Dobrovoljni Vatrogasci Petrinja


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga 
Blog dvd-a Petrinja kao i vatrogasne zajednice grada Petrinje

Kontakt 
DVD Petrinja
Vatrogasna 57
44250 Petrinja
Tel/fax: +385 44 815 233
M.B:03249565
dvdpetrinja@gmail.com

 Linkovi
Petrinjski radio
Petrinjski radio-izvor većine informacija na ovom blogu

H.V.Z.
Portal Hrvatske vatrogasne zajednice

Vatrogasni portal
Portal Hrvatskih vatrogasaca

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

 Petrinjski radio
Ovim se pismeno zahvaljujem Petrinjskom radiju na svesrdnoj pomoći pri realizaciji ovog bloga. Bez njihove pomoći ovaj blog bi bio puno siromašniji

 04.05.2010., utorak

Vatrogasci kod gradonačelnika u povodu Sv. Florijana

Petrinja 04.05.2010

Povodom blagdana sv. Florijana gradonačelnik Željko Nenadić susreo se danas s predstavnicima vatrogasaca Grada Petrinje. Tom je prilikom gradonačelnik podsjetio na važnu ulogu vatrogasaca. „Mogu primijetiti da sve ono što je dosad napravljeno je napravljeno uz veliko odricanje vas i vaših postrojbi i mi kao Grad smo ponosni na svoje vatrogastvo koje je u velikoj mjeri i odraz povratka i obnove života na ovim prostorima“.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ljubo Orabović kazao na području grada djeluje 572 vatrogasca, od čega njih 136 operativnih. „Ove godine nadamo se da ćemo riješiti problem sa smještajem vozila u Prnjavoru, a trenutno proširujemo i garažu u Budičini. Također, imamo i jedan manji problem s društvom u Maloj Gorici koji je trenutno zastalo s radom“. Naglasio je kako se nada da će i to društvo ponovno profunkcionirati zbog njegove važnosti, a na kraju prijama gradonačelniku je uručio i kip Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 17.04.2010., subota

Prnjavor dobio barjak

Subota 17.04.2010

PRNJAVOR ČUNTIĆKI - Dobrovoljno vatrogasno društvo Prnjavor Čuntićki dobilo je svoj barjak. Zastavu je predsjedniku društva Ivanu Radoševiću uručio kum zastave, zamjenik gradonačelnika, Milan Herceg, a blagoslovio ju je župnik čuntićki pater Petar Žagar. Na godišnjoj skupštini društva Radošević je podsjetio na 1982. godinu i osnivanje društva koje je do Domovinskog rata brojalo 70 članova, a u Domovinskom ratu društvo je ostalo bez ičega. Svoj rad su obnovili 2004. godine, sada imaju 50 članova od ukupno 100 stanovnika Prnjavora i Čuntića.

Stožerno su društvo za taj dio Banovine, a očekuju izgradnju garaže – spremišta za kombi vozilo i vatrogasnu cisternu koju očekuju. Skupštinom DVD Prnjavor završeni su godišnji izvještajni skupovi svih 9 DVD-a na području Petrinje, a vatrogasne zastave još jedino nemaju društva Budičine i Hrastovice koja će je dobiti za ovogodišnju proslavu sv.Bartola.

Na sinoćnjem slavlju domaćine su pozdravili Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, Ivica Šulentić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada, Željko Kardaš, predsjednik Županijske skupštine SMŽ, Ante Barić, predsjednik Kluba veterana i dragovoljaca „Victoria“, Nikica Batinović, načelnik Policijske postaje Petrinja i kum zastave, zamjenik gradonačelnika Milan Herceg.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Tekst: Petrinjski radio 106,9 MHz www.petrinjskiradio.hr
- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 16.04.2010., petak

Izgradnja spomen križeva na Kornatima

Poštovani,
kao što Vam je poznato, a putem raznih medija i vidljivo, na mjestu pogiblja vatrogasaca na Kornatima rade se spomen obilježja stradalih u obliku suhozida - križeva, njih 13.

S obzirom da sudionici izgradnje tih križeva su razne udruge, institucije i pojedinci, predloženo je da se i vatrogasci naše županije uključe u izgradnju istih.

S toga pozivam sve zainteresirane da se jave u svoje Vatrogasne zajednice gradova-općina-područja koji imaju želju i da su psiho-fizički spremni da sudjeluju u spomenutoj akciji.

Napominjem da se za ovu akciju mogu uključiti samo fizičko sposobne osobe koje će čitav dan raditi fizičke poslove (prenositi kamenje).

