Dinah Jefferies Supruga vlasnika plantaže čaja

srijeda , 12.04.2017.




Supruga vlasnika plantaže čaja
Izavač: Mozaik knjiga



Devetnaestogodišnja Gwen iz Engleske odlazi u Cejlon za svojim novim suprugom kako bi započela novi život. Dočekuje je Laurence koji se drži suzdržano i tajnovito. Kako stalno ima posla na plantaži Gwen sama istražuje svoj novi dom. Istražujući plantažu pronalazi tajni prolaz , a na kraju prolaza jedan grob. Kada Gwen zatrudni Laurence je presretan, ali nakon porođaja Gwen mora donijeti tešku odluku koja će joj uvelike promijeniti život. Njena tajna će biti dugo skrivana, ali doći će trenutak kada će morati otkriti istinu svojemu suprugu. Hoće li tajne koje oboje skrivaju uništiti njihov brak?


Kada bi vam pisala malo više sadržaja izgubila bi se tajnovitost cijele knjige. Nešto slično imate na koricama ove divne knjige. Divna ljubavna priča koja vas vuče da čitate do kraja. Ima predivnih opisa Cejlona, plantaže, pa čak i koje procese čaj prolazi do samog pakiranja. Opisa ima taman toliko koliko bi trebalo da steknete dojam kako sve izgleda, vrlo su životopisni i imate dojam kao da ste tamo ili kao da gledate film. Radnja se događa davne 1925. godine pa na dalje , te su u tom kontekstu vrlo dobro prikazani odnosi slugu i vlasnika. Prikazuje se da je nekim likovima vrlo bitna boja kože i to stalno naglašavaju, dok s druge strane glavnom liku boja kože nije bitna i smatra da se prema svima treba odnositi kao ljudima , a ne raditi klasnu razliku po boji i statusu. Glavni lik po tom pitanju ima jako čvrst stav. A koji glavni lik je u pitanju?

Ono najvažnije i najbitnije je da smatram kako ni jedna žena ne bi trebala donijeti odluku koju je donijela junakinja ove priče.. pa čak ni u ono kolonijalno doba. Gwen prolazi kroz cijeli niz osjećaja i ti osjećaji su tako dobro istaknuti da se u jednom trenutku smijete ,a u drugom plačete zajedno sa glavnim likom. Vrlo emotivna i dirljiva obiteljska priča i nimalo dosadna.


Po opisima krajolika usporedila bi je sa Mirisom šafrana koja je također bila živopisno opisana. Ako vam se Miris šafrana sviđao onda je ovo prava knjiga za vas, a i ako vam se nije sviđala knjiga mislim da bi ovu svakako trebali pročitati. Mene se jako dojmila i svakako je preporučam.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.