Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Turopoljsko Jurjevo 2012

Prva nedjelja nakon dana Sv. Juraja tradicionalno je rezervirana za veliko Turopoljsko Jurjevo koje organizira Plemenita opčina turopoljska kod Lukavec grada. Tako će biti i ove nedjelje, 29. travnja, kada vas tijekom cijeloga dana očekuje zanimljiv i sadržajan kulturno-umjetnički i zabavni program, te brojni sadržaji za razgledavanje.


No, prije samoga Jurjeva u Lukavcu bit će tu i drugih događaja. Turopoljski banderij još je u petak na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu najavio Jurjevo, jučer se obilježilo u Odri, a u subotu će Malo Jurjevo biti i u samom Velikoj Gorici.


Krijes iza POUVG


U parku dr. Franje Tuđmana izviđački odred Tur će složiti mali krijes kojega će zapaliti u 20 sati. Prije toga održat će se kratak program s folklorašima koji će zapjevati pjesme Sv. Juraju.


Izložba konja i Jurjevo u Starom Čiču


Narednoga dana, Turopoljsko Jurjevo započinje ujutro na dvije lokacije. Na prostoru kraj Lukavec grada očekuje nas 8. izložba konja pasmine Hrvatski posavac. Izložba s tridesetak konja započinje u 11 sati, a prethodit će joj ispit radne sposobnosti za pastuhe. Uz razgledavanje konja moći ćete se i provozati u kočiti ili konje i zajahati. U isto to vrijeme u Starom Čiču okupit će se hrvatske vojne povijesne postrojbe koje će nakon mimohoda naseljem u 11 sati prisustvovati Sv. misi kod kapelice Sv. Jurja Mučenika.


Turopoljsko Jurjevo u Lukavcu


Kulturno umjetnički program kod Lukavec grada započinje u 16 sati s folklorašima i pjevačkim zborovima. U 17.30 sati Jurjaši će u povorci krenuti naseljem prema kaštelu, a u 18 sati je svečano otvorenje Turopoljskog Jurjeva uz nastavak kulturnog programa. Nešto prije 20 sati postrojit će se povijesne vojne postrojbe, zapucati iz svog oružja, kubura i topova, a u 20 sati će kapetan Turopoljskog banderija zapaliti veliki krijes ispred kaštela. Nakon toga slijedi zabava uz grupu Sjaj.


Tokom poslijepodneva na Turopoljskom Jurjevu vas očekuje etno izložba, izložba malih životinja, streličarski turnir, likovna kolonija, jahanje i vožnja kolima, radionice i zabavište za djecu, sajam goričkih obrtnika. Mnogo folkloraša, vojne postrojbe i naravno gastronomska ponuda.


Uz najavljeno poboljšanje vremena bit će to odlično mjesto za obiteljski provod na otvorenom te upoznavanje s kulturom i poviješću Turopolja.


Kako je bilo prošle godine pogledajte u video materijalu.

Velika Gorica danas

Post je objavljen 25.04.2012. u 11:57 sati.