folklorni

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.04.2012., ponedjeljak

Godišnji koncert KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić


U Domu OSRH „Zrinski“, u petak, 27. travnja, KUD „Sv. Juraj“ Draganić održao je tradicionalni godišnji koncert u povodu zaštitnika Župe Draganić, sv. Jurja . Ovogodišnji koncert nosio je naziv „Dobar večer družina“, a na njemu su pored plesnog ansambla KUD-a „Sv. Juraj“ i tamburaških orkestara nastupile dječje skupine: „Fiolice“ i „Jurići“. Osim poznatih draganićkih plesova članovi „Sv. Jurja“ pred prepunom dvoranom predstavili su se i sa plesovima prigorja i bunjevačkim plesovima. Na koncertu su gostovali: KUD „Sv. Jana“ iz Sv. Jane i KUD „Sv. Ana“ Vučjak. Posebna atraktivan bio je prikaz običaja ispraćaj mladića u vojsku, u draganićkom kraju poznat kao običaj soldačije.
br

Karlovački tjednik
- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2012., subota

Folkloraši u Otrovancu



Kulturno-umjetničko društvo Otrovanec u Društvenom domu u Otrovancu održalo je 7. Susrete folklora na kojima su uz domaćina nastupili HFD "Sesvečice" iz Podravskih Sesveta prikazom izuzetno starih pjesama i kola tog kraja, KPD "Seljačka sloga" iz Đelekovca koje je u svom programu izvelo splet podravskih pjesama i plesova, KUD "Ivan Vitez Trnski" iz Novigrada Podravskog nastupilo je u nošnjama s pjesmama i plesom svoga mjesta, a gost iz Vukovarsko-srijemske županije bilo je KUD "Slavko Mađer" iz Cernića koji su u osebujnim slavonskim nošnjama izvezenim zlatovezom nastupili s repertoarom pjesama i plesova Slavonije. Bila je to još jedna izuzetno lijepa priredba očuvanja kulturne baštine lijepe naše Hrvatske. Pokrovitelji susreti bili su Turistička zajednica i Općina Pitomača.

ICV
- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2012., četvrtak

Proljeće u Cretu




- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Šesta međunarodna smotra folklora "DRAVSKO PROLJEĆE"




Ove godine će predstavnici Općine Sopje, KUD «Podravac» Sopje i druga Kulturno-umjetnička društva iz Republike Hrvatske biti gosti u Republici Mađarskoj kod naših dugogodišnjih prijatelja u mjestu Dravasztara (Starin).
Šesta međunarodna smotra folklora pod nazivom "DRAVSKO PROLJEĆE" ove će se godine održati 28. travnja (subota) u mjestu Dravasztara (Starin) Republika Mađarska. Manifestacija je inicijativa Hrvatske manjinske zajednice u Republici Mađarskoj i Općine Sopje, koja obuhvaća naselja sa obiju strana rijeke Drave i predstavlja poveznicu sa Hrvatima iz dijaspore, te očuvanje običaja, pjesama, plesova, kulture i jezika Hrvatskog naroda, sa ciljem prenošenja na mlađe naraštaje, pogotovo u dijaspori.

