Sokol Monika McCarty

nedjelja , 01.05.2016.



Drugi roman iz serijala Čuvari visočja

Izdavač: Mozaik knjiga

Nakon kratke vladavine kao škotski kralj Robert Bruce bude svrgnut sa prijestolja od Edvarda kralja Engleske. Rat između Škotske i Engleske se nastavlja.Bruce i njegovi Highlanderi moraju se skrivati po otočju, jer ako ih Edvard ulovi biti će vješani. Highlanderi planiraju novi napad , a u organizaciji i putu za slobodu najviše će mu od pomoći biti Sokol. Erik McSorley "Sokol" je najbolji moreplovac i nikad nije naišao na ženu koju ne može osvojiti sve dok kraj irske obale iz mora ne izvuće mokru,polugolu "dadilju". Dadilja imenom Ellie je zapravo lady Elyne de Burgh, kći jednog od najmoćnijih irskih plemića. Ellie se našla u krivo vrijeme na krivom mjestu u Sireninoj pećini gdje je Sokol imao dogovor sa irskim plaćenicima. Tako su se Sokol i Ellie upoznali jer izvlačeći je iz mora spašava joj život, naime irski plaćenici su je htjeli ubiti. I tako Ellie postaje zarobljenica "gusarima". Putujući na otok Spoon Ellie skoči sa broda pokušavajući pobjeći, ali ne uspijeva u bijegu. Sokol je odličan plivač i sustigne je. Ellie je snažna , odlučna i neodoljiva žena koja odluči dokazati kako je imuna na Erikov šarm -a to je izazov kojem on ne može odoljeti. Boraveći na otoku Spoonu Erik i Ellie se polako upoznaju i počinju se zbližavati.. Ellie shvati da Sokol ima neku tajnu i pokušava doznati o čemu se radi. Nakon nekog vremena povezuje neke činjenice i shvaća da Sokol ustvari nije "gusar". Ali svi imaju tajne pa tako i ona. Ellie i Sokol znaju se žestoko posvađati,prkose jedan drugome ali kemija koja se događa između njih gotovo da se može opipati.

Hoće li Highlanderima uspjeti napad i da li će Bruce ovog puta pobijediti i dulje zadržati krunu? Kakvu ulogu ima jedan mali pauk na početku priče?Koja je veza između Ellie i Brucea? Kako Sokol reagira na Ellinu tajnu? Da li će Ellie uspjeti ukrotiti Sokola, i kako je njihova priča na kraju završila?
Nameće se još puno pitanja koja traže odgovore koje možete naći ako pročitate knjigu.

Na kraju knjige autorica objašnjava stvarne povijesne događaje i ono što je u romanu plod njene mašte. Svi autoričini romani su povijesno-ljubavni u kojima pratimo po jednog Highlandera i njegovu ljubavnu priču. Ni u ovom romanu kao ni u "Poglavaru" ne nedostaje ljubavi, rata, spletka i zavjera.

Uz ovaj roma doživjela sam još jedno lijepo putovanje po škotskom otočju. Divna i zanimljiva priča koja se ne ispušta iz ruku i čita se u jednom dahu.Na nekim dijelovima romana sam se baš lijepo nasmijala , ali bilo je i trenutaka kad sam se baš naživcirala, strahovala ..... Odlična knjiga.

I za kraj recenzije opis Sokola za one koji nisu čitali da posegnu za knjigom.

" Tamna kratka plava kosa bila mu je tek do ušiju, osim dugačkog pramena koji mu je padao preko čela. Za razliku od većine ostalih , brada nije skrivala njegovo čisto, savršeno isklesano lice oštrih crta. Široko , glatko čelo, naglašene jagodice, četvrtasta brada i ponosan nos koji je šokantno-s obzirom na njegovu profesiju -izgledao relativno ravan.Bilo je premračno da bi vidjela boju njegovih očiju , ali je znala da su plave. Žarko plave. Plave boje mora. Plave boje koja ti proždire dušu." str. 55

" On je ili lud ili glup-ili možda oboje. Samo ga treba pogledati, smiješka se kao da se zabavlja kao nikad u životu, kao da se ne nalazi na rubu smrti ili zarobljavanja." str. 81







<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.