Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Pobjeda djevojci iz Novske, snaši iz Otoka i momku iz Čajkovaca


STARI MIKANOVCI - Po 45. put zabljesnula je u Starim Mikanovcima sva ljepota i raskoš slavonskog narodnog ruha na manifestaciji "Mladost i ljepota Slavonije" - reviji djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama.
Pred oko 350 posjetitelja pokazalo se na pozornici 18 sudionika iz šest hrvatskih županija u kojima se nosilo slavonsko ruho, od Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, preko Brodsko-posavske i Požeško-slavonske pa do Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke. Djevojke, snaše i momci pritom, predstavljajući kraj iz kojeg dolaze, pokazuju i znanje o svojoj narodnoj nošnji, ali i o tradicionalnom češljanju kose kod djevojaka ili pokrivala za glavu kod snaša i momaka. A sve to - jer staromikanovačka je priredba natjecateljskog karaktera - pred stručnim okom etnologa iz slavonskih muzeja. U kategoriji djevojaka najbolje je to učinila Adrijana Božić iz Novske, dok je među snašama pobjedu odnijela Branka Trbljanić-Pićurtina iz Otoka. Među momcima, na prvu poziciju dospio je Matej Maleš iz Čajkovaca. Takav su sud, nakon što je pozornicom prošlo po šest djevojaka, snaša i momaka uređenih po slavonskom običaju, donijele mr.sc. Ljubica Gligorević, stručna suradnica manifestacije iz vinkovačkog Gradskog muzeja, prof. Vlasta Šabić iz Muzeja Slavonije u Osijeku i prof. Jelena Hihlik iz Pakraca. Uz domaći KUD "Šokadija" u glazbenom dijelu gosti su bili tamburaši sastava "Džentlmeni" i Stjepan Jerštek-Štef, a uslijedila je, dakako, i tradicionalna šokačka zabava.
- Zbog lošeg vremena i snijega na cestama, šestero sudionika nije nam moglo doći do Mikanovaca - kaže Marko Martinović, dopredsjednik mikanovačke "Šokadije". Režijom i scenarijem tome je doprinos dao i Himzo Nuhanović, kao i Josip Knežević, čija je scenografija sa slavonskim motivima prednost ovaj put dala tzv. kožuvima i ponjavcima. Prije nekoliko godina je "Mladost i ljepota Slavonije" uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

S.Butigan

Glas Slavonije

Post je objavljen 13.02.2012. u 12:34 sati.