Uzgojni zahvati u cvjećarstvu i povrćarstvu

petak , 08.04.2016.

Danas ćemo malo o uzgojnim zahvatima. Imamo četiri uzgojna zahvata, a to su: pikiranje,pinciranje,dekaptiranje i senkovanje.

Pikiranjeje presađivanje biljke u fazi kotiledona s ciljem da se razvije bolji korjenov sistem , te da se omogući biljci normalno pritjecanje vanjskih vegetacijskih faktora. Pikiranje možemo vršiti u sandučiće, lončiće ili klijališta.



Kotiledon je prvi listić koji se razvija na stabalcu embrija.

Pinciranjeje uzgojni zahvat koji se koristi u cvjećarstvu i povrćarstvu, a predstavlja odstranjivanje postranih izboja ,pupova ili mladica. Pinciranjem prije cvatnje razvijaju se raskošni cvijetovi, a nakon cvatnje razvijaju se krupniji plodovi.

Dekaptiranjeje uzgojni zahvat koji se provodi u cvjećarstvu i povrćarstvu , a predstavlja otkidanje vegetativnog vrha glavne stabljike. Na taj način se kod ukrasnih vrsta postiže grmolik rast odnosno aktiviraju se postrani ili spavajući pupovi.kod vrsta koje donose plodove dekaptiranjem dobivamo manji broj krupnih plodova i postižemo raniju zrelost.

Senkovanje provodi se isključivo u cvjećarstvu. Najčešće senkujemo biljke sa loncima u velike posude (žardinjere) ili se može vršiti senkovanje jednogodišnjeg cvijeća u klijališta.

Oznake: kotiledon, pinciranje, pikiranje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.