Sopje
- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2012., srijeda

U kazalištu Virovitica, održat će se 3. Županijska smotra folklora

U subotu 28. travnja s početkom u 17,00 sati, u Kazalištu Virovitica, održat će se 3. Županijska smotra folklora – Zajednice kulturno umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije. Nastupit će dvanaest kulturno umjetničkih društava/udruga odnosno: KUD ''Virovitica'', Udruga žena ''Gračanke'' Stari Gradac, KUD ''Dika'' Slatina, KUD ''Zdenac'' Zdenci, KUD ''Crkvari'', folklorna skupina ''Češka beseda'' Virovitica, Demokratska zajednica Mađara Novi Gradac, Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' Virovitica, KUD ''Podravka“ Starogradački Marof, KUD ''Seljačka sloga“ Brezovica, KUD ''Seljačka sloga“ Turanovac, KUD ''Seljačka sloga“ Špišić Bukovica. Nastup KUD-ova ocjenjivat će Stjepan Sremac (institut za etnologiju i folkloristiku), Željko Bradić (dirigent, skladatelj, osnivač ''Ferde Livadića'' i ''Samoborki'') i Jasmina Jurković Petras (etnolog Gradski muzej Virovitica). Oni će proglasiti pobjednika u koreografiranom folkloru, koji će steći pravo nastupa za državnu smotru, ove jeseni u Čakovcu. Osim toga, dat će se i prijedlozi ocjenjivačkog povjerenstva za nastupe na smotrama izvornog folklora u Slavonskom Brodu, Đakovu i Vinkovcima. Istodobno će se održat Okrugli stol: Ocjenjivačko povjerenstvo i voditelji folklora uz preslušavanje tamburaškog orkestra HPD ''Rodoljub'' za odlazak na državnu smotru na jesen u Ogulinu. (selektori su Željko Bradić i Dražen Jelavić – tajnik HSK). Nastupit će i tri dječje skupine, odnosno, djeca iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Virovitica, Dječja skupina KUD-a Petar Preradović Grabrovnica i Dječja skupina KUD-a „Zdenac“ Zdenci. Na smotri će nastupiti oko 340 izvođača, a ulaz u Kazalište Virovitica je besplatan. Pokrovitelji smotre su: HSK Zagreb, Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, Grad Orahovica, Općina Špišić Bukovica, Turistička zajednica Virovitica, Katolička gimnazija Virovitica i Kazalište Virovitica. Medijski pokrovitelji su: Informativni centar Virovitica, Udružene radio postaje Pitomača, Slatina, Orahovica.

Radio Slatina
- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Turopoljsko Jurjevo 2012

Prva nedjelja nakon dana Sv. Juraja tradicionalno je rezervirana za veliko Turopoljsko Jurjevo koje organizira Plemenita opčina turopoljska kod Lukavec grada. Tako će biti i ove nedjelje, 29. travnja, kada vas tijekom cijeloga dana očekuje zanimljiv i sadržajan kulturno-umjetnički i zabavni program, te brojni sadržaji za razgledavanje.


No, prije samoga Jurjeva u Lukavcu bit će tu i drugih događaja. Turopoljski banderij još je u petak na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu najavio Jurjevo, jučer se obilježilo u Odri, a u subotu će Malo Jurjevo biti i u samom Velikoj Gorici.


Krijes iza POUVG


U parku dr. Franje Tuđmana izviđački odred Tur će složiti mali krijes kojega će zapaliti u 20 sati. Prije toga održat će se kratak program s folklorašima koji će zapjevati pjesme Sv. Juraju.


Izložba konja i Jurjevo u Starom Čiču


Narednoga dana, Turopoljsko Jurjevo započinje ujutro na dvije lokacije. Na prostoru kraj Lukavec grada očekuje nas 8. izložba konja pasmine Hrvatski posavac. Izložba s tridesetak konja započinje u 11 sati, a prethodit će joj ispit radne sposobnosti za pastuhe. Uz razgledavanje konja moći ćete se i provozati u kočiti ili konje i zajahati. U isto to vrijeme u Starom Čiču okupit će se hrvatske vojne povijesne postrojbe koje će nakon mimohoda naseljem u 11 sati prisustvovati Sv. misi kod kapelice Sv. Jurja Mučenika.


Turopoljsko Jurjevo u Lukavcu


Kulturno umjetnički program kod Lukavec grada započinje u 16 sati s folklorašima i pjevačkim zborovima. U 17.30 sati Jurjaši će u povorci krenuti naseljem prema kaštelu, a u 18 sati je svečano otvorenje Turopoljskog Jurjeva uz nastavak kulturnog programa. Nešto prije 20 sati postrojit će se povijesne vojne postrojbe, zapucati iz svog oružja, kubura i topova, a u 20 sati će kapetan Turopoljskog banderija zapaliti veliki krijes ispred kaštela. Nakon toga slijedi zabava uz grupu Sjaj.


Tokom poslijepodneva na Turopoljskom Jurjevu vas očekuje etno izložba, izložba malih životinja, streličarski turnir, likovna kolonija, jahanje i vožnja kolima, radionice i zabavište za djecu, sajam goričkih obrtnika. Mnogo folkloraša, vojne postrojbe i naravno gastronomska ponuda.


