Naše Pčelice na eko-kvizu

utorak , 29.04.2014.

Vrijedni mali ekolozi našeg Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovali su na Eko-kvizu učenika s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi 22. lipnja u Sisku 29. travnja 2014. godine. Naša ekipa Pčelice sastojala se od učenika: Ana Viljevac, 7. r., Mateja Lovreković, 7. r., Vlado Božić, 7. r. i Josip Mikić, 8. r. u pratnji mentorice Izabele Babić. Kategorije u kojima su se učenici okušali bile su: pismeni test iz područja ekologije, prirode i društva; prezentacija projekta Otpadni enzim – čudotvorna otopina i praktični dio – slaganje slagalice od 80 komada.
Nakon natjecanja posjetili su sisačku renesansnu utvrdu poznatu pod nazivom Stari grad gdje su pod stručnim vodstvom saznali sve o Bitci kod Siska koja se odigrala 22. lipnja 1593. godine. Otuda i naziv školi domaćina.
Uz ugodno druženje s ekolozima iz ostalih županija proveli su prelijepi dan i puni dojmova i stečenih novih prijateljstava vratili se svom zavičaju.

Završne radionice izrade otpadnog enzima u sklopu projekta "Eko-recept za čišći svijet"

ponedjeljak , 28.04.2014.

Ovih dana održali smo 3 radionice u susjednoj osnovnoj školi Vladimir Nazor u sklopu projekta Eko-recept za čišći svijet na kojima je završen proces nastanka otpadnog enzima – nakon 3 mjeseca fermentacije procijedili smo ga i spreman je za upotrebu! S tim projektom sudjelujemo na nagradnom natječaju Mali ekolozi – velike nagrade. Uložili smo veliki trud u njegovu realizaciju i zdušno se nadamo nagradi!
Ovim putem od srca zahvaljujemo djelatnicima OŠ Vladimir Nazor: stručnoj suradnici Marjani Goričanac, učitelju Žarku Klaiću i profesorici Ljiljani Matulec na izvrsnoj suradnji! No najveća hvala učenicima 1.b, 6.b i 8.d razreda na prelijepom druženju putem kojega smo širili svoje ekološko znanje!

Prikupili smo 35 kg EE otpada

Preporuka organizatora akcije Zelena čistka bila je da tjedan dana prije provođenja akcije u dogovoru s ovlaštenim sakupljačem za EE otpad organiziramo skupljanje malog elektronskog i električnog otpada (EE otpad), npr. stari mobiteli, kompjuteri, kućanski uređaji pa smo od srijede 23.4. do petka 25.4.2014. prikupljali EE otpad. Ovom akcijom poučili smo učenike i njihove roditelje što sve obuhvaća EE otpad i smanjili njegovu količinu odloženu u komunalni otpad. Prikupili smo 35 kg EE otpada koji su 28.4.2014. odvezli djelatnici odjela EE otpada virovitičke tvrtke Flora VTC d.o.o.

Sudjelovali smo u akciji "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš"

petak , 25.04.2014.

25. travnja 2014. godine po drugi puta sudjelovali smo u najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj, u akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Očistili smo okoliš u okolici Centra – dvorište Centra i igralište, okolne ulice i okolna dječja igrališta.
U akciji je sudjelovao 51 učenik i 15 učitelja u pratnji. Prikupljeno je 20 kg otpada: 12 kg papira, 6 kg plastike i 4 kg nesortiranog komunalnog otpada.
Osmijeh na licima svih sudionika pokazatelj je uspjele akcije i velikog zadovoljstva učinjenim! Pa čak nas ni kiša nije uspjela pokolebati u naumu da očistimo dječje igralište u blizini Centra. Vrlo rado odazvat ćemo se na ovu akciju i sljedeće godine!


Sudjelovali smo u akciji "Zeleni korak"

utorak , 22.04.2014.

Dm i partneri projekta s veseljem su pozvali sve učenike našeg Centra da se uključe u već tradicionalnu akciju prikupljanja staroga papira u sklopu dm green city projecta 2014. – Akciju Zeleni korak. Pozivaju i sve naše učitelje da ih pritom motiviraju i podrže kako bi kroz ovu veliku ekološku akciju naučili kako aktivno sudjelovati u zaštiti prirode.
Budući da se akcija sakupljanja starog papira redovito provodi u našem Centru, rado smo se već po drugi puta odazvali pozivu i priključili se akciji. Akcija je trajala od 7. do 21.4.2014. godine, tj. do odlaska na proljetne praznike. Šest najboljih škola koje sakupe najviše starog papira bit će pozvano na dodjelu dm green city nagrada gdje će im biti uručena nagrada i priznanje za postignuće koje su ostvarile po pitanju očuvanja okoliša. Vaganje, otkup i preuzimanje staroga papira odvijat će se u razdoblju od 21.4. do 5.5.2014., a prema dogovoru škole s Unijapapirom d.d. Svaka škola koja sudjeluje u akciji Zeleni korak bit će nagrađena od strane Unijapapira s iznosom ekvivalentnim otkupnoj cijeni po jedinici težine (250 kn/toni), a novac će Unijapapir doznačiti školama u roku od 30 dana od dana objave rezultata akcije.
Djelatnici tvrtke Unijapapir iz Osijeka 22.4.2014. odvezli su naš prikupljeni papir, a prikupili smo 300 kg.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.