O izboru osoba odgovorni su, prije svega sama DVD-a koja stoje iza svojih članova koji se prijave, a isto tako i Vatrogasne zajednice grada-općine-područja.

Vatrogasne zajednice mogu prijaviti svoje članove do 19.04.2010. godine (ponedjeljak)

O točnom terminu polaska na Kornate javit ćemo nakon prijave zainteresiranih.

Za one koji će sudjelovati u spomenutoj akciji, važno je znati da će se određenog dana putovati rano ujutro s obzirom da se u 7 sati treba biti na trajektu, da moraju imati čvrstu obuću za hodanje po kamenu i dr. Povratak je istog dana navečer.

S poštovanjem,

tajnik VZ S-M Ž:
Miljenko Mikliš

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 03.04.2010., subota

Vatrogasci i Hrvatska žena tradicionalno čuvali Isusov grob

PETRINJA 02/03.04.2010

PETRINJA - I ove godine članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrinja i Udruga „Hrvatska žena“, tradicionalno su se priključili obredima Velikog petka. Nakon Službe riječi o Isusovoj muci, klanjanja križu, pjevanja tužaljki i pričesti, uslijedilo je klanjanje Presvetome ispred Božjeg groba. Stražu pred Božjim grobom držali su članovi DVD-a Petrinja i Hrvatske žene. Ivan Cavrić iz DVD-a Petrinja kaže kako ova tradicija traje već nekoliko godina.

„Grob čuvamo dva sata dok traje taj običaj. Dežuramo u smjenama od po 10 do 15 minuta, zavisno koliko dođe vatrogasaca. Rasporedimo se da to bude svečano i prođe u dobrom tonu, kako bi ljudi bili zadovoljni, a i mi moramo tu neku čast održati.“

Župna crkva svetog Lovre bit će otvorena sutra tijekom cijelog dana. Vatrogasci će i sutra čuvati Isusov grob od 18 do 20 sati kada počinje Obred bdijenja.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 28.03.2010., nedjelja

Mošćeničkim vatrogascima treba vozilo

SUBOTA 27.03.2010

MOŠĆENICA - Najznačajnije u protekloj godini je početak rada s mladima tako da sada mladež DVD-a Mošćenice broji 28 članova i pripremaju se za svoje prvo natjecanje. Također značajno u prošloj godini bila je i proslava 30. obljetnice djelovanja kada je upriličena primopredaja i blagoslov svečane zastave društva čiji je kum, gradonačelnik Željko Nenadić. Tijekom protekle godine nabavljeno je pet interventnih odijela i sedam vatrogasnih odora, a nadopunjena je i vatrogasna oprema u vrijednosti 43 tisuće kuna, istaknuto je, između ostalog, na Godišnjoj skupštini mošćeničkih dobrovoljnih vatrogasaca.

U planu za ovu godinu naznačeno je kako je neophodna nabavka vatrogasnog vozila, kao i provođenje redovnih aktivnosti među kojima je i nastavak pomlađivanja i omasovljavanja društva, te redovito provođenje školskih i taktičkih vatrogasnih vježbi kao i onih u okviru vatrogasnih natjecanja. Na ustrajnom i uspješnom radu Mošćeničanima su čestitali Ljubomir Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, te Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika, koji je podsjetio kako je Grad uspio osigurati sredstva za sanaciju krova na Društvenom domu u Novoj Mošćenici gdje uz ostale udruge i DVD ima svoj prostor, a samim time imat će i bolje uvjete za daljnji rad.


vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica vatrogasci,mošÄýenica


Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 19.03.2010., petak

"Ušli smo u 130. godinu djelovanja" DVD Petrinja ove godine planira posvetiti barjak društva

PETAK 19.03.2010

PETRINJA - „Ove godine ušli smo u 130. godinu našeg djelovanja“, kazao je Ljubo Orabović predsjednik DVD-a Petrinja na redovnoj godišnjoj skupštini. Kako je kazao društvo tijekom sva tri rata nije prekidalo svoj rad, a trenutno broji 121-og člana.
„Ove godine planirano svečanu skupštinu na kojoj ćemo obilježiti 130. godina svog rada, a posvetit ćemo i barjak društva. Njegov kum trebala bi biti obitelj Gavrilović“, najavio je Orabović. Dodao je kako će ove godine također raditi i na pomlađivanju DVD-a, no kaže, mladi se teško odlučuju na dolazak u vatrogasno društvo.
„Mi imamo mladih, no pomladak nam stasa i onda ode. Djeca valjda žele drugačiji vid zabave, a vatrogastvo nasljeđuju djeca vatrogasaca. Tako sam i ja treća generacija u obitelji koja se bavi ovim poslom“.
Kada je rad DVD-a Petrinja u prošloj godini u pitanju, zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom imali su tri intervencije, dok su samostalno sudjelovali jednom i to u gašenju zapaljene trave. Također, članovi društva sudjelovali su i u dovoženju pitke vode na području Križa i Glinske poljane.
Na skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva predstavljen je i rad Darka Borošića – slika sv. Florijana zaštitnika vatrogastva, te dva grba društva.