Uz najavljeno poboljšanje vremena bit će to odlično mjesto za obiteljski provod na otvorenom te upoznavanje s kulturom i poviješću Turopolja.


Kako je bilo prošle godine pogledajte u video materijalu.

Velika Gorica danas
- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2012., utorak

Žetvene svečanosti u Končanici


Ovogodišnje žetvene svečanosti - Dožínky održat će se u Končanici 14. srpnja. Na sinoćnjoj sjednici organizacijskog odbora formirani su pojedinačni pododbori i definiran jednodnevni kulturni program. Priprema se Staročeški sajam, žetvena povorka, izložba o Dožinkama u Končanici, središnji folklorni program i pučko veselje. U programu će nastupiti oko tisuću sudionika iz 30 čeških beseda.
Organizatori žetvenih svečanosti Savez Čeha i Češka beseda Končanica zatražit će pokroviteljstvo od Ministarstva kulture. Supokrovitelji su: Savjet za nacionalne manjine, Ministarstvo turizma, Županija bjelovarsko – bilogorska, Općina Končanica i Turistička zajednica Daruvar – Papuk. Pripreme su počele, izjavila je predsjednica Češke besede Končanica Alenka Prhal.

Radio Daruvar
- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.04.2012., ponedjeljak

KUD REPUŠNICA


Posjetite stranice KUDa Repušnica
- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2012., subota

32. smotra folklora Moslavine



U Sportskom centru Kutina održana je 32. smotra folklora Moslavine koju tradicionalno prati stručni sud sastavljen od iskusnih folklorista čije je mišljenje uvijek potrebno i važno čuti kada je riječ o njegovanju tradicije koja se iz godine u godinu radom folklornih društava unapređuje. Tako je bilo i ove godine na smotri koju je tradicionalno organizirao Gradski savez KUD-ova Kutine.
Na smotri se predstavilo 20-tak KUD-ova, uglavnom s područja Moslavine od Stružca, preko Kutine do Banove Jaruge.
Predstavila su se i manjinska društva češke i slovačke nacionalne manjine iz Međurića, ali i gosti iz Slavonske, Zagrebačke i Karlovačke županije.
Moslavčani su i ovaj puta pljeskom ispratili svoje goste, te naravno podržali nastupe svih KUD-ova. Po prvi se puta na smotri predstavio KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske svatovskim običajima svoga kraja.
Toplim riječima podršku folklorašima dali su zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, Andrija Rudić, te predsjednik Gradskog vijeća Kutine, Zlatko Babić.

KUTINA
- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jurjevo u Budaševu

Tradicionalni Jurjevski koncert „Došo, došo Jure je” kojeg organizira “KUD „Posavina“ Budaševo biti će održan u subotu, 21. travnja 2012. godine s početkom u 20 sati u Društvenom domu Budaševo.

Na koncertu će nastupiti KUD „Posavina “ Budaševo i njihovi gosti KUD“Mičevec“ Turopolje.

Sisak Info
- 10:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2012., petak

