Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Završetak dvodnevne manifestacije Budućnost na rubu močvare



„Budućnost na rubu močvare“ dvodnevna manifestacija MH Kutina uz Svjetski Dan močvara završena je u Kutinskom selu folklornim programom „Selo moje po pjesmi si znano“ domaćeg KUD-a Seljačka Sloga. U programu su nastupili i gosti; KUD Tomislav iz Sv. Ivana Žabna i KUD Stružec.
Lonjsko polje posljednja je velika močvara Europe. Uz prirodne vrijednosti, kulturnu, graditeljsku i tradicijsku baštinu jedinstveno je i po sačuvanom tradicijskom načinu života. Sve te osobitosti bile su teme znanstvenih radova objavljenih 2001. godine objavljenih u knjizi „Budućnost na rubu močvare“ koja je promovirana iste godine u Stružcu. Bio je to i početak manifestacija „Budućnost na rubu močvare“ koja se održava u moslavačkim selima na rubu Parka prirode Lonjsko polje.
„Veliki je doprinos priredbi dalo baš to stanovništvo koje voli i živi sa poljem. Oni ga i najbolje čuvaju, jer oduvijek žive u skladu s prirodom. Kutinsko je selo oduvijek živjelo sa Lonjskim poljem, stanovnici su unatoč urbanizaciji Kutine očuvali baštinu i tradiciju. Zato se manifestacija prvi put održava ovdje u Kutini i Kutinskom selu.“, rekao je Dragutin Pasarić, predsjednik MH Kutina i idejni začetnik i pokretač „Budućnosti na rubu močvare.“
„Lonjsko polje ima budućnost.“ Istaknuo je Andrija Rudić, zamjenik županice i najavio kako će žuapnija u budućnosti poduprijeti manifestaciju. „Sve vrijednosti Lonjskog polja prepoznate su i tako su otvorene nove mogućnosti za život stanovništva koje dobiva novu perspektivu u turizmu i gospodarstvu i na moslavačkoj strani polja.“ zaključio je Rudić.
„Lokalno stanovništvo najbolje zna kako se živi s prirodom. Oni poznaju, vole i poštuju svoje Lonjsko polje i zato njih treba slušati. Zato je vrijedna i ova manifestacija koja promovira Lonjsko polje.“ rekao je Goran Gugić, ravnatelj Javne ustanove park prirode Lonjsko polje.
Kutinsko selo i Lonjsko polje se promijenilo. Kako je bilo nekad prisjetio se Josip Prevendar jedan od najstarijih stanovnika Kutine rođen u Kutinskom selu. Stari kutinski profesor i učitelj brojnih generacija Kutinčana u novom broju lokalnog Moslavačko lista uz Dan močvara objavio je članak o Lonjskom polju u prošlosti. „Ja sam rođen ovdje i ovo je moj mali dar budućim generacijama. Jer, vrijeme radi svoje i nadam se da će ovaj tekst biti dobra osnova za ozbiljnije proučavanje. Život nije stao u polju i uz Lonjsko polje i zbog toga treba proučiti sve vrijednosti Lonjsko polje, jer je to biser. Život se ponovo vraća u polje i to će ga sačuvati.“, rekao je Josip Prevendar.
Manifestacija „Budućnost na rubu močvare“ motivirala je i pokrenula lokalno stanovništvo u selima na rubu Lonjskog polja u Moslavini te su se uključili u promociju i očuvanje kulturne i prirodne baštine, starih zanata i tradicijskog života. To bogatstvo predstavljeno je i u folklornom programu kojeg su izveli domaći KUD Seljačka sloga, KUD Tomislav iz Sv. Ivana Žabna i KUD Stružec. Folkloraši iz Stružca zahvalili su što je „Budućnost na rubu močvare“ kod njih započeta, te su s izrazili veliko zadovoljstvo što će na godinu po treći put biti domaćini ove vrijedne manifestacije.

Kutina


Post je objavljen 05.02.2012. u 07:10 sati.