vatrogasci,petrinja vatrogasci,petrinja vatrogasci,petrinja vatrogasci,petrinja vatrogasci,petrinja

Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 13.03.2010., subota

Vatrogasci iz Budičine traže kuma

SUBOTA 13.03.2010

BUDIČINA - „U 2009. godini na području djelovanja DVD-a Budičina imali smo tri požara tj. akcije gašenja. Prvi se dogodio 17.ožujka na području „Škiljevca“ gdje je sudjelovalo 12 ljudi, drugi je bio 3. travnja na predjelu „Krči-skokovi“ gdje je sudjelovalo 7 ljudi, a treći 17. travnja na početku sela, prije igrališta, gdje je bilo 17 članova DVD-a.“ – kazao je, o djelovanju u protekloj godini, Martin Boltužić, zapovjednik DVD-a Budičina, na Redovnoj godišnjoj skupštini društva, te je još napomenuo kako su ti požari bili manjih razmjera i nije bilo potrebe za dolaskom vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Petrinja što opravdava postojanje DVD-a.

Osim redovnih aktivnosti, u planu za ovu godinu im je i okončanje radova na izgradnji Vatrogasnog doma i posveta nove zastave društva, naznačio je Ivica Mikulić, predsjednik DVD-a, a na uspjehu u protekloj godini, kao i dobre želje za nastavkom takvog rada u ovoj, uputili su im i čestitali Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika Petrinje, Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, te Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje koji je istaknuo: „Ovo društvo je osnovano 1927. godine, to je 83 godine starosti i jedino je koje još nema svoj barjak, a on je simbol svakog društva i svakog naroda. Prema tome nadam se da ćete naći takvog kuma koji će vam pomoći u kupnji, a i mi ćemo se priključiti tome.“

vatrogasci,skupština,budiÄýina vatrogasci,skupština,budiÄýina vatrogasci,skupština,budiÄýina vatrogasci,skupština,budiÄýina vatrogasci,skupština,budiÄýina


Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 06.03.2010., subota

Skupština DVD-a Nebojan

Nebojan 06.03.2010

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nebojan broji 90 članova od kojih je 10 operativnih, 46 aktivnih, 1 veteran i 33 vatrogasne mladeži.

O radu u protekloj godini, na redovnoj Godišnjoj skupštini, Željko Tonković, zapovjednik društva, izdvojio je: „Protekle godine, u jesen, imali smo radne akcije čišćenja okoliša oko našeg Vatrogasnog doma. Jedan od ciljeva bio nam je i popravak požarnog puta na rijeci Kupi što smo napravili djelomično, a ove godine nastojat ćemo to ostvariti do kraja navoženjem kamena. Također, nabavljeno je 14 svečanih odora i 5 radnih odijela. Nabavili smo i dio opreme koja je nedostajala pa su tako stariji članovi uvježbavali spajanje usisnog voda i rad „B“ i „C“ cijevima, a mladež rad s brentačama, te je sudjelovala i na vatrogasnom natjecanju Sisačko-moslavačke županije u Topuskom gdje su ostvarili zapažene rezultate.“

O planu za ovu godinu naznačio je: „DVD se služi cisternama naših članova koje su dotrajale zbog godina starosti i dosta su neefikasne, te smo odlučili nabaviti jednu kapaciteta 2200 litara s pojačanom pumpom. Budući imamo vatrozaštitne odore i operativnu skupinu smatram da bi u ljetnim vremenima, kada postoji velika opasnost od požara, mogli djelovati kod manjih intervencija u našem okruženju. U 2010. godini želimo formirati i mješovito odjeljenje vatrogasne mladeži, od 12 do 16 godina, za što su potrebna sredstva za nabavu tunela, prepreka i svega ostalog što je za to potrebno.“

Na uspješnom radu čestitao im je, uz brojne druge goste, i Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, te je između ostalog kazao: „DVD Nebojan jedno je od mlađih društava koje je obnovilo svoj rad, a naročito su se aktivirali što se tiče mladeži. Zajednica je prema društvu izvršila sve obaveze i opremljeno je svom potrebnom opremom, a uz pomoć županijske Zajednice nabavljeno je i polovno vatrogasno vozilo.“


Vatrogasci,skupština,nebojan Vatrogasci,skupština,nebojan Vatrogasci,skupština,nebojan Vatrogasci,skupština,nebojan


Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr

- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Novi Vatrogasni časnici

Subota, 06.03.2010

GLINA - Dvadeset kandidata iz gradova Gline i Petrinje, te općina Topusko i Gvozd, uspješno je položilo tečaj za vatrogasne časnike koji je u organizaciji Vatrogasne zajednice sisačko-moslavačke županije održan u Glini.