Tamburaški divani po cijeloj Baranji




BELI MANASTIR - Tamburaški divani naziv je jednog u nizu novih projekata koje su osmislili članovi HKUD-a Beli Manastir. Osnovni cilj im je, tvrdi predsjednik društva, Vladimir Kedmenec, promocija hrvatske tamburaške glazbe.
- Premda zvuči kao floskula, želimo mlade odvratiti od zadimljenih i bučnih prostora u kojima se sluša sve i svašta, a najmanje tamburaška glazba - priča, ističući da im to uspijeva. Dokaz tomu je uspješno obavljena smjena generacija. Članstvo se nije raspalo, a nošnje sada oblače “neki novi klinci'”, kojima ravna novi umjetnički voditelj, mladi Boban Đurić iz Topolja.
- Tamburaški divani kreću u subotu, 21. travnja, u Domu kulture u Branjinom Vrhu. Goste će zabavljati članovi HKUD-a okupljeni u Prima bend iz Duboševice. Prije njih nastupit će nekolicina učenika Osnovne glazbene škole, koji su osnovali TS Baranjski bećari - kaže Laura Blagus-Tenjeri, tajnica HKUD-a, dodajući da će Tamburaške divane nastaviti po cijeloj Baranji. Rade na projektima Folkloraška promenada i Festival reproduktivnih folklornih ansambala naše regije, budući da događanja i festivali takvog tipa ne postoje u blizini. Blagus-Tenjeri spominje i ideju o održavanju radionice plesova koja bi trebala biti organizirana četvrtkom u 20 sati. Za realizaciju projekta nisu im dovoljne dotacije iz gradskog proračuna pa se javljaju na različite natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava.
- Želja nam je, u sklopu adaptacije zgrade koju koristimo, na katu urediti galeriju sa stalnim postavom izložbe narodnih nošnji podravskog i podunavskog tipa - ističu Kedmenec i Blagus-Tenjeri, dodajući da će ulaz na Tamburaške divane biti naplaćivan po 10 kuna, a prihod će biti upotrijebljen za obnovu narodnih nošnji.

I.Getto

Glas Slavonije
- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2012., srijeda

KUD Šartovac u Antunovcu



KUD Šartovac najmlađi je osnovani KUD na području Grada Kutine. KUD je osnovan u lipnju 2011., a nedavno su održali svoj prvi javni nastup. Na poziv DVD-a Antunovac uz proslavu njihove 85. obljetnice aktivnog rada i djelovanja Članovi KUD-a Šartovac izveli su pjesme i plesove sjeverne Moslavine. Stručni voditelj i koreograf KUD-a je Tihomir Krmek, iskusni voditelj i koreograf najvećeg kutinskog KUD-a, Moslavine, a predsjednik društva je Mirko Bukač.

KUTINA
- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2012., utorak

SVAKOGA TJEDNA ČLANOVI GKUD-A "POŽEGE" IMALI NASTUP


Svakoga tjedna pa i češće članovi Gradskog kulturnu umjetničkog društva „Požega“ imali su nastupe tijekom prošle godine . Uz državne smotre koje su bile organizirane u Karlovcu, Đakovu i Županji, najviše ih veselilo organiziranje domaće smotre „Oj Požege sve ti je na glasu“ te dječje smotre folklora koja tradicionalno okuplja najmlađe folkloraše s područja Požeško-slavonske županije. Čulo se to na sinoć održanoj godišnjoj skupštini ovoga društva koje okuplja stotinjak članova. Ambicioznih planova neće nedostajati ni ove godine. Tako će GKUD „Požega“ prema riječima dopredsjednice društva Nene Solić i ove godine organizirati ljetni karneval, Požešku berbu grožđa, ali i školu klasičnih plesova te raditi na postavljanju nekoliko novih koreografija iz Baranje i Posavine. Svjesni sadašnje situacije u kojoj je sve teže prikupiti novac, članovi društva ove će godine, dodala je Solić, imati manje nastupa s tim da će i nadalje nastupati na nekoliko državnih i međunarodnih smotri. Ona se ujedno zahvalila gradu Požegi i požeškom gradonačelniku Zdravku Ronku koji je i ove godine podupro rad GKUD-a „Požega“. Društvo je ove godine raspolagalo sa 114 tisuća kuna od kojih je grad osigurao gotovo 40 tisuća. Veliki dio novca „namaknuli“ su i sami članovi koji su gotovo u svakoj prigodi prodavali svoje rukotvorine, „požeške lepinje“ i druge slastice, a nije izostala pomoć ni mnogih donatora.

Radio Požega
- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2012., ponedjeljak

U Ilači smotra svirača tradicijskih glazbala

ILAČA - Selo Ilača bilo je proteklog vikenda 11. put domaćin Međunarodne smotre svirača tradicijskih glazbala Hrvatske, na kojoj je, u tamošnjem Hrvatskom domu, nastupilo 60-ak izvođača. Pred punom dvoranom izvođači su se predstavili s 20-ak različitih instrumenata - samica, gajde, diplice, dvojnica, cimbale, ney (frula), bendir (bubanj), dude, istarski mih, roženice, sopele, ljerica, frula...

