Dani kruha u našem Centru

utorak , 23.10.2012.

Obilježili smo Dane kruha uz prigodne aktivnosti.

Učenici su sa svojim učiteljicama ispekli raznorazna peciva, kolačiće i ostale pekarske proizvode u našem Centru, a neki su ih učenici ispekli sa svojim majkama i bakama kod kuće, tako da su naši stolovi bili obogaćeni hranom koju je blagoslovio fra Vjekoslav u jutarnjoj smjeni i pater Matej u popodnevnoj smjeni učenika. Osim ove predivne izložbe kruha, na stolovima su se našli i razni plodovi zemlje.

Učenici su se dobro pripremili sa svojim točkama, posebice folklornim izvedbama pjesama gdje su se učenici pokazali u tradicionalnim nošnjama i frizurama. Ostali su nam se predstavili recitacijama, igrokazima, a priredbe su završile uz puno pjesme i plesa i naravno uz konzumaciju vlastitih pekarskih proizvoda.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Dani kruha - radionica u Muzeju

srijeda , 17.10.2012.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.
Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. (http://www.lijepa-nasa.hr/dani-kruha)

Povodom Dana kruha, učenici produženog boravka i 8. razred popodnevne smjene posjetili su Gradski muzej Virovitica. Prisustvovali su prezentaciji muzejskih predmeta Etnografske zbirke koji su služili za čuvanje brašna, pripremanje tijesta i pripravu kruha. Kroz interaktivno vodstvo putem izloženih muzejskih predmeta upoznali su se s nastankom brašna i njegovim čuvanjem u škrinjama i tkanim vrećama, zatim s postupkom izrade tijesta u velikim drvenim koritima sa stalkom „naćvama" te pripravom kvasa za buduće kruhove. Vjerna maketa krušne peći koju je izradio Marijan Volenik približila je malim posjetiteljima nekadašnji proces pečenja kruha, a pletene posude „simplice" i tkani tekstil kako je izgledao tradicijski stol.

Za kraj su učenici učiteljicama i kustosicama Muzeja pokazali vještine pravljenja raznih oblika od tijesta.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

PROJEKTNI DAN EKO ŠKOLE - "SPASIMO PRIRODU"

četvrtak , 04.10.2012.


Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada 2012., održan je Projektni dan Eko škole u našem Centru pod nazivom „Spasimo prirodu“. Opći je cilj našeg Eko dana razvijati svijest učenika, nastavnika i svih djelatnika škole, kao i roditelja da priroda ne poznaje otpad, da reciklažom racionalno trošimo energiju i prirodne resurse i time čuvamo prirodu i naš planet.

Na početku Eko dana održan je Eko kviz učenika i to za učenike 4. i 5.razreda gdje je sudjelovalo 7 učenika i za učenike 6., 7. i 8. razreda gdje je sudjelovalo 18 učenika. Teme eko kviza vezane su uz vjeronauk, čistoću okoliša i prostora, osobnu čistoću i zdravlje, promet i prirodu. Fran Karlo Matušin (4.r.) i Tihomir Serenčeš (8.a r.) osvojili su prvo mjesto i zaslužili male nagradice.

U desetak radionica zadatak je bio samostalno napraviti ekološki prihvatljiv proizvod za osobnu upotrebu, upotrebu u kućanstvu, kao ukras, hranu ili nešto drugo. Spremno smo prionuli poslu i pokazali kreativnost u osmišljavanju novih načina primjene već iskorištenih, pa čak i odbačenih predmeta. Svi su se s mnogo oduševljenja prihvatili novih izazova i tako na radionicama izrade eko podmetača, okvira, posuda za olovke, figurica od tuljaka, izradi broševa, cvijeća od najlonki, kestenka i jesenka, figurica od kumušine, cvijeća od lišća, ukrasa od plodova jeseni, ukrašavanja posudica i izrade posudica od komušine načinili mnogo ekološki prihvatljivih proizvoda i tako pridonijeli spasu naše prirode i našeg planeta.

Posebno bismo željeli istaknuti radionicu pod nazivom „Od vrećice do srećice“ koja je organizirana u suradnji s djelatnicama Gradskog muzeja Virovitica, a koju su vodile kustosice Muzeja Anamarija Kučan i Jasmina Jurković Petras. Radionica se bazirala na prezentaciji postupka recikliranja plastičnih vrećica glačanjem te na izradi malih uporabnih predmeta iz tako dobivene sirovine šivanjem rukom i šivaćom mašinom. Učenici su pokazali veliku spretnost i timski rad. S velikom pažnjom i koncentracijom usvojili su novu vještinu i izradili vesele, šarene i maštovite torbice i pernice recikliranjem plastičnih vrećica, jednog od bitnih ˝problema˝ svakodnevice konzumiranja i gomilanja teško razgradivih nusprodukata naših potrošačkih navika.

Nakon Eko radionica učenici su se zabavili uz razne Eko igrice. Niži razredi sudjelovali su u igrama Eko memorya (igre pamćenja) u kojemu su slikice bile vezane uz zaštitu prirode i životinja i u Eko puzzlama gdje su slikice bile vezane uz zaštitu i brigu o prirodi. Učenici viših razreda sudjelovalii su u velikoj igri pod nazivom „Spasimo prirodu“. Pobjednici igara bili su nagrađeni malim slatkim nagradicama.

Za učenike viših razreda također je organizirano predavanje medicinske sestre na temu Puberteta, higijene i zdravlja.

Naša kuharica pobrinula se da taj dan učenici imaju Eko doručak te ih je tako počastila finim pogačicama od špinata i slatkim jabukama.
Na kraju Eko dana zajedno smo se prošetali hodnikom našeg Centra i divili se izložbi naših ekološki prihvatljivih proizvoda kao rezultatu naših radionica.

Kao koordinatorica i voditeljica Eko škole koristim ovu prigodu da izrazim svoje divljenje i najiskrenije čestitke svim djelatnicima na spremnosti da timski, a svatko u okviru svoje struke, pridonese ostvarivanju ovakvih, učenicima posebno zanimljivih, projekata.

Koordinatorica Eko škole
Manuela Miljak

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.