Određivanje tehnološke zrelosti

četvrtak , 05.05.2016.

Određivanje tehnološke zrelosti nam je bitno kod jednokratne berbe povrća.
Tehnološka zrelost je stupanj zrelosti kada se produktivni dijelovi biljke najkvalitetniji za jelo. Tehnološka zrelost može se odrediti kemijskom analizom ili ocjenjivanjem organoleptičkih osobina. Prilikom kemijske analize određuje se suha tvar u povrtnim kulturama odnosno najčešće se određuje količina ugljikohidrata ,bjelančevina,pojedinog karakterističnog vitamina ili minerala. Određivanje tehnološke zrelosti ocjenjivanjem organoleptičkih osobina određuje se kondiciono stanje, krupnoća, težina, boja, oblik,miris jestivog djela.

Na primjer: određivanje tehnološke zrelosti graška kemijskom analizom kod kojeg se utvrđuje omjer škroba i šećera u istom omjeru. A na osnovu organoleptičkih osobina tehnološka zrelost se određuje po dužini, bojii krupnoći sjemena.

Fiziološka zrelostje stupanj zrelosti kada biljka ima razvijeno sjeme odnosno kada je spremno za reprodukciju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.