Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-petrinja

Marketing

Novi barjak DVD-a Nebojan

Subota, 26.09.2009

NEBOJAN - „U znak zahvalnosti za sve što ste učinili vi i naši vatrogasci za dobrobit našeg Nebojana i šire okolice, predajem vam ovaj barjak kao simbol humanosti i vječne obaveze nama i budućim naraštajima u očuvanju tradicije i Nebojana.“, rekao je danas Miroslav Starčević, kum novog barjaka DVD Nebojan na prigodnoj svečanosti posvete barjaka.

Davor Aberlić, predsjednik DVD-a Nebojan zahvalivši svima na dolasku na ovu svečanost, rekao je kako je danas ponosan i na svoje vatrogasce i na svoje mještane i naglasio kako će današnji 26. rujna ostati zapisan u povjesnicu društva, jer su napokon dobili i svoj vatrogasni barjak. „Braćo vatrogasci, predajem vam ovaj barjak sa željom da ćete je vječno čuvati i paziti“, rekao je Aberlić.

Svečanost je počela intoniranjem Himni i minutom šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, nakon čega je Don Paško Glasnović blagoslovio barjak i novi vatrogasni kombi, za koji su sredstva dali Vatrogasna zajednica Sisalko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

Na licu mjesta je i služio svetu misu, a u svojoj propovijedi je istaknuo važnost dobrovoljnog vatrogastva, ali znakovitosti barjaka. „Vi cijeli svoj život radite ovaj humani posao 24 sata. Štitite i branite ljudske živote i imovinu, što je nešto najvažnije za čovjeka. I zato vam želim obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u tome da uistinu budete što plemenitiji i da izvršavate svoje zadatke što savjesnije.“

„Prvo vatrogasno društvo u Nebojanu je osnovano 70-ih godina prošlog stoljeća, a zbog ratnih prilika koje su nas zadesile, društvo nije moglo djelovati. No, 2000. godine ponovo smo se okupili, obnovili DVD i počeli s radom.“, rekao je Josip Aberlić, tajnik društva, na prigodnoj svečanosti posvete barjaka svog društva i zahvalio svim starim i bivšim članovima DVD-a za njihov rad i zalaganje, kao i članovima Vatrogasne zajednice grada Petrinje, koji danas aktivno sudjeluju u radu društva.“

Veliki je to događaj za Nebojan, osobito kad je kum barjaka bio nebojanski zet. Miroslav Starčević, bio je kum barjaka, uz kojeg je darovao i lentu. Postavši kum, postao je i vatrogasac, a dobio je vatrogasnu odoru u kojoj se prvi puta slikao sa svojom suprugom. Zanimljiva je to priča, jer je Miroslav prije 25 godina oženio Nenu Rajšić, s kojom živi u Zagrebu. Sada je tu povezanost učvrstio i kumstvom, a na tome su mu čestitali svi vatrogasci.

„Ponudio sam se, pronašao novce i sad sam i zet i kum. Čast je to, ali ja sam Ličan, a Ličani puno drže do časti. Sad sam postao i član i nadam se da ću još moći pomoći. Na barjaku stoji natpis „DVD Nebojan 2009. godina – Vatru gasi, brata spasi“, a na lenti „Lentu daruje kum Miroslav Stračević“.

Svojim je vatrogascima čestitao Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Petrinje. U svom je obraćanju istaknuo kako je posveta barjaka velika stvar, jer barjak je simbol svih država, društava i udruga. „Pod barjakom su mnogi ljudi ginuli, zato neka on bude simbol vašeg humanog rada. Moga su društva u Domovinskom ratu ostala bez barjaka, a sada ćemo svima te barjake i dati. Zahvaljujem se kumu i svaka mu čast i hvala.“

„Zahvaljujem se kumu na ovom prekrasnom barjaku, a vama čestitam. Nosite ovaj barjak s ponosom, predajte ga slijedećim generacijama čistu i neokaljanu“, rekao je u ime Grada Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika Petrinje i sam član DVD-a Petrinja, kojega, kako je rekao, uz Nebojan vežu i 4 ratne godine.
Orabović se s posebnim ponosom slikao s dvojicom najstarijih vatrogasaca Nebojana. Jedni od utemeljitelja društva bili su Ivan Rupčić i Janko Škrinjarić.

Danas je istaknuto kako im je velika radost što u društvu sudjeluju u najmlađi, njihova vatrogasna mladež koja nastoji sačuvati tradiciju svojih predaka. A bilo ih je lijepo vidjeti u crvenim majicama, s natpisom na leđima DVD Nebojan.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz


Post je objavljen 26.09.2009. u 20:00 sati.