Državna i svehrvatska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, Labin, 13. listopada 2013.

nedjelja , 13.10.2013.

13. listopada 2013. godine naš Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovao je na 22. Državnoj i svehrvatskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Domaćin je bila Istarska županija, grad Labin. Ovu manifestaciju na razini dječjih vrtića, učeničkih domova, osnovnih i srednjih škola ove je godine organizirala Udruga Lijepa naša bez Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ali pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Iako je osnovni smisao ovog projekta, kroz izložbu plodova zemlje, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti, on ima i svoje druge dimenzije. Duhovna dimenzija ovog projekta iskazuje se izložbom i štovanjem kruha, izvora životne i duhovne snage. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda kao dio nacionalne kulturne baštine. Ekipu Centra činili su učenici članovi eko-patrole i Odbora Eko-škole Mateja Lovreković i Ana Viljevac iz 7. razreda i Vlado Božić iz 8. razreda pod mentorstvom voditeljice Eko-škole Izabele Babić. Uz nas našu županiju predstavljala je i Osnovna škola Davorin Trstenjak iz Čađavice.
U subotu, 12. listopada 2013. godine ekipa je puna entuzijazma krenula na dug put. Noćenje je organizirano u hotelu Miramar u Rapcu pa je to bila izvrsna prilika nekim učenicima da po prvi puta vide more. Po dolasku u hotel oko 18 sati, nakon smještaja u sobe, prošetali smo uz more. Uslijedila je večera i odlazak na počinak. U nedjelju ujutro odmah nakon doručka i oblačenja u narodne nošnje krenuli smo put Labina na Smotru. Vlado i Mateja nosili su virovitičku nošnju, a Ana i učiteljica Izabela pitomačku; naputak organizatora bio je da sudionici budu obučeni u nošnje užeg zavičaja. Po dolasku u Osnovnu školu Ivo Lola Ribar gdje se održavala Smotra uredili smo svoj štand plodovima zemlje, krušnim proizvodima, tradicionalnim kolačima – pita s jabukama i šape – lutkicama od komušine te medom i šećerom budući da je naša županija „najslađa“. Nakon razgledavanja štandova uslijedilo je svečano otvorenje Smotre uz prigodne pozdrave predstavnika škole, grada, županije, Udruge Lijepa naša i visokog pokrovitelja te uz prigodni kulturno-umjetnički program učenika. Zatim smo sudjelovali u procesiji i svečanoj svetoj misi s prinosom darova. Podijelili smo sve svoje eksponate posjetiteljima Smotre i susjedima izlagačima, a i sami smo kušali kruh, peciva i kolače iz raznih krajeva lijepe naše, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Vojvodine. Po završetku Smotre umorni i iscrpljeni, ali prepuni dojmova i stečenih novih prijateljstava kako učenika tako i mentora krenuli smo na dug put svojim kućama. Putujući nagledali smo se prekrasnih hrvatskih krajolika: od kontinentalnih ravnica preko goranskih planina do obale Istre i njezine unutrašnjosti. Pratilo nas je Sunce, kiša pa opet Sunce. Uistinu bogato iskustvo! Veselimo se da i iduće godine ponovno imamo čast sudjelovati u ovako prekrasnom događanju, a domaćin će biti Ličko-senjska županija, grad Udbina.


"Jesen u gradu"

subota , 12.10.2013.

U subotu 12. listopada 2013. godine naši učenici i učitelji sudjelovali su na prvoj ekološko-edukativnoj i prodajnoj izložbi pod nazivom „Jesen u gradu“ u organizaciji Ekološkog društva Virovitica i Flore Vtc d.o.o., a pod pokroviteljstvom i suorganizacijom grada Virovitice i Turističke zajednice grada Virovitice. Predstavili su proizvode koje su izradili učenici na Projektnom danu Eko-škole i učenici Učeničke zadruge „Mali Mikeši“.

Školska svečanost Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

četvrtak , 10.10.2013.

