkoj, u Hrvatskom Grobu i Djevinskoj Novoj Vesi. U jesenskom razdoblju nastupili su u 10-tak gradova središnje i istočne Hrvatske.
- Na kraju iscrpnog izvješća o radu moram istaknuti veliku zahvalnost svim članovima KUD-a Lipa na velikom trudu i zalaganju, naravno velika hvala i njihovim obiteljima jer bez zajedničkog odricanja i suradnje ne bi bilo lijepih putovanja i nastupa. Hvala roditeljima dječje skupine koji svoju djecu tako usmjeravaju u rad KUD-a, te na taj način doprinose razvoju naše kulturne baštine – rekla je, među ostalim, Marica Tisaj u izvješću o radu Društva u 2011. godini.
Protekle godine ukupni prihod KUD-a 'Lipa' bio je 78.378 kuna, a ukupni rashod 72.601 kunu. Najviše sredstava dala im je općina Lipovljani, ali prihod su ostvarili i od Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Matice slovačke Lipovljani.
Prošlogodišnje nastupe i rad pohvalili su gosti na Skupštini: Mirjana Faltis, Melita Lenička, Mirko Fedak, Mirko Knjižek, Josip Krajči, Ivanka Slota, Miroslav Horvat, Nada Toš, Olivera Letvenčuk i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.
Ovogodišnja Skupština KUD-a 'Lipa' završila je podjelom priznanja zaslužnim članovima i donatorima, te zajedničkim druženjem. (Damir SMETKO)

Lipovljani
- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2012., subota

KUD-a „Šubić“ Novska na 2. susretima dječjih skupina



Dječja folklorna skupina KUD-a „Šubić“, proteklog je vikenda sudjelovala na 2. susretima dječjih skupina u Lipovljani. Uz organizatore i domaćine, KUD „Lipa“ iz Lipovljana, na susretima su sudjelovale dječje folklorne skupine iz Čazme, Garešnice, Križa, Jablanovca (kod Zaprešića), djeca područne škole Nova Subocka i dječjeg vrtića „Iskrica“ Lipovljani.
U prepunoj dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, publika je srdačno bodrila najmlađe folklorne izvođače hrvatskih dječjih igara, pjesama i kola.
KUD „Šubić“ se predstavio slavonskim dječjim igrama i pjesmama, uz tamburašku pratnju Marka Martinovića na primu. Voditeljice dječje folklorne skupine su Adriana Božić i Anamarija Žunić.
Dječja folklorna skupina KUD-a „Šubić“ djeluje od 2002. godine i okuplja oko 35 djece u dobi od 5 do 12 godina. Do sada su sudjelovali na Dječjim Vinkovačkim jesenima, na smotri dječjeg folklora u Kutini i u Bistri, na Danima graditeljske baštine u Krapju, na Večeri dječjeg folklora u Rajiću, te svake godine u programu „Lukovo u Novskoj“.

Novska
- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.