Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In Awake of Poseidon oliti GRT 25.01-20:10 sati,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In Awake of Poseidon oliti GRT 25.01-20:10 sati,blog.dnevnik.hr/feta" />

srijeda, 19.01.2011.

Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In Awake of Poseidon oliti GRT 25.01-20:10 sati

Nastavljamo sa prvom fazom opusa King Crimsona, prezentacijom drugog albuma "In the Awake of Poseidon".

Od svog izlaska pa sve do danasnjih dana ovaj album je predmet zucnih rasprava i na njemu su se slomila mnoga kriticarska koplja. Ocjene od “bljede kopije prvog albuma” preko “logican nastavak u stvaranju i etabliranje simfo rocka kao pravca” do “neospornog remek djela”, ravnopravno su zastupljene u svim recenzija u zadnjih 40-tak godina. Sa svoje osobne strane, nakon toliko godina, gledam ovaj album kao “b” stranu iste medalje, na momente daleko sjajniju od “a” strane na momente nesto bljedju, ali u svakom trenutku inovativnu, intrigantnu i nadasve emocionalno nabijenu do pucanja.
Ali savovi dobro drze i nakon toliko godina !!

Image and video hosting by TinyPic

In the Wake of Poseidon je daleko izrazajniji od svog prethodnika, taman ili bolje receno, darkerski album prepun prekrasnih melodija. Usudio bih se reci da po melodicnosti nadmasuje "In Court of Crimson King". Vidljiv je napredak u angazmanu Frippove gitare, a vocal Greg Lakea nikad vise u kasnijoj karijeri nece zvucati kao na ovom albumu.
Uza svo duzno postovanje prema Emerson Lake & Palmer bandu, Greg Lake je ovdje dostigao svoj kreativni vrhunac.
Band su u ovom razdoblju zadeseile monogobrojne promjene postave. Muzicari i su dolazili i odlazili, svaki ostavljajuci svoj pecat i te kako vidljiv u zvucnoj slici.
Tako se Peter Giles vratio i latio bassa ostavljajuci Greg Lakeu da se koncentrira samo na vokal. Ian McDonald and Michael Giles odlaze da bi se posvetili solo karijerama. Bandu se pridruzuje jazz pijanista Keith Tippett, koji ce svojim pristvom dati jazzy zvuk improvizaciji i istovremeno nagovjestiti orijentaciju sljedeceg albuma “Lizard” o kojem cemo govoriti naknadno.

Image and video hosting by TinyPic

Album otvara tema “Peace” koja ce kasnije posluziti kao most prema ostatku albuma. Leprsavim Gregovim vokalom i pastoralnom atmosferom daje protutezu teskim ritmovima i tamnim textovima koje najavljuje. A najavljuje “Pictures of a City”, tesku i sumornu sliku zagusljivog, sporkog i depresivnog megapolisa. King Crimson je ovdje cak isao korak dalje kad se osvrnemo na 21st Century Schisoid Man.
Poslusajte i prosudite sami

Sofistivcarinija izvedba cak I od 21st Century Schisoid Man. Ono sta je interesantnog vezano uz ovu temu je fakt da je Pictures of the City u sebi je donio embrio necega sta ce se razviti daleko kasnije, donio je podlogu za neponovljivu metalnu trilogiju.
Album nastavlja umirujuca tema, 'Cadence and Cascade', komad leprsave muzike o kome ne triba trosit rici.
Jedina zamjerka bi isla na vokal Gordona Haskella jer virujen da bi Gregov vokal daleko bolje lega.

Sljedeci analogiju Epitafa, sljedi “In The Wake Of Poseidon”, tema po kojoj je album i nazvan. U vec dobro poznatoj maniri, Greg Lake nas svojim vokalom nosi na valovima maste Petera SinfieldaiI Roberta Frippa. Oko ove teme nema dilema I nesuglasica…
Epska melodija, Fripp melotronom majstorski plovi, Greg na vrhuncu. Cisti uzitak…
Peace - A Theme nas uvodi u vrhunac albuma, “Cat Foot”. Sve je na svom mjestu. Fripp u najboljem izdanju, Greg ne moze biti bolji nego je, Keith Tippet daje prepoznatljivu jazz boju.
Za ovo ne triba biti King Crimson fan!
Cat Foot je jos jednom najavio sljedeci briljatni album “Lizard”.
The Devil’s Triangle – jos jedna tema oko koje se lome koplja. Nakon toliko godina izlisno je bilo sta govoriti jer jos uvjek nema jedinstvenog misljenja. A ona idu od jedne krajnosti do druge stoga ne bi nikoga citirao treba poslusati i prosudit.
Mnogi usporedjuju Devils Triangle sa Ummagummom od Pink Floyda ali to je vec toliko subjektivno da ulazi u podrucje spekulacije. King Crimson i Pink Floyd, i pored pripadnosti bliskim pravcima u progresivnoj muzici skoro da i nemaju dodirnih tocaka osim mozda u jednoj koja ocito ide na stetu Pink Floydu, ali tu cemo temu elaborirati drugom prilikom.
Album zatvara Peace - An End. Greg Lake nas svojin vokalom pozdravlja a Frip kaze jedno jednostavno, “see you around”. A to see you around ce protresti temelje moderne muzike.


Image and video hosting by TinyPic

Cilu emisiju mozete skinit sa ove adrese:

Music LP - Underground - treca emisija

feta

- 08:00 - Komentari(0) - Isprintaj

<< Arhiva >>