Među njima su bila i četvorica s petrinjskog područja, Ivan Palaić iz DVD-a Taborište, Božidar Marjanović iz DVD-a Prnjavor, te Ivan Cavrić i Milan Herceg iz petrinjskog DVD-a koji je poslije završnog ispita kazao o polaganju, ali i o onome što im kao časnicima slijedi: „Na ispitu je bila „suha vježba“ gašenja požara i desetak tema što se tiče Zakona o vatrogastvu i samog vatrogastva. Ubuduće ćemo poraditi na tome da se na području Grada Petrinje oforme dječje i ženske vatrogasne skupine, a moramo pokrenuti i predavanja za zvanje ispitanog vatrogasca.“

Zadovoljan, poslije uspješno položenog tečaja, bio je i Mijo Brlečić, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice, te je naznačio: „Sada možemo zadovoljiti i sve odredbe Zakona o vatrogastvu tako da u sva središnja društva postavimo ljude koji su osposobljeni, koji imaju odgovarajuću spremu za to. Njima je to i obaveza da dalje nastave raditi s mlađima i s vatrogascima u svojim sredinama.“

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice na završnom ispitu bio je Damir Knežević, voditelj poslova osposobljavanja i normizacije koji je i potvrdio nove vatrogasne časnike.





DVD Glina,Äýasnici,Vatrogasci DVD Glina,Äýasnici,Vatrogasci DVD Glina,Äýasnici,Vatrogasci DVD Glina,Äýasnici,Vatrogasci DVD Glina,Äýasnici,Vatrogasci

Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 28.02.2010., nedjelja

U Graberju blagoslovljena zastava

subota 27.02.2010

GRABERJE - Tek šest godina staro DVD Graberje dobilo je zastavu društva. U subotu ju je blagoslovio don Paško Glasnović te predao predsjedniku društva Stjepanu Kušanu. Kum zastave bio je dr.Krešo Kovačiček. Prilikom blagoslova don Paško Glasnović je rekao da želi članovima društva da budu na ponos mjestu, općini i Republici Hrvatskoj, da imaju što manje posla, ali da budu spremni ako treba.

Na godišnjoj skupštini o radu u prošloj godini govorio je Tihomir Galijan: „Imali smo požar u krugu Slavijatransa, sudjelovali s vozilom i četiri vatrogasca na dovozu vode Javnoj vatrogasnoj postrojbi, dovozili pitku vodu mještanima Graberja i Glinske Poljane. Sudjelovali smo na izgradnji vatrogasnog spremišta i izgrađivanju Mjesnog doma te nekoliko akcija košenja trave oko spremišta i nogometnog igrališta.“ istaknuo je.

Za rad su prošle godine utrošili 28 tisuća i 631 kunu. Nabavljeno je 12 odijela, a 14 članova ima vatrogasni tečaj. Društvo koje sada broji 65 članova i dalje će raditi na pomlađivanju članstva i njihovom osposobljavanju.

Zamjenik gradonačelnika Milan Herceg je pohvalio složnost u selu koja se očituje kroz aktivnosti jer svi sudjeluju i u folkloru i u vatrogastvu. Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ljubo Orabović je istaknuo važnost blagoslova zastave jer upravo zastava upućuje na tradiciju i običaje.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Šulentić je rekao kako društvo sada kada ima zastavu, vozilo, garažu ima sve potrebno za jednu dobru zajednicu. Pohvalio je njihov odaziv na akciju gašenja požara na objektu Slavijatransa te najavio stavljanje u funkciju svih DVD-a kad je u pitanju oprema i tečajevi za vatrogasce. Kum zastave dr.Krešo Kovačiček je rekao kako mu je izuzetna čast biti kum zastavi baš Graberčanima koji su pokazali svoje poštenje te da drže do svoje riječi.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 21.02.2010., nedjelja

Skupština DVD-a Taborište

Subota 20.02.2010

TABORIŠTE - „Taborište broji 74 domaćinstva, ima 309 stanovnika od kojih je 146 uključeno u rad vatrogasnog društva. Od toga imamo 28 operativnih članova, 70 aktivnih, 38 mladeži i djece i 10 veterana, a prosjek starosti članstva je 27 godina. Osposobljeni smo i opremljeni za sve vrste požara s kojima se susrećemo na području našeg naselja, a i Grada Petrinje.“ – predstavio je DVD Ivan Palaić, predsjednik društva, na izvještajnoj redovnoj godišnjoj Skupštini.

