Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Šokački cvit 2012. Mateja Tatarević iz Bapske

http://www.cibalia.com.hr/Galerija/slike/sijelo4-20120212-113539.JPG

ŽUPANJA - U subotu 11. veljače u sklopu manifestacije 45.Šokačkog sijela , održan je izbor ljepotice Sijela u dvorani ''Mladost'' u Županji.

Dvanaest prekrasnih djevojaka odjevenih u tradicionalnu narodnu nošnju natjecalo se za titulu "Šokački cvit 2012.", a to su : Katarina Tomić (Vrbanja), Valentina Grgurević (Sibinj), Matea Tomašević (Šiškovci), Nera Lešić (Bošnjaci), Mateja Tatarević (Bapska), Tena Babić (Gradište), Ivana Debelić (Cerna), Marija Vučković (Prnjavor), Vlatka Prce (Županja), Martina Zlatunić (Županja), Mirna Obrovac (Cerna) i Iva Ivanšić (Gradište).

Tročlana komisija u sastavu: Katarina Bušić, etnologinja i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Krunoslav Šokac, etnolog i solist u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”, te Antun Božić, student etnologije i kulturne antropologijeimala je dosta težak zadatak između dvanaest djevojaka izbrati najljepšu.

Ove godine laskavu titulu ''Šokački cvit 2012.'' ponijela je Mateja Tatarević iz Bapske, prva pratilja je bila Martina Zlatunić iz Županje, dok je druga pratilja bila Valentina Grgurević iz Sibinja.

Predsjednica žirija Katarina Bušić, između ostalog je rekla:

-Ove godine smo imali manji broj djevojaka nego unazad par godina kad ih je bilo više.Kako smo mogli vidjeti djevojke su se predstavile dosta detaljno što je nama kao žiriju dosta pomoglo oko određivanja onih najljepših.Na ovom izboru posebno smo obratili pozornost na urednost frizura, obuću, na tipološku i stilsku ujednačenost skuta iz svih šokačkih krajeva, kako su djevojke tu nošnju nosile, kako su je na sceni predstavile, te mogu reći da su oko najljepših odlučivale nijanse.Pobjednica je na sebi imala starinsko ruho, ono što se u županjskom kraju naziva vezenka.To je tip ruha koji se zapravo jako rijetko viđa na sceni, predstavlja starinski stil odijevanja koji se jako dugo zadržao u tom korizmenom razdoblju i mislim da je to prava odluka što smo djevojku iz Bapske proglasili za najljepšu, istaknula je Katarina Bušić.

Posjetitelje izbora ljepotice Sijela na početku je pozdravio gradonačelnik Županje Davor Miličević, a uz njega nagrade za prve tri uručio je župan Vukovarsko - srijemski Božo Galić, te predsjednik UpraveSladoraneLukaBurilović

CIBALIA

Post je objavljen 13.02.2012. u 12:27 sati.