10. listopada 2013. godine u našem Centru održana je školska svečanost Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Prigodna priredba uz proglašenje pobjednika eko-kviza održanog na Projektni dan Eko-škole 4. listopada 2013. godine, blagoslov svećenika, blagovanje kruha i krušnih proizvoda i izložbu kruha i krušnih proizvoda te plodova zemlje održana je u obje smjene učenika.
Učenici su sa svojim učiteljicama ispekli raznorazna peciva, kolačiće i ostale krušne proizvode u našem Centru, a neki su ih učenici ispekli sa svojim majkama i bakama kod kuće, tako da su naši stolovi bili obogaćeni hranom koju je blagoslovio fra Klaudio u jutarnjoj smjeni i fra Vjekoslav u poslijepodnevnoj smjeni učenika. Stolovi su također bili prepuni i plodova zemlje što ih doniješe učenici. Reprezentativni primjerci izložbe izložit će se na 22. Državnoj i svehrvatskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 13. listopada 2013. godine u Labinu.
Pobjednici eko-kviza jesu: u kategoriji 4. i 5. razred 1. mjesto Antonio Hlavaček, 5.r., 2. mjesto Daniela Gutić, 4.r. i 3. mjesto Zlatko Salopek, 5.r.; u kategoriji 6., 7. i 8. razred 1. mjesto osvojio je Josip Mikić, 8.r., 2. mjesto Vlado Božić, 8.r. i 3. mjesto Nikola Vedriš, 8.r. Čestitamo izvrsnim ekolozima!
Učenici su se na priredbama predstavili s recitacijama, pjesmom i igrokazom, a najzapaženiji je bio upravo igrokaz uz pjesmu pod nazivom Pekarski bećarac.

Projektni dan Eko-škole

petak , 04.10.2013.

Projektni dan Eko-škole našeg Centra obilježili smo na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada 2013. godine Opći je cilj projektnog dana bio razvijati svijest učenika, nastavnika, svih djelatnika škole, kao i roditelja da priroda ne poznaje otpad, da reciklažom racionalno trošimo energiju i prirodne resurse i time čuvamo prirodu i naš planet.
Projektni dan odvijao se u obje smjene učenika. Na samom početku održao se eko-kviz i to u dvije kategorije: za učenike 4. i 5. razreda te za učenike 6., 7. i 8. razreda. Teme eko-kviza vezane su uz vjeronauk, čistoću okoliša i prostora, osobnu čistoću i zdravlje, promet i prirodu. Pobjednici eko-kviza bit će proglašeni u četvrtak 10.10.2013. godine na školskoj svečanosti Dani kruha u obje smjene budući da se u istoj kategoriji nalaze učenici i jutarnje i poslijepodnevne smjene.
Zatim je održano desetak radionica u kojima je zadatak bio samostalno napraviti ekološki prihvatljiv proizvod za osobnu upotrebu, upotrebu u kućanstvu, kao ukras ili nešto drugo. Učenici su pod vodstvom učitelja pokazali veliku kreativnost pa su od već iskorištenih, pa čak i odbačenih predmeta izradili podmetače, okvire za slike, posudice za olovke, ukrasne posudice, lutkice, pernice, torbice za mobitel, torbe… Jedna od radionica bila je i radionica recikliranja plastičnih vrećica glačanjem i iz tako dobivene sirovine šivanjem rukom uporabnih predmeta (projekt Eko-škole Od vrećice do srećice započet prošle školske godine).
Nakon toga uslijedila je prezentacija novog projekta Eko-škole pod nazivom Otpadni enzim – čudotvorna otopina. Učenici svake smjene raspoređeni u dvije skupine zajedničkim snagama napravili su voćnu salatu: oprali su sezonsko voće koje su sami donijeli od kuće – jabuke, kruške, grožđe, dunje i breskve; narezali su voće na kockice te se zasladili voćnom salatom. Ostatke voća i otpatke od guljenja pomiješali su s vodom i smeđim šećerom u plastične boce (u omjeru voćni otpaci: voda: smeđi šećer 3:10:1) i tako započeli proces nastanka otpadnog enzima. Svaki učenik na kraju radionice dobio je „recept“ kako bi naučeno umijeće prenosio dalje svojim ukućanima, susjedima, rodbini i prijateljima.
Potom su se učenici zabavili uz razne eko-igre. Niži razredi sudjelovali su u igrama pamćenja i slagali su slagalice, a sličice u igrama bile su vezane uz zaštitu prirode i životinja. Učenici viših razreda sudjelovali su u velikoj podnoj igri pod nazivom „Spasimo prirodu“. Pobjednici igara bili su nagrađeni malim slatkim nagradama.
Naša kuharica pobrinula se da učenici imaju eko-užinu pa ih je počastila pogačicama sa špinatom i kolačem od mrkve iz našeg školskog povrtnjaka.
Na kraju Projektnog dana učenici su se prošetali predvorjem našeg Centra i divili se izložbi eko-bojanki i ekološki prihvatljivih proizvoda kao rezultatu radionica.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.