Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Izložba tkalačkih stanova


U malom mjestu Brezovac nedaleko od Bjelovara, drugu godinu za redom održana je izložba tkalačkih stanova i opreme kontinentalne Hrvatske. Ukupno 24 izlagača iz pet županija kontinentalne Hrvatske izložilo je svoje iznimno očuvane starine u vatrogasnom domu u Brezovcu.
Ova posebna tradicionalna izložba privukla je veliki broj ljubitelja starina, koji su uživali u izrezbarenim škrinjicama, tkalačkim stanovima i brojnim šarenim tkaninama koje su nekada krasile naše domove. Kako bi dočarale samo jedan dio tog vremena, seoske žene obučene u tradicionalnu nošnju, pjesmom i plesom i svojim tkalačkim umijećem, još više su približile ta davna vremena sadašnjem modernom životu.
Svim ljubiteljima etno izričaja našeg kraja, organizator ove prekrasne izložbe Ivan Sabljak je poručio: - I nakon puno godina tradicija tkanja i vezenja je prava umjetnost, ona se prenosila s pokoljenja na pokoljenje, a da je tako, dokaz je i ova izložba u Brezovcu, za koju se ovi vrijedni ljudi brinu i ne dopuštaju da ovakve vrijednosti odu u zaborav, jer one su bogatstvo hrvatske kulturne baštine.
Ovo je poruka da i vi slijedeće godine posjetite trodnevnu izložbu tkalačkih stanova i uživate u etno vrjednotama naše lijepe Hrvatske.

Bjelovar Info

Post je objavljen 01.04.2012. u 11:21 sati.