A dojmovi publike i ove su se godine pokazali pljeskom nagrađivanim nastupima svirača iz Đurđevca, Ludbrega, Đakova, Rokovaca, iz Istre ili, pak, gostiju iz Slovačke i Mađarske. “Nastojimo održati tradiciju smotre, a to što nam se izvođači uvijek vraćaju u Ilaču najbolji nam je pokazatelj da ovakvo okupljanje ima značenje i vjernu publiku”, rekao je Josip Karalić iz ilačkog KUD-a “Matija Gubec”, koji je, uz vinkovački ZAKUD, organizirao smotru, čiji su pokrovitelji Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

U Ilači su ponosni da je upravo iz njihovog sela još 1974. godine i krenula manifestacija koja je u počecima nosila naziv smotre izvornih glazbala. Nakon Domovinskog rata Ilačani su obnovili tradiciju i okupljanje izvođača podignuli na nacionalnu, pa i međunarodnu razinu. Ove godine, na 11. izdanju smotre, nastupile su i dvije domaće pjevačke skupine, ženska iz Starih Mikanovaca i muška iz Podgrađa. S.Butigan

Glas Slavonije
- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kad zapjevaju sadašnji i bivši načelnik



U prepunoj sportskoj dvorani Osnovne škole Gradina održano je javno snimanje televizijske emisije Lijepom našom. U programu su se predstavili folkloraši, pjevači i tamburaši kulturno-umjetničkih društava iz Gradine, Brezovice i Crkvara, te gosti – poznati estradni umjetnici i tamburaški glazbeni sastavi iz Slavonije, Baranje, Podravine, Zagreba i Subotice. Zapažen nastup imali su Dražen Peić, sadašnji, i Zdenko Blažičević, bivši načelnik gradinske općine. Kako je proteklo snimanje, gledatelji prvog programa HTV-a moći će vidjeti u dvije emisije. Prvi dio emisije emitirat će se na Uskrs, a drugi tjedan dana kasnije od 18 sati i 15 minuta.

ICV
- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2012., petak

“Mila mamo, spremi me u svilu, u Budrovci na Nedilju bilu”….


Već tradicionalno, nakon Uskrsa u Budrovima se održava manifestacija “U Budrovci na Nedilju bilu” čiji organizator je KUD Šokadija. Program ovogodišnje, 17. po redu manifestacije, kako doznajemo od tajnika Željka Wurma, počinje već sutra u 18 sati etno radionicom o izradi ručnih radova u kojoj sudjeluju skupine iz Cerne, Privlake, Lapovaca, Đakova i Budrovaca. Nastavlja se u subotu u 18 sati u Školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Budrovci, a uz domaćine nastupit će društva iz Tinja kod Biograda, Ludbrega, Marijanaca, Privlake i Đakova.

Završni dio manifestacije je u nedjelju u 17 sati kada se u crkvi svetog Nikole biskupa održava 10. smotra crkvenog pjevanja, a nastupit će pet skupina; KUD Hrvata “Bodrog” iz Bačkog Monoštora, ŽPS “CEranke” iz Cerne, Mješoviti pjevački zbor iz Vrpolja, Klapa Slavonica iz Đakova i domaćini ŽPS KUD-a Šokadija.

Foto: Petar Jurić

Radio Đakovo
- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.04.2012., četvrtak

Održano 13. Moslavačko proljeće


Već trinaestu godinu zaredom u Strušcu je na Uskrsni ponedjeljak u organizaciji mjesnog KUD-a održan folklorni susret pod nazivom 'Moslavačko proljeće'.


Program 'Moslavačkog proljeća' po prvi se put odvijao na vanjskoj pozornici ispred Pučkog doma u Strušcu, a tradicionalno je započeo svetom misom koju je predvodio upravitelj osekovačke župe, vlč. Nedeljko
U kulturnom dijelu programa predstavili su se članovi KUD-a „Stjepan Šajnović" Osekovo, KUD-a "Stubica" Donja Stubica, PO "Gornja Stubica", UŽ "Hum Stubički" te KPD"Karpati" Lipovljani. „Ovaj susret uvijek obilježi i veselo druženje gostujućih KUD-ova koji se svake godine izmjenjuju sklapajući tako nova poznanstva odnosno njegujući stara"- naglasili su organizatori. Manifestacija je obuhvatila i bogatu etno izložbu, a posjetitelji su imali priliku razgledati i slike lokalne umjetnice Marije Matijašević kao i stare fotografije sa vjenčanja mještana Strušca.
Među brojnim gostima ovogodišnjeg „Moslavačkog proljeća" bio je i zamjenik općinskog načelnika Dragan Šarčević.