Dodao je i kako u protekloj godini nisu imali požarnih intervencija, a to je odraz preventivnog djelovanja svih njihovih članova jer nema kuće iz koje bar jedan nije vatrogasac.

U planu za ovu godinu, između ostalog, naznačili su: odazvati se na sve akcije gašenja požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom i elementarnim nepogodama vodeći posebnu pozornost za zaštitu ljudskih života, obaviti preventivne preglede po domaćinstvima, raditi na pomlađivanju i omasovljenju društva, ali i redovito provoditi školske taktičke vježbe, kao i vježbe pripreme za vatrogasna natjecanja.

Pohvale za dosadašnji rad, ali i želju za što uspješniji u slijedećem razdoblju, uputili su im Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika, te Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice i Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Petrinja.

vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština vatrogasna skupština Photobucket


Slike i tekst: Petrinjski radio 106,90 MHz, www.petrinjskiradio.hr
- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 14.02.2010., nedjelja

Skupština DVD Gora

Subota, 13.02.2010

GORA - Dobrovoljno vatrogasno društvo Gora, staro 102 godine, održalo je još jednu Godišnju skupštinu. Predsjednik društva Ivan Pribilović je rezimirao prošlogodišnji rad. Ponosni su što su prošle godine zajedno s obližnjim Graberjem pokrenuli odred vatrogasaca pionira. Bolna točka im je Dom kojeg u budućnosti žele sagraditi na mjestu bivšeg Gavrilovićevog doma. Zbog nedostatka doma zamro je i kulturni život mjesta. Prošle godine su za vrijeme suše mještanima s kamionom dovezli 103 cisterne vode. Kompletirana je oprema za 10 ljudi. Trajni zadatak im je podizanje osposobljenosti članstva i zato će sudjelovati za seminarima.

U financijskom planu za sljedeću godinu je i prihod od 415 tisuća kuna za početak gradnje doma. Predsjednik Vatrogasne zajednice Ljubo Orabović se osvrnuo na njihov plan: „Prebolio sam srčani udar pa ne bi o financijskom planu., našalio se i dodao: „Opremu imate i ove će te godine biti kompletirani. Grad i Zajednica ćemo nastojati pomoći koliko možemo.“

Predsjednik gradskog vijeća Darko Dumbović ističe: „Mogu reći da će Zajednica podržati DVD. Novca će bit, ali i 400 tisuća je skromno za taj dom. Vjerujem da će te do kraja sanirati objekt."

Za 30 godina članstva priznanje su dobili Stevo Telar, Stjepan Lončarević, Darko Ivanović i Vera Hodalj.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Informacije http://www.petrinjskiradio.hr

- 19:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 19.01.2010., utorak

Novo Vatrogasno vozilo

Utorak, 19.01.2010

PETRINJA - Dugo očekivano novo vozilo napokon je stiglo u vatrogasnu postrojbu našega grada, a Ivica Šulenitć, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, kazao je kako je riječ o Mercedesovom vozilu sa spremnikom za 3500 litara vode, te dva spremnika za pjenilo – jednim od 2000 i drugim od 500 litara.
Naglasio je i kako je ovim vozilom postrojba postala mnogo jača, a njegova nabava je ostvarena iz Vladinog programa.

Njegovu nabavu pohvalio je i zamjenik gradonačelnika Milan Herceg koji je istaknuo kako je ponosan jer su, u posljednjoj isporuci, u našoj županiji ovakvo vozilo još dobili i vatrogasci iz Kutine. Dodao je kako je ovo prvo potpuno novo vozilo nabavljeno nakon rata. Inače, vrijednost ovakvog vozila je više od 3 milijuna kuna.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Slike i tekst: http://www.petrinjskiradio.hr 106,9MHz
- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 24.10.2009., subota

Gradonačelnik kum barjaka DVD-a Mošćenica

Subota, 24.10.2009


MOŠĆENICA - „Predajem vam ovaj barjak u znak zahvalnosti za sve ono ste učinili za mještane Mošćenice i grada Petrinje. Neka ovaj barjak bude oličenje hrabrosti, humanitarnosti, poštenja i svega onoga što diči vatrogasce i nosite je na čast. Neka vam je sretno“, rekao je Željko Nenadić, gradonačelnik Petrinje i kum novog vatrogasnog barjaka. Povodom 30. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mošćenica predao ga je Jurici Milkoviću, predsjedniku društva.

