Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U Petrinji proslavljen 30. rođendan



PETRINJA - Čak 30 godina organiziranog bavljenja folklorom na petrinjskom području obilježeno je sinoć velikim koncertom „Pjesme i plesovi Hrvata".

Gosti su bili članovi Folklornog ansambla „Turopolje" iz Velike Gorice, koji su već stari prijatelji našim članovima Folklornog ansambla „Petrinjčica". No, najmlađi članovi petrinjskih folkloraša svojim su nastupom otvorili koncert, kao što i priliči slavljenicima.

Voditelj petrinjskih folkloraša Milan Herceg je gostujući u eteru Petrinjskog radija istaknuo kako se brojni KUD-ovi s cijelog petrinjskog područja i nakon Domovinskog rata trude nastaviti s radom u očuvanju folklorne baštine, kulture, običaja i načina života našeg kraja. "Teško je bilo započeti sve iznova, nabaviti instrumente, a još teže ponovo obnoviti broj nošnji. No, imamo volje i srca i sve polako uspijevamo, a još nam je veća volja kad vidimo kako nam KUD-ove obogaćuje veliki broj mladih i dječice, tako da se za našu folklornu budućnost ne bojimo!"

A naši dragi Turopoljci proplesali su i propjevali zajedno s publikom cijelom Lijepom našom. Od pjesama i plesova Pokuplja, Bilogore, Valpova do Bunjevačkih plesova vojvođanskih Hrvata, pa do otoka Suska, a onda i Turopoljem, Zagorjem i Prigorjem. Posebno su zanimljivi bili plesovi Liburniskog krasa (iz Muna, podno planinskog lanca Ćićarije). Granični su to plesovi Istre i Slovenije, nekadašnji ilirski.

Više od dva sata doista su uživali svi, od najmlađih do onih malo starijih, što je potvrdio i glasan pljesak koji se svako malo prolomio velikom dvoranom Hrvatskog doma.

Piše: Kristina Jakopović
Fotografije: Miroslav Šantek Cobra

Portal 53

Post je objavljen 19.03.2012. u 07:36 sati.