Popovača
- 06:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2012., utorak

U Požegi održano prvo "Komušansko prelo"



Izuzetno veselo i u dobrom raspoloženju sinoć je proteklo prvo „Komušansko prelo“ koje je organizirala Udruga Komušana i prijatelja Komušine. Iako su se stanovnici Komušana nedaleko od Teslića u BiH u Zlatnu dolinu doselili 70-ih godina prošloga stoljeća a najvećim dijelom za Domovinskog rata prvi su se put odlučili zajedno družiti na svom prelu gdje nije manjkalo ni tradicionalnih kola i pjesme uz šargije i violinu. „ Na ovim prostorima posebice u brestovačkom kraju ima nas više od tisuću koji smo se doselili iz Komušine. Zapravo iz Komušine u Požeški kraj doselilo se više od 60 posto stanovnika. Zato smo odlučili organizirati udrugu, zajedno se družiti uz našu pjesmu i folklor. Udrugu smo trebali osnovati davno prije no stjecajem okolnosti nismo no sada smo to ispravili. Neki su za ovo naše prelo doputovali čak iz Zagreba no mnogo ih je sada tu jer dio njih živi u inozemstvu“-rekao je predsjednik Pavo Martić. Potporu udruzi Komušina i prijatelja Komušine najavio je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je pozdravio osnivanje još jedne zavičajne udruge. „Dakako da ćemo poduprijeti ovu udrugu koja se pridružuje drugim zavičajnim udrugama koje djeluju na ovim prostorima. U ovoj Zlatnoj dolini zapravo je najveća ljepota i bogatstvo upravo ta raznolikost zavičajnih udruga i njihovih običaja i bogatstvo folklorne baštine. Sve to i te kako oplemenjuje ovaj kraj“-istaknuo je Ronko.
Da ljudima iz Komušine i te kako puno znači ovo zajedničko druženje potvrdila nam je i Janja Stojčević koja živi u Brestovcu. „ Naše korijene ne želimo zaboraviti. Drago mi je što imam priliku nositi nošnju iz moga kraja i što mogu uživati u našoj pjesmi. Moja se obitelj tu doselila tijekom rata i dobro smo se snašli. U ovoj folklornoj udruzi i moje su dvije unuke te unuk. I sinovi mi to vole. Lijepo mi je ovdje no srce vuče u Komušinu iako sam svjesna da je to nemoguće. Sada su mi svi tu, no u Komušini su mi ostali roditelji i volim tamo otići.“-kaže naša sugovornica.

Radio Požega
- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2012., srijeda

15. smotra izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije


Više od tristo sudionika, kroz deset društava, u narodnim je nošnjama ove subote prošetalo kroz Hercegovac i nastupilo na pozornici tamošnjeg Hrvatskog doma, na županijskoj smotri izvornog folklora.

Više od tristo sudionika, kroz deset društava, u narodnim je nošnjama ove subote prošetalo kroz Hercegovac i nastupilo na pozornici tamošnjeg Hrvatskog doma, odakle se prva čula pjesma folkloraša hercegovčanske Hrvatske čitaonice. Upravo su oni bili domaćini jubilarne, 15. županijske smotre izvornog folklora, s koje tročlano stručno povjerenstvo nije imalo nimalo jednostavan zadatak izabrati najuspješnije. Članice, Irena Miholić, Iva Niemčić i Vesna Zorić svaki su nastup detaljno pratile, pa su tako pohvale stigle na adresu KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, koji će predstavljati županiju na Đakovačkim vezovima. Ovo društvo ima više od pola stoljeća tradicije i na smotri u Hercegovcu se predstavilo običajima na blagdan Đurđeva. Inače, na smotri u Hercegovcu svi nastupi su bili tradicionalni, izvorni, nastali po zapisima prema pričama starijih ljudi. Tu nema mjesta za šminku, posebno dotjerivanje, sve je na bjelini nošnje koja obilježava ovaj kraj - bilogorski i moslavački. Ove jednostavne, u svojoj bjelini bogate nošnje na Vinkovačkim jesenima predstavit će KUD iz Velikog Trojstva. Organizator smotre izvornog folklora, održane u subotu u Hercegovcu, bila je županijska zajednica kulturno-umjetničkih udruga, a pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija.
(hjk)

Krugoval Garešnica
- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2012., utorak

22. Smotra dječjeg folklora u Kutini



Smotra Dječjeg folklora u Kutini, organizirana po 22. puta, svake godine izaziva velik interes publike. Tako je bilo i ove godine. Kutinčani vole folklor i mnoge, danas bivše plesače folklora, nasljeđuju njihova djeca pa i unuci.
Smotru, na kojoj je nastupilo 11 KUD-ova s područja Sisačko-moslavačke županije, organizirao je Gradski savez Kulturno umjetničkih društava Grada Kutine.
U goste je ove godine došla i jedna dalmatinska Kulturno umjetnička udruga «Maslina» iz Turnja koje je publika pozdravila velikim pljeskom.
Posjetitelje u prepunom Domu kulture pozdravio je zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, Andrija Rudić, a smotru je otvorio gradonačelnik Kutine Davor Žmegač. Predstavnici grada i županije izrazili su zadovoljstvo što mladi naraštaji u Kutini vrijedno njeguju folklorno stvaralaštvo koje se svake godine prenosi na mlađe generacije.
Ove su godine najmlađi sudionici smotre bili članovi KUD- a "Jelenčanka "iz Gornje Jelenske.
Nastup je pratilo i stručno oko Gorana Kneževića, čiji je sud od velike pomoći voditeljima dječjih folklornih skupina, kako bi njihov rad bio još kvalitetniji.
Na ovoj su smotri nastupili dječji ansambli: KUD Ilova, KUD «Moslavec» Voloder, Motylci KUD-a Češke Besede Međurić, KUD «Potočanka» iz Potoka, KUD «Ivančice» iz Kutine, KUD «Jelenčanka» iz G. Jelenske, KUD «Moslavčanka» D. Gračenica, KUD «Stjepan Šajnović» Osekovo, KUD «Repušnica», KUD «Moslavina» Kutina, te KUD «Matica Slovačka» Međurić.

KUTINA
- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.04.2012., nedjelja

Izložba tkalačkih stanova


U malom mjestu Brezovac nedaleko od Bjelovara, drugu godinu za redom održana je izložba tkalačkih stanova i opreme kontinentalne Hrvatske. Ukupno 24 izlagača iz pet županija kontinentalne Hrvatske izložilo je svoje iznimno očuvane starine u vatrogasnom domu u Brezovcu.
Ova posebna tradicionalna izložba privukla je veliki broj ljubitelja starina, koji su uživali u izrezbarenim škrinjicama, tkalačkim stanovima i brojnim šarenim tkaninama koje su nekada krasile naše domove. Kako bi dočarale samo jedan dio tog vremena, seoske žene obučene u tradicionalnu nošnju, pjesmom i plesom i svojim tkalačkim umijećem, još više su približile ta davna vremena sadašnjem modernom životu.
Svim ljubiteljima etno izričaja našeg kraja, organizator ove prekrasne izložbe Ivan Sabljak je poručio: - I nakon puno godina tradicija tkanja i vezenja je prava umjetnost, ona se prenosila s pokoljenja na pokoljenje, a da je tako, dokaz je i ova izložba u Brezovcu, za koju se ovi vrijedni ljudi brinu i ne dopuštaju da ovakve vrijednosti odu u zaborav, jer one su bogatstvo hrvatske kulturne baštine.
Ovo je poruka da i vi slijedeće godine posjetite trodnevnu izložbu tkalačkih stanova i uživate u etno vrjednotama naše lijepe Hrvatske.

Bjelovar Info
- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.