Svečanost je počela intoniranjem hrvatske i vatrogasne Himne i prijavkom vatrogasnih izaslanstava koja djeluju u sastavu Vatrogasne zajednice grada Petrinje. Barjak, lentu i vatrogasce blagoslovio je župnik Mario Migles koji je izmolio blagoslovnu molitvu nad barjakom.

Rekao je kako je ovo veliki dan za vatrogasce i kao vjeruje da će svoj barjak s ponosom i hrabro nositi u svom poslanju: „To je jedno humano poslanje gdje služite svim ljudima i neka vas sveti Florijan, vaš zaštitnik čuva, hrabri i jača. Želim vam što manje požara, ali i da u situacijama kad morate obavljati svoju zadaću budete odvažni, postojani i hrabri i da služite i narodu i Bogu.

Proslava je nastavljena u Mjesnom domu, gdje je na svečanoj Skupštini o povijesti DVD-a govorio Tihomir Kramarić, tajnik društva osnovanog 1979. godine. Istaknuo je kako su do konca sedamdesetih djelovali u sastavu Civilne zaštite, a osnivačka Skupština bila je 18. rujna 1979. godine.

Prvi predsjednik je bio Milan Prečanica, a zapovjednik Husein Oreščanin, kojima su uručena Priznanja i prigodni darovi. „Krenuli smo od nule, ali smo kao i danas, imali i volju i želju za rad. Godine 1982. uspješno je svladalo obuku 59 vatrogasaca, a ponosni smo i na djelovanje ženske i pionirske skupine, koji su uspješno sudjelovali na raznim natjecanjima. Uoči i tijekom Domovinskog rata je bila mala stagnacija, jer su vatrogasci stali u obranu domovine.“

Nakon rata 1998. godine nije im uspjelo obnoviti društvo, no bili su uporni i 1. travnja 2007. godine održana je obnoviteljska Skupština. Tada im je, kako su rekli, puno pomogao Darinko Dumbović, tadašnji zamjenik gradonačelnika Petrinje, kojemu su i večeras zahvalili za nesebičnu pomoć.

Vatrogasci Mošćenice zahvalili su ponajprije svim vatrogascima, a vatrogasne Spomenice povodom 30. obljetnice su dobila 33 člana DVD-a. Zahvalili su i svima koji su na razne načine pomogli rad društva, a za sjećanje na današnju obljetnicu uručili su dar Željku Nenadiću kumu vatrogasnog barjaka, te Ljubi Oraboviću i Ivici Šulentiću, predsjedniku i zapovjedniku Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, koji su im čestitali na upornosti i ustrajnosti da u Mošćenici ponovo djeluje dobrovoljno vatrogastvo.

DVD Mošćenica dobio je za svoj tridesetogodišnji rad Priznanje Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije, a uručio ga je Miljenko Mikliš, tajnik Zajednice poželjevši im uspješan rad u budućnosti i obećavši im pomoć u daljnjem radu.

Danas DVD Mošćenica ima 98 članova. Predsjednik je Jurica Milković, zapovjednik je Davor Mlinarić, a tajnik Tihomir Kramarić. Ne brinu za budućnost vatrogastva jer imaju 56 članova vatrogasne mladeži, u dobi od 9 do 19 godina s kojima radi Igor Zgurić, zamjenik zapovjednika.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz
- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 26.09.2009., subota

Novi barjak DVD-a Nebojan

Subota, 26.09.2009

NEBOJAN - „U znak zahvalnosti za sve što ste učinili vi i naši vatrogasci za dobrobit našeg Nebojana i šire okolice, predajem vam ovaj barjak kao simbol humanosti i vječne obaveze nama i budućim naraštajima u očuvanju tradicije i Nebojana.“, rekao je danas Miroslav Starčević, kum novog barjaka DVD Nebojan na prigodnoj svečanosti posvete barjaka.

Davor Aberlić, predsjednik DVD-a Nebojan zahvalivši svima na dolasku na ovu svečanost, rekao je kako je danas ponosan i na svoje vatrogasce i na svoje mještane i naglasio kako će današnji 26. rujna ostati zapisan u povjesnicu društva, jer su napokon dobili i svoj vatrogasni barjak. „Braćo vatrogasci, predajem vam ovaj barjak sa željom da ćete je vječno čuvati i paziti“, rekao je Aberlić.

