Radionica Eko-škole

četvrtak , 11.06.2015.

U četvrtak, 11. lipnja 2015. g. povodom Dana našega Centra održana je radionica Eko – škole „Plastično je fantastično“ pod vodstvom voditeljica Maje Polović i Manuele Fett.
Cilj je našeg projekta da kao Eko - škola malim koracima doprinesemo rješavanju problema plastičnih boca.
Temeljni je cilj projekta upoznati i educirati učenike našeg Centra da su plastične boce zapravo korisni otpad, vrijedna sekundarna sirovina čijom se reciklažom može dobiti novi proizvod.
Od plastičnih boca izradili smo nove uporabne predmete kao što su narukvice, posudice za cvijeće, držaći za mobilne aparate, bojice, olovke i dr.
Putem radionica educirali smo učenike kako primijeniti naučeno znanje u svakodnevnom životu.

Obnovili smo status Eko-škole - pripadamo V. zlatnoj generaciji!

petak , 15.05.2015.

U petak 15. svibnja 2015. godine nazočili smo svečanosti podjele certifikata i zelenih zastava.
Ovogodišnjoj svečanosti prethodilo je i uručenje nagrada i certifikata Eko-školama koje su sudjelovale u projektu „Eko-paket“ (tvrtka Tetra-pak) i kampanji za „Za manje otpada“ (FEE). Učenici iz Zagreba otpjevali su prisutnima i prezentirali svoju Eko himnu koja nosi naziv „Eko-eko“.
Nakon svečanosti u Zagrebu predstoji nam upriličiti školsku svečanost ponovnog podizanja Zelene zastave. Tako smo nakon dvije godine obnovili status te sada pripadamo V. zlatnoj generaciji Eko-škola čime se izuzetno ponosimo.

„ZELENA ČISTKA“

petak , 17.04.2015.

I ove godine, 17.4.2015. učenici našeg Centra i korisnici Poludnevnog boravka sa svojim učiteljicama i učiteljem uključili su se u kampanju „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“.
Akcija okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.
Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada iz prirode kao i podizanje razine svijesti kod naših učenika o čistom okolišu.
Akcija je bila u petak, 17. travnja kada smo čistili bližu okolicu našeg Centra. Očišćen je put i skupljeno je 13 vreća smeća.
Na taj način pokazujemo koliko zaista volimo svoju zemlju ako se udružimo i zajedničkim snagama čistimo.

Održali smo projektni dan Nahranimo ptice zimi

četvrtak , 15.01.2015.

15. siječnja 2015. godine održali smo projektni dan Nahranimo ptice zimi. Učenici iz jutarnje i popodnevne smjene te korisnici poludnevnog boravka izrađivali su hranilice za ptice od životinjskog loja i raznih sjemenki i postavili ih u školsko dvorište, a dio i u Mali park u gradu. Na taj način čuvamo biološku raznolikost i razvijamo empatiju prema životinjama, a napose pticama.



Projektni dan Eko-škole

srijeda , 22.10.2014.

U ponedjeljak 20. listopada 2014. u našem se Centru održao Projektni dan Eko-škole. Prijavljeni su učenici rješavali eko-kviz, a ostali učenici bojili su eko-bojanke, nakon čega su izložili radove u holu Centra. Nakon toga su uslijedile eko-radionice, a prekrasni rezultati rada prikazani su također u holu. Učenici su izrađivali lutke od komušine, ukrašavali staklenke i druge materijale kako bi postali vaze za cvijeće, izrađivali su razne slike od jesenskog lišća i drugog prirodnog materijala, ukrašavali posude za olovke.

Učenici i učitelji su se obradovali eko-užini koju je pripremala naša kuharica uz pomoć stručnih suradnica. Bilo je tu pogačica sa špinatom i kolača od mrkve. Iza toga je uslijedila radionica Plastično je fantastično gdje su učenici naučili izrađivati nove proizvode od postojećih pvc materijala odnosno plastičnih vrećica i boca. Učenici su na kraju projektnog dana igrali eko-igre: velika podna igra za više razrede i skupine te slaganje puzzli za niže razrede i skupine. Proglašeni su pobjednici eko-kviza koji će nastupiti na međužupanijskom natjecanju u eko-kvizu, a to su u kategoriji 4. i 5. razreda: Božica Čizmarević, 4.r., Danijela Gutić, 5.r., u kategoriji 6., 7. i 8. razreda su pobjednici: Antonio Hlavaček, 6.r., Josip Gadanac, 7.r., Damir Perković, 7.r. Čestitamo pobjednicima!

Također se ovim putem zahvaljujemo na dolasku u naš Centar gospodinu doc.dr.sc. Anti Kutli, predsjedniku Udruge Lijepa Naša, što nas je obišao i popratio naš projektni dan te nam poklonio nove edukativne bojanke s radnim zadacima velikoga formata Čuvari prirode.

