Održana 3. radionica u sklopu projekta "Eko-recept za čišći svijet"

četvrtak , 13.02.2014.

Treća radionica izrade otpadnog enzima održana je 13. veljače 2014. godine na istom mjestu kao i prve dvije, u restoranu OŠ Vladimir Nazor. Ovoga puta ponovno su sudjelovali naši učenici 6. i 7. razreda, a naučili su učenike 6. d razreda kako izraditi otpadni enzim. Bila je to posljednja od tri radionice. Ponovno ćemo se naći krajem travnja sa sva tri razreda naše susjedne škole i zaokružiti priču nastanka otpadnog enzima. Zatim ćemo prijaviti projekt i nadati se nagradi!

Održana 2. radionica u sklopu projekta "Eko-recept za čišći svijet"

utorak , 11.02.2014.

Druga radionica izrade otpadnog enzima održana je 11. veljače 2014. godine također u OŠ Vladimir Nazor. Ovoga puta naši učenici 5. i 8. razreda naučili su učenike 8. d razreda kako izraditi otpadni enzim. Prepuni dojmova s ugodnog druženja rastali su se do ponovnog susreta koji je zakazan za kraj travnja.

Održali smo projektni dan "Nahranimo ptice zimi"

petak , 07.02.2014.

7. veljače 2014. godine održali smo projektni dan "Nahranimo ptice zimi" pod geslom: Nahranimo ptice zimi, pjevat će nam ljeti! Učenici obiju smjena izrađivali su hranilice za ptice od životinjskog loja i raznih sjemenki i postavili ih u školsko dvorište, a dio i u Mali park u gradu. Na taj način čuvamo biološku raznolikost i razvijamo empatiju prema životinjama, a napose pticama.

Održana 1. radionica u sklopu projekta "Eko-recept za čišći svijet"

ponedjeljak , 03.02.2014.

Eko-škola našega COOR-a Virovitica prijavila se na nagradni natječaj "Mali ekolozi – velike nagrade" s projektom koji proizlazi iz ovogodišnjeg projekta Otpadni enzim – čudotvorna otopina. Projekt je prijavljen pod nazivom EKO-RECEPT ZA ČIŠĆI SVIJET s podnaslovom "Banane i jabuke ti oguli i njihovu koru u plastičnu bocu stavi, pa dodaj vodu i smeđi šećer te čudotvorni otpadni enzim spravi!" Projekt je zamišljen tako da istražimo problem zbrinjavanja kuhinjskih otpadaka naših sugrađana koji žive u stambenim zgradama i obiteljskim kućama bez povrtnjaka i da im ponudimo rješenje – izradu otpadnog enzima. Cilj je putem radionica upoznati i educirati učenike virovitičkih osnovnih škola, a putem njih i njihove obitelji, susjede i prijatelje te užu i širu lokalnu zajednicu na koji način smanjiti količinu kuhinjskih otpadaka: tako da ih pretvorimo u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu, u višenamjensko ekološko sredstvo za čišćenje nazvano otpadnim enzimom. U projektu sudjeluju sva četiri viša razreda našega COOR-a; voditeljica projekta jest učenica 7. razreda Ana Viljevac, a mentorica je voditeljica Eko-škole Izabela Babić.
Provedba projekta započeta je u ponedjeljak 27. siječnja 2014. godine slanjem dopisa, tj. zamolbe za sudjelovanjem u projektu virovitičkim osnovnim školama, a nakon toga provedena je anonimna pisana pripremna anketa o zbrinjavanju kuhinjskih otpadaka koju su ispunili učenici zajedno sa svojim roditeljima.
Radionice izrade otpadnog enzima zamišljene su s provedbom u restoranu škole budući da će se napraviti voćna salatu od voća koje je sada u prodaji, npr. jabuke, banane, naranče; učenici će oguliti voće i narezati ga na kockice te se zasladiti voćnom salatom. Ostatke voća pomiješat će u određenim omjerima s vodom i smeđim šećerom u petlitarskim plastičnim bocama od destilirane i tako započeti proces nastanka otpadnog enzima koji traje 3 mjeseca. Svaki učenik na kraju radionice dobit će „recept“ kako bi naučeno umijeće prenosio dalje svojim ukućanima, susjedima, rodbini i prijateljima. Otpadni enzim koji nastane nakon 3 mjeseca fermentacije moći će koristiti spremačice škole za čišćenje škole i zalijevanje cvijeća.
Prva radionica održana je 3. veljače 2014. godine u OŠ Vladimir Nazor. Naši učenici 6. i 7. razreda naučili su učenike 1. b razreda kako izraditi otpadni enzim. Pritom su se ugodno družili i izvrsno zabavili! Krajem travnja održat ćemo još jednu radionicu u istom sastavu; tada će biti završen proces nastanka otpadnog enzima pa ćemo ga procijediti i on će tada biti spreman za upotrebu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.