Svečanost je počela intoniranjem Himni i minutom šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, nakon čega je Don Paško Glasnović blagoslovio barjak i novi vatrogasni kombi, za koji su sredstva dali Vatrogasna zajednica Sisalko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

Na licu mjesta je i služio svetu misu, a u svojoj propovijedi je istaknuo važnost dobrovoljnog vatrogastva, ali znakovitosti barjaka. „Vi cijeli svoj život radite ovaj humani posao 24 sata. Štitite i branite ljudske živote i imovinu, što je nešto najvažnije za čovjeka. I zato vam želim obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u tome da uistinu budete što plemenitiji i da izvršavate svoje zadatke što savjesnije.“

„Prvo vatrogasno društvo u Nebojanu je osnovano 70-ih godina prošlog stoljeća, a zbog ratnih prilika koje su nas zadesile, društvo nije moglo djelovati. No, 2000. godine ponovo smo se okupili, obnovili DVD i počeli s radom.“, rekao je Josip Aberlić, tajnik društva, na prigodnoj svečanosti posvete barjaka svog društva i zahvalio svim starim i bivšim članovima DVD-a za njihov rad i zalaganje, kao i članovima Vatrogasne zajednice grada Petrinje, koji danas aktivno sudjeluju u radu društva.“

Veliki je to događaj za Nebojan, osobito kad je kum barjaka bio nebojanski zet. Miroslav Starčević, bio je kum barjaka, uz kojeg je darovao i lentu. Postavši kum, postao je i vatrogasac, a dobio je vatrogasnu odoru u kojoj se prvi puta slikao sa svojom suprugom. Zanimljiva je to priča, jer je Miroslav prije 25 godina oženio Nenu Rajšić, s kojom živi u Zagrebu. Sada je tu povezanost učvrstio i kumstvom, a na tome su mu čestitali svi vatrogasci.

„Ponudio sam se, pronašao novce i sad sam i zet i kum. Čast je to, ali ja sam Ličan, a Ličani puno drže do časti. Sad sam postao i član i nadam se da ću još moći pomoći. Na barjaku stoji natpis „DVD Nebojan 2009. godina – Vatru gasi, brata spasi“, a na lenti „Lentu daruje kum Miroslav Stračević“.

Svojim je vatrogascima čestitao Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Petrinje. U svom je obraćanju istaknuo kako je posveta barjaka velika stvar, jer barjak je simbol svih država, društava i udruga. „Pod barjakom su mnogi ljudi ginuli, zato neka on bude simbol vašeg humanog rada. Moga su društva u Domovinskom ratu ostala bez barjaka, a sada ćemo svima te barjake i dati. Zahvaljujem se kumu i svaka mu čast i hvala.“

„Zahvaljujem se kumu na ovom prekrasnom barjaku, a vama čestitam. Nosite ovaj barjak s ponosom, predajte ga slijedećim generacijama čistu i neokaljanu“, rekao je u ime Grada Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika Petrinje i sam član DVD-a Petrinja, kojega, kako je rekao, uz Nebojan vežu i 4 ratne godine.
Orabović se s posebnim ponosom slikao s dvojicom najstarijih vatrogasaca Nebojana. Jedni od utemeljitelja društva bili su Ivan Rupčić i Janko Škrinjarić.

Danas je istaknuto kako im je velika radost što u društvu sudjeluju u najmlađi, njihova vatrogasna mladež koja nastoji sačuvati tradiciju svojih predaka. A bilo ih je lijepo vidjeti u crvenim majicama, s natpisom na leđima DVD Nebojan.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz

- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 31.08.2009., ponedjeljak

Požar u Petrinji

U nedjelju 30 kolovoza 2009 godine oko 21,50 sati došlo je do velikog požara radionice Slavijatransa u petrinjskoj Mažuranićevoj ulici. Požar je bio velik, a očevici su izjavili da su iz pravca požara čuli i nekoliko eksplozija. U požaru je u potpunosti izgorjelo krovište hale, oko dvije tone reciklirane plastike te strojevi za recikliranje. U radionici je iznajmljene prostore imalo nekoliko privatnih tvrtki. Na intervenciju gašenja izašla je JVP Petrinja sa 17 vatrogasaca i 5 vozila, JVP Sisak sa 4 vatrogasca i 1 vozilom, DVD Graberje sa 4 vatrogasca i 1 vozilom i 2 vatrogasca DVD Petrinja sa 1 vozilom. Požar je ugašen u 01:30 sati, a hala je izgorjela do temelja.
- 13:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 22.06.2009., ponedjeljak

