Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/eko-virovitica

Marketing

Održana 1. radionica u sklopu projekta "Eko-recept za čišći svijet"

Eko-škola našega COOR-a Virovitica prijavila se na nagradni natječaj "Mali ekolozi – velike nagrade" s projektom koji proizlazi iz ovogodišnjeg projekta Otpadni enzim – čudotvorna otopina. Projekt je prijavljen pod nazivom EKO-RECEPT ZA ČIŠĆI SVIJET s podnaslovom "Banane i jabuke ti oguli i njihovu koru u plastičnu bocu stavi, pa dodaj vodu i smeđi šećer te čudotvorni otpadni enzim spravi!" Projekt je zamišljen tako da istražimo problem zbrinjavanja kuhinjskih otpadaka naših sugrađana koji žive u stambenim zgradama i obiteljskim kućama bez povrtnjaka i da im ponudimo rješenje – izradu otpadnog enzima. Cilj je putem radionica upoznati i educirati učenike virovitičkih osnovnih škola, a putem njih i njihove obitelji, susjede i prijatelje te užu i širu lokalnu zajednicu na koji način smanjiti količinu kuhinjskih otpadaka: tako da ih pretvorimo u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu, u višenamjensko ekološko sredstvo za čišćenje nazvano otpadnim enzimom. U projektu sudjeluju sva četiri viša razreda našega COOR-a; voditeljica projekta jest učenica 7. razreda Ana Viljevac, a mentorica je voditeljica Eko-škole Izabela Babić.
Provedba projekta započeta je u ponedjeljak 27. siječnja 2014. godine slanjem dopisa, tj. zamolbe za sudjelovanjem u projektu virovitičkim osnovnim školama, a nakon toga provedena je anonimna pisana pripremna anketa o zbrinjavanju kuhinjskih otpadaka koju su ispunili učenici zajedno sa svojim roditeljima.
Radionice izrade otpadnog enzima zamišljene su s provedbom u restoranu škole budući da će se napraviti voćna salatu od voća koje je sada u prodaji, npr. jabuke, banane, naranče; učenici će oguliti voće i narezati ga na kockice te se zasladiti voćnom salatom. Ostatke voća pomiješat će u određenim omjerima s vodom i smeđim šećerom u petlitarskim plastičnim bocama od destilirane i tako započeti proces nastanka otpadnog enzima koji traje 3 mjeseca. Svaki učenik na kraju radionice dobit će „recept“ kako bi naučeno umijeće prenosio dalje svojim ukućanima, susjedima, rodbini i prijateljima. Otpadni enzim koji nastane nakon 3 mjeseca fermentacije moći će koristiti spremačice škole za čišćenje škole i zalijevanje cvijeća.
Prva radionica održana je 3. veljače 2014. godine u OŠ Vladimir Nazor. Naši učenici 6. i 7. razreda naučili su učenike 1. b razreda kako izraditi otpadni enzim. Pritom su se ugodno družili i izvrsno zabavili! Krajem travnja održat ćemo još jednu radionicu u istom sastavu; tada će biti završen proces nastanka otpadnog enzima pa ćemo ga procijediti i on će tada biti spreman za upotrebu.



Post je objavljen 03.02.2014. u 23:17 sati.