Dan kruha

srijeda , 15.10.2014.

˝Blago danu koji počne mirisima kruha!
Ništa tako ne miriše, što god da se skuha.
Pekare nas tako mame od ranoga jutra.
Oduvijek je tako bilo, a bit će i sutra.˝

Svake godine početkom listopada, obilježavamo Dan kruha kada se zahvaljujemo Nebeskom Ocu za sve plodove koje nam je zemlja podarila.
Dana 14.10.2014. i naša škola obilježila je Dan kruha uz prigodan program na kojem su sudjelovali učenici izvodeći razne recitacije i igrokaze uz pjesmu i ples.
Uz molitvu i blagoslov zahvalili smo Bogu koji nas ljubi i daruje nam obilje raznovrsnih plodova koji ne samo da su očaravajući po svom izgledu nego i bogatstvu okusa koje nam nude. U jutarnjoj smjeni plodove i kruh blagoslovio je fra Klaudio, a u popodnevnoj vjeroučiteljica Dijana. Na kraju su se svi učenici i učitelji zasladili kruhom i pekarskim slasticama koje su sami pripremili.

Dan zaštite ozonskog omotača

srijeda , 24.09.2014.

Dana 16.9.2014. obilježili smo Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača.
Učenici iz jutarnje i popodnevne smjene obilježili su ovaj datum u svom školskom dvorištu. Svaki razred i odgojno-obrazovna skupina sa svojim učiteljicama imala je mali zadatak: pronaći malu pločicu sa sličicom koja se nalazila u dvorištu Centra te nakon toga složiti puzzle sa simbolikom zaštite ozonskog omotača. Učenici su vrlo rado sudjelovali u slaganju puzzli. U jutarnjoj smjeni najbrži su bili učenici odgojno-obrazovne skupine 1 sa svojom voditeljicom Nenom Krpan dok su u popodnevnoj smjeni najbrži bili učenici 4. razreda s učiteljicom Jasnom Mihalić.
Na kraju smo se svi okupili oko drveta držeći se za ruke predstavljajući veliki zaštićeni ozonski omotač.

Učenici 7. razreda posjetili Floru Vtc d.o.o.

utorak , 10.06.2014.

Učenici 7. razreda našega COOR-a Virovitica sa svojom razrednicom Izabelom Babić, koja je ujedno i voditeljica Eko-škole, 10. lipnja 2014. godine posjetili su tvrtku Flora Vtc d.o.o. Bio je to još jedan u nizu brojnih posjeta koje su ostvarili u sklopu razrednog projekta „Samostalnost u životu“, odnosno projekta Centra „Život u zajednici", a u koji se kroz sve aktivnosti očuvanja okoliša i biološke raznolikosti uključila i Eko-škola. Ljubazni gospodin Tomislav Uzel, zadužen za zbrinjavanje korisnog otpada, proveo ih je kroz pogon i pokazao im koje to sve vrste otpada Flora zbrinjava. Predali su mu 10 kg starih baterija prikupljenih u Centru tijekom školske godine. Na kraju obliaska počastili su se i dobili nove kutije za prikupljanje papira, tzv. papirke i kutije za stare baterije.

Sadnja sadnica cvijeća u dvorištu Centra

ponedjeljak , 12.05.2014.

Od 7. do 12.5.2014. godine učenici našeg Centra zajedno sa svojim učiteljicama uređivali su školski okoliš sadnjom sadnica ljetnica i trajnica koje nam je kao i svake godine u ovo doba donirala Flora Vtc d.o.o.
Učenici su prvo pripremili gredice, a potom posadili sadnice. Nadamo se da će uređenje doprinijeti što ljepšem školskom vrtu s obzirom na to da ćemo se ponovno natjecati za najljepši školski vrt u Hrvatskoj.

Naše Pčelice na eko-kvizu

utorak , 29.04.2014.

Vrijedni mali ekolozi našeg Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovali su na Eko-kvizu učenika s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi 22. lipnja u Sisku 29. travnja 2014. godine. Naša ekipa Pčelice sastojala se od učenika: Ana Viljevac, 7. r., Mateja Lovreković, 7. r., Vlado Božić, 7. r. i Josip Mikić, 8. r. u pratnji mentorice Izabele Babić. Kategorije u kojima su se učenici okušali bile su: pismeni test iz područja ekologije, prirode i društva; prezentacija projekta Otpadni enzim – čudotvorna otopina i praktični dio – slaganje slagalice od 80 komada.
Nakon natjecanja posjetili su sisačku renesansnu utvrdu poznatu pod nazivom Stari grad gdje su pod stručnim vodstvom saznali sve o Bitci kod Siska koja se odigrala 22. lipnja 1593. godine. Otuda i naziv školi domaćina.
Uz ugodno druženje s ekolozima iz ostalih županija proveli su prelijepi dan i puni dojmova i stečenih novih prijateljstava vratili se svom zavičaju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.