Vatrogasno druženje

Na zajedničkom kupanju i objedu u lječilištu Topusko prvi put su se sastali članovi zbratimljenih DVD-a Virja, Petrinje i Mekušja kraj Karlovca. Ideja je protekla od DVD-a Virje koji je dogovorio dolazak DVD-a Mekušje a Virju nije bio problem svojim autobusom potegnuti iz Podravine. Najprije su se zaustavili kod prijateljskog DVD-a Petrinja. Virovce smo ugostili u našem vatrogasnom domu, gdje smo im poslije kratke zakuske i okrijepe pokazali opremu našeg DVD-a kao i javne vatrogasne postrojbe grada Petrinje. Na putu za Topusko smo se provezli pokraj novopostavljene slike Sv. Florijana na uglu obiteljske kuće obitelji Krpan u blizini gradske tržnice. Za napomenuti je da su DVD Petrinja i DVD Virje u srpnju 1998 godine u Virju potpisala povelju o bratimljenju koju potvrdili novim potpisom 2000 godine u Petrinji. Pobratimstvo DVD-a Virje i DVD-a Mekušje je još starijeg datuma. S godišnjih skupština i raznih svečanosti kojima redovito nazočimo u Virju, dobro se poznajemo i s vatrogascima DVD-a Mekušje- rekao je predsjednik DVD-a kao i VZG-a Petrinje, ing Ljubomir Orabović
- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 11.06.2009., četvrtak

Blagdan Tijelova

Četvrtak 11.06.2009


PETRINJA - Blagdanskom svetom misom i Tijelovskom procesijom i župljani Petrinje proslavili su današnji blagdan Tijelova ili puku zvanog Brašančeva. Svetu misu je predvodio župnik Mario Migles, koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo važnost euharistije i Božje ljubavi, jer „Blagdan Tijelova je svetkovina presvetog tijela i krvi Isusove, u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Kada klanjajući se gledamo posvećenu hostiju, tada susrećemo veličinu njegova dara i Muku, Isusov Križ i njegovo Uskrsnuće.“

Nebo ili Baldahin nad župnikom su nosili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrinja. Ove godine, kako je rekao Ljubo Orabović, predsjednik DVD Petrinja tu su čast dali, uz jednog starijeg i mlađim vatrogascima. Baldahin su nosili Stjepan Lovrić, Tihomir Česnik, Tomo Pendelin i Dalibor Ferčić.

"Tradicija se nastavlja, a upravo su vatrogasci jedni od čuvara petrinjske tradicije. Poštujemo staru tradiciju i nama je to čast i ponos, jer ne smijemo dopustiti da se stari običaji, bilo crkveni ili petrinjski, zaborave.'', rekao je Orabović

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz
- 00:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 29.05.2009., petak

Sveti Florijan na starom mjestu

Petak, 29.05.2009

PETRINJA - „Vratili smo lik Sv.Florijana, koji je naš vatrogasni zaštitnik, na kuću obitelji Krpan, na uglu Hanžekove i Supilove ulice i na taj način ponovo ćemo se, za ovaj blagdan, na ovom mjestu, okupljati i vatrogasci i građani. Slika je rad Petrinjca Darka Borošića, a jedna kopija će biti pohranjena u Vatrogasnom domu. Od preostale dvije, jedna je već darovana bratskom DVD-u Lekenik povodom njihove 100-te obljetnice, dok će druga biti darovana DVD-u Trebarjevo.“ – kazao je Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, a sliku je blagoslovio vlč. Mario Migles, petrinjsko-hrastovački župnik

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Tom prigodom, u sklopu Mjeseca zaštite od požara, vatrogasci su održali i pokaznu vježbu s novo nabavljenim 30 metarskim ljestvama, koje su nabavljene posredstvom Vatrogasne zajednice sisačko-moslavačke županije, a osim vatrogascima koristit će i građanima ako bude potrebno.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Izvor informacija: Petrinjski radio

- 21:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 24.05.2009., nedjelja

Vatrogasna vježba DVD-a Nebojan

Subota 23.05.2009

Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara, u Subotu 23.05.2009. u Nebojanu je održana pokazna vatrogasna vježba DVD-a Nebojan. Pred okupljenom su publikom pokazali gašenje požara,vatrogasnim aparatom, naprtnjačom kao i gašenje požara vatrogasnom cisternom. Posebno treba istaknuti i vježbu najmlađih članova DVD-a koji aktivno i s velikom ljubavi sudjeluju u radu spomenutog DVD-a. Svemu je prethodila Sveta misa u spomen na sve vatrogasce u kapelici u Nebojanu a koju je predvodio upravitelj župe Gore don Paško Glasnović. Nakon vježbe održana je pučka zabavu u mjesnom domu

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
- 17:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #