Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-petrinja

Marketing

Gradonačelnik kum barjaka DVD-a Mošćenica

Subota, 24.10.2009


MOŠĆENICA - „Predajem vam ovaj barjak u znak zahvalnosti za sve ono ste učinili za mještane Mošćenice i grada Petrinje. Neka ovaj barjak bude oličenje hrabrosti, humanitarnosti, poštenja i svega onoga što diči vatrogasce i nosite je na čast. Neka vam je sretno“, rekao je Željko Nenadić, gradonačelnik Petrinje i kum novog vatrogasnog barjaka. Povodom 30. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mošćenica predao ga je Jurici Milkoviću, predsjedniku društva.

Svečanost je počela intoniranjem hrvatske i vatrogasne Himne i prijavkom vatrogasnih izaslanstava koja djeluju u sastavu Vatrogasne zajednice grada Petrinje. Barjak, lentu i vatrogasce blagoslovio je župnik Mario Migles koji je izmolio blagoslovnu molitvu nad barjakom.

Rekao je kako je ovo veliki dan za vatrogasce i kao vjeruje da će svoj barjak s ponosom i hrabro nositi u svom poslanju: „To je jedno humano poslanje gdje služite svim ljudima i neka vas sveti Florijan, vaš zaštitnik čuva, hrabri i jača. Želim vam što manje požara, ali i da u situacijama kad morate obavljati svoju zadaću budete odvažni, postojani i hrabri i da služite i narodu i Bogu.

Proslava je nastavljena u Mjesnom domu, gdje je na svečanoj Skupštini o povijesti DVD-a govorio Tihomir Kramarić, tajnik društva osnovanog 1979. godine. Istaknuo je kako su do konca sedamdesetih djelovali u sastavu Civilne zaštite, a osnivačka Skupština bila je 18. rujna 1979. godine.

Prvi predsjednik je bio Milan Prečanica, a zapovjednik Husein Oreščanin, kojima su uručena Priznanja i prigodni darovi. „Krenuli smo od nule, ali smo kao i danas, imali i volju i želju za rad. Godine 1982. uspješno je svladalo obuku 59 vatrogasaca, a ponosni smo i na djelovanje ženske i pionirske skupine, koji su uspješno sudjelovali na raznim natjecanjima. Uoči i tijekom Domovinskog rata je bila mala stagnacija, jer su vatrogasci stali u obranu domovine.“

Nakon rata 1998. godine nije im uspjelo obnoviti društvo, no bili su uporni i 1. travnja 2007. godine održana je obnoviteljska Skupština. Tada im je, kako su rekli, puno pomogao Darinko Dumbović, tadašnji zamjenik gradonačelnika Petrinje, kojemu su i večeras zahvalili za nesebičnu pomoć.

Vatrogasci Mošćenice zahvalili su ponajprije svim vatrogascima, a vatrogasne Spomenice povodom 30. obljetnice su dobila 33 člana DVD-a. Zahvalili su i svima koji su na razne načine pomogli rad društva, a za sjećanje na današnju obljetnicu uručili su dar Željku Nenadiću kumu vatrogasnog barjaka, te Ljubi Oraboviću i Ivici Šulentiću, predsjedniku i zapovjedniku Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, koji su im čestitali na upornosti i ustrajnosti da u Mošćenici ponovo djeluje dobrovoljno vatrogastvo.

DVD Mošćenica dobio je za svoj tridesetogodišnji rad Priznanje Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije, a uručio ga je Miljenko Mikliš, tajnik Zajednice poželjevši im uspješan rad u budućnosti i obećavši im pomoć u daljnjem radu.

Danas DVD Mošćenica ima 98 članova. Predsjednik je Jurica Milković, zapovjednik je Davor Mlinarić, a tajnik Tihomir Kramarić. Ne brinu za budućnost vatrogastva jer imaju 56 članova vatrogasne mladeži, u dobi od 9 do 19 godina s kojima radi Igor Zgurić, zamjenik zapovjednika.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz

Post je objavljen 24.10.2009. u 20:00 sati.